Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Olek śpi od pół godziny. A mnie znowu pobolewa coś tam na dole. Tak miałam przy owulacji. Mam nadzieję że jeszcze okres nie przyjdzie.

A mam pytanie czy wszystkie niejadkiem są maminym mleku, a jadki na mm? Czy to ma jakieś znaczenie? Bo gdzieś czytałam że dzieciom na piersi trudniej zaakceptować smaki
    Mój niejadek jest na piersi

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy maluch rozwija sie w innym tempie.. i różnie fizjo podają.
    Ze siadanie do 9msc, inni ze max 10msc. Inni ze w ogole granicy nie ma.😲 wiec idzie sie pogubić.😁

Hania najpierw przyjęła pozycje czworaczą, potem usiadła. Potem raczkowala. Potem kleczała.. teraz stoi z trzymanka i robi małe kroczki.. i trenuje puszczanie sie.😍

Ostatnio szybko poszly te umiejętności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:09

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Pumka ślicznego masz kawalera 🙂 jaki wesoły i uśmiechnięty🙂

Filip jeszcze nie umie stanąć, ale obserwuje go bacznie, żeby w porę obniżyć łóżeczko.
    Filip z dnia na dzień z pełzania przeszedł w raczkowanie, pewnie Twój mały też Cię wkrótce zaskoczy 🙂

Dziękuję ;)

My jutro będziemy obniżać :)

Tylko Emil pełza od 2 miesięcy, a pozycję czworaczą i bujanie się od 6-7 tygodni i dalej cisza :(

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Pumka śliczny batmanek! ❤️ Nie raczkuje ale pięknie stoi, napewno wszystko jest w porządku. Może zacznie prędzej chodzić po prostu, chłopcy często omijają raczkowanie (z moich obserwacji tak wynika).

Ja to nie wiem jak z tymi smakami, ale moje mleko jest przecholernie słodkie. I wcale nie zmieniało smaku od tego co zjadlam. I tak moja starsza córa ns kp do 10 mies uwielbia słodkie do dziś, a młodsza na mm o wiele mniej. Ale czy to ma związek? Nie wiem 🤣🤣🤣

Poza tym Emi dostała dziś marchewke i tak trzyma nie chce puścić juz pare godzin :]

Dziękuję :)
    Chyba, że odziedziczył to po mamusi.... Ja w ogóle nie raczkowałam :/

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Moja nie raczkuje i nie stoi, jedynie na kolanka sie wspina.

Emil nie raczkuje, nie siada, stanie podciągając się o coś... Ale jak już stanie to super sobie radzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio fizjo na gimnastyce mówiła ze naukowcy powiazują brak raczkowania z dysleksją. 😁 u mnie by sue zgadzało- ale ile w tym prawdy to nie wiem 😁😁

Hania usiadła pierwszy raz mając 7msc.. dluuugo byla cisza. Zero nauki umiejętności.
    I po 8msc, kolo 9msc zaczelo się dziać 😁😁😁

Ale ponoć nie zdrowo jak maluchy zbyt duzo etapów omijają. Kazdy pokolei przygotowuje ciało do kolejnego..

Edit. U Nas fizjo kazala sie zgłosić po 9msc gdyby Hania nie usiadła bez podparcia..

Teraz na 9msc sa bilanse wiec zawsze mozna z pediatrą porozmawiać jak ktos ma wątpliwości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 00:49

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tego bilansu na 9 miesięcy nie ma, jest dopiero na roczek

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    U nas tego bilansu na 9 miesięcy nie ma, jest dopiero na roczek
    U nas też nie. Z córką sama poszłam, teraz z małym nie wiem czy mi się chce 😋

Z Pola pamiętam, że lekarz powiedział że za mało waży. Ważyła 8200-8400 i w zaleceniach napisał "dać obiadek" i stan odżywiania "dobry". Jakbym ja głodziła. A jadła no mogę teraz powiedzieć że dużo. Tylko wszystko spalała.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super lekarz👍👍 "dac obiadek" hehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstała. I pierwsze co to znowu chwycila za marchewke 🤣🤣🤣 Ja nie wiem co ja tak w tym fascynuje hahah

U nas było tak że najpierw czworacza, bujanie, kleczenie, raczkowanie, siedzenie i teraz stawanie. Raczkowala na 8 miesięcy a usiadła na ok 9.

• e_mii Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas najpierw pozycja czworacza (7m-cy), bujanie, siedzenie dwa tygodnie później i przez kolejny tydzień uczyła się bez podparcia, 8 m-cy wstała, dopiero później zaczęła raczkować. Teraz zaczyna chodzić przy meblach :D

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym pewnie strontrolowala co i jsk gdyby tak po 8msc maluchy nie przyjmowaly pozycji czworaczej. Nie bylo kolysania sie. I chociaz prób siadu z podparciem.

Ogolnie czesto jest tak ze u maluchów które wcześniej zaczęły swoje umiejętności to sa one rozłożone w czasie.. a u tamtych nagle może bym buuum. Budze sue i siedze.😁😁😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:20

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już gadałam z mężem, dam jej jeszcze z trzy tygodnie, i jak dalej będzie w tym miejscu co jest to sie do jakiegoś fizjoterapeuty z nią wybiore. Będzie mieć 9 i pół miesiąca wtedy. Może faktycznie jak zacznie to będzie robić jedno za drugim w tempie ekspresowym, a może coś jest na rzeczy i może lepiej warto to sprawdzić

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas Emilka właśnie ominęła etap siedzenia z podparciem, nie było prób. Po prostu któregoś dnia usiadła normalnie 😏

Ciekawe z tą dysleksja, być może 🤔

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolejno tak samo jak i u córki :
    Pełzanie do tyłu (do przodu rzadko)
    Pozycja czworacza ( bujanie się)
    Siadanie
    Czworakowanie
    Wstawanie

U nas od rana płacz i luźne kupy czyli ząb.
    Zmęczony a nie mógł usnąć dopiero na rękach ( kręgosłupa nie czuję)

Już bym chciała żeby był rok do przodu i po ząbkowaniu

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas od 8 miesiąca czworacza i bujanie, trochę krócej czolganie. Raz próbował usiąść tylko i się przewrócił i od tej pory cisza.. No i od tygodnia powiedzmy kleka przy czymś na kolanach, przy czymś to w 99% ja :). Posadzony z oparciem siedzi i lubi się tak bawić ale sam z siebie nie siada. Generalnie ja się nie martwię ani trochę :D ma dużo czasu i niech to robi jak uzna że chce i potrafi :)

Z jednej strony fajnie że u was tak szybko to poszło a z drugiej wcale mi się nie spieszy. Mój bobas już taki jak nie bobas wygląda więc niech się tak zachowuje :D

Teraz na hasło "brawo brawo" klaszcze i to tak że słychać klaskanie, a nie takie niby machanie rękami :D

Edit. Czworakowanie rozwija mięśnie twarzy i jest ważne dla dzieci które coś tam zezuja, żeby wzmocnić te mięśnie. Pominięcie lub nie wrocenie do tego może skutkować np takim uciekajacym oczkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:12

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas na zajeciach i tak Hania wypada na leniwca. Wiec wcale nic u niej szybko sie nie dzieję.😉😉

I Hania tez kilka razy usiadla z podporem. I nie chciala..
    Dopiero siedzenie samodzielne ją zafascynowalo.😁😁😁

A za klaskaniem nie przepada. Ale to chyba po prostu co sie ciągle powtarza przy dziecku to ono w koncu sie nauczy. 🤣

Za to Hania lubi śpiewać. Gdy uslyszy muzykę czy to z radia czy z zabawki to odrazu sie buja, macha i spiewa. Hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Posadzony z oparciem siedzi i lubi się tak bawić ale sam z siebie nie siada.

Maluchy gdzies okolo 6msc siedzą samodzielnie z podparciem..😉 ale właśnie w tym rzecz by ich nie sadzac do momentu kiedy nie usiada same..

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas leniwiec bez postępów...czekamy na cokolwiek. Za to 4 zęby idą i nocne płacze.
    Dziś na tapecie makaron z pesto marchewkowym z alaantkowe. A na drugie śniadanie kasza i owoc jak zwykle.
    Mam też kalarepkę i zastanawiam się jak podać, chyba zetrę.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    u nas leniwiec bez postępów...czekamy na cokolwiek. Za to 4 zęby idą i nocne płacze.
    Dziś na tapecie makaron z pesto marchewkowym z alaantkowe. A na drugie śniadanie kasza i owoc jak zwykle.
    Mam też kalarepkę i zastanawiam się jak podać, chyba zetrę.

Spokojnie mój dopiero przy 8 zaczął czworaka robić a wcześniej się turlal tylko :)

Paulina wiem że się nie sadza, on nie siedzi pół dnia 2-3min i leci dalej ;)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 1976 1977 1978 1979 1980 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ