X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi bardziej niż maltam pomogła lanolina z ziaji. Lepiej nawilża niż maltan. Też nie trzeba zmywac. Nie przemywam też piersi w ciągu dnia więc zawsze zostaje coś mleka na na ich. Smaruje lanolina na noc po kąpieli i jest spoko :) wietrzyc nie mogę bo momentalnie z nich cieknie.
    Ten kompres Multi mam próbowałam w szpitalu bo dostałam próbkę i o ile jak go miałam było fajnie to po ściągnięciu nie widziałam różnicy a są całkiem drogie.
    Nessa Ty jeszcze nawalu pewnie nie miałaś więc przystawiaj i dokarmiaj. Nie szalej z tymi wspomagaczami przed nawalem :)

Kasiaja ja specjalnie kupowałam polecane maści w najmniejszych tubkach żeby się właśnie nie marnowalo. I moc sprawdzić czy mi podpasuje. I maltam mam 30g i nawet tego nie zuzylam :) A jeszcze próbkę dostałam w szpitalu.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Nie nadrobiłam jeszcze co pisałyście, a od piątku mnie tu nie było. Nie wchodziłam na forum.
    W piątek poszłam sobie tak o na ktg na izbę, dla swojego spokoju, no i ktg było średnie. W sobotę zaczęli wywoływać poród o 12 ( balonikiem ) - byłam już kilka dni po terminie. Po baloniku bardzo szybko dostałam skurczy, no i o 23.30 urodziła się Agatka - 3600, 60 cm :) ! Poród cięęęęęężki, ale z każdym dniem coraz bardziej doceniam że mam takie szczęście obok siebie :) Rodziłam bez żadnego znieczulenia, mało pękłam, ale straciłam bardzo dużo krwi i przez 3 h po porodzie nie kontaktowałam wcale, nie dochodziły do mnie żadne informacje. Dzieckiem zajął się mąż, a na noc położne. Od następnego dnia z każdą godziną było co raz lepiej, a dziś 6 dzień po porodzie, a ja nie czuję że rodziłam, oprócz tego że szybciej się męczę i że leci krew jak na okres. Tak to nic nie boli, jest super !! Krocze elegancko, tylko 3 szwy, nie czuję ich wcale.

Co do dzidzi : pierwsze 2 dni to straszny krzykacz, a teraz z każdym dniem jest grzeczniejsza i coraz więcej spi, mniej płacze :) Od 2 dni aniołek :) :)
    Mam od wczoraj nawał pokarmu, masakra, cycki jak sylikony, leci z nich mleko samo, całe łóżko dziś poplamiłam mlekiem. Cycki bolą mnie tragicznie, w sensie brodawki ! Krwawią, masakra. To jest jedyne co mnie męczy i boli, jak już się ładnie przystawi to ssie pięknie, książkowo. Ale na 10 karmień są 3 takie co jest nerwusem i nie mogę jej przystawić i męczymy się 30 min żeby dobrze złapała. Czy u was też były takie początki?? Ja wtedy cała spocona, zestresowana, ona też spocona, rozkrzyczana... Mogłabym już spokojnie zapraszać znajoomych, ale boje się że wyjdzie akurat pora karmienia i akurat tego trudnego i będzie ryk i stres przy nich ... ;/ No i pytanie do was, doświadczonych : wiem że trzeba odciągać, przystawiać ... do uczucia ulgi odciągać. Ale co to jest to uczucie ulgi ? Mnie bolą brodkawki piekielnie, ale cycki nie. Czy to chodzi o to, że stają się mniej napięte i to ta ulga ? bo nie wiem do kiedy odciągać ? Ona mi przy jednej piersi zasypia, więc wtedy muszę z drugiej odciągnąć, tylko ILE ? Prooooooszę o pomoc hehe

I druga sprawa: charczenie, czy to normalne u noworodków ? Jest pare takich chwil w ciągu dnia gdzie podczas spania, albo jedzenia charczy, jakby chrapie jak dziad ;p;p Kicha czasem, ze 3 razy może na dzień, ze 3-4 razy gluty jej wyciągnelismy, to wydaje mi się normalne. Ale ten ciężki oddech ? Macie jakieś doswiadczenia ?

Nasza pediatra ma urlop i I wizytę mam dopiero za 3 tyg ;/ i nie wiem czy iść z tym pytaniem prywatnie do lekarza, czy też to norma i nie ma co się przejmowac ?

Będę wdzięczna za te odpowiedzi, a jak dzidzia się nie obudzi to zaczynam zaraz nadrabianie Was :)

Co do snu, to pierwsze 3 doby spanie po 3 h łącznie na noc, a od 2 dób 5 h ( 2+2+1 h ) to chyba spoko co , jak na pierwszy tydzien ?

ingelita, d'nusia, chabasse, 1ania1, Ania241188, pumka1990, kozalia lubią tę wiadomość

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina po pierwsze gratulacje :) długa ta twoja córcia :)
    Co do charczenia, wczoraj czytałam, że to normalne, dziecko ma troszkę węższe kanały nosowe, czy jakoś tak i charczy, ale to nic złego :)
    Mleka nie odciągam, Filip często decyduje się na drugie danie :) ale nawet jak je tylko z jednej to druga czeka spokojnie na kolejne karmienie. Miałam nawał, wtedy na dole były takie twarde, to masowałam sobie i przystawiałam Filipa, przeszło w zasadzie bezboleśnie.
    Filip też mi ładnie śpi w nocy, 4-5 godzin ciągiem, w dzień więcej jest aktywny.

Paulinaaa lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olek dziś w ogóle nie śpi. Zastrzelę sie

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina - tak myślałam że urodziłaś. :-) Gratuluję. To faktycznie zamkne listę. Jak to koleżanka stwierdziła - będę miała dłuższy macierzyński ;-)

Paulinaaa, Marta..a, ingelita, d'nusia, pumka1990 lubią tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki justa za odp :) z tym charczeniem mnie uspokoiłaś, może ktoś jeszcze ma info takie ? hihi

Moja od 2 dni pięknie w dzień spi, w sensie godzina karmienia,srania itp i 2-3 h snu, 1 karmienia i 2-3 h snu ( bądź po prostu leżenia i patrzenia na świat )

Wcześniej spała bardzo mało, typu 3 h w nocy, i łącznie 4 h w dzień. Ale z dnia na dzień coraz lepiej, chyba dostosowuje się do nowego świata :) :) :)

Jak starczy mi czasu to muszę przelecieć wątek czy ktoś jeszcze został i czeka na dzidzie ... ja dzięki bogu że poszłam sama z siebie na te ktg w piątek, dziecko urodzilo się owiniete pepowina ( dostała przez to 8pk ) i były zielone wody...... zasrane przenoszenie ciąży ;/;/;/;/;/;/;/; stres nerwy i ryzyko

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eileeen - gderaj im że mają wywoływać !

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tez charczy. Ja pytałam położną- mówiła ze wszystko ok tak ma byc.

Wiec jej ufam. :D

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja podejmuje walkę z przestawieniem karmienia na 4h. Według tego co pisza na mleku i ogólnie w artykułach to mała może już jeść 120 ml co 4h i ta próbuje ją przestawić. Jak na razie się udało od 9 do 13 bez płaczu wytrwała zobaczymy czy teraz do 17 wytrzyma.

pumka1990 lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina moja tez charczy, pediatra powiedział to samo ze tam w nosku wszystko jest wąskie i to dlatego. Z moich obserwacji wydaje mi się ze to jeszcze przez wiotkość krtani, która też często występuje u maluszków.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Agatka ma dziś miesiąc :) jej jak to szybko leci.

Ania241188, ingelita, d'nusia, PLPaulina, pumka1990 lubią tę wiadomość

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    No ja podejmuje walkę z przestawieniem karmienia na 4h. Według tego co pisza na mleku i ogólnie w artykułach to mała może już jeść 120 ml co 4h i ta próbuje ją przestawić. Jak na razie się udało od 9 do 13 bez płaczu wytrwała zobaczymy czy teraz do 17 wytrzyma.
    Mój tyle wciągnie ale mojego i za 2,5h znowu głodny.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ufam położnej jeśli chodzi o obserwacje noworodka.
    Filip ma całe nogi w takich drobnych czerwonych krostkach... W niedziele maż bedzie w domu to go wykrochamlimy :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uspokoiłyście mnie :) :) :) Moja nadal śpi hehehe, ale odciągnełam w międzyczasie pokarm bo leciał mi już po brzuchu haha, nadal te pieri nie są flakowate, ale boje się więcej odciagnac zeby nie bylo że wymuszam większą produkcję :D :D

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

• ingelita Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinaaa, gratki! Charczenie jest normalne:)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina gratulacje!
    Moją maleńką spryszczylo na twarzy i szyi kurde:/
    Odstawiam nabiał , ale nie wiem jakie mm dać, bo dokarmiam czasem. Od początku daje Enfamil, ale czy jest jakiś dla alergików. Plus problemy ma z ulewaniem non stop. Wiecie może który Enfamil wybrać, czy ten ar czy o-lac. Ten ostatni w składzie na.pierwszym miejscu ma syrop glukozowy :/
    Poza tym byłam wczoraj na izbie, bo miałam poty, bóle głowy i wydawało mi się, że coś bebra mi się w szwach. Na szczęście wszystko ok, ale muszę skonsultować u endokrynolog.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:27

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moje dziecko chyba woli pić z butelki niż cycka bo z cycka za szybko leci i się zachlystuje! Matko bosko z tym kp to można sfiksowac.

D'nusia ja kiedyś karmilam enfamilem ale po porownanii skladow mleka to juz bym tego nie dawala bo ma dosc slaby sklad i sa lepsze. Może Bebilon profutura albo te capri care skoro na bialko mleka krowiego to lepiej te kozie może. Dla ulewajacych chyba AR jest a HA hydrolizowane czyli dla alergikow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 14:48

d'nusia lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest problem z ulewaniem i to czasami wylewa mu sie z buzi mleko, ale nie takie nadtrawione. Podpytam u pediatry o tym jak bede bo martwi mnie to troszke

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Olek dziś w ogóle nie śpi. Zastrzelę sie

Mój też przy mnie spać nie chciał, byłam już zła i mama zaproponowała, że uśpi go u siebie i się jej udało, 3 godzinę śpi. Chyba czuł już moje zdenerwowanie i nie mógł zasnąć...

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymek tez charczy i też muszę odciągać mleko bo od 3 dnia nawał nie z tej ziemi :o Cycki miałam w 3 dobę po porodzie jak kamienie. Musiałam zacząć odciągać laktatorem bo mały nie dała rady sam pić z takich twardych sutków. W ogóle nie chciał/nie umiał ich złapać..
    Paulina dla mnie ulga to tak jak piszesz - mniejsze ciągnięcie ale zgrubienia nadal pozostają i te dopiero zbija mały bo też nie chcę laktatorem jeszcze bardziej pobudzać produkcji...

3i492n0agf4rykt3.png
‹‹ 1375 1376 1377 1378 1379 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ