X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie trwało bardzo krotko. Jakies 10min. Dzidzius ruszal sie ciagle wiec ciezko bylo pomierzyc, ale BPD, NT, CRL i FHR zmierzyl. Powiedzial, ze kregoslup ok i ze ogolnie wedlug usg male ryzko, ale ze wzgledy na wczesniejsze poronienie dostalam skierowanie jeszcze na test pappa. A no i usg tylko przez brzuch.
    Kurcze mam nadzieje, ze jak gosc ma ten certyfikat do przeprowadzania badan prenatalnych i jakies doświadczenie to chyba nie przeoczylby tak waznej sprawy lub zignorowal.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez nie przypomin sobie zeby u dzieci mierzyli kosc nosowa , tylko zapis mialam ze jest obecna
    Dostalas jakis dokument po tym usg? Co napisane?

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Czesc Dziewczyny, mam pytanie odnosnie badan prenatalnych, z ktorych wlasnie wrocilam. Niby lekarz powiedzial, ze wszystko ok, ale jak zapytalam o kosc nosowa powiedzial, ze na tym etapie nie mozna ocenic. Dodam ze dzis zaczelam 12tc (CRP 5,56 cm, FHR 158, NT 1,64) Wszedzie czytam, ze ocena kosci nosowej to podstawa podczas tych badan. Jak bylo u Was? Lekarze cos mowili na ten temat? Bo nie wiem czy nie trafilam na jakiegos kiepskiego lekarz...
    Witamy :-)

vaola86 lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W googlach wszedzie jest napisane ze na tum usg prenatalnym to glownie obecnosc kosci nosowej i przeziernosc karkowa powinnno sie sprawdzic.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Leticia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg genetyczne prawie zawsze jest przez brzuch, przez pochwę zagląda się rzadko (jak przez brzuch słabo widać, bo np. pacjentka jest bardziej puszysta). Pewnie jest dobrze, a jedyny problem polega na tym, że się nie dogadaliście. Bo jeśli spytałaś o długość kości nosowej, to rzeczywiście mógł odpowiedzieć, że się tego nie ocenia. Co nie oznacza wcale, że tej kości nie było widać. W opisie badania nic nie masz?
    Jak się niepokoisz, to możesz spróbować zapisać się jeszcze raz do kogoś innego. Jeśli masz jakiś pakiet medyczny i nie kosztuje cię to majątku, to dla świetego spokoju warto :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Tez nie przypomin sobie zeby u dzieci mierzyli kosc nosowa , tylko zapis mialam ze jest obecna
    Dostalas jakis dokument po tym usg? Co napisane?

Dostalam tylko wydruk ze zdjeciami z usg. Opis dostane chyba dopiero razem z wynikami pappa.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, a propos usg. Wyczytałam ostatnio u mamaginekolog, że przed usg lepiej nie smarować brzucha kremami i olejkami, bo to pogarsza jakość obrazu.

mi88 lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vaola86 wrote:
    Dostalam tylko wydruk ze zdjeciami z usg. Opis dostane chyba dopiero razem z wynikami pappa.
    Aha to nawet nie masz co sprawdzic , bo tam musi buc info o koaci nosowej zawarta. Coz, myslw ze pewnie jest wszystko ok bo gdyby tej kosci nie bylo to na pewno by wprost powiedzial i ewentualna diagnostuke zalecil. Spokojnie moze poczekaj na wyniki pappa to chyba ok tygodnia i bedziesz wiedziala.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    A, a propos usg. Wyczytałam ostatnio u mamaginekolog, że przed usg lepiej nie smarować brzucha kremami i olejkami, bo to pogarsza jakość obrazu.
    mi zalecili zeby pecherz byl w miare pelny, nie pusty, ze niby obraz lepszy bedzie.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Usg genetyczne prawie zawsze jest przez brzuch, przez pochwę zagląda się rzadko (jak przez brzuch słabo widać, bo np. pacjentka jest bardziej puszysta). Pewnie jest dobrze, a jedyny problem polega na tym, że się nie dogadaliście. Bo jeśli spytałaś o długość kości nosowej, to rzeczywiście mógł odpowiedzieć, że się tego nie ocenia. Co nie oznacza wcale, że tej kości nie było widać. W opisie badania nic nie masz?
    Jak się niepokoisz, to możesz spróbować zapisać się jeszcze raz do kogoś innego. Jeśli masz jakiś pakiet medyczny i nie kosztuje cię to majątku, to dla świetego spokoju warto :)

Jako, ze nie powiedzial nic o kosci nosowej wiec zapytalam: a jak z koscia nosowa, na co on ze na tym etapie nie mozna ocenic. Moze wiec faktycznie chodzilo mu o to ze nie mozna zmierzyc bo gdyby jej nie bylo to musialby byc kompletnym konowalem zeby tego nie zauwazyc.

Bylam na tych badaniach na nfz bo dostalam skierowanie ze wzgledu na wczesniejsze pronienie. Zastanowie sie do jutra czy nie pojsc jeszcze prywatnie, w sumie to 200 zl ale jak to sie ma do tych pieniedzy, ktore wydalam w klinice leczenia nieplodnosci. A spokój w koncu najwazniejszy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży do jakiegoś 20tc miałam usg przezpochwowe, bo silne tyłozgięcie i nic przez brzuch nie było widać. A do puszystych raczej nie należę 55kg. vaola86 nie martw się, na bank jest ok, a zwyczajnie się nie zrozumieliście. Też uważam, że lepiej wydać 200zl dodatkowo niż nie spać po nocach, stres bardziej zaszkodzi

vaola86 lubi tę wiadomość

• DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    mi zalecili zeby pecherz byl w miare pelny, nie pusty, ze niby obraz lepszy bedzie.

O, a mnie z kolei wysłał do toalety która była w gabinecie by opróżnić przed badaniem pęcherz.
    Najpierw miałam badanie USG przez brzuch a gdy miało dojść do badania usg od wewnatrz to poprosił bym poszła do toalety. Dodam że ważę około 56 kg wiec moze usg przezpochwowe to przez moje tylozgiecie zrobił.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 21:45

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, tyłozgięcie też jest wskazaniem na początku ciąży. Potem już nie przeszkadza chyba.
    Tą puszystość podałam tylko jako jeden z przykładów, absolutnie nikomu nie wytykam kilogramów ;)

Mi pełny pęcherz kazali mieć do usg jamy brzusznej, przy ciążowych nigdy nic takiego nie mówili.

DobrejMysli lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Gypsy Znajoma

Wysłany: 24 stycznia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na genetycznym usg gin mówiła po kolei co widzi, o kości nosowej,że jest. Po badaniu dostałam zdjęcia razem z opisem, ryzykiem itd a jak przyszły wyniki krwi innego dnia to już całkowity opis PAPPA dostałam.. Byłam w 11t2d wg usg to był 11t6d. Jeżeli na tym etapie nie mógł ocenić to powinien powtórzyć usg za tydzień. Myślę, że kwestia maleństwa, które nie dawało się obejrzeć :) Ja bym pewnie poszła do innego lekarza, żeby się nie denerwować niepotrzebnie :)

yoK9p2.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:
    O, a mnie z kolei wysłał do toalety która była w gabinecie by opróżnić przed badaniem pęcherz.
    Najpierw miałam badanie USG przez brzuch a gdy miało dojść do badania usg od wewnatrz to poprosił bym poszła do toalety. Dodam że ważę około 56 kg wiec moze usg przezpochwowe to przez moje tylozgiecie zrobił.
    No ja zawsze.mialam prenatalne przwz brzuch i do takiego kazali miec pelniekszy pecherz.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Ja w pierwszej ciąży do jakiegoś 20tc miałam usg przezpochwowe, bo silne tyłozgięcie i nic przez brzuch nie było widać. A do puszystych raczej nie należę 55kg. vaola86 nie martw się, na bank jest ok, a zwyczajnie się nie zrozumieliście. Też uważam, że lepiej wydać 200zl dodatkowo niż nie spać po nocach, stres bardziej zaszkodzi
    Wspolczuje, jednak wole usg przez bezuch ale rozumiem ze taki Twoj urok i inaczej sie nie dalo dobrze dzidzi podejrzec.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w poprzedniej ciąży to usg trwało z 30-40 min. Najpierw przez brzuch, mała się ruszała, kręciła, lekarz tą sondą (czy jak to się nazywa) jakby zaczepiał ją, żeby się odwróciła. Później kazał mi się przejść po gabinecie i przebrać się do usg dopochwowego i tak dokończył swoje pomiary. Wszystko pewnie zależy też od maleństwa, jak współpracuje. Teraz usg mam we wtorek, zobaczymy jak tym razem będzie to wyglądać.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Patti_MG Koleżanka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Wracając jeszcze do tematu problemów z gardłem to jestem właśnie na tym etapie.
    Od rodzinnego lekarza dostałam tabletki do ssania LaryngUp Orange (są bezpieczne dla kobiet w ciąży i koniecznie pomarańczowe),spray do psikania do gardła GOLDiSept z cząsteczkami złota oraz Thonsilan Spray do wspomagania leczenia migdałków i gardła.
    Wszystko bez recepty.

Doskwierają mi też zatoki, więc dostałam Rhino Argent - spray do nosa.

Jestem w fazie testowania, ale co mogę na 100% polecić to te tabletki do ssania LaryngUp! Dają radę!

Pamiętajcie jednak żeby wszystko komsultować ze swoim lekarzem!

❤️🧡💛💚💙💜

👶🏻 Synek 11.08.2018

Przegroda macicy 25mm
    Torbiel endometrialna na lewym jajniku
    Zrosty w bliźnie po cc wewnątrz macicy
    Zabieg u prof. Ludwina 15.02.2022
    AMH 1,18 - 10.2021
    AMH 0,44 - 04.2023
    Depresja
    Hashimoto
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno na gardlo w ciazy mozna tantum verde psikac, jest bezpieczy i jak dla mnie byl skuteczny. Bez recepty.

mi88 lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawka i zapiekani na sniadanie :-) a wczoraj siostra mi apetytu na mizerie zrobila :-) zamknijcie mi lodowke na klodke :-)

siuLa lubi tę wiadomość

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ