Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas waga 5.8kg
spadkowa 3kg
Właśnie siedzę i ściągam mleko na następne karmienie
Ja przy córce rozszerzalam po 4 miesiącu ale dlatego że nie chciała pić mm.
Teraz zamierzam koło 5 miesiąca nie prędzej. Mam nadzieję że tym razem lepiej pójdzie bo wydaje mi się że z Pola źle to zrobiłam i teraz jest taki niejadek
-
kozalia wrote:Dziewczyny, jak to jest z tymi chorobami u dzieciaczków? W czwartek ma do mnie wpaść koleżanka z 1,5roczną córką, dziś okazało się, ze ma katarek:/ ja przerażona, próbowałam dać jej do zrozumienia, ze to nie jest najlepszy pomysl przychodzić z takim dzieckiem do niemowlaka, ona tylko stwierdziła, ze spróbuje ją podleczyć do czwartku. Czy ja panikuje? Czy faktycznie każdy najmniejszy katarek u odwiedziajacych powinien być przeciwwskazaniem do wizyt? Jak byliśmy chorzy, to się od nas nie zaraziła, ale nie wiadomo co ta mała może jej tu przywlec. Nie będę mieć problemu, żeby jej powiedzieć wprost, żeby przyszła sama, ale wole się najpierw dowiedzieć u doświadczonych mam, czy nie przesadzam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 06:49
7w3d 💔 -
nesssssa wrote:A do szczepień na rota to dziecko ma być najedzone/glodne/bez znaczenia??
U nas akurat pasowalo bo niespelna godzine przed wizyta mala karmilam, no a pozniej jej nie karmilam godzine, a nawet dluzej bo wykonczona wizyta i badaniami, usg itp padla jak tulko ja do fotelika wsadzilam, wiec nie pytalam czy faktycznie musi tk byc spelnione...
Justyna jak sie dokopie w wiadomosciach do tego to wklejebo mi to tez jeszcze w czasie ciazy wyslala kolezanka (taka eko sreko, blw, zalecenia itp to najwazniejsza rzecz wrecz zycia i smierci) jak wyrazilam swoja opinie, ze jesli mala bedzie gotowa to mam zamiar zaczac wczesniej rozszerzac, ze kiedys nasze mamy tez wczesnie rozszerzaly i wszyscy zyjemy, malo tego kiedys zalecenia byly od 4 miesiaca, stad te sloiczki od 4 miesiaca nawet, a ona sie oburzyla, bo teraz zalecenia inne, jakis wlasnie artykul mi podeslala co who zaleca i sie oburzyla ze sloiczki sa od 4 miesiaca bo producentom sie nie chce etykiet zmieniac wedlug zalecen i takie tam... dlatego mi ten 6 miesiac tak w pamieci utkwil z tumj zaleceniami...
Ale jak mowie do serca mega sobue nie wzielam i nadal jestem zdania ze jak mala bedzie zainteresowana rozszerzaniem to zaczniemy wczesniej...
I tak bede ta zla matka karmiaca nie blw a na poczatek papka i lyzeczka (tu tez nie raz slyszalam jakue to zlo i ze poznuej sie uraz do konca zycia ma bo rodzic wpychal lyzeczka papki do buzi... taaaaa bo kazdy pamieta co rodzic dawal nam w wieku 5 miesiecy)nesssssa, justyna14 lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu sukcesywnie Was podczytuje. Miałam zostać wrześniowa mama, ale Marysi się trochę pospieszyło i urodziłam w połowie sierpnia. Od początku karmię tylko piersią i od 5 dni zmagamy się z brakiem kupy. Czy u Waszych maluchów była taka sytuacja? Nie wiem czy iść z tym do lekarza czy jeszcze poczekać
Marysia ma 9 tygodni.
-
nick nieaktualnyPaulla89 wrote:Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu sukcesywnie Was podczytuje. Miałam zostać wrześniowa mama, ale Marysi się trochę pospieszyło i urodziłam w połowie sierpnia. Od początku karmię tylko piersią i od 5 dni zmagamy się z brakiem kupy. Czy u Waszych maluchów była taka sytuacja? Nie wiem czy iść z tym do lekarza czy jeszcze poczekać
Marysia ma 9 tygodni.
My dostaliśmy zalecenie: podać wodę.zadziałało
-
Cccierpliwa wrote:Ja szczepilam przy okazji naszego bilansu, dostalam tez do poczytania postepowanie przed i po szczepieniu i tam o jedzeniu hylo napisane tyle, ze dziecko powinno byc przynajmniej godzine po ostatnim karmieniu i po szczepieniu okolo godziny nie powinno sie karmic...
U nas akurat pasowalo bo niespelna godzine przed wizyta mala karmilam, no a pozniej jej nie karmilam godzine, a nawet dluzej bo wykonczona wizyta i badaniami, usg itp padla jak tulko ja do fotelika wsadzilam, wiec nie pytalam czy faktycznie musi tk byc spelnione...
Justyna jak sie dokopie w wiadomosciach do tego to wklejebo mi to tez jeszcze w czasie ciazy wyslala kolezanka (taka eko sreko, blw, zalecenia itp to najwazniejsza rzecz wrecz zycia i smierci) jak wyrazilam swoja opinie, ze jesli mala bedzie gotowa to mam zamiar zaczac wczesniej rozszerzac, ze kiedys nasze mamy tez wczesnie rozszerzaly i wszyscy zyjemy, malo tego kiedys zalecenia byly od 4 miesiaca, stad te sloiczki od 4 miesiaca nawet, a ona sie oburzyla, bo teraz zalecenia inne, jakis wlasnie artykul mi podeslala co who zaleca i sie oburzyla ze sloiczki sa od 4 miesiaca bo producentom sie nie chce etykiet zmieniac wedlug zalecen i takie tam... dlatego mi ten 6 miesiac tak w pamieci utkwil z tumj zaleceniami...
Ale jak mowie do serca mega sobue nie wzielam i nadal jestem zdania ze jak mala bedzie zainteresowana rozszerzaniem to zaczniemy wczesniej...
I tak bede ta zla matka karmiaca nie blw a na poczatek papka i lyzeczka (tu tez nie raz slyszalam jakue to zlo i ze poznuej sie uraz do konca zycia ma bo rodzic wpychal lyzeczka papki do buzi... taaaaa bo kazdy pamieta co rodzic dawal nam w wieku 5 miesiecy)teraz jesteśmy tylko na piersi więc w sumie możemy tak być i do 6 msc ale Antoś już uwaznie się przygląda jak jem, więc nie wiem, jakie zainteresowanie będzie wykazywał za 2 miesiące. Pamiętam że starszaki szybko opanowały łyżeczkę i były chętne. A na tej stronie 1000 pierwszych dni znalazłam info że rozszerzać można po kiłka łyżeczek od 4 msc skonczonego a jesli chodzi o zastąpienie jednego karmienia np zaupką to własnie po 6 msc skonczonym i pewnie tak będę robić.
7w3d 💔 -
Paulla89 wrote:Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu sukcesywnie Was podczytuje. Miałam zostać wrześniowa mama, ale Marysi się trochę pospieszyło i urodziłam w połowie sierpnia. Od początku karmię tylko piersią i od 5 dni zmagamy się z brakiem kupy. Czy u Waszych maluchów była taka sytuacja? Nie wiem czy iść z tym do lekarza czy jeszcze poczekać
Marysia ma 9 tygodni.7w3d 💔 -
Ja znalazłam że ten 4 miesiąc jest bo to takie minimum kiedy rozszerzenie diety nie zaszkodzi dziecku
Wszedzie widzę że przy kp 6 miesięcy wyłącznie mleko, a maksymalnie 7,5 zacząć. I nie że posiłek zastępuje karmienie tylko najpierw mleko a potem coś ekstra jak jeszcze będzie dziecko chciało. A z tym wpatrywanieem się to normalne co byśmy nie robili one będą patrzećbo my i to co robimy ich interesuje. I że dziecko może dostać coś innego jak już stabilnie siedzi i jest wstanie jeść z łyżeczki. Jedne będą siedziały w wieku 4 miesięcy inne po 6 miesiącu.
Ja natomiast chciałam od 5 miesiąca już mu jedno karmienie piersią zastępować mm więc i z jedzeniem nie będę się tak trzymać.Ania241188 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nesssssa wrote:A do szczepień na rota to dziecko ma być najedzone/glodne/bez znaczenia??
Mi powiedziała że najedzona do połowyprzy kp spojrzałam na nią jak na wariatke. Mój ulewa więc 1,5h był bez karmienia przed po też minęła godzina bo tyle czasu najpierw po stresie przespal mi ma rękach w foteliku i do tego doszedł dojazd do domu. Chociaż pielęgniarka zachęcała mnie żeby go nakarmić zaraz po szczepieniu w przychodni. Jest tam szkoła rodzenia więc mogłabym sobie tam ba pufie usiąść.
Mój jest aniołem na przewijaku więc i u lekarzy jest grzecznyA w foteliku śpi. Pierwsza nasza trasa 140km będzie 1.11 I jej się trochę boję.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 08:46
nesssssa lubi tę wiadomość
-
Moja to lekarke ostatnio szerokim usmiechem przywitala, a na jej zaczepki nawet do niej zagadywala po swojemu...
Dramat byl dopiero i w sumie tylko przy usg jak sprawdzala bioderka, nerki i przezciemiaczkowe...
Ale tak poza tym cala wizyte hyla grzeczna, a trwala ona 1,5h...
Podróże tez na szczescie uwielbia...
Zaliczyla juz podroz 150km do mojej rodziny, a nawet sama z nia zaliczyłamprzeszlo godzinna podroz na moja wizyte u hematologa...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
justyna14 wrote:a tak z ciekawości, czy któraś mama karmiąca tylko piersią odczuwa jeszcze ból podczas karmienia?
Czy któraś z mam kp używa magicznej buteleczki?
-
nesssssa wrote:Nie tyle w trakcie co później niestety. Smaruje lanolina ale i tak bolesne. Zastanawiam się czemu po nocy i w nocy brodawki tak szczypia. W dzień nie mam zwykle tego problemu.
Czy któraś z mam kp używa magicznej buteleczki?7w3d 💔 -
Nessa a jaka to magiczna?
Ja uzywam normalnych, mam z tommee tippee, avent naturanah i MAM...
Kupilam rozne, bo nie wiedzialam jaka nam najbardziej przypasuje, ale okazuje sie, ze malej pasuje kazda butelka i cycek bez roznicy, najwazniejsze zeby w srodku bylo mleko a z czego pociagnie to juz jej obojetne haha...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Koleżanka polecala ta buteleczke ale ja nie widzę sensu. Chodzi o ta co łapie do niej mleko ww karmi się druga piersią?
https://www.mami-sklep.pl/pl/i/O-buteleczce/22Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 11:10