X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • myszeczka89 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OO to dla mnie akurat dobrze, że zalecają 2 lata przerwy po cc, będę miała mocny argument :P i akurat marzy mi się różnica 3-4 lat między dziećmi :)

Carolline lubi tę wiadomość

hchy3e3kyk7nftnx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ciężko oszacować kiedy ta owulacja mogłaby się pojawić. Koleżanka dostala po 14 mies karmienia. Ja juz nie pamiętam ale napewno wcześniej a teraz to ciężko wyczuć. Jak dziewczyny chcą to zajść nie mogą karmiąc a jak sie nie chce to ma sie duże szanse :)

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, jest mnóstwo historii że jedno dziecko urodziło się w styczniu, a drugie w grudniu. Więc z tym powrotem do płodności może być bardzo różnie :) z resztą w jakiś sposób dochodzi do różnicy 1 roku.
    Ja jestem generalnie przeciwniczką tabletek, albo raczej chciałabym żeby lekarze troszkę bardziej racjonalnie do tego podchodził, zlecając odpowiednie badania.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez tabletki na pewno rozwaze, bo dla mnie ciaza i pms sa zawsze malo laskawe, a przy tabletkach jakos mniej mnie nosi. Sa tabletki, ktore mozna brac karmiac. Teraz nie bralam, bo wiedzialam, ze bedziemy chcieli drugie, ale trzeciego chyba juz nie planuje, wiec jak najbardziej dobre zabezpieczenie sie przyda.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do alergii to byłam u lekarza, ale powiedziała tylko o psikaczach do nosa, coś typu quixx albo narivent. W ostateczności coś mocniejszego avamys - ale to ostateczność. Mnie jednak bardziej interesują tabletki, bo moje gardło reaguje alergicznie, z nosem jakoś sobie radzę. Brałam clatrę, a teraz to nie wiem. Ale poczekam chociaż do tego II trymestru i się zainteresuję bardziej tematem. Dzięki dziewczyny.

d'nusia lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja karmiąc nie miałam okresu przez 14 miesięcy. Potem dostałam taki dziwny - prawie bezbólowy, skąpy, ale dłuższy niż kiedyś. Cieszyłam się, że już tak zostanie bezproblemowo :) A tu trach - cykl okazał się krótszy niż przed ciążą i będzie rodzeństwo ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Pazyfae Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha wrote:
    Gratuluję udanych wizyt.

Co za wstrętna baba. Szkoda że nie można blokować.

Jest któraś mama spodziewająca się bliźniaków?

Melduje się :) Ja będę miała bliźniaki :)

Carolline, justyna14, Marta..a, PLPaulina, niedograna, katka/85, Anuleczek, Iva79, polkosia, ingelita lubią tę wiadomość

PCOS?, IO?, niedoczynnosc tarczycy (TSH juz w normie),problem z plemnikami. Walczymy!
    3 lata starań
    4x IUI nieudane
    I IVF - beta <1
    II IVF - <3 <3
    Obecnie 26 tydz ciąży
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy któraś wierzy w naturalną metodę planowania rodziny tzw. kalendarzyk. Ona zakłada, że po porodzie należy obserwować śluz i temperaturę, każdy śluz, który się pojawi trzeba uważać za płodny (nie ważne czy lepki, biały, wodnisty itp.) wtedy na 3 dni zaleca się powstrzymać, jeżeli śluz kolejne dni się nie pojawi i temperatura też się nie zmieni, można działać dalej. Obserwacja ma sens przy współżyciu co drugi dzień, żeby nie zaburzyć obserwacji śluzu. To właśnie dlatego, że owulacja wyprzedza pierwszy okres.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Nie wiem czy któraś wierzy w naturalną metodę planowania rodziny tzw. kalendarzyk. Ona zakłada, że po porodzie należy obserwować śluz i temperaturę, każdy śluz, który się pojawi trzeba uważać za płodny (nie ważne czy lepki, biały, wodnisty itp.) wtedy na 3 dni zaleca się powstrzymać, jeżeli śluz kolejne dni się nie pojawi i temperatura też się nie zmieni, można działać dalej. Obserwacja ma sens przy współżyciu co drugi dzień, żeby nie zaburzyć obserwacji śluzu. To właśnie dlatego, że owulacja wyprzedza pierwszy okres.
    Czesciowo sie zgodze ze da sie po sluzie itd jesli masz cykle jak w zegarki zero problemow zdrowotnych i znasz swoj organizm. Na naukach przedmalzenskich babeczka nam to opowiadala i ja od razu jej mowie ze co bedzie jak zapomne jeden dzien obserwowac? A ona do mnie ze tak powstalo jej ttzecie dziecko takze ja jednak podziekuje bo dla mnie to za duzo zachodu, ale starajacym sie na pewno obserwacja cyklu sie przydaje.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziia wrote:
    Mama mi dzisiaj szałwię kupiła i tym zaczęłam płukać gardło, podobno też pomaga.

Mi farmaceutka zakazała szałwii w ciąży.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do antukoncepcji to ja nigdy tabsow nie bralam, przed slubem uwazalismy a od 10 dc di 18 dc gumki, po slubie starania , po ciazy znow ta sama metoda czyli w plodne gumki, plus taki ze cykle mam jak w zegarku i czuje kiedy mam owulacje wiec wpadki nie bylo, a teraz to chyba juz jednak tabsy, bo czwartego juz nie planuje a i liczyc tego wszystkiego nie bedzie mi sie chcialo.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalendarzyk uważam za metodę planowania rodziny. A nie zapobiegania ciąży. :D

Brałam tabsy i byłam zadowolona. :D
    Teraz nie myślę o tym co będzie po porodzie. Odległy to dla mnie czas.
    Ale będzie odpowiedni moment i z gin o antykoncepcji po porodzie pogadam. :)

justyna14, Carolline lubią tę wiadomość

• niedograna Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sądzicie o seksie przerywanym? Ja nie chce brać tabletek. A nie lubimy również od początku z prezerwatywą, tylko, że na koniec zakłada...

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś nie planuje więcej dzieci to w sumie tabsy są ok, czy inne metody.
    A kalendarzyki, jak ktoś traktuje to jako anty, to po zmniejsza ma 8 dzieci :) z mężem też właśnie bardzo uważaliśmy i się sprawdziło, zobaczymy później :)
    Nie mdli mnie dziś! Zjem mięso :)

justyna14, Carolline lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedograna wrote:
    A co sądzicie o seksie przerywanym? Ja nie chce brać tabletek. A nie lubimy również od początku z prezerwatywą, tylko, że na koniec zakłada...
    Jesli bierzesz pod uwage, ze moga pojawic sie kolejne dzieci to jak najbardziej.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tabletek nie chcę, nie nadaję się na łykanie leków codziennie o ustalonej porze. Co chwila bym zapominała o nich pewnie.

Jakbym już nie chciała mieć więcej dzieci to bym się zastanawiała, koleżanka ma np. spiralę. A kalendarzyk nie jest głupi, ja miałam ładne cykle z książkowymi wykresami. A drugie dziecko i tak będziemy planować więc jak nas zaskoczy nie będziemy płakać tylko się cieszyć. No i wtedy na pewno przed trzecim pomyślimy o czymś innym :)

Ciekawe to trzecie dziecko przy jednodniowym braku obserwacji, coś jednak nie potrafiła zastosować tej metody ta pani chyba. wiem, że kalendarzyk jest drażliwym tematem i raczej wszyscy mają jedno zdanie na jego temat ;)

W przerywany nie wierzę w ogóle.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • myszeczka89 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedograna wrote:
    To była nasza metoda "antykoncepcji" przed ślubem, ale wiadomo- nie u każdego się sprawdzi

hchy3e3kyk7nftnx.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Ja tabletek nie chcę, nie nadaję się na łykanie leków codziennie o ustalonej porze. Co chwila bym zapominała o nich pewnie.

Jakbym już nie chciała mieć więcej dzieci to bym się zastanawiała, koleżanka ma np. spiralę. A kalendarzyk nie jest głupi, ja miałam ładne cykle z książkowymi wykresami. A drugie dziecko i tak będziemy planować więc jak nas zaskoczy nie będziemy płakać tylko się cieszyć. No i wtedy na pewno przed trzecim pomyślimy o czymś innym :)

Ciekawe to trzecie dziecko przy jednodniowym braku obserwacji, coś jednak nie potrafiła zastosować tej metody ta pani chyba. wiem, że kalendarzyk jest drażliwym tematem i raczej wszyscy mają jedno zdanie na jego temat ;)

W przerywany nie wierzę w ogóle.
    No tak powiedziala a ile w tym.prawdy to nie wiem,ale usmielismy sie wtedy :-)

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj drozdzowego siostrze zanioslam to dzis ją maż poprosil zeby mu upiekla bo zjadk wczoraj na raz pol blachy ktora im dala :-) ha ha ha podziekowala mi za ribote ha ha ha :-) w przyszlym tygodniu robie paczki- przygotiwanie do tlustego czwartku.

Ostatnio sporo o jedzeniu mysle, zobaczymy jak sie to na wadze odbije.

relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, wyszłam właśnie z USG prenatalnego. Na szczęście, mimo stresu przed wizytą bo nie byłam już miesiąc na usg, mam same dobre informacje :) dzidzia ma teraz 7 cm, kość nosowa widoczna, przeziernosc w normie, nóżki, rączki są :) termin porodu przesunął mi się, z uwagi na rozmiar bobo, z początku sierpnia na 31 lipca ale pozwólcie że zostane z Wami bo dobrze się tu czuje :)
    Płeć doktor określił na 95% że to będzie dziewczynka :) Uff ulzylo mi. Miesiąc bez usg to jednak długo ;)

Leticia, Zolza_, Lavendova, Lady In Red, d'nusia, Zuuziia, myszeczka89, Kasiaja, PLPaulina, Gypsy, Marta..a, chabasse, Patti_MG, Carolline, niedograna, agania lubią tę wiadomość

klz9df9hzzd4pe9c.png
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ