X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cc tez przez jakiś czas nie miałam siły przeć :P nie czułam mięśni brzucha. Teraz już jest ok, mogę wciągnąć brzuch. Boli mnie tylko przy ucisku między pępkiem a blizną. I mam jeszcze lekko opuchnięty brzuch nad cięciem, taka fałdka, z tego co pamietam to po pierwszej córce szybciej mi ta opuchlizna zeszła. A Wy jeszcze czujecie coś po cc?

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    No ja czuję że są luźniejsze. Raz w łazience jak lałam wodę, to niestety nie dałam rady wstrzymać... Powoli zacznę robić jakieś ćwiczenia po porodzie. Na początku wystarczyło, że usiadłam na toalecie i samo leciało, teraz mam wrażenie że nie opróżniam pęcherza do końca.
    Sorry polubiłam przypadkiem. Mała na podcieciu wedzidelka i oby to podzialalo bo ma czasem problem w zassaniu. Wscieka się wtedy i po karmieniu... Ja na ostatnich siłach bo nie miałam jak odpocząć po tych godzinach katorgi i noce na czuwaniu w szpitalu. Zoltaczka 8-9. Oby nic się nie porobiło

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odrętwienie pod pępkiem do blizny, lżejsze niż na początku ale nadal jest sama blizna mnie nie boli i jej nie zauważam w ciągu dnia :)
    Wysusza mi się skóra szybko na brzuchu to wtedy coś tam czuję ale to przez to odrętwienie chyba.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez czuje to odrętwienie .. czasami mi sie zdarza poczuc coś w miejscu blizny jak jakis dziwny ruch wykonam.. Ale to rzadko.. :)

A tak to uważam ze jest ok. :)

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A byłyście już na USG po cięciu? Ładnie się zrosło? Bo mój gin powiedział mi że blizna jeszcze pracuje i że kontrola za 2 tygodnie. Trochę mnie to martwi. Bo brzmiało jakby miało się nie zrosnac. Nadal mam zakaz dźwigania i seksu

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy ile wypijały z butelki wasze miesięczne dzieciaczki? Odciagnietego lub mm.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Mamy ile wypijały z butelki wasze miesięczne dzieciaczki? Odciagnietego lub mm.

90 ml mm. Czasem zdarzało się dokarmić 20 ml po godzinie jak się nie najadła. Ale standard był 90 ml.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też standard to 90ml.
    Czasami mniej a czasami więcej. :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie umiem poradzić sobie z odparzeniami :( wczoraj kupiliśmy te eko pieluchy bambusowe, przemywam ją rumiankiem, myje dupke szarym mydłem przy zmianie pieluchy, kąpiel w krochmalu i nadmanganianie tez już przerabialiśmy. Linomag, bephanten, sudocrem i tormentiol tez nie dały rady. Była już poprawa, ale od kilku dni znowu jest gorzej. Ratunku :(

• Asioha Koleżanka

Wysłany: 6 września 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, podczytuję Was od czasu do czasu.
    Kozalia - my też mieliśmy bardzo duży problem z odparzeniami u naszej córki, miała aż takie okropne strupki, wręcz otwarte ranki i całe pośladki czerwone i aż takie rozgrzane... Też próbowałam wszystkiego, co wymieniłaś. Za radą mamy-pomogła zwykła mąka kartoflana-zasypuję tyłek przy każdej zmianie pieluchy i duuuuużo wietrzę-mała leży kilka godzina dziennie z gołym tyłkiem na samym podkładzie, żeby ta skóra jednak tam oddychała. Poprawa widoczna już po 1 dniu. Aha i zmieniłam pieluchy, z oryginalnych Pampersów, które wydawały mi się jakieś takie plastikowe na pieluchy Dada z Biedronki. Może u Was też to pomoże, powodzenia :)

Marta..a lubi tę wiadomość

12.2016 - poronienie w 8tc (puste jajo płodowe)
    07.2018 - urodziła się córeczka
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kozalia pewnie próbowałaś ale nam na odparzenie pomogło po prostu wietrzenie. Młody raz zasnął mi na brzuszku w dzień i ściągnęłam mu z pupy pieluche. Pod siusiakiem zostawilam ;p Tak spał z gola pupa z 1,5h a zaczerwienienie znikało w oczach. Teraz używam linomag zielony po kąpieli raz na dwa, trzy dni. I kilka razy posmarowałam sudocremem ale nie widziałam poprawy po nim.
    Edit. Asioha mnie uprzedziła. Może to być wina pampersow bo ja też je teraz sporadycznie zakładam żeby zużyć po prostu. Prze ta siateczke która mu się do pupy przykleja. Używam najwięcej lupilu rozm 2, na noc i spacer zamiennie mam rozm 3 dade extra Care i lupilu rozm 3 obu rodzajów, oprócz koloru nie widzę w nich różnicy na razie :)

Zolza ja dopiero w ostatnim tygodniu września pójdę. Tylko na usg sprawdza? Bo mój nie ma w gabinecie więc da mi skierowanie i będę czekać znowu na termin :( w szpitalu usg nie robili na wyjściu tylko obejrzeli z zewnątrz i pytali czy coś boli a ginekolog na kontroli musi? beznadziejnie, a już nam się z mężem tak chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 14:46

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ale dawno sie nie odzywałam ale na szybko podczytuje. Mam pytanie: jak z przybieraniem na wadze u waszych dzieciaczków? Ile już przybrały gdy miały 3 tygodnie? I kolejne pytanie: czy pobierałyście mocz na posiew dziewczynkom i czy korzystałyście z tych woreczkow czy łapałyście do kubeczka? A jak łapałyście to jak ustawic takiego dzidziolka żeby to złapać? Moja sie kręci i nie da się złapać...

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zrobily sie taki odparzenia w pachwinach, po każdym przewijaniu osuszam i pudruje mąką ziemniaczaną. Jest o niebo lepiej. Nasz tłuścioszek ma sporo fałdek i troszke tego czyszczenia jest :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, mąka ziemniaczaną tez wypróbowaliśmy, a z wietrzeniem ciężko idzie, bo Oli nie pasuje mam wrażenie, jedynie jak mocno śpi to się to udaje. A ze ostatnio w ciągu dnia śpi raczej lekko to nie wiem jak to zrobić, żeby po 10 min nie było krzyku.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Dzięki, mąka ziemniaczaną tez wypróbowaliśmy, a z wietrzeniem ciężko idzie, bo Oli nie pasuje mam wrażenie, jedynie jak mocno śpi to się to udaje. A ze ostatnio w ciągu dnia śpi raczej lekko to nie wiem jak to zrobić, żeby po 10 min nie było krzyku.

Może spróbuj wietrzyc jak ja nosisz? Tak jak do odbicia? Wtedy ja trochę ponosić z pupa na wierzchu? Mój też nie śpi na brzuszku, jakoś wtedy skorzystałam z okazji :) albo jakoś na boku położyć i zabawiać? Przynajmniej Ci dziewczynka fontanny nie zrobi tak jak chłopak ;p

Edytka mój 2t4d miał +400g od porodu od najniższej około 600g

• 1ania1 Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u mojego małego zauważylam zaczerwienienie w okolicach odbytu i taka jakby pękająca skórka, trudno mi to opisać. Co to może być? Czym to potraktować? Zmieniam małemu pieluchę jak tylko ma mokro, przemywam wodą i smaruję po kupie Linomagiem.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessa gratulacje!! :)

My już w domu od wczoraj i powoli zaczynamy ogarniać nowa rzeczywistość :)
    Tymek jest mega absorbującym dzieckiem. Jego życie ( i nasze ) to wyłącznie cycek, kupa, płacz i trochę snu. Wczoraj udało mi się przespać ok 2h w nocy bo tak to ciągle płacz :O
    Moje piersi przypominają wielkie bąby mleczne bo mały tak rozkręcił laktacje że cieknie na wszystkie strony :O
    Jutro wybieramy się na pierwszy spacer:) ciekawe jak podziała na niego wózek ;)

Marta..a, PLPaulina, pumka1990 lubią tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę musiała spróbować... ehh najgorsze jest to, że jak już w końcu mi uśnie, to boje się ją tykać, żeby nie obudzić i
    mieć chwile oddechu :( daremna ze mnie matka :( mam wrażenie ze Ola albo spi, albo jak nie śpi to płacze lub jest marudna.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 6 września 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Hej! Ale dawno sie nie odzywałam ale na szybko podczytuje. Mam pytanie: jak z przybieraniem na wadze u waszych dzieciaczków? Ile już przybrały gdy miały 3 tygodnie? I kolejne pytanie: czy pobierałyście mocz na posiew dziewczynkom i czy korzystałyście z tych woreczkow czy łapałyście do kubeczka? A jak łapałyście to jak ustawic takiego dzidziolka żeby to złapać? Moja sie kręci i nie da się złapać...

My wczoraj ważyliśmy i od najniższej wagi przybrała 924g :O W 19 dni :O

Na posiew nigdy nie łapałam, ale na zwykły mocz do kubeczka. Gołe dziecko na przewijaku i czatowanie z kubkiem - ze 2 godziny :P Na pocieszenie dodam, że 4 ml wystarczyły do badania ;) Pielęgniarki odradzały nam woreczek, bo podobno bardzo zanieczyszczone próbki wtedy dostają.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez :
    Je
    Marudzi
    Spi.
    Z czego te dwie pierwsze czynności zajmują jej większość czasu.. :O

i mi nie zbyt udało sie wietrzyć dupke.
    Przy kazdym przebieraniu suszę suszarką. Ogolnie Hania ma wrażliwą skore i srednio cos na nią działa.. :/

‹‹ 1371 1372 1373 1374 1375 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ