X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwolnienie lekarskie w ciąży uważam za coś normalnego, jeśli kobieta nie chce w tym czasie pracować to jej wybór i ma do tego prawo i niekoniecznie tylko wtedy gdy są wskazania medyczne. Ja pracuje w korporacji i wiem, że jako jednostka się dla niej nie liczę, dlatego jak tylko dowiedziałam się o ciąży „walnęłam” zwolnieniem ( w poprzedniej ciąży) teraz skończył mi się macierzyński i znów l4. Mam dużo fajniejszą pracę w domu ;-)

polkosia lubi tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:44

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaS bardzo mi przykro :-(

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie noszenia dzieci to uważam, że nie ma tu znaczenia „przyzwyczajenia” dziecka do tego, ponieważ już noworodki potrafią się tego strasznie domagać i nie ma to nic wspólnego z nauczeniem. Słyszałyście zapewne o high need baby i tutaj nic w tej sprawie nie da się zrobić. Mój roczniak, na szczęście, jest dzieckiem które od początku nie miało takiej potrzeby. Od urodzenia sam w swoim łóżeczku zasypiał, tylko ma to też swoje minusy. Jest ze stycznia i w wakacje dużo czasu spędzaliśmy poza domem w wakacje no i tu zaczęły się problemy, mimo że był strasznie śpiący to płakał strasznie nie mogąc zasnąć w wózku :-/ W szpitalu, po porodzie, leżałam na sali z jedną kobitką, która musiała spać trzymając na rękach swoją córeczkę. Jak ja się bałam żeby ona jej nie upuściła i zamiast spać czuwałam, bardzo mi było szkoda tej dziewczyny. Nie wierze żeby taki noworodek był w jakikolwiek sposób nauczony poprostu tego potrzebował.

polkosia, Carolline lubią tę wiadomość

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 22:44

• Leticia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyzwyczajenie to druga natura człowieka, a dziecko to tez człowiek ;)
    Moja córka od urodzenia spała w swoim łóżeczku, ale kiedyś podczas wyjazdu przez tydzień spała z nami. Po powrocie przez kolejny tydzień musiałam się szarpać, żeby ją od tego odzwyczaić.

polkosia lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę was ostrzec, że ciążowy zanik mózgu to choroba zakaźna :D
    Jedziemy właśnie na spontaniczny urlopik (zainspirowała mnie ostatnia dyskusja o wyjazdach). W połowie drogi zorientowałam się, że mąż zapomniał wziąć dziecku kurtki :P A jeszcze w drzwiach powtarzałam mu, które cztery rzeczy ma ze sobą wziąć :P Niech się spróbuje teraz ze mnie śmiać, że jestem nieogarnięta!

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zobaczę jak to będzie. Wiadomo z drugim jest trochę mniej spinania np. Termometru do wody Nie będę już kupowała;) Nie zamierzam spać z dzieckiem kupię dziecku dostawke do mojego lóżka oczywiście by w nocy nie wstawać karmić tylko mieć pod ręką. A wybor wozkow czy inne rzeczy zapoczątkowałam przed swoją wizyta u gin. Pomaga się odstresowac. Nawiasem tak wszystko przemysle przed porodem ze bedzie tanio i bez "wtop"
    Poza tym wierzę w magiczną moc przyciągania pozytywnym mysleniem

Kozalia ja się starałam 2 lata. We wrześniu cb. A teraz będzie już super.
    A w ogóle dla mojego świętego spokoju chodzę co 1.5 tyg na usg. Teraz w piątek mam i zrobię zdj 3d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2018, 18:20

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zakupów wózkowych nie będzie, ale to z tego względu, że brat ma bardzo dobry wózek i chce koniecznie go oddać, a siostra ma łóżeczko, wanienke na stelażu i też odda.
    Mieszkanie niestety wynajęte więc też urządzanie pokoju trochę nas nie dotyczy, ale i tak nie możemy się doczekać :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Tzn ze co krzyczał plakal jak go odlozyla? No takim sposobem to sie dziewczyna nawet nie wysika ani nie wykapie:P
    Synek mojej koleżanki w wieku 2 lat miał jeszcze potrzeby wisiec całą noc na cycku, nie ze byl głodny tak sobie lubil poprostu podtrzymać w buzce :P
    Myślę jednak ze pewne przyzwyczajenia mają jednak duże znaczenie. Nie bez powodu są te rytualy wieczorne itd właśnie żeby dziecko miało pewien plan i przyzwyczajenia. Ale każdy oczywiście wychowuje sobie jak sam uważa;)

Dokładnie, nawet pod prysznic nie mogła wyjść, jak ją tylko odłożyła to był płacz tylko na rękach spokojna. Swoją drogą ciekawa jestem co u nich teraz. Miała jeszcze dwuletniego synka

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się boję cieszyć tak na 100%. Ale staram się już teraz nie mieć negatywnych myśli. Bo niepotrzebnie się stresuje a nie mam wpływu. Z kupnem różnych rzeczy i szukaniem to wstrzymam się i to długo. Wózek kupię używany bo jakoś nie mam ochoty tracić kilka tysięcy na wózek który przyda się np 3 lata. Będą te pieniądze potrzebne na inne wydatki :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie dziecko to spore wydatki.
    Wiem, że przy pierwszym dziecku pewnie kupimy z mężem masę niepotrzebnych rzeczy. :)
    Ze względu że w rodzinie i wśród znajomych dzieciaczki już spore to czeka nas kupno wszystkiego nowego. :D
    Wózek to dla mnie taka podstawa, że musi mnie zadowolić. Obrzeża miast piękne są - ale taki minus że drogi gorsze. I wózek solidny musi być. A że nie martwię się wnoszeniem wózka po piętrach to mam nadzieję, że znajdę wymarzony. :)

Oglądanie rzeczy dla dziecka odpręża. :D dzięki temu mniej się myśli o strachu i lęku. :) :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Dokładnie, nawet pod prysznic nie mogła wyjść, jak ją tylko odłożyła to był płacz tylko na rękach spokojna. Swoją drogą ciekawa jestem co u nich teraz. Miała jeszcze dwuletniego synka

Straszne. Może coś temu dziecku było neurologicznie? Noworodki zwykle tylko śpią i jedzą, płaczą tylko jak głodne. No przynajmniej ja sie tylko z takimi spotkałam.

• e_mii Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego w ciąży trzeba zakładać tylko najgorsze scenariusze? A jak ktoś się cieszy, chwali, ogląda wózki czy przygotowuje wyprawkę to coś złego. Pamiętam jak w pierwszej ciąży bardzo wcześnie zaczęliśmy kompletować wyprawkę, bo nie mieliśmy niczego, a teściowa gadała że się tego nie robi. To mam czekać do porodu? Jak kobietę spotyka to najgorsze, to przechodzi to łatwiej bo nie wybierała wózka czy łóżeczka?
    Każda z nas się martwi i martwić będzie. Myślę, że po porodzie jeszcze więcej. Jak się mała urodziła to pierwsze noce siedziałam i patrzyłam czy oddycha.

A tutaj w końcu zrobiło się przyjemnie :)

Leticia lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Existenz Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj też to pamiętam. A jak już była przeziębiona z katarem to w ogóle nie spałam.

Melevis lubi tę wiadomość

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • Ithildin Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2018, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też postanowiłam wesprzeć pozytywne myślenie i kupiłam na promocji trzy ciuszki dziecięce, a co, musi być w końcu dobrze, więc przyda się :) A udało mi się kupić urocze body z owieczką z organicznej bawełny za 12 złotych :)
    Jeśli chodzi o dzieci to chyba kwestia szczęścia, nie musi być nawet high need, ale będzie miało kolki i człowiek ma wyjęty kawałek z życia. Więc jak się ma w miarę łatwe w obsłudze dziecko to nic tylko cieszyć się z farta ;)

Leticia, Gypsy, LondyńskieSerduszko lubią tę wiadomość

p19ugywljhfa9tgr.png

Aniołek 27.09.2017 - 9 tydzień
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z synkiem śpimy w łóżku do teraz i uważam to za coś pięknego :) mimo ze już mamy tyle wspólnych nocy za sobą to za każdym razem jak idę spać idę z myślą ze idę się do niego przytulić i patrzę jak słodko spi :) on tak szybko rośnie ze za kilka lat już tego nie będzie potrzebował, a później będę do niego drzwonic i prosić żeby do matki na obiad przyjechał :) cieszmy się tym co mamy teraz bo to są piękne i niepowtarzalne chwile :) a ja nigdy się nie spodziewałam ze dziecko to aż tak ogromne szczęście :)

juwelka, polkosia, Carolline lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też spaliśmy z córką, jakoś po 2 urodzinach zaczęła spać sama, kilka miesięcy temu cieszyliśmy się, że sama zasypia, wyganiała nas z pokoju i szła spać- nie wierzyłam, że to nastąpi. A teraz, odkąd jestem w ciąży, twardo chce spać z nami. Może ma taki okres, może jej niedługo przejdzie, bo zaczynam się martwić jak się z brzuchem pomieścimy... Mimo wszystko też to bardzo lubię :D

Carolline lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• niedograna Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *KasiaS* wrote:
    Cześć dziewczyny. U mnie niestety sprawdził się zły scenariusz. Wczoraj byłam operowana, moja ciąża niestety była pozamaciczna :( próbuję się pozbierać i fizycznie i psychicznie. Życzę Wam wszystkim dużo zdrowia i spokojnej ciąży
    Przykro mi :(

• Kasia_1990 Nowa

Wysłany: 13 stycznia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Termin 27 sierpnia. Ciąża bliźniacza. Jedno dzieciątko zdrowe drugie puste jajo płodowe.

Existenz, niedograna lubią tę wiadomość

‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ