Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA kiedy to jedno jedyne USG? A co w przypadku ciąż pozamacicznych, tu mogą być poważne skutki, jak się ciąży w miarę wcześnie nie usunie... to potem z całym jajowodem... Przed porodem warto wiedzieć jakie położenie płodu, waga, u mnie bez USG gin myślała, że jest ok, a tu pośladki... nie ryzykowałabym naturalnie rodzić 1-szej ciąży pośladkowo, za duże ryzyko. A badanie 1 trymestru, tak ważna ocena przezierności, przepływów... wady serca są wykrywane najczęściej ok. 18 tc (tak dużo mam wśród dalszych znajomych tych serduszkowych dzieci).
Jakoś wolę te sprawy powierzyć prywatnej opiece, gdzie na każdej wizycie mam USG, często badanie dopochwowe też, sprawdzaną mam szyjkę. czy się nie skraca... pozlecane badania... wizyty nie są mega długie, z tłumaczeniem krok po kroku, ale ja się czuję usatysfakcjonowana w pełni. Na NFZ pewnie też można fajniej lub gorzej trafić, ale chyba nie ma co narzekać... wolę być zaopiekowana całą ciążę.Ithildin, Leticia, Lavendova, Anuleczek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
justyna14 wrote:Ja nie widze sensu usgvna kazdeh wizycie. Od 12 tug slucham tętna na kazdej wizycie i wiem ze maluszek zyje i ma sie dobrze, co to usg mialoby zmienic? Na nfz mam 4 przez cala ciaze jesli bez problemow ciaza, tak mialam dwie poprzednie ciaze i wszystko jest ok. Jak.ma byc zle to i 200 usg nic nie zmieni.
Meneksze, kozalia, Dooti lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Ja nie widze sensu usgvna kazdeh wizycie. Od 12 tug slucham tętna na kazdej wizycie i wiem ze maluszek zyje i ma sie dobrze, co to usg mialoby zmienic? Na nfz mam 4 przez cala ciaze jesli bez problemow ciaza, tak mialam dwie poprzednie ciaze i wszystko jest ok. Jak.ma byc zle to i 200 usg nic nie zmieni.
A ja znowu miałam usg na każdej wizycie i mogę sobie sppkojnie obsereoeac jak maluch się rozwija i czy zdrowo rosnie. Ani razu nie sprawdzano mi za to tętna płodu samym dopplerem, dopiero ktg przed porodem. Oczywiście jak komus wystarczy 3 usg to spoko, kiedys kobiety miały moze z jedno w całej ciąży i tez bylo dobrze no ale jednak świat idzie na przód. Już mialam 2 usg, w przyszłym tygodniu zrobie 3 bo przed wyjazdem chce sprawdzić czy jest ok a za 2 tyg prenatalne. A to dopiero bedzie 13 tydzień i juz 4 to jak mialabyn sie zmiescic w 3 w calej ciąży to nie wiem -
Usg standardowe jest polowkowe, chyba ze sie cos dzieje a kobiety ze wskazaniami, czyli konczace 38 lat oraz majace wady genetyczne w rodzinie maja rowniez usg prenatalne i pappe. Co do porodu to najczesciej wymacuja co i jak :p
Oczywiscie jak sa jakies nieprawidlowosci to sa USG czestsze, w poprzedniej ciazy mialam chyba 5.
A co do spokoju ducha to uwiez mi Zolza, tu gdzie mieszkam wiekszosc kobiet oprocz polowkowego wykupuje sobie jeszcze najczesciej tylko usg prenatalne i zyjemy w ciazy calkiem szczesliwie i spokojnie nie myslac non stop o usg, wizycie u lekarza etc. (mialam 1 dotychczas plus usg prenatalne w zeszlym tygodniu-1 usg dotychczas i spokojnie do 6.03. czekam do nastepnej wizyty czyli polowkowego.) Wiem brzmi to nierealistycznie, ale naprawde moge cieszyc sie ciaza a nie myslec non stop o lekarzu. -
nick nieaktualnyjustyna14 wrote:Na mnie ciaza wplywa gotujaco dzis w menu pulpety w sosie plus buraczki i kasza na deser drozdzowe
Mniam. Zazdroszczę umiejętności i weny bo mnie nawet moja marna do gotowania opuściła:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2018, 16:04
Australijka lubi tę wiadomość
-
Ja nie traktuję USG tylko jako potwierdzenia, że z ciążą wszystko w porządku. Dla mnie to takie spotkanie z maluchem Możliwość podejrzenia, wyobrażenia sobie jak wygląda, jak się porusza. Nie stresuje mnie to, wręcz przeciwnie, czekam na każde z niecierpliwością. Za nic nie chciałabym z tego rezygnować
-
nick nieaktualny
-
Lavendova wrote:Wszystko spoko tylko jak bez usg zdiagnozowac poronienie zatrzymane? To co właśnie Niecierpliwa spotkalo, gdyby nie poszła na usg to by nie wiedziala bog wie jak długo...
A to to już zupełnie inna kwestia, zaczynając od tego czy ciąża nie jest pozamaciczna, czy nie obumarła kolejny etap, a następnie czy jest zdrowe dziecko i dobrze się rozwija. Więc wychodzi znaczenie więcej niż 3 a co dopiero 1 -
nick nieaktualnyDziewczyny jestem po wizycie.♡ zadowolona.
Usg było długie. Maleństwo ruszało się, kręciło. Takie wygibasy robiło jakby pozowało do zdjęć.
BPD 21.3 mm
FHR 165/min
NT 1.08 mm
Leticia, Marta..a, syska89, kozalia, Lavendova, vanilia120, Dooti, myszeczka89, katka/85, Carolline, d'nusia, Flowwer, justyna14, Lady In Red, Kasiaja, Iva79, nadine24, Anuleczek, siuLa, chabasse, niedograna, agania, polkosia lubią tę wiadomość
-
Nie tak nie wiadomo jak długo bo za 2 tygodnie pewnie by wypadł termin prenatalnych. Ja mam mieć 4 usg zgodnie z zaleceniami. Pierwsze miałam do 10 tc potwierdzające ciążę, teraz 11-14 tc (prenatalne) później połówkowe i jedno w III trymestrze. Mam nadzieję, że więcej nie będzie potrzebne.
Wizyty i tak mam raz na miesiąc na razie, więc wychodzi na to jakbym miała usg co wizytę. Usg mnie trochę stresuję, bo dopóki go nie ma żyję sobie ze świadomością że wszystko jest ok, a usg to dla mnie takie 100% potwierdzenie rośnie albo nie. Tym bardziej jeszcze teraz, ze niby brzuch lekki jest ale na tyle mały, że nie czuję ani ruchów, ani że rośnie
Uważam, że jeżeli coś się dzieje, plamienia, problemy we wcześniejszych ciążach czy inne rzeczy to usg faktycznie jest potrzebne. Ale jeżeli nie ma żadnych czynników, które mogłyby zagrozić ciąży to nie warto stresować ani siebie ani męczyć dziecka to jednak fale, które w jakiś sposób się tam odbijają. Mój lekarz generalnie nie poleca robić usg jak nie trzebaCarolline, justyna14 lubią tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Lavendova wrote:Wszystko spoko tylko jak bez usg zdiagnozowac poronienie zatrzymane? To co właśnie Niecierpliwa spotkalo, gdyby nie poszła na usg to by nie wiedziala bog wie jak długo...Nasz cud ANTOŚ 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Który to dokładnie tydzień i dzień?
-
nick nieaktualnyPLPaulina wrote:
Jaki fajny dzidzius już! Jakaś wskazówka co do płci byla czy za wcześnie? -
nick nieaktualnyZ ginekologiem ustaliliśmy że na razie nie chce wskazówek co do płci.
Termin porodu według usg zmienił mi się na 3.08 a mam sue trxymac z terminu @ 7.08
Wiek ciąży zależy jak dokładnie zmierzyła.
Maleństwo Ani sekundy nie chciało być bez ruchu. I trochę utrudniało pomiary.
Ale pokrywa się mniej więcej z terminem @ 12 tydzień