X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi bardziej niż maltam pomogła lanolina z ziaji. Lepiej nawilża niż maltan. Też nie trzeba zmywac. Nie przemywam też piersi w ciągu dnia więc zawsze zostaje coś mleka na na ich. Smaruje lanolina na noc po kąpieli i jest spoko :) wietrzyc nie mogę bo momentalnie z nich cieknie.
    Ten kompres Multi mam próbowałam w szpitalu bo dostałam próbkę i o ile jak go miałam było fajnie to po ściągnięciu nie widziałam różnicy a są całkiem drogie.
    Nessa Ty jeszcze nawalu pewnie nie miałaś więc przystawiaj i dokarmiaj. Nie szalej z tymi wspomagaczami przed nawalem :)

Kasiaja ja specjalnie kupowałam polecane maści w najmniejszych tubkach żeby się właśnie nie marnowalo. I moc sprawdzić czy mi podpasuje. I maltam mam 30g i nawet tego nie zuzylam :) A jeszcze próbkę dostałam w szpitalu.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Nie nadrobiłam jeszcze co pisałyście, a od piątku mnie tu nie było. Nie wchodziłam na forum.
    W piątek poszłam sobie tak o na ktg na izbę, dla swojego spokoju, no i ktg było średnie. W sobotę zaczęli wywoływać poród o 12 ( balonikiem ) - byłam już kilka dni po terminie. Po baloniku bardzo szybko dostałam skurczy, no i o 23.30 urodziła się Agatka - 3600, 60 cm :) ! Poród cięęęęęężki, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam że mam takie szczęście obok siebie :) Rodziłam bez żadnego znieczulenia, mało pękłam, ale straciłam bardzo dużo krwi i przez 3 h po porodzie nie kontaktowałam wcale, nie dochodziły do mnie żadne informacje. Dzieckiem zajął się mąż, a na noc położne. Od następnego dnia z każdą godziną było co raz lepiej, a dziś 6 dzień po porodzie, a ja nie czuję że rodziłam, oprócz tego że szybciej się męczę i że leci krew jak na okres. Tak to nic nie boli, jest super !! Krocze elegancko, tylko 3 szwy, nie czuję ich wcale.

Co do dzidzi : pierwsze 2 dni to straszny krzykacz, a teraz z każdym dniem jest grzeczniejsza i coraz więcej spi, mniej płacze :) Od 2 dni aniołek :) :)
    Mam od wczoraj nawał pokarmu, masakra, cycki jak sylikony, leci z nich mleko samo, całe łóżko dziś poplamiłam mlekiem. Cycki bolą mnie tragicznie, w sensie brodawki ! Krwawią, masakra. To jest jedyne co mnie męczy i boli, jak już się ładnie przystawi to ssie pięknie, książkowo. Ale na 10 karmień są 3 takie co jest nerwusem i nie mogę jej przystawić i męczymy się 30 min żeby dobrze złapała. Czy u was też były takie początki?? Ja wtedy cała spocona, zestresowana, ona też spocona, rozkrzyczana... Mogłabym już spokojnie zapraszać znajoomych, ale boje się że wyjdzie akurat pora karmienia i akurat tego trudnego i będzie ryk i stres przy nich ... ;/ No i pytanie do was, doświadczonych : wiem że trzeba odciągać, przystawiać ... do uczucia ulgi odciągać. Ale co to jest to uczucie ulgi ? Mnie bolą brodkawki piekielnie, ale cycki nie. Czy to chodzi o to, że stają się mniej napięte i to ta ulga ? bo nie wiem do kiedy odciągać ? Ona mi przy jednej piersi zasypia, więc wtedy muszę z drugiej odciągnąć, tylko ILE ? Prooooooszę o pomoc hehe

I druga sprawa: charczenie, czy to normalne u noworodków ? Jest pare takich chwil w ciągu dnia gdzie podczas spania, albo jedzenia charczy, jakby chrapie jak dziad ;p;p Kicha czasem, ze 3 razy może na dzień, ze 3-4 razy gluty jej wyciągnelismy, to wydaje mi się normalne. Ale ten ciężki oddech ? Macie jakieś doswiadczenia ?

Nasza pediatra ma urlop i I wizytę mam dopiero za 3 tyg ;/ i nie wiem czy iść z tym pytaniem prywatnie do lekarza, czy też to norma i nie ma co się przejmowac ?

Będę wdzięczna za te odpowiedzi, a jak dzidzia się nie obudzi to zaczynam zaraz nadrabianie Was :)

Co do snu, to pierwsze 3 doby spanie po 3 h łącznie na noc, a od 2 dób 5 h ( 2+2+1 h ) to chyba spoko co , jak na pierwszy tydzien ?

ingelita, nick nieaktualny, chabasse, 1ania1, Ania241188, pumka1990, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina po pierwsze gratulacje :) długa ta twoja córcia :)
    Co do charczenia, wczoraj czytałam, że to normalne, dziecko ma troszkę węższe kanały nosowe, czy jakoś tak i charczy, ale to nic złego :)
    Mleka nie odciągam, Filip często decyduje się na drugie danie :) ale nawet jak je tylko z jednej to druga czeka spokojnie na kolejne karmienie. Miałam nawał, wtedy na dole były takie twarde, to masowałam sobie i przystawiałam Filipa, przeszło w zasadzie bezboleśnie.
    Filip też mi ładnie śpi w nocy, 4-5 godzin ciągiem, w dzień więcej jest aktywny.

Paulinaaa lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olek dziś w ogóle nie śpi. Zastrzelę sie

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina - tak myślałam że urodziłaś. :-) Gratuluję. To faktycznie zamkne listę. Jak to koleżanka stwierdziła - będę miała dłuższy macierzyński ;-)

Paulinaaa, Marta..a, ingelita, nick nieaktualny, pumka1990 lubią tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki justa za odp :) z tym charczeniem mnie uspokoiłaś, może ktoś jeszcze ma info takie ? hihi

Moja od 2 dni pięknie w dzień spi, w sensie godzina karmienia,srania itp i 2-3 h snu, 1 karmienia i 2-3 h snu ( bądź po prostu leżenia i patrzenia na świat )

Wcześniej spała bardzo mało, typu 3 h w nocy, i łącznie 4 h w dzień. Ale z dnia na dzień coraz lepiej, chyba dostosowuje się do nowego świata :) :) :)

Jak starczy mi czasu to muszę przelecieć wątek czy ktoś jeszcze został i czeka na dzidzie ... ja dzięki bogu że poszłam sama z siebie na te ktg w piątek, dziecko urodzilo się owiniete pepowina ( dostała przez to 8pk ) i były zielone wody...... zasrane przenoszenie ciąży ;/;/;/;/;/;/;/; stres nerwy i ryzyko

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eileeen - gderaj im że mają wywoływać !

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez charczy. Ja pytałam położną- mówiła ze wszystko ok tak ma byc.

Wiec jej ufam. :D

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja podejmuje walkę z przestawieniem karmienia na 4h. Według tego co pisza na mleku i ogólnie w artykułach to mała może już jeść 120 ml co 4h i ta próbuje ją przestawić. Jak na razie się udało od 9 do 13 bez płaczu wytrwała zobaczymy czy teraz do 17 wytrzyma.

pumka1990 lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina moja tez charczy, pediatra powiedział to samo ze tam w nosku wszystko jest wąskie i to dlatego. Z moich obserwacji wydaje mi się ze to jeszcze przez wiotkość krtani, która też często występuje u maluszków.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Agatka ma dziś miesiąc :) jej jak to szybko leci.

Ania241188, ingelita, nick nieaktualny, nick nieaktualny, pumka1990 lubią tę wiadomość

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    No ja podejmuje walkę z przestawieniem karmienia na 4h. Według tego co pisza na mleku i ogólnie w artykułach to mała może już jeść 120 ml co 4h i ta próbuje ją przestawić. Jak na razie się udało od 9 do 13 bez płaczu wytrwała zobaczymy czy teraz do 17 wytrzyma.
    Mój tyle wciągnie ale mojego i za 2,5h znowu głodny.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ufam położnej jeśli chodzi o obserwacje noworodka.
    Filip ma całe nogi w takich drobnych czerwonych krostkach... W niedziele maż bedzie w domu to go wykrochamlimy :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uspokoiłyście mnie :) :) :) Moja nadal śpi hehehe, ale odciągnełam w międzyczasie pokarm bo leciał mi już po brzuchu haha, nadal te pieri nie są flakowate, ale boje się więcej odciagnac zeby nie bylo że wymuszam większą produkcję :D :D

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa, gratki! Charczenie jest normalne:)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina gratulacje!
    Moją maleńką spryszczylo na twarzy i szyi kurde:/
    Odstawiam nabiał , ale nie wiem jakie mm dać, bo dokarmiam czasem. Od początku daje Enfamil, ale czy jest jakiś dla alergików. Plus problemy ma z ulewaniem non stop. Wiecie może który Enfamil wybrać, czy ten ar czy o-lac. Ten ostatni w składzie na.pierwszym miejscu ma syrop glukozowy :/
    Poza tym byłam wczoraj na izbie, bo miałam poty, bóle głowy i wydawało mi się, że coś bebra mi się w szwach. Na szczęście wszystko ok, ale muszę skonsultować u endokrynolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko chyba woli pić z butelki niż cycka bo z cycka za szybko leci i się zachlystuje! Matko bosko z tym kp to można sfiksowac.

D'nusia ja kiedyś karmilam enfamilem ale po porownanii skladow mleka to juz bym tego nie dawala bo ma dosc slaby sklad i sa lepsze. Może Bebilon profutura albo te capri care skoro na bialko mleka krowiego to lepiej te kozie może. Dla ulewajacych chyba AR jest a HA hydrolizowane czyli dla alergikow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:48

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest problem z ulewaniem i to czasami wylewa mu sie z buzi mleko, ale nie takie nadtrawione. Podpytam u pediatry o tym jak bede bo martwi mnie to troszke

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Olek dziś w ogóle nie śpi. Zastrzelę sie

Mój też przy mnie spać nie chciał, byłam już zła i mama zaproponowała, że uśpi go u siebie i się jej udało, 3 godzinę śpi. Chyba czuł już moje zdenerwowanie i nie mógł zasnąć...

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymek tez charczy i też muszę odciągać mleko bo od 3 dnia nawał nie z tej ziemi :o Cycki miałam w 3 dobę po porodzie jak kamienie. Musiałam zacząć odciągać laktatorem bo mały nie dała rady sam pić z takich twardych sutków. W ogóle nie chciał/nie umiał ich złapać..
    Paulina dla mnie ulga to tak jak piszesz - mniejsze ciągnięcie ale zgrubienia nadal pozostają i te dopiero zbija mały bo też nie chcę laktatorem jeszcze bardziej pobudzać produkcji...

3i492n0agf4rykt3.png
‹‹ 1375 1376 1377 1378 1379 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ