X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Olek śpi od pół godziny. A mnie znowu pobolewa coś tam na dole. Tak miałam przy owulacji. Mam nadzieję że jeszcze okres nie przyjdzie.

A mam pytanie czy wszystkie niejadkiem są maminym mleku, a jadki na mm? Czy to ma jakieś znaczenie? Bo gdzieś czytałam że dzieciom na piersi trudniej zaakceptować smaki
    Mój niejadek jest na piersi

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy maluch rozwija sie w innym tempie.. i różnie fizjo podają.
    Ze siadanie do 9msc, inni ze max 10msc. Inni ze w ogole granicy nie ma.😲 wiec idzie sie pogubić.😁

Hania najpierw przyjęła pozycje czworaczą, potem usiadła. Potem raczkowala. Potem kleczała.. teraz stoi z trzymanka i robi małe kroczki.. i trenuje puszczanie sie.😍

Ostatnio szybko poszly te umiejętności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:09

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1ania1 wrote:
    Pumka ślicznego masz kawalera 🙂 jaki wesoły i uśmiechnięty🙂

Filip jeszcze nie umie stanąć, ale obserwuje go bacznie, żeby w porę obniżyć łóżeczko.
    Filip z dnia na dzień z pełzania przeszedł w raczkowanie, pewnie Twój mały też Cię wkrótce zaskoczy 🙂

Dziękuję ;)

My jutro będziemy obniżać :)

Tylko Emil pełza od 2 miesięcy, a pozycję czworaczą i bujanie się od 6-7 tygodni i dalej cisza :(

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Pumka śliczny batmanek! ❤️ Nie raczkuje ale pięknie stoi, napewno wszystko jest w porządku. Może zacznie prędzej chodzić po prostu, chłopcy często omijają raczkowanie (z moich obserwacji tak wynika).

Ja to nie wiem jak z tymi smakami, ale moje mleko jest przecholernie słodkie. I wcale nie zmieniało smaku od tego co zjadlam. I tak moja starsza córa ns kp do 10 mies uwielbia słodkie do dziś, a młodsza na mm o wiele mniej. Ale czy to ma związek? Nie wiem 🤣🤣🤣

Poza tym Emi dostała dziś marchewke i tak trzyma nie chce puścić juz pare godzin :]

Dziękuję :)
    Chyba, że odziedziczył to po mamusi.... Ja w ogóle nie raczkowałam :/

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Moja nie raczkuje i nie stoi, jedynie na kolanka sie wspina.

Emil nie raczkuje, nie siada, stanie podciągając się o coś... Ale jak już stanie to super sobie radzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2019, 21:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 maja 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio fizjo na gimnastyce mówiła ze naukowcy powiazują brak raczkowania z dysleksją. 😁 u mnie by sue zgadzało- ale ile w tym prawdy to nie wiem 😁😁

Hania usiadła pierwszy raz mając 7msc.. dluuugo byla cisza. Zero nauki umiejętności.
    I po 8msc, kolo 9msc zaczelo się dziać 😁😁😁

Ale ponoć nie zdrowo jak maluchy zbyt duzo etapów omijają. Kazdy pokolei przygotowuje ciało do kolejnego..

Edit. U Nas fizjo kazala sie zgłosić po 9msc gdyby Hania nie usiadła bez podparcia..

Teraz na 9msc sa bilanse wiec zawsze mozna z pediatrą porozmawiać jak ktos ma wątpliwości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 00:49

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tego bilansu na 9 miesięcy nie ma, jest dopiero na roczek

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 04:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    U nas tego bilansu na 9 miesięcy nie ma, jest dopiero na roczek
    U nas też nie. Z córką sama poszłam, teraz z małym nie wiem czy mi się chce 😋

Z Pola pamiętam, że lekarz powiedział że za mało waży. Ważyła 8200-8400 i w zaleceniach napisał "dać obiadek" i stan odżywiania "dobry". Jakbym ja głodziła. A jadła no mogę teraz powiedzieć że dużo. Tylko wszystko spalała.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 05:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super lekarz👍👍 "dac obiadek" hehe

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstała. I pierwsze co to znowu chwycila za marchewke 🤣🤣🤣 Ja nie wiem co ja tak w tym fascynuje hahah

U nas było tak że najpierw czworacza, bujanie, kleczenie, raczkowanie, siedzenie i teraz stawanie. Raczkowala na 8 miesięcy a usiadła na ok 9.

• e_mii Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas najpierw pozycja czworacza (7m-cy), bujanie, siedzenie dwa tygodnie później i przez kolejny tydzień uczyła się bez podparcia, 8 m-cy wstała, dopiero później zaczęła raczkować. Teraz zaczyna chodzić przy meblach :D

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym pewnie strontrolowala co i jsk gdyby tak po 8msc maluchy nie przyjmowaly pozycji czworaczej. Nie bylo kolysania sie. I chociaz prób siadu z podparciem.

Ogolnie czesto jest tak ze u maluchów które wcześniej zaczęły swoje umiejętności to sa one rozłożone w czasie.. a u tamtych nagle może bym buuum. Budze sue i siedze.😁😁😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 08:20

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja już gadałam z mężem, dam jej jeszcze z trzy tygodnie, i jak dalej będzie w tym miejscu co jest to sie do jakiegoś fizjoterapeuty z nią wybiore. Będzie mieć 9 i pół miesiąca wtedy. Może faktycznie jak zacznie to będzie robić jedno za drugim w tempie ekspresowym, a może coś jest na rzeczy i może lepiej warto to sprawdzić

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas Emilka właśnie ominęła etap siedzenia z podparciem, nie było prób. Po prostu któregoś dnia usiadła normalnie 😏

Ciekawe z tą dysleksja, być może 🤔

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas kolejno tak samo jak i u córki :
    Pełzanie do tyłu (do przodu rzadko)
    Pozycja czworacza ( bujanie się)
    Siadanie
    Czworakowanie
    Wstawanie

U nas od rana płacz i luźne kupy czyli ząb.
    Zmęczony a nie mógł usnąć dopiero na rękach ( kręgosłupa nie czuję)

Już bym chciała żeby był rok do przodu i po ząbkowaniu

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u nas od 8 miesiąca czworacza i bujanie, trochę krócej czolganie. Raz próbował usiąść tylko i się przewrócił i od tej pory cisza.. No i od tygodnia powiedzmy kleka przy czymś na kolanach, przy czymś to w 99% ja :). Posadzony z oparciem siedzi i lubi się tak bawić ale sam z siebie nie siada. Generalnie ja się nie martwię ani trochę :D ma dużo czasu i niech to robi jak uzna że chce i potrafi :)

Z jednej strony fajnie że u was tak szybko to poszło a z drugiej wcale mi się nie spieszy. Mój bobas już taki jak nie bobas wygląda więc niech się tak zachowuje :D

Teraz na hasło "brawo brawo" klaszcze i to tak że słychać klaskanie, a nie takie niby machanie rękami :D

Edit. Czworakowanie rozwija mięśnie twarzy i jest ważne dla dzieci które coś tam zezuja, żeby wzmocnić te mięśnie. Pominięcie lub nie wrocenie do tego może skutkować np takim uciekajacym oczkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:12

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U Nas na zajeciach i tak Hania wypada na leniwca. Wiec wcale nic u niej szybko sie nie dzieję.😉😉

I Hania tez kilka razy usiadla z podporem. I nie chciala..
    Dopiero siedzenie samodzielne ją zafascynowalo.😁😁😁

A za klaskaniem nie przepada. Ale to chyba po prostu co sie ciągle powtarza przy dziecku to ono w koncu sie nauczy. 🤣

Za to Hania lubi śpiewać. Gdy uslyszy muzykę czy to z radia czy z zabawki to odrazu sie buja, macha i spiewa. Hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2019, 09:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Posadzony z oparciem siedzi i lubi się tak bawić ale sam z siebie nie siada.

Maluchy gdzies okolo 6msc siedzą samodzielnie z podparciem..😉 ale właśnie w tym rzecz by ich nie sadzac do momentu kiedy nie usiada same..

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas leniwiec bez postępów...czekamy na cokolwiek. Za to 4 zęby idą i nocne płacze.
    Dziś na tapecie makaron z pesto marchewkowym z alaantkowe. A na drugie śniadanie kasza i owoc jak zwykle.
    Mam też kalarepkę i zastanawiam się jak podać, chyba zetrę.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 11 maja 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    u nas leniwiec bez postępów...czekamy na cokolwiek. Za to 4 zęby idą i nocne płacze.
    Dziś na tapecie makaron z pesto marchewkowym z alaantkowe. A na drugie śniadanie kasza i owoc jak zwykle.
    Mam też kalarepkę i zastanawiam się jak podać, chyba zetrę.

Spokojnie mój dopiero przy 8 zaczął czworaka robić a wcześniej się turlal tylko :)

Paulina wiem że się nie sadza, on nie siedzi pół dnia 2-3min i leci dalej ;)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 1976 1977 1978 1979 1980 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ