Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
marcela123 wrote:I jak Wy to robicie ze dzieci Wam w nocy śpią po tyle godzin? Mojemu raz się udało 4 h a tak to od 2-2,5 do 3. A niedawno wybudzalam go co 3 h bo się bałam ze sam się nie obudzi,ahh Noe dogodzisz
dokarmiacie mm na noc czy co?
Też się chętnie dowiem bo mój śpi w nocy po 2 do max 2.5h i wola cyca -
To ja się też pochwalę :p a raczej młodego
od najniższej wagi przez 35 dni przytył... 1400 gram
we wtorek mój malutki wczesniaczek ważył już 3820 gram.. Pewnie jakoś z taka wagą albo trochę mniejszą by się urodził
d'nusia, Leticia, PLPaulina, Ania241188, e_mii, ingelita lubią tę wiadomość
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Eh... Wykąpany, cycek i spać. Ciche moje marzenie. Po cycku marudził, koniec końców kupa, w trakcie przebierania czkawka. Chciałam dać cycka żeby szybciej przeszła ale dziecię tylko język mi wystawiło i w ogóle nie chciał ssać, położyłam go do łóżeczka z czkawką, chyba zasnął.
A. Pępek żeby odpadł musi zrobić się cały czarny i suchy? -
marcela123 wrote:Ja mojego tez przystawiam do piersi, ale jak na złość łapie go najczęściej jak zasypia i dupa bo muszę od nowa wszystko zaczynać7w3d 💔
-
Zolza_ wrote:EMI w szpitalu mi powiedzieli że przekarmiam dziecko i powinno jeść mniej. Mlekiem modyfikowanym nie powinno się karmić częściej niż co 3 godziny.A te minęły dopiero o 19. Czyli tak jak miała otrzymać.
7w3d 💔 -
Ja do położnej dzwoniłam, że Filip śpi 4-5 godzin w nocy, kazała się cieszyć
i tak też poczyniłam. Maż wlaśnie twierdzi, że karmię na moje żądanie, a nie Filipa... Tylko, że tygodniowe dziecko potrzebuje tego ssania, a smoczkiem potrafi pluć na drugi koniec łóżeczka :p
Chyba nie ma co głodzić dziecko i karmić na czas, to nie jest robocik. Mi by do głowy nie przyszło tak czasu pilnować -
Mi w szpitalu położna mówiła że takiego dziecka nie da się przekarmic bo właśnie uleje nadmiar. Mi młody ulewa ale wydaje mi się że też przez to że chce possac pierś dłużej a cały czas z niej leci więc chcąc nie chcąc to polyka. A potem elegancko oddaje
Moje dziecko zaczęlo spać po 5-6h w nocy w 3 tygodniu życia, więc dajcie im czas. No i dopiero jak go przed kąpielą trochę mecze i w zasadzie od 18 już nie ma spania aż do kąpiel i. A myjemy go codziennie chociażby przez 2-3 minuty żeby zachować ten rytm, od 18 pobawić się i pozaczepiac, później kąpiel, cycek i spać. W czasie jedzenia włączam szumisia i nic już do niego nie mówię. Że świateł zostają te kule z ledami i jedna lampa gdzie można regulować jasność.jak robi się marudny już o 19 to oczywiście o 19 mycie, a jak daje radę to dopiero po uwadze
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Gówno prawda. Daj dziecku jeść ile chce. Cyckiem je ile chce i mm też daje się ile chce. Nie słuchaj bzdur o 3 godzinach i nie trzymaj się sztywno danej ilości mleka do wieku bo każde dziecko jest inne
Popieram. Dziecko to nie automat po ci Zolza takie sztywne godziny i porcje? A jak raz chce więcej a raz mniej? A jak ma ochotę częściej albo dłużej sobie possac ale wolniej? No przeciez to człowiek kto by chcial taki rygor jedzeniowy miec
Ja patrzę na zegarek kiedy jadla ale żeby nie robić za długich przerw. Jak śpi to probuje na śpiocha, jak jet glodna czy chce pic to zlapie i pije a jak nie to nie i wtedy daje jej spac. Proponuje ale nie zmuszam i zadnych sztywnych godzin karmienia nie bede wprowadzac.
A juz jak dziecko wyje bo glodne a wy odkurzacz włączacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 22:19
-
nick nieaktualnyPaulinaaa gratulacje
!!
Co do mądralinskich teściowych to pogonilabym taką, a jakby się obraziła, to tłumaczyłabym wykończeniem i burzą hormonówniech wie, ze ze świeża matką się nie zadziera i ostatnie czego potrzebujemy to niekonstruktywna krytyka.
Nasz pępek jak zanim odpadł, był czarny i tak suchy, ze momentami drapał Olę po brzuszku
Co do czkawek, tez sie u nas często pojawia, ponoć może to być tez z przejedzenia;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 22:21
-
kozalia wrote:
Co do czkawek, tez sie u nas często pojawia, ponoć może to być tez z przejedzenia;)
To by wiele wyjaśniało. Moja ma często czkawkę, a obżera się jak dzikusekDziś stuknął 1 kilogram od najniższej wagi. W 3 tygodnie
Kasiaja, d'nusia, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
Jak ja się cieszę, że gdy urodziłam syna nie było takiego dostępu do internetu
tylko gazetki „Mamo to ja” itp
Teraz, przy tej mojej dwójce maluchów, podchodzę bardzo spokojnie choć podczytuje net w różnych tematach. Zdaję się głównie na moją intuicję bo oszaleć można z tą ilością rad. Nawet lekarze mają różne podejście i zdanie. Wiadomo, że przy pierwszym dziecku wszystko jest przerażajace. Ja w ciągu dnia nawet na zegarek nie patrzę kiedy je i jakie przerwy. Jak zaczyna się kręcić i marudzić to wiem, że głodna. Inne wiercenie to wiem, że w pieluszce kupa
już ją pomału rozkminiam. W nocy tylko patrzę na zegarek ale to bardziej z ciekawości ile udało nam się pospać
Zuza też czasami wścieka się przy cycku i u nas, tak mi się wydaje, złości się gdy jej leci mleko. Ona chce tylko pociumkać bo głodna nie jest, a jej wtedy leci. Na szczęście oswaja się ze smoczkiem i w takich momentach robię podmiankę, a ona zasypia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 23:02
belladonna lubi tę wiadomość
[/url]
-
nick nieaktualnyJa chyba pierwsze 2 tygodnie to wszystko tak z zegarkiem w ręku..
Teraz mam wiecej luzu..
I zegarek służy mi do tego by Hania zbyt duzych przerw bez jedzenia nie miała. Nigdy w drugą stronę.
Źle bym sie czuła gdyby mi ktoś wyliczal ile mam jeść.dziecko głodne to je.
to jie czas na diety.
I juz wiem skąd te wieczorne marudzenie..
Ona jest po prostu zmeczona.bierzemy kąpiel i idziemy do sypialni. Tutaj jest cicho i spokojnie.. i Hania mize spokojnie zjeść. I zasnąć w ciszy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 00:05
-
justyna14 wrote:Czkawka go mu nie przeszkadza skoro zasypia. Przeszkadza bardziej tobie jak widać. Więc jak czkawka męczy i usypia to daj spać i tyle.Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
U nas tez się pojawia czkawka, kiedyś z powodu zimna (teraz już wiem że jest ciepłolubna to ubieram cieplej) a teraz po tym jak się jej uleje. Bez usunięcia czkawki ma problem z uśnięciem, zazwyczaj kończy się cyckiem bo sama nie chce minąć.
A jak tam u Waszych dzieciaczków odruch moro? U mnie przez ostatnie 2 dni mam wrażenie ze się nasilił i nie wiem jak to zniwelować. Otulaczem? Od początku lubiła jak się ja otula ale zawijałam ją w rożek a teraz w większą pieluszkę ale tylko do pasa, rączki ma swobodne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 02:12
-
Po pierwsze dostała trochę mleka żeby nie byla za bardzo głodna, po drugie z doświadczenia już wiem że moje dziecko da się przekarmic, będzie jadła dopóki się nie porzyga. Po trzecie jak zje za dużo to ja brzuszek boli i nie może zasnąć. Co jakiś czas zdarza się dzień że jadłaby non stop do wymiotów i wczoraj od 16 tak było. Kolejna sprawa jak mówię lekarze w szpitalu zwrócili uwagę że dziecko do wieku i do wagi je za dużo i zeby za szybko nie rozciągnąć mu żołądka karmić mniej a na pewno nie wcześniej niż po 3 godzinach. Inaczej jest na mleku modyfikowanym które wolniej się trawi. Nie są to moje wymysły ani internetu i nie powiedział tego jeden lekarz tylko kilku w zależności kto był na dyżurze w centrum zdrowia dziecka. Możecie uważać że to bzdura.
Tak włączam odkurzać by ją wyciszyć, po 15 minutach leżenia przy odkurzaczu histeria przeszła i dało się ją wykąpać i nie darła się już. A jakby dała jej butle w takim wrzasku to po wypiciu i 200 ml darlaby się w niebo głosy i też o to że zabrałam butle,a smok nie działa już w takich humorach. Butla nie powinna być uspokajaczem. Przetestowałam już to bo to nie pierwszy taki dzień.
Co do czkawki, mojej np też przeszkadza i po 2 minutach czkawki jest ryk bo zaburza jej spokój. Więc to nie jest tak że dziecku nie przeszkadza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 03:28
-
Na mm niestety cycka na czkawkę nie dam bo nie mam jak. Mój Antek ma czkawkę po jedzeniu, i to taką że słyszę jak mu wszystko w brzuszku chlupie, jak mleko podchodzi w górę. Jemu ta czkawka bardzo przeszkadza i zaraz płacze.Nasz cud ANTOŚ
24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Mojemu tez czkawka przeszkadza w zaśnięcia. Zawsze się u mnie mówiło że ma mokro w pieluszce ale często ma ja też po jej zmianie.
Zolza czyli trochę prawdy jest że nie zje za dużo bo uleje/wyrzyga, wiem że na mm jest troche inaczej bo moja bratowa też godzin karmienia pilnowała pamiętam. Ale tak sztywno bym ich nie przestrzegala chociazby z tego wzgledu ze wiecej/czesciej zjesc potrzebuje dIecko jak jest aktywne miedzy karmieniem a mniej jak calosc przespi. My tu chcemy pomoc a nie Cie zdenerwowac, kazdy dzieciak hest inny i Ty najlepiej czujesz co Twoj potrzebuje. Mojego np. uspokaja noszenie jak do odbicia ale tylko jak ja to robię, jak mąż tak nosi to i tak płacze.
Mój biedak od 5 meczy się z kuparobił trochę i już usypia i bach.. zaczyna stekac i płakać. Co na to byście radziły? Ten espumisan doraźnie by mógł pomóc? Mały dostaje tylko Wit d3 i loggic+ (probiotyk). Widocznie coś matka zjadła ale nie wiem co
kupa wygląda normalnie ale słyszę jak mu w brzuszku jeździ. Teraz chyba zasnął ale 3h meczarni miał
Po jakim czasie wychodzi co zjadłam bo nie wiem ile się w pamięci cofac czego unikać lepiej.
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka