WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 03:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas waga 5.8kg :) spadkowa 3kg
    Właśnie siedzę i ściągam mleko na następne karmienie :)

Ja przy córce rozszerzalam po 4 miesiącu ale dlatego że nie chciała pić mm.

Teraz zamierzam koło 5 miesiąca nie prędzej. Mam nadzieję że tym razem lepiej pójdzie bo wydaje mi się że z Pola źle to zrobiłam i teraz jest taki niejadek

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko właśnie zasmialo się przez sen. Czad :)

justyna14 lubi tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Dziewczyny, jak to jest z tymi chorobami u dzieciaczków? W czwartek ma do mnie wpaść koleżanka z 1,5roczną córką, dziś okazało się, ze ma katarek:/ ja przerażona, próbowałam dać jej do zrozumienia, ze to nie jest najlepszy pomysl przychodzić z takim dzieckiem do niemowlaka, ona tylko stwierdziła, ze spróbuje ją podleczyć do czwartku. Czy ja panikuje? Czy faktycznie każdy najmniejszy katarek u odwiedziajacych powinien być przeciwwskazaniem do wizyt? Jak byliśmy chorzy, to się od nas nie zaraziła, ale nie wiadomo co ta mała może jej tu przywlec. Nie będę mieć problemu, żeby jej powiedzieć wprost, żeby przyszła sama, ale wole się najpierw dowiedzieć u doświadczonych mam, czy nie przesadzam.
    Mój Antek od rodzeństwa się zaraził a karmimy się tylko piersią. Z katarku poszło na oskrzeliki i już wizja szpitala była. Więc moim zdaniem nie przesadzasz. Chorzy nie powinni odwiedzać niemowląt czy to teraz czy za pół roku. A katar to też choroba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 06:49

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 06:49

7w3d 💔
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    A do szczepień na rota to dziecko ma być najedzone/glodne/bez znaczenia??
    Ja szczepilam przy okazji naszego bilansu, dostalam tez do poczytania postepowanie przed i po szczepieniu i tam o jedzeniu hylo napisane tyle, ze dziecko powinno byc przynajmniej godzine po ostatnim karmieniu i po szczepieniu okolo godziny nie powinno sie karmic...
    U nas akurat pasowalo bo niespelna godzine przed wizyta mala karmilam, no a pozniej jej nie karmilam godzine, a nawet dluzej bo wykonczona wizyta i badaniami, usg itp padla jak tulko ja do fotelika wsadzilam, wiec nie pytalam czy faktycznie musi tk byc spelnione...

Justyna jak sie dokopie w wiadomosciach do tego to wkleje ;) bo mi to tez jeszcze w czasie ciazy wyslala kolezanka (taka eko sreko, blw, zalecenia itp to najwazniejsza rzecz wrecz zycia i smierci) jak wyrazilam swoja opinie, ze jesli mala bedzie gotowa to mam zamiar zaczac wczesniej rozszerzac, ze kiedys nasze mamy tez wczesnie rozszerzaly i wszyscy zyjemy, malo tego kiedys zalecenia byly od 4 miesiaca, stad te sloiczki od 4 miesiaca nawet, a ona sie oburzyla, bo teraz zalecenia inne, jakis wlasnie artykul mi podeslala co who zaleca i sie oburzyla ze sloiczki sa od 4 miesiaca bo producentom sie nie chce etykiet zmieniac wedlug zalecen i takie tam... dlatego mi ten 6 miesiac tak w pamieci utkwil z tumj zaleceniami...
    Ale jak mowie do serca mega sobue nie wzielam i nadal jestem zdania ze jak mala bedzie zainteresowana rozszerzaniem to zaczniemy wczesniej...
    I tak bede ta zla matka karmiaca nie blw a na poczatek papka i lyzeczka (tu tez nie raz slyszalam jakue to zlo i ze poznuej sie uraz do konca zycia ma bo rodzic wpychal lyzeczka papki do buzi... taaaaa bo kazdy pamieta co rodzic dawal nam w wieku 5 miesiecy)

nesssssa, justyna14 lubią tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Paulla89 Koleżanka

Wysłany: 17 października 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu sukcesywnie Was podczytuje. Miałam zostać wrześniowa mama, ale Marysi się trochę pospieszyło i urodziłam w połowie sierpnia. Od początku karmię tylko piersią i od 5 dni zmagamy się z brakiem kupy. Czy u Waszych maluchów była taka sytuacja? Nie wiem czy iść z tym do lekarza czy jeszcze poczekać :/

Marysia ma 9 tygodni.

l22ncbxmmqrb6qzk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulla89 wrote:
    Cześć dziewczyny. Od jakiegoś czasu sukcesywnie Was podczytuje. Miałam zostać wrześniowa mama, ale Marysi się trochę pospieszyło i urodziłam w połowie sierpnia. Od początku karmię tylko piersią i od 5 dni zmagamy się z brakiem kupy. Czy u Waszych maluchów była taka sytuacja? Nie wiem czy iść z tym do lekarza czy jeszcze poczekać :/

Marysia ma 9 tygodni.

My dostaliśmy zalecenie: podać wodę. :) zadziałało

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Ja szczepilam przy okazji naszego bilansu, dostalam tez do poczytania postepowanie przed i po szczepieniu i tam o jedzeniu hylo napisane tyle, ze dziecko powinno byc przynajmniej godzine po ostatnim karmieniu i po szczepieniu okolo godziny nie powinno sie karmic...
    U nas akurat pasowalo bo niespelna godzine przed wizyta mala karmilam, no a pozniej jej nie karmilam godzine, a nawet dluzej bo wykonczona wizyta i badaniami, usg itp padla jak tulko ja do fotelika wsadzilam, wiec nie pytalam czy faktycznie musi tk byc spelnione...

Justyna jak sie dokopie w wiadomosciach do tego to wkleje ;) bo mi to tez jeszcze w czasie ciazy wyslala kolezanka (taka eko sreko, blw, zalecenia itp to najwazniejsza rzecz wrecz zycia i smierci) jak wyrazilam swoja opinie, ze jesli mala bedzie gotowa to mam zamiar zaczac wczesniej rozszerzac, ze kiedys nasze mamy tez wczesnie rozszerzaly i wszyscy zyjemy, malo tego kiedys zalecenia byly od 4 miesiaca, stad te sloiczki od 4 miesiaca nawet, a ona sie oburzyla, bo teraz zalecenia inne, jakis wlasnie artykul mi podeslala co who zaleca i sie oburzyla ze sloiczki sa od 4 miesiaca bo producentom sie nie chce etykiet zmieniac wedlug zalecen i takie tam... dlatego mi ten 6 miesiac tak w pamieci utkwil z tumj zaleceniami...
    Ale jak mowie do serca mega sobue nie wzielam i nadal jestem zdania ze jak mala bedzie zainteresowana rozszerzaniem to zaczniemy wczesniej...
    I tak bede ta zla matka karmiaca nie blw a na poczatek papka i lyzeczka (tu tez nie raz slyszalam jakue to zlo i ze poznuej sie uraz do konca zycia ma bo rodzic wpychal lyzeczka papki do buzi... taaaaa bo kazdy pamieta co rodzic dawal nam w wieku 5 miesiecy)
    ok będę wdzięczna, bo niby już jakieś doswiadczenie mam ale chciałabym to zrobić choć raz na pewno dobrze :) teraz jesteśmy tylko na piersi więc w sumie możemy tak być i do 6 msc ale Antoś już uwaznie się przygląda jak jem, więc nie wiem, jakie zainteresowanie będzie wykazywał za 2 miesiące. Pamiętam że starszaki szybko opanowały łyżeczkę i były chętne. A na tej stronie 1000 pierwszych dni znalazłam info że rozszerzać można po kiłka łyżeczek od 4 msc skonczonego a jesli chodzi o zastąpienie jednego karmienia np zaupką to własnie po 6 msc skonczonym i pewnie tak będę robić.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulla89 wrote:

Marysia ma 9 tygodni.
    generalnie dzieci karmione tylko piersią mogą nie robić kupy nawet kilka dni i to podobno norma. u mnie jak kupy nie ma jeden dzień to już się martwie. Najpierw proponuję masaż brzuszka, leżenie na brzuszku, łyżeczkę czy dwie przegotowanej wody i obserwacja czy nie wyjdzie kupka. Jeśli problem się powtórzy to wprowadziłąbym jakiś probiotyk jednak. Jeśli kupka nie wyjdzie po kilku godzinach to zapisałabym się do lekarza.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak z ciekawości, czy któraś mama karmiąca tylko piersią odczuwa jeszcze ból podczas karmienia?

7w3d 💔
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znalazłam że ten 4 miesiąc jest bo to takie minimum kiedy rozszerzenie diety nie zaszkodzi dziecku :)
    Wszedzie widzę że przy kp 6 miesięcy wyłącznie mleko, a maksymalnie 7,5 zacząć. I nie że posiłek zastępuje karmienie tylko najpierw mleko a potem coś ekstra jak jeszcze będzie dziecko chciało. A z tym wpatrywanieem się to normalne co byśmy nie robili one będą patrzeć :) bo my i to co robimy ich interesuje. I że dziecko może dostać coś innego jak już stabilnie siedzi i jest wstanie jeść z łyżeczki. Jedne będą siedziały w wieku 4 miesięcy inne po 6 miesiącu.

Ja natomiast chciałam od 5 miesiąca już mu jedno karmienie piersią zastępować mm więc i z jedzeniem nie będę się tak trzymać.

Ania241188 lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    A do szczepień na rota to dziecko ma być najedzone/glodne/bez znaczenia??

Mi powiedziała że najedzona do połowy :D przy kp spojrzałam na nią jak na wariatke. Mój ulewa więc 1,5h był bez karmienia przed po też minęła godzina bo tyle czasu najpierw po stresie przespal mi ma rękach w foteliku i do tego doszedł dojazd do domu. Chociaż pielęgniarka zachęcała mnie żeby go nakarmić zaraz po szczepieniu w przychodni. Jest tam szkoła rodzenia więc mogłabym sobie tam ba pufie usiąść.

Mój jest aniołem na przewijaku więc i u lekarzy jest grzeczny :) A w foteliku śpi. Pierwsza nasza trasa 140km będzie 1.11 I jej się trochę boję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 08:46

nesssssa lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w domu Filipa na przewijaku zagaduje i nie zawsze się wydziera :)
    Kurcze, martwią mnie kupki... Nie są grudkowate, wręcz dość wodniste i od wczoraj widze że pojawił się śluz. Nie jem nic nowego... Więc nawet nie wiem po czym to może być :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja to lekarke ostatnio szerokim usmiechem przywitala, a na jej zaczepki nawet do niej zagadywala po swojemu...
    Dramat byl dopiero i w sumie tylko przy usg jak sprawdzala bioderka, nerki i przezciemiaczkowe...
    Ale tak poza tym cala wizyte hyla grzeczna, a trwala ona 1,5h...

Podróże tez na szczescie uwielbia...
    Zaliczyla juz podroz 150km do mojej rodziny, a nawet sama z nia zaliczyłamprzeszlo godzinna podroz na moja wizyte u hematologa...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna proszę https://mamaginekolog.pl/rozszerzanie-diety/

justyna14 lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    a tak z ciekawości, czy któraś mama karmiąca tylko piersią odczuwa jeszcze ból podczas karmienia?
    Nie tyle w trakcie co później niestety. Smaruje lanolina ale i tak bolesne. Zastanawiam się czemu po nocy i w nocy brodawki tak szczypia. W dzień nie mam zwykle tego problemu.

Czy któraś z mam kp używa magicznej buteleczki?

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Nie tyle w trakcie co później niestety. Smaruje lanolina ale i tak bolesne. Zastanawiam się czemu po nocy i w nocy brodawki tak szczypia. W dzień nie mam zwykle tego problemu.

Czy któraś z mam kp używa magicznej buteleczki?
    co to za magiczna buteleczka?

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antek zjadł z piersi o 6 i do tej pory jeść nie chciał. Sciągnęłam mu 100 m i zjadł 50 ml i więcej nie. Juz nie wiem o co chodzi

7w3d 💔
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nessa a jaka to magiczna?

Ja uzywam normalnych, mam z tommee tippee, avent naturanah i MAM...
    Kupilam rozne, bo nie wiedzialam jaka nam najbardziej przypasuje, ale okazuje sie, ze malej pasuje kazda butelka i cycek bez roznicy, najwazniejsze zeby w srodku bylo mleko a z czego pociagnie to juz jej obojetne haha...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 17 października 2018, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanka polecala ta buteleczke ale ja nie widzę sensu. Chodzi o ta co łapie do niej mleko ww karmi się druga piersią?

https://www.mami-sklep.pl/pl/i/O-buteleczce/22

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2018, 11:10

‹‹ 1478 1479 1480 1481 1482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ