X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia wiem, że jak trzeba to trzeba. bardziej zła jestem na sam fakt, że trzeba. To wszystko siedzi Filipowi jakoś w środku, że dla mnie to on na mocno chorego nie wygląda. Z mężem zaczniemy łykać polopirynę żeby nam przeszło.
    Wysłałam maila o dom. Tylko nie wiem czy poszedł... bo to przez formularz kontaktowy. Poczekam na jakąś odpowiedź i najwyżej jeszcze raz napiszę.
    Ogrzewania nadal nie mamy. W domu mam pleśń w doniczkach bo wilgoć, tapeta odchodzi, na oknach też pleśń....

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela dokladnie jak piszesz. Niestety moja w krzeselku nie posiedzi i tez czesto gotuje z nia na rekach a mimo ze nie wazy duzo to juz ciezko mi ja tak trzymac :/ Myslalam juz moze taki kitchenhelper kupic, taki wysoki stolek z barierka zeby mogla ze mna przy blacie stac. Tylko troche nie mam miejsca na to 🤦‍♀️

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Jak pracownik jest dobry to nikt go nie zwolni ;) A placi się no hmm.. No placi tylko posiłki można odwołać, no a u nas to sporo bo 16zl za dzień. No a siedząc w domu z dzieckiem też się wynagrodzenie dostaje, więc za darmo też w domu się nie siedzi :D no chyba że się nie dostanie zwolnienia od lekarza ale to raczej oznacza że dziecko jest zdrowe :D
    Pracownik nie jest dobry jak z 4 tygodni jest tylko 1 tydzień. ☺️

I wszystko zależy od pracy. U mnie kontrahenci byli by wściekli gdyby ich rozpatrzenie reklamacji leżało bo ja mam dziecko chore. 🤦🏻‍♀️

Marta ty siedzisz w kadrowych sprawach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 11:12

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Marcela dokladnie jak piszesz. Niestety moja w krzeselku nie posiedzi i tez czesto gotuje z nia na rekach a mimo ze nie wazy duzo to juz ciezko mi ja tak trzymac :/ Myslalam juz moze taki kitchenhelper kupic, taki wysoki stolek z barierka zeby mogla ze mna przy blacie stac. Tylko troche nie mam miejsca na to 🤦‍♀️
    Ja gotuję z moją sadzajac ją na blacie. Ma swój nożyk, garnki. I bawi się.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa oj wspolczuje, ja mialam w mieszkaniu jedna sciane ktora przemarzala i tez musielismi sami to naprawic i ocieplic. Marze o tym zeby jak najszybciej stad wyprowadzic 🙏 A sluchaj to moze byc tez przez plesn te infekcje, to lata w powietrzu i nie pomaga wyzdrowiec a takie male dzieci wrazliwe. Jakis osuszacz moze?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poniedziałek mam pierwszą wizytę u lekarza. Stresuje się strasznie.

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Justa oj wspolczuje, ja mialam w mieszkaniu jedna sciane ktora przemarzala i tez musielismi sami to naprawic i ocieplic. Marze o tym zeby jak najszybciej stad wyprowadzic 🙏 A sluchaj to moze byc tez przez plesn te infekcje, to lata w powietrzu i nie pomaga wyzdrowiec a takie male dzieci wrazliwe. Jakis osuszacz moze?
    kombinujemy z zakupem domu, jesteśmy bardzo zdeterminowani, więc nie chcemy inwestować za wiele w sprzęty.
    To zimno i wilgoć najbardziej obwiniam, bo przy deszczu nie da się nic wysuszyć. A sąsiadka w tych spartańskich warunkach mieszka z 4 dzieci, w tym jeden noworodek...
    Mam kitchen helper. fajny gadżet, wygodne to. Filip sam wchodzi, zazwyczaj po to żeby być wyżej i wziąć go na ręcę :D abo jak jest głodny, wtedy woła mniam mniam. Ale jakoś żeby mogła spokojniej gotowac to nie bardzo, bo i tak chce wszystko to co ja mam, a surowego mięsa nie dostanie :D Ale czasami kradnie jakiś czosnek, masło, ziarna ekspandowane

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja w poniedziałek mam pierwszą wizytę u lekarza. Stresuje się strasznie.
    Paulina trzymam kciuki ✊

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Pracownik nie jest dobry jak z 4 tygodni jest tylko 1 tydzień. ☺️

I wszystko zależy od pracy. U mnie kontrahenci byli by wściekli gdyby ich rozpatrzenie reklamacji leżało bo ja mam dziecko chore. 🤦🏻‍♀️

Marta ty siedzisz w kadrowych sprawach?

Tylko to 3:1 siedzenie w pracy to przejściowe i nie będzie trwało kilkanaście lat, więc jeżeli ktoś zapracował na swoją pozycję, ogarnia to co może jak jest w pracy, organizuje trochę opiekę na zmianę z mężem itp. to pracy nie straci. Co innego jak ktoś pojawia się na 1-2dni olewa wszystko i ma wszystko w d.. :D To tak z mojego doświadczenia jak widziałam dziewczyny w pracy walczące z chorymi dziećmi :) i nikt do nikogo nie miał pretensji jak znikły np. na 2 tygodnie na wycięcie migdałków, brały miesiąc zwolnienia żeby wyjechać z dzieckiem do sanatorium itp. kwestia tez jakiego ma się pracodawcę czy prorodzinnego czy buca :D
    Siedze w kadrach, jak masz pytanie to pisz śmiało ;) i trzymam kciuki za wizytę :D

edit. na dobrą sprawę to za otrzymanie wypowiedzenia przez zwolnienia na dziecko można odwołać się do sądu pracy, bo nie można z takiego powodu kogoś zwolnić, no chyba że to nie przedłużona umowa, ale jak ktoś ma na czas nieokreślony toto nie jest tak hop siup się takiego pracownika pozbyć :D

AAAA i zaczynam brać kwas foliowy, zgodnie z zaleceniami na 3msc przed rozpoczęciem starań :D w listopadzie muszę się umówić na podejrzenie tego mojego ubytku i usg piersi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 11:54

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w ikei są fajne garnki dla dzieci i przybory kuchenne, wczoraj widzialam, dostawa do Szczecina chyba 15 zł czy coś takiego, więc coś czuję że zakupię

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta zgadzam się z Tobą w 100% Ja również mam wyrozumiałego pracodawcę mimo, że to olbrzymie korpo ale bardzo są przychylni matkom 😉 Nawet mi godziny pracy dopasowali tak jak chciałam. Nie można też panikować i zakładać że na miesiąc tylko tydzień będzie się w pracy. Moj prosty przykład gdy Antek poszedł do żłobka miał 18mż i w miesiącu miał tydzień przeziębienie, biorąc na ten czas naprzemiennie z partnerem l4 w pracy nie byłoby mnie tydzień na dwa miesiące więc nie jest to jakaś tragedia. Zuzki też mi jakoś szczególnie nie zarażał. Teraz od pół roku ma 100% frekwencję w żłobku i cały wrzesień za nami bez żadnej infekcji 💪 więc ja na choroby żłobkowe nie narzekam. Już nie mogę doczekać się powrotu do pracy ale musiałam cały zaległy urlop wybrać (miałam od 2016r) więc „pozwolili” mi wrócić dopiero 23.10, a i tak cały za 2019 mi zostaje. Już odliczam dni do powrotu z niecierpliwością co najmniej jakbym na wczasy się wybierała 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 12:03

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wrażenie, że tylko gotuję, kupuję półprodukty, szukam przepisów, sprzątam...
    Lube gotować ale kurde przy takim berbeciu to cała logistyka.
    Dzisiaj na śniadanie pieczone płatki gryczane i jęczmienne + mleko+jogurt+jajko+owoce.
    teraz upiekłam ciasto z jabłkami z mąki kokosowej,migdałowej i pszennej :D pyszne
    Na obiad chyba zupa porowa. Najmniej na kolacje wydziwiam i ona wtedy najwięcej zjada ahahahaha.
    Jak dostanie chlebek z serkiem i warzywo...

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta chodzi mi o l4 na urlopie wychowawczym. Jak to wygląda? ☺️

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jak weźmie l4 na dziecko to będzie za free siedział w domu. 🤣🤣🤣

Mój pracodawca średnio jest wyrozumiały. Niby jest. Ale wiem jak w ciąży z Hanią musiałam wziąć l4 bo krwiak, wróciłam po 2 tyg. I musiałam tyrac by nadrobić to wszystko. 😩 Wieczne telefony od klientów kiedy produkt będzie wysłany ☺️

Dlatego to był jeden z powodów dla którego zaczęliśmy starać się drugie bobo szybciej. Bo w nowej pracy by mi było szkoda. A tutaj nieeee. 😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 12:15

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim miescie jest taki rynek pracy ze trzeba miec naprawde mocną pozycje w firme zeby akceptowali taki zwolnienia. Zwolnienia na chorobe dziecka to jest 5 dni w roku na jedno dziecko. A tak to trzeba samemu chcorobowe brac. Jednak nie sa zachyceni jak pracownika nie ma bo na chorobowym, bo za to placi pracodawca przeciez. Kiedys byla inna sytuacja, tez nie mozna bylo nikogo zwolnic ale teraz juz bez problemu mozna. Tak ze no slodko nie jest. Matek z dziecmi tez nie chca zatrudniac, wyboru wsrod pracownik tu ze mozna przebierac doslownie. Taka specyfika miasta. Dobre o tyle ze tu jest taki socjal ze ja sie nie martwie. Ae nie wiem jak bedzie z szukaniem pracy z 4 dzieci 😀 A wiadomo ze juz w domu tez nie chce byc dluzej, chociaz na pol etatu bym poszla.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Marta chodzi mi o l4 na urlopie wychowawczym. Jak to wygląda? ☺️

Na wychowawczym nie należy Ci się zasiłek chorobowy, ani wynagrodzenie chorobowe. Musisz przerwać wychowawczy. Możesz to zrobić w każdej chwili za zgoda pracodawcy lub złożyć wniosek 30 dni wcześniej.
    natomiast jak urodzisz podczas wychowawczego należy Ci się zasiłek macierzyński.

https://www.prawo.pl/kadry/czy-pracownica-przebywajaca-na-urlopie-wychowawczym-ma-prawo-do-zasilku-chorobowego,264625.html

PLPaulina lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia też myślę o kitchen helperze, bo nie mogę obiadu zrobić. Mały non stop trzyma mnie za nogi i jojczy, a mnie trafia szlag. Znalazłam ciekawy artykuł jak można zrobić samemu dużo mniejszym kosztem i planuję sama to zrobić.

o1483e5ehwc7f9hb.png
  • Paulinaaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcela123 wrote:
    Natalia u mnie jest ostatnio to samo, mam wrażenie że mój dzień opiera się tylko na gotowaniu dla Małego, karmieniu go i sprzątaniu i to często to wszystko z nim na rękach bo tylko zauważy że jestem w kuchni to jest przy mnie i krzyczy żeby go na ręce wziąść. Jak jest mąż to więcej bawi się sam a jak jesteśmy tylko we dwoje to musi że mną być ciągle. Czasami daje rade jak posadzkę go w krzesełko i dam coś do zabawy albo jedzenia ale to chwila i zaraz się upomina o ręce

mamy identycznieeee

f2w3yx8d4t3m5xdt.png

wrzesień 2018 - córcia <3 6cs

listopad 2021 - corcia 10 cs <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 października 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Na wychowawczym nie należy Ci się zasiłek chorobowy, ani wynagrodzenie chorobowe. Musisz przerwać wychowawczy. Możesz to zrobić w każdej chwili za zgoda pracodawcy lub złożyć wniosek 30 dni wcześniej.
    natomiast jak urodzisz podczas wychowawczego należy Ci się zasiłek macierzyński.

https://www.prawo.pl/kadry/czy-pracownica-przebywajaca-na-urlopie-wychowawczym-ma-prawo-do-zasilku-chorobowego,264625.html
    Ogolnie zasadę znam. Wiem że muszę przerwać urlop wychowawczy. I jeśli zrobię to z datą np 7.11 to jak l4 powinnam wziąć? Mam na 1 dzień wrócić do pracy?

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 4 października 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile nas tu tyle różnych sytuacji 😊 Dlatego fajne jest to, że mamy możliwość wymienienia się opowieściami jak to u nas wygląda 😉 Ja tu „chłonę” wiedzę i sprawdzam czy u nas nie dałoby się czegoś zastosować itp. Już myślałam czy może nie przedłużyć zostania w domu, zwłaszcza że moj dostał mega podwyżkę i teraz zarabia więcej niż ja. Praktycznie z dnia na dzień tak mu się zmieniło tylko ja to z tych co tyka ich dumę 😒 i już była „awantura” bo on się rozwija a ja w pieluchach siedzę. I żeby nie było 😉 Nie, nie żałuje ale siedzi we mnie, niestety, typ karierowiczki i dominatorki 🙈 I rozwój partnera wyzwala we mnie chęć rywalizacji. Wiem tu psychiatra by się przydał 😅 ale to „zasługa” moich rodziców i ich kłótnie o to że ojciec zarabia i chce odpocząć, a matka tez niby pracuje i nie ma prawa do odpoczynku bo jest matka i to jej obowiązek. Niestety lata 80 te tak wyglądały 😓

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
‹‹ 2257 2258 2259 2260 2261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ