X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EMI w szpitalu mi powiedzieli że przekarmiam dziecko i powinno jeść mniej. Mlekiem modyfikowanym nie powinno się karmić częściej niż co 3 godziny.A te minęły dopiero o 19. Czyli tak jak miała otrzymać.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    I jak Wy to robicie ze dzieci Wam w nocy śpią po tyle godzin? Mojemu raz się udało 4 h a tak to od 2-2,5 do 3. A niedawno wybudzalam go co 3 h bo się bałam ze sam się nie obudzi,ahh Noe dogodzisz ;) dokarmiacie mm na noc czy co?

Też się chętnie dowiem bo mój śpi w nocy po 2 do max 2.5h i wola cyca

3i492n0agf4rykt3.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się też pochwalę :p a raczej młodego :) od najniższej wagi przez 35 dni przytył... 1400 gram :) we wtorek mój malutki wczesniaczek ważył już 3820 gram.. Pewnie jakoś z taka wagą albo trochę mniejszą by się urodził :)

d'nusia, Leticia, PLPaulina, Ania241188, e_mii, ingelita lubią tę wiadomość

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh... Wykąpany, cycek i spać. Ciche moje marzenie. Po cycku marudził, koniec końców kupa, w trakcie przebierania czkawka. Chciałam dać cycka żeby szybciej przeszła ale dziecię tylko język mi wystawiło i w ogóle nie chciał ssać, położyłam go do łóżeczka z czkawką, chyba zasnął.
    A. Pępek żeby odpadł musi zrobić się cały czarny i suchy?

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój od godziny 18 co półtorej godziny cyc,tak to jeszcze nie bylo

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Ja mojego tez przystawiam do piersi, ale jak na złość łapie go najczęściej jak zasypia i dupa bo muszę od nowa wszystko zaczynać
    Czkawka go mu nie przeszkadza skoro zasypia. Przeszkadza bardziej tobie jak widać. Więc jak czkawka męczy i usypia to daj spać i tyle.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    EMI w szpitalu mi powiedzieli że przekarmiam dziecko i powinno jeść mniej. Mlekiem modyfikowanym nie powinno się karmić częściej niż co 3 godziny.A te minęły dopiero o 19. Czyli tak jak miała otrzymać.
    Gówno prawda. Daj dziecku jeść ile chce. Cyckiem je ile chce i mm też daje się ile chce. Nie słuchaj bzdur o 3 godzinach i nie trzymaj się sztywno danej ilości mleka do wieku bo każde dziecko jest inne

7w3d 💔
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do położnej dzwoniłam, że Filip śpi 4-5 godzin w nocy, kazała się cieszyć :) i tak też poczyniłam. Maż wlaśnie twierdzi, że karmię na moje żądanie, a nie Filipa... Tylko, że tygodniowe dziecko potrzebuje tego ssania, a smoczkiem potrafi pluć na drugi koniec łóżeczka :p
    Chyba nie ma co głodzić dziecko i karmić na czas, to nie jest robocik. Mi by do głowy nie przyszło tak czasu pilnować

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w szpitalu położna mówiła że takiego dziecka nie da się przekarmic bo właśnie uleje nadmiar. Mi młody ulewa ale wydaje mi się że też przez to że chce possac pierś dłużej a cały czas z niej leci więc chcąc nie chcąc to polyka. A potem elegancko oddaje :)

Moje dziecko zaczęlo spać po 5-6h w nocy w 3 tygodniu życia, więc dajcie im czas. No i dopiero jak go przed kąpielą trochę mecze i w zasadzie od 18 już nie ma spania aż do kąpiel i. A myjemy go codziennie chociażby przez 2-3 minuty żeby zachować ten rytm, od 18 pobawić się i pozaczepiac, później kąpiel, cycek i spać. W czasie jedzenia włączam szumisia i nic już do niego nie mówię. Że świateł zostają te kule z ledami i jedna lampa gdzie można regulować jasność. :) jak robi się marudny już o 19 to oczywiście o 19 mycie, a jak daje radę to dopiero po uwadze :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Gówno prawda. Daj dziecku jeść ile chce. Cyckiem je ile chce i mm też daje się ile chce. Nie słuchaj bzdur o 3 godzinach i nie trzymaj się sztywno danej ilości mleka do wieku bo każde dziecko jest inne

Popieram. Dziecko to nie automat po ci Zolza takie sztywne godziny i porcje? A jak raz chce więcej a raz mniej? A jak ma ochotę częściej albo dłużej sobie possac ale wolniej? No przeciez to człowiek kto by chcial taki rygor jedzeniowy miec :O

Ja patrzę na zegarek kiedy jadla ale żeby nie robić za długich przerw. Jak śpi to probuje na śpiocha, jak jet glodna czy chce pic to zlapie i pije a jak nie to nie i wtedy daje jej spac. Proponuje ale nie zmuszam i zadnych sztywnych godzin karmienia nie bede wprowadzac.

A juz jak dziecko wyje bo glodne a wy odkurzacz włączacie? :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 22:19

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa gratulacje :)!!

Co do mądralinskich teściowych to pogonilabym taką, a jakby się obraziła, to tłumaczyłabym wykończeniem i burzą hormonów :D niech wie, ze ze świeża matką się nie zadziera i ostatnie czego potrzebujemy to niekonstruktywna krytyka.

Nasz pępek jak zanim odpadł, był czarny i tak suchy, ze momentami drapał Olę po brzuszku :/

Co do czkawek, tez sie u nas często pojawia, ponoć może to być tez z przejedzenia;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 22:21

• Leticia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:

Co do czkawek, tez sie u nas często pojawia, ponoć może to być tez z przejedzenia;)

To by wiele wyjaśniało. Moja ma często czkawkę, a obżera się jak dzikusek ;) Dziś stuknął 1 kilogram od najniższej wagi. W 3 tygodnie :O

Kasiaja, d'nusia, pumka1990 lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja się cieszę, że gdy urodziłam syna nie było takiego dostępu do internetu :-D tylko gazetki „Mamo to ja” itp ;-) Teraz, przy tej mojej dwójce maluchów, podchodzę bardzo spokojnie choć podczytuje net w różnych tematach. Zdaję się głównie na moją intuicję bo oszaleć można z tą ilością rad. Nawet lekarze mają różne podejście i zdanie. Wiadomo, że przy pierwszym dziecku wszystko jest przerażajace. Ja w ciągu dnia nawet na zegarek nie patrzę kiedy je i jakie przerwy. Jak zaczyna się kręcić i marudzić to wiem, że głodna. Inne wiercenie to wiem, że w pieluszce kupa ;-) już ją pomału rozkminiam. W nocy tylko patrzę na zegarek ale to bardziej z ciekawości ile udało nam się pospać ;-)
    Zuza też czasami wścieka się przy cycku i u nas, tak mi się wydaje, złości się gdy jej leci mleko. Ona chce tylko pociumkać bo głodna nie jest, a jej wtedy leci. Na szczęście oswaja się ze smoczkiem i w takich momentach robię podmiankę, a ona zasypia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 23:02

belladonna lubi tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2018, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba pierwsze 2 tygodnie to wszystko tak z zegarkiem w ręku..
    Teraz mam wiecej luzu.. :) :)
    I zegarek służy mi do tego by Hania zbyt duzych przerw bez jedzenia nie miała. Nigdy w drugą stronę. :)
    Źle bym sie czuła gdyby mi ktoś wyliczal ile mam jeść. :O dziecko głodne to je. :D :D to jie czas na diety. :)

I juz wiem skąd te wieczorne marudzenie..
    Ona jest po prostu zmeczona. :O bierzemy kąpiel i idziemy do sypialni. Tutaj jest cicho i spokojnie.. i Hania mize spokojnie zjeść. I zasnąć w ciszy. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 00:05

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 8 września 2018, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Czkawka go mu nie przeszkadza skoro zasypia. Przeszkadza bardziej tobie jak widać. Więc jak czkawka męczy i usypia to daj spać i tyle.
    Przeszkadza mu bo się wybudza i nie może zasnąć, dopiero jak przejdzie to usypiam go od nowa a mi jest go po prostu szkoda to chyba normalne.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 8 września 2018, 02:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez się pojawia czkawka, kiedyś z powodu zimna (teraz już wiem że jest ciepłolubna to ubieram cieplej) a teraz po tym jak się jej uleje. Bez usunięcia czkawki ma problem z uśnięciem, zazwyczaj kończy się cyckiem bo sama nie chce minąć.

A jak tam u Waszych dzieciaczków odruch moro? U mnie przez ostatnie 2 dni mam wrażenie ze się nasilił i nie wiem jak to zniwelować. Otulaczem? Od początku lubiła jak się ja otula ale zawijałam ją w rożek a teraz w większą pieluszkę ale tylko do pasa, rączki ma swobodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 02:12

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 8 września 2018, 02:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze dostała trochę mleka żeby nie byla za bardzo głodna, po drugie z doświadczenia już wiem że moje dziecko da się przekarmic, będzie jadła dopóki się nie porzyga. Po trzecie jak zje za dużo to ja brzuszek boli i nie może zasnąć. Co jakiś czas zdarza się dzień że jadłaby non stop do wymiotów i wczoraj od 16 tak było. Kolejna sprawa jak mówię lekarze w szpitalu zwrócili uwagę że dziecko do wieku i do wagi je za dużo i zeby za szybko nie rozciągnąć mu żołądka karmić mniej a na pewno nie wcześniej niż po 3 godzinach. Inaczej jest na mleku modyfikowanym które wolniej się trawi. Nie są to moje wymysły ani internetu i nie powiedział tego jeden lekarz tylko kilku w zależności kto był na dyżurze w centrum zdrowia dziecka. Możecie uważać że to bzdura.

Tak włączam odkurzać by ją wyciszyć, po 15 minutach leżenia przy odkurzaczu histeria przeszła i dało się ją wykąpać i nie darła się już. A jakby dała jej butle w takim wrzasku to po wypiciu i 200 ml darlaby się w niebo głosy i też o to że zabrałam butle,a smok nie działa już w takich humorach. Butla nie powinna być uspokajaczem. Przetestowałam już to bo to nie pierwszy taki dzień.

Co do czkawki, mojej np też przeszkadza i po 2 minutach czkawki jest ryk bo zaburza jej spokój. Więc to nie jest tak że dziecku nie przeszkadza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 03:28

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • belladonna Autorytet

Wysłany: 8 września 2018, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej na czkawke od razu pomaga przystawienie do piersi. Pociagnie kilka lykow i po czkawce. A czkala w brzuchu i teraz też kilka razy dziennie.

• Dooti Autorytet

Wysłany: 8 września 2018, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mm niestety cycka na czkawkę nie dam bo nie mam jak. Mój Antek ma czkawkę po jedzeniu, i to taką że słyszę jak mu wszystko w brzuszku chlupie, jak mleko podchodzi w górę. Jemu ta czkawka bardzo przeszkadza i zaraz płacze.

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 8 września 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu tez czkawka przeszkadza w zaśnięcia. Zawsze się u mnie mówiło że ma mokro w pieluszce ale często ma ja też po jej zmianie.

Zolza czyli trochę prawdy jest że nie zje za dużo bo uleje/wyrzyga, wiem że na mm jest troche inaczej bo moja bratowa też godzin karmienia pilnowała pamiętam. Ale tak sztywno bym ich nie przestrzegala chociazby z tego wzgledu ze wiecej/czesciej zjesc potrzebuje dIecko jak jest aktywne miedzy karmieniem a mniej jak calosc przespi. My tu chcemy pomoc a nie Cie zdenerwowac, kazdy dzieciak hest inny i Ty najlepiej czujesz co Twoj potrzebuje. Mojego np. uspokaja noszenie jak do odbicia ale tylko jak ja to robię, jak mąż tak nosi to i tak płacze.

Mój biedak od 5 meczy się z kupa :( robił trochę i już usypia i bach.. zaczyna stekac i płakać. Co na to byście radziły? Ten espumisan doraźnie by mógł pomóc? Mały dostaje tylko Wit d3 i loggic+ (probiotyk). Widocznie coś matka zjadła ale nie wiem co :( kupa wygląda normalnie ale słyszę jak mu w brzuszku jeździ. Teraz chyba zasnął ale 3h meczarni miał:( Po jakim czasie wychodzi co zjadłam bo nie wiem ile się w pamięci cofac czego unikać lepiej.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 1377 1378 1379 1380 1381 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ