X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Wykorzystując urlop wypoczynkowy niejako wraca się do pracy/deklaruje powrót zatem wypadałoby mieć zdolność do pracy.

To albo wraca albo deklaruje. Przepisy mówią jasno, bez badań nie można przystąpić do pracy. Urlop to nie wykonywanie pracy, za urlop nie należy się wynagrodzenie jak za pracę tylko jest obliczane w trochę inny sposób. To dwie kompletnie inne rzeczy. Badania to wymogi bhp a bhp nas na urlopie też nie obowiązuje ;)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po urlopie miałam badania. Kadrowa chciała najpierw żebym wrocila na jeden dzien do pracy, zrobila badania i poszła na urlop, ale to byłoby bez sensu.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ciekawe czemu kazali zrobić badania przed tym jak zaczęłam urlop wykorzystywać.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    To ciekawe czemu kazali zrobić badania przed tym jak zaczęłam urlop wykorzystywać.

Lepsza nadgorliwa kadrowa niż taka co zapomniała kozalie na badania wysłać ;p badania powinny być t3z w czasie pracy o ile to możliwe robione więc też nie podczas urlopu, można by się zaprzec ze jak jak ja wracałam 1.10 to 1.10 powinnam na nie iść a nie robić ich w trakcie urlopu :) ale to już iście na rękę pracodawcy znowu :D

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy obejrzeć dom. No kicha... Mieszka tam mama właścicieli, bo tego pilnuje, nie unie odpowiedzieć na zadne pytanie. Widać że wchodzi wilgoć, w kotlowni na suficie ślad po zalaniu... Układ super, duża działka, fajna lokalizacja, ale sufity też tylko z płyty regipsowej i na to cienkie kasetony...

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Byliśmy obejrzeć dom. No kicha... Mieszka tam mama właścicieli, bo tego pilnuje, nie unie odpowiedzieć na zadne pytanie. Widać że wchodzi wilgoć, w kotlowni na suficie ślad po zalaniu... Układ super, duża działka, fajna lokalizacja, ale sufity też tylko z płyty regipsowej i na to cienkie kasetony...
    Wy chcecie dom z rynku wtórnego?
    A macie kogoś kto z Wami jeździ? Jakiś agent nieruchomości?

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Wy chcecie dom z rynku wtórnego?
    A macie kogoś kto z Wami jeździ? Jakiś agent nieruchomości?
    Paulina, szukamy na własną rękę. W zasadzie to nie ma w czym wybierać, bo jest moze 6 ogłoszeń... To jest mała miejscowość i mało się sprzedaje... Co gorsza cenią się jak za złoto, miasto obok (ta sama wielkość, zamożność) domy tańsze o 100 tysięcy... I u nas jest możliwość tylko z rynku wtórnego. Deweloper postawił 3 bloki i po 2 latach już stoi rusztowanie bo się sypią...

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Paulina, szukamy na własną rękę. W zasadzie to nie ma w czym wybierać, bo jest moze 6 ogłoszeń... To jest mała miejscowość i mało się sprzedaje... Co gorsza cenią się jak za złoto, miasto obok (ta sama wielkość, zamożność) domy tańsze o 100 tysięcy... I u nas jest możliwość tylko z rynku wtórnego. Deweloper postawił 3 bloki i po 2 latach już stoi rusztowanie bo się sypią...
    Daleko jest ta miejscowość obok? Może warto popatrzeć jednak niż kupować na siłę

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Daleko jest ta miejscowość obok? Może warto popatrzeć jednak niż kupować na siłę
    Oboje bedziemy mieli daleko do pracy, do żłobka i za blisko do rodziców... Tak, nie możemy zbyt blisko nich mieszkać bo to bedzie jakis koszmar. Jest jeszcze jeden dom, w cenie 425 tysiecy za 320 metrów, z tym że piwnica to drugie mieszkanie - można wynająć. Są też 2 jeziora obok więc i w sezonie ktoś może sie trafic

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Oboje bedziemy mieli daleko do pracy, do żłobka i za blisko do rodziców... Tak, nie możemy zbyt blisko nich mieszkać bo to bedzie jakis koszmar. Jest jeszcze jeden dom, w cenie 425 tysiecy za 320 metrów, z tym że piwnica to drugie mieszkanie - można wynająć. Są też 2 jeziora obok więc i w sezonie ktoś może sie trafic

O matko strasznie drogo. A nie lepiej wyjdzie kupic dzialke i samemu dom zbudowac? Taki jaki sie chce?

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    O matko strasznie drogo. A nie lepiej wyjdzie kupic dzialke i samemu dom zbudowac? Taki jaki sie chce?
    Nie chcemy budować, znajomy 2 lata teku stawiał taki 160 metrów. Jak doliczył się pół miliona to przestał liczyć, ekipy dobrej tu nie ma, ciagle pilnować budowy i użerać się z robotnikami... A troche nam sie spieszy, bo nie zapowiada się ogrzewanie na osiedlu. Mamy dość tego miejsca. I u nas takie ceny są... A jak jest tansze to trzeba mieć szczęście i szybko kupić.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    320 m2 to sporo, mozna fajnie zaaranzowac. Mnie by przerazalo tylko sprzatanie tego 😀 Dobrze obejrzyjcie wszystkie instalacje rury dach itd zeby sie w jakis ciezki remont nie wpakowac. A moze jakies inne mieszkanie?

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli decyzja na szybko to raczej celowalabym w mieszkanie. Kupno domu to już zdecydowanie większe pieniądze a kupić z braku laku i się udupić na wiele lat to kiepsko. A na spokojnie może w okolicy gdzieś budują domy?

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas był na przeciwko 3 lata temu dom, bliźniak cztery sypialnie na piętrze z łazienką, parter salon z aneksem i toaleta. Garaż na 1 auto, nie wiem dokładnie jaka działka ale był wystawiony za 1mln :D także ten.. myślę że dużo więcej niż 100m użytkowych to tam nie było jak nie mniej.

A budowa to masakra. Ja męża w domu nie mam prawie wogole. :( W listopadzie 10 rok temu podpisaliśmy ostateczny akt notarialny, więc zaraz będzie rok jak mamy działkę a nawet okien w domu nie ma a co tu mówić o urządzaniu :D

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie budują nic, a mieszkania nie chcemy. Tak, jesteśmy wygodni, ale raz na wynajmie trafiliśmy na takie mieszkanie gdzie slyszałam rozmowy sąsiadów, muzyke i nie chcemy wiecej na takie coś trafić. A domy są tutaj o 100 tysiecy droższe od mieszkania.
    Wiecie, tutaj to jest tak, że nikt z zewnatrz nie przyjeżdża za pracą, wiec i rynek nieruchomości kiepski, bo nie ma dla kogo budować. Wczesniej chcieliśmy dom do remontu, ale to studia bez dna, więc odpuscilismy.
    Dzisiaj w calym mieszkaniu palimy swieczki zeby dogrzać się... W łazience ręczniki wstawilismy na 90 stopni to od pralki cieplo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2019, 18:48

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chciałam się pochwalić że moja Helenka chodzi 🙂 dzisiaj od rana zaczęła robić coraz więcej kroków a wieczorem już śmigała jakby chodziła od dawna ! Ciekawa jestem czy jak jutro wstanie to nie zapomni 🙂

justa1509, Marta..a, Natalia05, edytkaa93, 1ania1, PLPaulina, Eilleen, pumka1990, Ania241188 lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Dziewczyny chciałam się pochwalić że moja Helenka chodzi 🙂 dzisiaj od rana zaczęła robić coraz więcej kroków a wieczorem już śmigała jakby chodziła od dawna ! Ciekawa jestem czy jak jutro wstanie to nie zapomni 🙂

Gratulacje 🥰 Na jeden dzien moze zapomniec ale jak juz poszla to bedzie smigac 😀

Nie no mozna szybko zbudowac dom 😀 Wiem bo to branza mojego, tylko trzeba miec odpowiednia ekipe albo samemu miec duze pojecie.

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dużo budują te drewniane domy, szybko a i fajnie wyglądają:) ja jak bym miała jeszcze raz wybór to byśmy może się na taki zdecydowali:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia da się, ale bezpieczniej jest odczekać troche zeby wszystko siadlo bo mury jednak pracuja i grunt też. I z mężem podjęliśmy decyzję, że nie chcemy budować, bo to za dużo nerwów

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • 1ania1 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ale to nie ma ogrzewania w bloku? Chyba nie doczytałam gdzieś.

Z tymi pilnowaniem ekip budowlanych to prawda, siostra że szwagrem teraz budują dom i on non stop siedzi na budowie, bo ciągle coś robią źle mimo, że projekt jest. Nie wiem czy nie osiwieją zanim się do tego domu wprowadzą.Wzięli kredyt 350tys zł i na pewno im zabraknie.

o1483e5ehwc7f9hb.png
‹‹ 2259 2260 2261 2262 2263 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ