Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi bardziej niż maltam pomogła lanolina z ziaji. Lepiej nawilża niż maltan. Też nie trzeba zmywac. Nie przemywam też piersi w ciągu dnia więc zawsze zostaje coś mleka na na ich. Smaruje lanolina na noc po kąpieli i jest spoko
wietrzyc nie mogę bo momentalnie z nich cieknie.
Ten kompres Multi mam próbowałam w szpitalu bo dostałam próbkę i o ile jak go miałam było fajnie to po ściągnięciu nie widziałam różnicy a są całkiem drogie.
Nessa Ty jeszcze nawalu pewnie nie miałaś więc przystawiaj i dokarmiaj. Nie szalej z tymi wspomagaczami przed nawalem
Kasiaja ja specjalnie kupowałam polecane maści w najmniejszych tubkach żeby się właśnie nie marnowalo. I moc sprawdzić czy mi podpasuje. I maltam mam 30g i nawet tego nie zuzylamA jeszcze próbkę dostałam w szpitalu.
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Hej dziewczyny. Nie nadrobiłam jeszcze co pisałyście, a od piątku mnie tu nie było. Nie wchodziłam na forum.
W piątek poszłam sobie tak o na ktg na izbę, dla swojego spokoju, no i ktg było średnie. W sobotę zaczęli wywoływać poród o 12 ( balonikiem ) - byłam już kilka dni po terminie. Po baloniku bardzo szybko dostałam skurczy, no i o 23.30 urodziła się Agatka - 3600, 60 cm! Poród cięęęęęężki, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam że mam takie szczęście obok siebie
Rodziłam bez żadnego znieczulenia, mało pękłam, ale straciłam bardzo dużo krwi i przez 3 h po porodzie nie kontaktowałam wcale, nie dochodziły do mnie żadne informacje. Dzieckiem zajął się mąż, a na noc położne. Od następnego dnia z każdą godziną było co raz lepiej, a dziś 6 dzień po porodzie, a ja nie czuję że rodziłam, oprócz tego że szybciej się męczę i że leci krew jak na okres. Tak to nic nie boli, jest super !! Krocze elegancko, tylko 3 szwy, nie czuję ich wcale.
Co do dzidzi : pierwsze 2 dni to straszny krzykacz, a teraz z każdym dniem jest grzeczniejsza i coraz więcej spi, mniej płaczeOd 2 dni aniołek
Mam od wczoraj nawał pokarmu, masakra, cycki jak sylikony, leci z nich mleko samo, całe łóżko dziś poplamiłam mlekiem. Cycki bolą mnie tragicznie, w sensie brodawki ! Krwawią, masakra. To jest jedyne co mnie męczy i boli, jak już się ładnie przystawi to ssie pięknie, książkowo. Ale na 10 karmień są 3 takie co jest nerwusem i nie mogę jej przystawić i męczymy się 30 min żeby dobrze złapała. Czy u was też były takie początki?? Ja wtedy cała spocona, zestresowana, ona też spocona, rozkrzyczana... Mogłabym już spokojnie zapraszać znajoomych, ale boje się że wyjdzie akurat pora karmienia i akurat tego trudnego i będzie ryk i stres przy nich ... ;/ No i pytanie do was, doświadczonych : wiem że trzeba odciągać, przystawiać ... do uczucia ulgi odciągać. Ale co to jest to uczucie ulgi ? Mnie bolą brodkawki piekielnie, ale cycki nie. Czy to chodzi o to, że stają się mniej napięte i to ta ulga ? bo nie wiem do kiedy odciągać ? Ona mi przy jednej piersi zasypia, więc wtedy muszę z drugiej odciągnąć, tylko ILE ? Prooooooszę o pomoc hehe
I druga sprawa: charczenie, czy to normalne u noworodków ? Jest pare takich chwil w ciągu dnia gdzie podczas spania, albo jedzenia charczy, jakby chrapie jak dziad ;p;p Kicha czasem, ze 3 razy może na dzień, ze 3-4 razy gluty jej wyciągnelismy, to wydaje mi się normalne. Ale ten ciężki oddech ? Macie jakieś doswiadczenia ?
Nasza pediatra ma urlop i I wizytę mam dopiero za 3 tyg ;/ i nie wiem czy iść z tym pytaniem prywatnie do lekarza, czy też to norma i nie ma co się przejmowac ?
Będę wdzięczna za te odpowiedzi, a jak dzidzia się nie obudzi to zaczynam zaraz nadrabianie Was
Co do snu, to pierwsze 3 doby spanie po 3 h łącznie na noc, a od 2 dób 5 h ( 2+2+1 h ) to chyba spoko co , jak na pierwszy tydzien ?ingelita, d'nusia, chabasse, 1ania1, Ania241188, pumka1990, kozalia lubią tę wiadomość
wrzesień 2018 - córcia6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
Paulina po pierwsze gratulacje
długa ta twoja córcia
Co do charczenia, wczoraj czytałam, że to normalne, dziecko ma troszkę węższe kanały nosowe, czy jakoś tak i charczy, ale to nic złego
Mleka nie odciągam, Filip często decyduje się na drugie danieale nawet jak je tylko z jednej to druga czeka spokojnie na kolejne karmienie. Miałam nawał, wtedy na dole były takie twarde, to masowałam sobie i przystawiałam Filipa, przeszło w zasadzie bezboleśnie.
Filip też mi ładnie śpi w nocy, 4-5 godzin ciągiem, w dzień więcej jest aktywny.Paulinaaa lubi tę wiadomość
-
Dzięki justa za odp
z tym charczeniem mnie uspokoiłaś, może ktoś jeszcze ma info takie ? hihi
Moja od 2 dni pięknie w dzień spi, w sensie godzina karmienia,srania itp i 2-3 h snu, 1 karmienia i 2-3 h snu ( bądź po prostu leżenia i patrzenia na świat )
Wcześniej spała bardzo mało, typu 3 h w nocy, i łącznie 4 h w dzień. Ale z dnia na dzień coraz lepiej, chyba dostosowuje się do nowego świata
Jak starczy mi czasu to muszę przelecieć wątek czy ktoś jeszcze został i czeka na dzidzie ... ja dzięki bogu że poszłam sama z siebie na te ktg w piątek, dziecko urodzilo się owiniete pepowina ( dostała przez to 8pk ) i były zielone wody...... zasrane przenoszenie ciąży ;/;/;/;/;/;/;/; stres nerwy i ryzyko
nick nieaktualny
-
No ja podejmuje walkę z przestawieniem karmienia na 4h. Według tego co pisza na mleku i ogólnie w artykułach to mała może już jeść 120 ml co 4h i ta próbuje ją przestawić. Jak na razie się udało od 9 do 13 bez płaczu wytrwała zobaczymy czy teraz do 17 wytrzyma.
pumka1990 lubi tę wiadomość
-
Zolza_ wrote:No ja podejmuje walkę z przestawieniem karmienia na 4h. Według tego co pisza na mleku i ogólnie w artykułach to mała może już jeść 120 ml co 4h i ta próbuje ją przestawić. Jak na razie się udało od 9 do 13 bez płaczu wytrwała zobaczymy czy teraz do 17 wytrzyma.
-
Uspokoiłyście mnie
Moja nadal śpi hehehe, ale odciągnełam w międzyczasie pokarm bo leciał mi już po brzuchu haha, nadal te pieri nie są flakowate, ale boje się więcej odciagnac zeby nie bylo że wymuszam większą produkcję
nick nieaktualnyPaulina gratulacje!
Moją maleńką spryszczylo na twarzy i szyi kurde:/
Odstawiam nabiał , ale nie wiem jakie mm dać, bo dokarmiam czasem. Od początku daje Enfamil, ale czy jest jakiś dla alergików. Plus problemy ma z ulewaniem non stop. Wiecie może który Enfamil wybrać, czy ten ar czy o-lac. Ten ostatni w składzie na.pierwszym miejscu ma syrop glukozowy
Poza tym byłam wczoraj na izbie, bo miałam poty, bóle głowy i wydawało mi się, że coś bebra mi się w szwach. Na szczęście wszystko ok, ale muszę skonsultować u endokrynolog.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:27
-
nick nieaktualnyA moje dziecko chyba woli pić z butelki niż cycka bo z cycka za szybko leci i się zachlystuje! Matko bosko z tym kp to można sfiksowac.
D'nusia ja kiedyś karmilam enfamilem ale po porownanii skladow mleka to juz bym tego nie dawala bo ma dosc slaby sklad i sa lepsze. Może Bebilon profutura albo te capri care skoro na bialko mleka krowiego to lepiej te kozie może. Dla ulewajacych chyba AR jest a HA hydrolizowane czyli dla alergikow.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:48
d'nusia lubi tę wiadomość
-
Tymek tez charczy i też muszę odciągać mleko bo od 3 dnia nawał nie z tej ziemi :o Cycki miałam w 3 dobę po porodzie jak kamienie. Musiałam zacząć odciągać laktatorem bo mały nie dała rady sam pić z takich twardych sutków. W ogóle nie chciał/nie umiał ich złapać..
Paulina dla mnie ulga to tak jak piszesz - mniejsze ciągnięcie ale zgrubienia nadal pozostają i te dopiero zbija mały bo też nie chcę laktatorem jeszcze bardziej pobudzać produkcji...Paulinaaa lubi tę wiadomość