Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnia241188 wrote:Olek śpi od pół godziny. A mnie znowu pobolewa coś tam na dole. Tak miałam przy owulacji. Mam nadzieję że jeszcze okres nie przyjdzie.
A mam pytanie czy wszystkie niejadkiem są maminym mleku, a jadki na mm? Czy to ma jakieś znaczenie? Bo gdzieś czytałam że dzieciom na piersi trudniej zaakceptować smaki -
nick nieaktualnyKażdy maluch rozwija sie w innym tempie.. i różnie fizjo podają.
Ze siadanie do 9msc, inni ze max 10msc. Inni ze w ogole granicy nie ma.😲 wiec idzie sie pogubić.😁
Hania najpierw przyjęła pozycje czworaczą, potem usiadła. Potem raczkowala. Potem kleczała.. teraz stoi z trzymanka i robi małe kroczki.. i trenuje puszczanie sie.😍
Ostatnio szybko poszly te umiejętności.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:09
-
1ania1 wrote:Pumka ślicznego masz kawalera 🙂 jaki wesoły i uśmiechnięty🙂
Filip jeszcze nie umie stanąć, ale obserwuje go bacznie, żeby w porę obniżyć łóżeczko.
Filip z dnia na dzień z pełzania przeszedł w raczkowanie, pewnie Twój mały też Cię wkrótce zaskoczy 🙂
Dziękuję
My jutro będziemy obniżać
Tylko Emil pełza od 2 miesięcy, a pozycję czworaczą i bujanie się od 6-7 tygodni i dalej ciszaEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
Lavendova wrote:Pumka śliczny batmanek! ❤️ Nie raczkuje ale pięknie stoi, napewno wszystko jest w porządku. Może zacznie prędzej chodzić po prostu, chłopcy często omijają raczkowanie (z moich obserwacji tak wynika).
Ja to nie wiem jak z tymi smakami, ale moje mleko jest przecholernie słodkie. I wcale nie zmieniało smaku od tego co zjadlam. I tak moja starsza córa ns kp do 10 mies uwielbia słodkie do dziś, a młodsza na mm o wiele mniej. Ale czy to ma związek? Nie wiem 🤣🤣🤣
Poza tym Emi dostała dziś marchewke i tak trzyma nie chce puścić juz pare godzin :]
Dziękuję
Chyba, że odziedziczył to po mamusi.... Ja w ogóle nie raczkowałamEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
-
edytkaa93 wrote:Moja nie raczkuje i nie stoi, jedynie na kolanka sie wspina.
Emil nie raczkuje, nie siada, stanie podciągając się o coś... Ale jak już stanie to super sobie radziWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:21
Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
-
nick nieaktualnyOstatnio fizjo na gimnastyce mówiła ze naukowcy powiazują brak raczkowania z dysleksją. 😁 u mnie by sue zgadzało- ale ile w tym prawdy to nie wiem 😁😁
Hania usiadła pierwszy raz mając 7msc.. dluuugo byla cisza. Zero nauki umiejętności.
I po 8msc, kolo 9msc zaczelo się dziać 😁😁😁
Ale ponoć nie zdrowo jak maluchy zbyt duzo etapów omijają. Kazdy pokolei przygotowuje ciało do kolejnego..
Edit. U Nas fizjo kazala sie zgłosić po 9msc gdyby Hania nie usiadła bez podparcia..
Teraz na 9msc sa bilanse wiec zawsze mozna z pediatrą porozmawiać jak ktos ma wątpliwości.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 00:49
-
edytkaa93 wrote:U nas tego bilansu na 9 miesięcy nie ma, jest dopiero na roczek
Z Pola pamiętam, że lekarz powiedział że za mało waży. Ważyła 8200-8400 i w zaleceniach napisał "dać obiadek" i stan odżywiania "dobry". Jakbym ja głodziła. A jadła no mogę teraz powiedzieć że dużo. Tylko wszystko spalała.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa to bym pewnie strontrolowala co i jsk gdyby tak po 8msc maluchy nie przyjmowaly pozycji czworaczej. Nie bylo kolysania sie. I chociaz prób siadu z podparciem.
Ogolnie czesto jest tak ze u maluchów które wcześniej zaczęły swoje umiejętności to sa one rozłożone w czasie.. a u tamtych nagle może bym buuum. Budze sue i siedze.😁😁😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:20
-
No ja już gadałam z mężem, dam jej jeszcze z trzy tygodnie, i jak dalej będzie w tym miejscu co jest to sie do jakiegoś fizjoterapeuty z nią wybiore. Będzie mieć 9 i pół miesiąca wtedy. Może faktycznie jak zacznie to będzie robić jedno za drugim w tempie ekspresowym, a może coś jest na rzeczy i może lepiej warto to sprawdzić17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
nick nieaktualny
-
U nas kolejno tak samo jak i u córki :
Pełzanie do tyłu (do przodu rzadko)
Pozycja czworacza ( bujanie się)
Siadanie
Czworakowanie
Wstawanie
U nas od rana płacz i luźne kupy czyli ząb.
Zmęczony a nie mógł usnąć dopiero na rękach ( kręgosłupa nie czuję)
Już bym chciała żeby był rok do przodu i po ząbkowaniu
-
To u nas od 8 miesiąca czworacza i bujanie, trochę krócej czolganie. Raz próbował usiąść tylko i się przewrócił i od tej pory cisza.. No i od tygodnia powiedzmy kleka przy czymś na kolanach, przy czymś to w 99% ja . Posadzony z oparciem siedzi i lubi się tak bawić ale sam z siebie nie siada. Generalnie ja się nie martwię ani trochę ma dużo czasu i niech to robi jak uzna że chce i potrafi
Z jednej strony fajnie że u was tak szybko to poszło a z drugiej wcale mi się nie spieszy. Mój bobas już taki jak nie bobas wygląda więc niech się tak zachowuje
Teraz na hasło "brawo brawo" klaszcze i to tak że słychać klaskanie, a nie takie niby machanie rękami
Edit. Czworakowanie rozwija mięśnie twarzy i jest ważne dla dzieci które coś tam zezuja, żeby wzmocnić te mięśnie. Pominięcie lub nie wrocenie do tego może skutkować np takim uciekajacym oczkiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:12
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyU Nas na zajeciach i tak Hania wypada na leniwca. Wiec wcale nic u niej szybko sie nie dzieję.😉😉
I Hania tez kilka razy usiadla z podporem. I nie chciala..
Dopiero siedzenie samodzielne ją zafascynowalo.😁😁😁
A za klaskaniem nie przepada. Ale to chyba po prostu co sie ciągle powtarza przy dziecku to ono w koncu sie nauczy. 🤣
Za to Hania lubi śpiewać. Gdy uslyszy muzykę czy to z radia czy z zabawki to odrazu sie buja, macha i spiewa. HeheWiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:28
-
nick nieaktualny
-
u nas leniwiec bez postępów...czekamy na cokolwiek. Za to 4 zęby idą i nocne płacze.
Dziś na tapecie makaron z pesto marchewkowym z alaantkowe. A na drugie śniadanie kasza i owoc jak zwykle.
Mam też kalarepkę i zastanawiam się jak podać, chyba zetrę.
-
nesssssa wrote:u nas leniwiec bez postępów...czekamy na cokolwiek. Za to 4 zęby idą i nocne płacze.
Dziś na tapecie makaron z pesto marchewkowym z alaantkowe. A na drugie śniadanie kasza i owoc jak zwykle.
Mam też kalarepkę i zastanawiam się jak podać, chyba zetrę.
Spokojnie mój dopiero przy 8 zaczął czworaka robić a wcześniej się turlal tylko
Paulina wiem że się nie sadza, on nie siedzi pół dnia 2-3min i leci dalej6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka