X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się dopytałam ginekolog o tę oksytocyne po cc.
    Ogólnie 'nie wolno' i 'nie praktykuję sie' ze względu na większe ryzyko pęknięcia macicy podczas porodu.

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Paulina to dobrze, jak by mi się jeszcze kiedyś jakimś cudem przytrafiło rodzić to już nie dostanę tego świństwa:) samo słowo oksytocyna powoduje u mnie gęsią skórke...

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po cc się dostaje oksytocyne, przynajmniej ja miałam w kroplowce jak lezlam na pooperacyjne razem z przeciwbólowymi.
    A wy piszecie o wywoływaniu?

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej o wywolywaniu 😀 Marta ja nigdy nie dostawalam oxy po cc, daja tylko jak potrzeba czy mega duze dziecko lub blizniaki bo wtedy ryzyko ze sie dobrze sie sciagnie sama.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Raczej o wywolywaniu 😀 Marta ja nigdy nie dostawalam oxy po cc, daja tylko jak potrzeba czy mega duze dziecko lub blizniaki bo wtedy ryzyko ze sie dobrze sie sciagnie sama.

Hm.. zaraz po mnie była kobieta na cc i miała ten sam zestaw kroplowek.. no ale może przypadek :) wiem że na zmianę dawali oksytocyne z przeciwbólowymi ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Az zapytam jak bede w szpitalu, ale w wypisie nie mam nic takiego

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po CC też nie dostałam, ale leżała ze mną na sali dziewczyna która miała już trzecią cesarkę i dostała, właśnie na to by się macica dobrze obkurczyła. Biedna leżała tam i zwijała się z bólu.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Po cc się dostaje oksytocyne, przynajmniej ja miałam w kroplowce jak lezlam na pooperacyjne razem z przeciwbólowymi.
    A wy piszecie o wywoływaniu?
    Ja mówiąc o oksytocynie nie miałam na myśli przeszłości. To było 17 msc temu. Teraz bliżej mi do drugiego porodu. I myśleniu o nim. 😆

Ale napewno nie dostałam oksytocyny po porodzie wtedy.
    Nie powinno się jej rutynowo dostawać. Chyba, że macica źle się obkurcza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2019, 11:54

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem że z mi z tym ubytkiem w ednometrium prawie na pewno nie pozwolą na poród sn chyba że jakoś cudownie by się okazalo że sama ścianka trzyma super :)
    Nie wiem czy mam w wypisie to, wiem bo pytałam co mi wlewaja i miały markerem napisane dużymi literami i pakiety 6 chyba kroplowek na kupce dla każdej ;p i ta obok mnie leciała ten sam zestaw :D ja miałam wielkie dziecko 4,5kg, 62cm wiec może dlatego. I te kroplowki dawali praktycznie zaraz po cc, a lecialy az do pionizacji. W sumie jak lezalam to ufalam ze wiedzą co robią. Nie zastanawialam się co mają mi dac a co nie.. tym bardziej że myślałam że będę rodzić naturalnie a nie cc ;p

Nasze starania marne w tym miesiącu, dziecko co noc we mnie wtulone a w dzień cały czas z rodziną także lipa ;p może następny miesiąc będzie lepszy.. Na razie czekam na okres :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta chcialas takiego kloca sn rodzic? 😮 Emilia tez spi wtulona we mnie, zasypia nawet na moje poduszce :)

A jakie wam dawali przeciwbolowe po? Mi tylko jakis paracetamol i ibuprofen, to chyba jako placebo mialo dzialac bo to dzialanie faktyczne ma zadne.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Marta chcialas takiego kloca sn rodzic? 😮 Emilia tez spi wtulona we mnie, zasypia nawet na moje poduszce :)

A jakie wam dawali przeciwbolowe po? Mi tylko jakis paracetamol i ibuprofen, to chyba jako placebo mialo dzialac bo to dzialanie faktyczne ma zadne.

Jakiś koktajl mocny tuż po szyciu ale na drugi dzien to ketonal chyba. Ja szybko zrezygnowalam w ogole z przeciwbólowych bo nie potrzebowałam.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to seksy tak rzadko że ciekawe ile nam zejdzie 😂 zaczęłam lykac kwas foliowy i mnie mdli po nim... poprzednio tez to mialam kurde.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przeciwbólowo o ile pamiętam dawali ketonal, morfinę chyba zaraz po CC, a później na drugi dzień już ibuprofen.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po cięciu dostałam ketonal w kroplówce, później ibuprofen i paracetamol co 4h. Leciały mi też kroplówki nawadniające, oxy z Łucją nie miałam, chociaż też z niej był klopsik ponad 4kg :D

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja na porodowce dopiero się dowiedziałam że on waży ponad 4kg, myślałam że będzie koło 3,5-3,8 :D

Ketonal w kroplowce, a potem paracetamol co 6h w tabletkach jeżeli chciałam. A chciałam bo mnie bolało wie nie gardzilam, w domu jeszcze też pamiętam brałam na noc bo mi ból przeszkadzał spać :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko teraz co z tego że przyjedziesz do szpitala z milionem papierów o wskazaniach do cesarki jak to oni w szpitalu podejmują decyzję o zakończeniu ciąży.
    W tv nawet o tym było, że kobiety ze wskazaniami się często wyklucaja. 😕

• e_mii Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To teraz zostaje tylko mieć swojego lekarza w szpitalu i z nim się umawiać... a w razie rozpoczęcia akcji modlić się żeby nie trafić na jakiegoś fanatyka porodów naturalnych.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mi pod koniec ciąży powiedzą że muszę mieć cc to pójdę chyba w szpitalu prywatnym urodze, najniższy pakiet 6tys za poród, pobyt w szpitalu i później wsparcie położnej, taki sobie luksus zafunduje :D A nie w publicznym szpitalu jak teraz no ale jak będzie szansa na sn to pojadę do tego gdzie teraz rodzilam. Zresztą co tu gdybac jak nawet w ciąży nie jestem :D

Chciałabym sn urodzić no ale jak się nie da to się nie da :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ale drugie tez moze miec taka wage... zwlaszcza jak czekac do samego terminu bo wczesniej np w 38 tc moze jeszcze byla by waga taka dajaca szanse na sn ale znowu nie wywoluja po cc wiec hmm Ogolnie dziwne te przepisy w pl, ja bym zrobila tak jak emii mowi, swoj lekarz w szpitalu i to zalatwi bez problemu. Zreszta jak ty we wroclawiu to na borowskiej chyba nie robia problemow z cc.

Ja to nie wiem czy mi cos dali przeciwbolowego w kroplowce po, po 5 h pionizacja i tylko tabletki przynosili, bralam ale niewiele to pomagalo. O matko nie wierze ze jeszcze raz to sobie zrobilam 🤣

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toteż napisałam, że bym chciała ale jak się nie da to nie ;)
    Nie wiem do końca jakie są przepisy, jak będę w ciąży to się pewnie dowiem, tylko zakaz mm bez wskazania lekarza mi się obil o uszy i mi się bardzo nie podoba.. bo uważam że nie ma co dziecka glodzic dla laktacji, ja można jakoś rozkręcić laktatorem itp. a mały ssak niech śpi najedzony spokojnie :)

‹‹ 2325 2326 2327 2328 2329 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ