X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie kalendarzykową metodą zaszłam w nieplanowaną ciążę przy pierwszej mozliwej okazji ;) Po ciąży i karmieniu duuużo się w organizmie potrafi zmienić. Mi się cykl skrócił o kilka dni, owulacja wystąpiła wcześniej i była bezobjawowa! Żadnych śluzów! A przed ciążą to bez zaglądania w majtki, po samym samopoczuciu wiedziałam kiedy jest owu ;) więc to spore ryzyko jest.
    My tez nigdy nie stosowaliśmy tabletek, jestem ogólnie bezlekowa, a przy tym niesystematyczna. Na bank bym zapominała o tabletkach. W dni płodne gumka była grana.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna ja tez planuje paczki :) kwestiasmaku ma super przepisy, jeszcze nie wiem na jakie w tym roku się zdecyduje ale na pewno upięte podwójna porcje Hahaha :)

My tez kalendarzyk traktowaliśmy jako metodę planowania i się sprawdziło dwukrotnie :) zobaczymy czy teraz będzie córka czy syn, jak syn to na pewno będzie trzecie a jak córka to pomyślimy :) ale jak już nie będziemy chcieli więcej dzieci to chyba tez pomyśle o spirali, albo męża podwiazemy :)

justyna14 lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 10:03

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby nie zapominac o tabletkach są plastry, ale w lecie to kiepsko wygląda. Co do tabletek brałam kilka lat i nie narzekałam. Gumek nie znoszę.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bralam tabsy kilka lat z przerwami. Gumek też nie używam.

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tez się zastanawiałam jak to jest z podwiązanymi facetem, może w ogóle nie ma orgazmu? :p

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko funkcjonuje normalnie, jedynie wytrysk jest nieuzbrojony :-)
    W innym wypadku pewnie żaden facet nie zgodziłby sie na taki zabieg

Carolline lubi tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Dziewczyny, mam pytanie odnosnie badan prenatalnych, z ktorych wlasnie wrocilam. Niby lekarz powiedzial, ze wszystko ok, ale jak zapytalam o kosc nosowa powiedzial, ze na tym etapie nie mozna ocenic. Dodam ze dzis zaczelam 12tc (CRP 5,56 cm, FHR 158, NT 1,64) Wszedzie czytam, ze ocena kosci nosowej to podstawa podczas tych badan. Jak bylo u Was? Lekarze cos mowili na ten temat? Bo nie wiem czy nie trafilam na jakiegos kiepskiego lekarz...

justyna14 lubi tę wiadomość

• e_mii Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi o tabletkach zawsze przypominał telefon :) W trakcie karmienia piersią też brałam tabletki, ale te musiałam brać codziennie koniecznie o tej samej godzinie, co mi jakoś nie wychodziło. Prezerwatywy odpadają, nie lubie. Więc teraz po karmieniu powrócę pewnie do tabletek, dla mnie są najwygodniejsze, a dodatkowo mam ładniejszą cerę :)

Carolline lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaola, u mnie lekarz określił, że kość nosowa obecna. Tez mi się wydaje, że przeziernosc i kość nosowa to podstawa tego usg :/ No a na pewno nie jest tak, że nie da się ocenić, bo się da.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie, bobo 7 cm, kość nosowa była widoczna. Widzieliśmy tez mózg, przepływy w sercu i łożysku w kolorze niebieski/czerwony (albo w pepowinie nie wiem dokładnie), lekarz pokazał nam też obie nerki, paluszki u rąk, kręgosłup, zmierzył przeziernosc.
    Lekarz powiedział też że maluszek jest bardzo ruchliwy bo ciągle się ruszał.

Dooti, PLPaulina, justyna14, chabasse, Carolline, niedograna lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinien ocenić obecność lub brak kosci nosowej. Widocznie nie ma odpowiedniej wiedzy do tego. Poszukaj specjalisty.

• justa8902 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Czesc Dziewczyny, mam pytanie odnosnie badan prenatalnych, z ktorych wlasnie wrocilam. Niby lekarz powiedzial, ze wszystko ok, ale jak zapytalam o kosc nosowa powiedzial, ze na tym etapie nie mozna ocenic. Dodam ze dzis zaczelam 12tc (CRP 5,56 cm, FHR 158, NT 1,64) Wszedzie czytam, ze ocena kosci nosowej to podstawa podczas tych badan. Jak bylo u Was? Lekarze cos mowili na ten temat? Bo nie wiem czy nie trafilam na jakiegos kiepskiego lekarz...

Czesc Dziewczyny, niesmialo dolaczam rowniez do was, termin mam na 23.08, ze wzgledu na moja historie troche balam sie dolaczyc aby nie zapeszyc, ale co ma byc to bedzie ;) oby tym razem bylo ok.
    Vaola z tego co widze to zmierzyl Ci przeziernosc karkowa, a w necie czytalam kiedys artykul ze dopiero od 13 tyg mierzy sie kosc nosowa, moze poprostu dzisiaj bylo za wczesnie?

d'nusia, justyna14, Kasiaja, Patti_MG, Carolline, niedograna lubią tę wiadomość

qdkkzbmh2w8fg125.png
    f2wl3e5eun35he4m.png

Pai1,zesp Antyfosfolip.,niedobór białka S
    Agatka ur 17.08.2018 o 23.41 3880g 54cm
    38w-3762g; 35w-2759g; 32w-2300g; 29w-1703g
    08.2016 cp <3 [*] 03.2017 <3 [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa8902 wrote:
    Czesc Dziewczyny, niesmialo dolaczam rowniez do was, termin mam na 23.08, ze wzgledu na moja historie troche balam sie dolaczyc aby nie zapeszyc, ale co ma byc to bedzie ;) oby tym razem bylo ok.
    Vaola z tego co widze to zmierzyl Ci przeziernosc karkowa, a w necie czytalam kiedys artykul ze dopiero od 13 tyg mierzy sie kosc nosowa, moze poprostu dzisiaj bylo za wczesnie?

Nie wiem, ale sa tutaj Dziewczyny, ktore byly przed 13tc i mialy okreslony ten parametr. Ja to mam pecha do lekarzy zawsze trafie do jakiegos, ktory nie wzbudzi mojego zaufania.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy się ją mierz, w tym USG stwierdza się obecność. W moim przypadku sama widziałam nochal mojego szkraba i był wielki....

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się wydaje, że podaje się czy kość nosowa jest widoczna czy nie. Od mojego ostatniego usg genetycznego minęły już dwa lata ;) ale wydaje mi się, że długości kości nosowej nie miałam mierzonej

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem w tym, ze on nie powiedzial czy jest czy jej nie ma. Tylko tyle, ze nie mozna ocenic na tym etapie a ja sierota nie dopytalam.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie można jej ocenić to może jest? Skoro powiedział, ze nie można ocenić, a nie ze nie można zobaczyć? ;)

vaola86 lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, powinien tez sprawdzić obecność kości nosowej, nie jej długość... obecność stwierdza się tak jak badania prenatalne czyli od 10+0 do 13+6

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Problem w tym, ze on nie powiedzial czy jest czy jej nie ma. Tylko tyle, ze nie mozna ocenic na tym etapie a ja sierota nie dopytalam.
    Byłam w 12t0d i lekarz pokazywał jakieś trzy elementy składające się na kość nosową. Nic nie mierzył - mierzy się chyba na połówkowym. Ale lekarz musi przynajmniej stwierdzić, czy kość jest obecna.
    Jak wyglądało badanie? Ile trwało?
    Jeśli to nie nieporozumienie między Tobą a lekarzem, to może rzeczywiście warto poszukać innego?

https://prenatalnebadania.pl/badania/prenatalne/nieinwazyjne-metody-diagnostyki-prenatalne/badanie-ultrasonograficzne-usg/hipoplazja-aplazja-kosci-nosowej/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 20:31

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ