Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Marta..a wrote:Można dostać rozwód kościelny przecież. Wierzący tzn postępujący zgodnie z pewnymi zasadami, a nie słynny wierzący niepraktykujacy.7w3d 💔
-
nick nieaktualnynesssssa wrote:Mnie na szczescie dylematy z chrztem ominely. Nie chrzcimy. Bedzie chciala to sama sie ochrzci, uwazam ze kazdy powinien miec taki wybór kiedy staje sie swiadomym czlowiekiem.
Dokladnie. Moje nie mialy chrztu ani komunii i nie odczuwaja z tego powodu zadnej przykrosci czy straty. A tak sie sklada ze cale zycie chodza do chrzescijanskich szkol prywatnych (taka specyfika w at), na religie jako przedmiot rowniez i nie stanopwi problemu ich brak chrztu czy komunii bo chodza tam rownez dzieci innych wyznan i jakos to razem funkcjonuje. -
justyna14 wrote:nie ma rozwodu, tylko unieważnienie a to tra teraz około 3 lat. czy przez te trzy lata wierzacy staje się nieweierzacy? nie. dlatego może zostać chrzestnym. wszystko zalezy od sytuacjai i księdza.
justyna14 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Lavendova wrote:Dokladnie. Moje nie mialy chrztu ani komunii i nie odczuwaja z tego powodu zadnej przykrosci czy straty. A tak sie sklada ze cale zycie chodza do chrzescijanskich szkol prywatnych (taka specyfika w at), na religie jako przedmiot rowniez i nie stanopwi problemu ich brak chrztu czy komunii bo chodza tam rownez dzieci innych wyznan i jakos to razem funkcjonuje.
-
Justyna wcześniej pisałam o unieważnieniu, nie starałam się o to nigdy więc w 100% nie wiem jak to wygląda.
Cierpliwa co do tego co napisałaś już wcześniej odpowiedziałam. Jesteśmy ludźmi i grzeszymy. Takie nasze życie już. Biorąc ślub kościelny też w przysiedze mówisz "tak mi dopomóż Bóg" bo z zasady człowiek nie da sobie sam rady być zawsze z tym samym człowiekiem. I jeszcze raz. Zostając chrzestnym jestem wierzącym. Nie zakładam że się rozwiode, zamorduje kogoś itp. Co się wydarzy i zmieni nie mamy wpływu. Ale żyjąc w grzechu świadomie nie podejmujemy sie roli chrzestnego. Kropka.
Co do całej reszty XXI wiek nie daje przyzwolenia do rozwodów i zmiany meza jak rękawiczki. Życia w grzechu itp. Najgłupszy argument na świecieWiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 15:10
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Martaaa to mam do Ciebie pytanie, zgodnie z tym co napisałaś człowiek popełnia błędy, jest slaby i dopuszcza się grzechu. W efekcie tego grzechu powstaje cud dar Boży dziecko. Człowiek wie że zgrzeszył bardzo by chciał by to nie było grzechem żałuję że sprzeniewierzył się wierzę, ale jest slaby. Czy w takiej sytuacji ma rozbić to co stworzyl, dom dziecku? Przecież jest świadomość błędu i skrucha czyli to co jest potrzebne do odbycia pokutu? Jednak konsekwencje są zbyt dalekie by się cofnąć. Co teraz? Przecież Bóg jest miłosierny wybacza nawet najgorsze przewinienia.
-
Lavendova a wlasnie jak juz jestesmy w temacie... jak wyglada np Wigilia w at? Tzn w takiej typowo Austriackiej rodzinie?
Bo powiem wam, ze zadziwia mnie jedno... a mianowocie, ze wiara katolicka jest przeciez jedna, biblia jest jedna i w kazdym kraju katolickim glosi to samo...
A Niemcy za kazdym razem tak samo sie dziwia, sa w szoku, pod wrazeniem i maja milion pytan odnosnie tego ze w pl jest 12 potraw, ze w pl sie nie je w Wigilie miesa, i tu pada zawsze pytanie "to co wy jecie?!"
Niby jedna wiara, jeden kosciol a tutaj Wigilia to glownie Kartoffelsalat z parowka i pieczona ges...
Pamiętam jakim dramatem dla mojej kuzynki jak zamieszkala ze swoim przyszlym wtedy mezem i organizowali u siebie Wigilie gdzie byli zaproszeni jej rodzice i my byl fakt, ze on bedzie przygotowywal i jadl w ten dzien ges... bo dla niej Wigilia to pierogi, ryba, barszcz, krokiety itp a on chce jej na stole wigilijnym postawic mieso...
Ale tutaj autentycznie nie znaja czegos takiego ze stol wigilijny to te kilka potraw, ze karp, ze potrawy bezmiesne...
Nawet pamietam w jednym z niemieckich show w zeszlym roku w czasie swiatecznym, niemiecka gwiazda z polskimi korzeniami siedzac z innymi muzykami przy stole opowiadal o tym jak wyglada Wigilia u niego w domu rodzinnym i nie mogli sie nadziwic, ze mozna bez miesa i co oni w ogole w takim razie jedza, po czym mieli okazje sprobowac kilku dan ktore im przygotowal i w szoku byli ze takie cos w ogole istnieje...
Jak rozumiem ze nie znaja takich czy innych dan, tak ze w pl wiara katolicka nie pozwala na spozywanie miesa a tutaj juz tak to cos nie teges...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 15:19
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyCcierpliwa tak jest mięso na wigilii,jakie dania zależy od landu ale np Wiedeń ma tradycje karpia czy innych ryb, a w górach rzeczywiście kielbaski, ges kaczka pieczenie czy kartofelsalat itd.
A bigos? Przecież tam jest mięso i kielbasa a u nas zawsze w pl byl na wigilii. Zresztą ryba to tez mieso.
Też macie tak wszedzie te kranze jak się zblizaja święta?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 15:47
-
Zolza a widzisz a ja bylam zawsze pewna, ze skoro tak bardzo jest to pilnowane w kazdym polskim domu i po pasterce juz wszysfko jesc mozna to ma to zwiazek scisle z wiara...
Co do srody popielcowej to mieso jest i w sumie jakos nie zauwazylam zeby jakis wazny mega dzien to tutaj byl ale moglam przeoczyc, w wielki piatek nie jestem pewna teraz... wiem tylko ze tutaj wielki piatek to jest swieto wolne od pracy i najbardziej tym kazdy zyje, ze wolne... ale nie skupilam sie nigdy nad tym co jedza, ale tez sie duzo nie mowi o tym bo jak mowie ja sie spotykam z podejsciem ze to nie swieto wazne w sensie duchowym a batdziej ze super bo dzien wolny od pracy, sklepy wszystkie pozamykane itp...
Lavendova u mnie w domu bigos byl zawsze dopiero w BN, w Wigilie byla kapusta z grzybami...
Ja sie w sumie ograniczalam glownie do filetow rybnych, pierogow, uszek z barszczem i krokietow... ot taka ograniczona cale swieta bylam haha... a teraz w Wigilie w ciazy zjadlam kes lososia, jednego pieroga i 4 lyzki barszczu... wszystko smakowalo mi gorzko i ciagnelo mnie od tego...
Tak tutaj tez tego wszystkiego od cholery przy swietach...
Na Maria Himmelfahrt to nawet Marienbögen stawiaja co krok...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2018, 16:18
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Lavendova wrote:Ccierpliwa tak jest mięso na wigilii,jakie dania zależy od landu ale np Wiedeń ma tradycje karpia czy innych ryb, a w górach rzeczywiście kielbaski, ges kaczka pieczenie czy kartofelsalat itd.
A bigos? Przecież tam jest mięso i kielbasa a u nas zawsze w pl byl na wigilii. Zresztą ryba to tez mieso.
Też macie tak wszedzie te kranze jak się zblizaja święta? -
A propos świat to pierwszy raz odkąd jestem po ślubie nie mogę się doczekać. Święta Bożego Narodzenia to takie święta kojarzone z tą atmosfera z dziecięcych lat. Pełen wzruszeń choinka, prezenty oczywiście mówię o otocznce,żeby nie było że to nie o to chodzi w te święta bo wiem na czym polegają. Ale ta atmosfera była pełna tylko z małymi dziećmi i przez ostatnie lata bylam przygnębiona w święta nawet nie chcialam choinki bo niby dla kogo skoro i tak święta poza domem. Dziś mam dla kogo ubierać choinke, bawić się w Mikołaja. Będa to wyjątkowe święta dla mnie. Aż mi łzy poleciały
kozalia, pumka1990 lubią tę wiadomość
-
Zolza_ wrote:A propos świat to pierwszy raz odkąd jestem po ślubie nie mogę się doczekać. Święta Bożego Narodzenia to takie święta kojarzone z tą atmosfera z dziecięcych lat. Pełen wzruszeń choinka, prezenty oczywiście mówię o otocznce,żeby nie było że to nie o to chodzi w te święta bo wiem na czym polegają. Ale ta atmosfera była pełna tylko z małymi dziećmi i przez ostatnie lata bylam przygnębiona w święta nawet nie chcialam choinki bo niby dla kogo skoro i tak święta poza domem. Dziś mam dla kogo ubierać choinke, bawić się w Mikołaja. Będa to wyjątkowe święta dla mnie. Aż mi łzy poleciały7w3d 💔
-
nick nieaktualny
-
A ja w zeszłym roku właśnie podczas ubierania choinki dowiedziałam się że będe mamą. Wcześniej byłam oddać krew na beta hcg, i tylko cały dzień odświeżałam stronę laboratorium i sprawdzałam czy już jest wynik. I gdy wzieliśmy się za choinkę wkońcu przyszedł wynik. Choinke zostawiliśmy tak jak stała i szybko do lekarza:) bo brałam silne leki i nie wiedziałam co robić. I potem z tego wszystkiego choinka była postrojona tak byle jak, bo już nie miałam głowy do tego by zrobić to jakoś ładnie. A w tym roku będziemy stroić choinke już z naszym maleñstwem:) też nie moge doczekać się świąt, tymbardziej że w ciągu roku w rodzinie oprocz naszej małej przybyło jeszcze jedno dziecko:)17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
nick nieaktualny
-
Zolza_ wrote:Martaaa to mam do Ciebie pytanie, zgodnie z tym co napisałaś człowiek popełnia błędy, jest slaby i dopuszcza się grzechu. W efekcie tego grzechu powstaje cud dar Boży dziecko. Człowiek wie że zgrzeszył bardzo by chciał by to nie było grzechem żałuję że sprzeniewierzył się wierzę, ale jest slaby. Czy w takiej sytuacji ma rozbić to co stworzyl, dom dziecku? Przecież jest świadomość błędu i skrucha czyli to co jest potrzebne do odbycia pokutu? Jednak konsekwencje są zbyt dalekie by się cofnąć. Co teraz? Przecież Bóg jest miłosierny wybacza nawet najgorsze przewinienia.
Szczerze to czytałam kilka razy i nie rozumiem pytania. Ze dziecko ze zdrady czy Co?
Nie jestem też księdzem więc nie do mnie takie pytania. Chyba hormony Cię troszkę poniosłyrozmawiałyśmy o chrzestnych a nie o rozbitych rodzinach
to nie jest zdecydowanie pytanie do mnie ani na temat.
A ja co roku ubieralam choinkędla mnie święta są zawsze magiczne. Te też będą wspaniałe, a najwspanialsze będzie jak uda mi się ten czar świat przekazać dziecku
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
My w tamtym roku z mężem ubieraliśmy swoją pierwsza choinkę, wcześniej nie było sensu bo mieszkaliśmy z rodzicami.
Ostatnio tak pomyślałam ze smutno mi jest bez ciąży. To był czas takiego oczekiwania, głaskania brzucha, a teraz mam tylko luźną fałdę :p ale "mój brzuch" leży teraz w łóżeczku i gada do karuzeli :p
Święta z dziećmi są super, teraz bynajmniej nie trzeba chować prezentów i ukradkiem podkładaćpóźniej będzie kombinowania
-
Dziewczyny, wasze maleństwa też się tak ślinią? Mojej chyba zacznę śliniak zakładać, jak siedzi w foteliku to ma aż przemoczone ubranka. I zaczęła ssać piąstkę... To normalne, czy może coś ją w buzi boli?
Podobno w Lidlu już atmosfera świąteczna, czekoladowe Mikołaje itd... -
dziewczyny czy któraś z Was też ma takiego płaczliwego dzidziusia? m.oj synek ciągle chce być na rękacg i bardzo dużo płacze. cjodze po lekarzach ale jest zdrowy jak ryba ... najedzony pieluszka sucha kupek duzo brzuch miekki 5 min zabawy i placz. nie mowiac ze wieczorami juz wrzask ;(angelika22