Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMnie chodziło nie o opiekę nad dzieckiem . Tylko płatność za żłobek i tyle. Jestem ciekawa czy wy cis wiecie już jak to u Was wygląda. 😊 Lub coś w umowach macie.
Bo jednak żłobek nie świadczy uslug do których był zobowiązany. I nie potrzebuje złośliwych komentarzy że ktoś bierze zasiłek opiekuńczy to go stać by płacić. 😊
Dlatego przedstawiłam sytuację, że dużo jest przedsiębiorców którzy teraz są bez dochodu i nie mają kasy.
U mojego męża tragedii nie ma. Bo pracuje. Więc ja nie narzekam. 😊 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 11:40
-
nesssssa wrote:Marta a skąd ten piasek kinetyczny? Bo przysięgam zwariuję niedługo. Wszystkie wymyślone zabawy to max 3 minuty...
Ja zamówiłam na allegro, w niedzielę zamawialam a we wtorek już był https://allegro.pl/oferta/zestaw-piasek-kinetyczny-3kg-foremki-basen-20-el-8924033055?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMC0wMy0xNFQwNzo1MDoyMi4yNjhaO2J1eWVyOzc0Yzg5YWUwYTYzYjY4ZDg4ZDJmMWYwZjRkMjAzNjZlNzEyNzc5ZjZjN2VjMGZhMWRjMjEwOGZjMDNhYzNiOWY%3D
Tylko widzę że ja kupiłam za 38zl a już kosztuje 49!
U nas zero informacji ze żłobka, ostatnia to że od 26.03 dzieci mogą wrócić, spodziewamy się że nie bo na początku tygodnia mają przedłużyć do świąt ale oficjalnej informacji nie ma
Mnie czasem irytuje lament osób na umowach zleceniach, bo wielki krzyk że im się opieką nie należy ale tak to składek dobrowolnych już nie chcieli płacić żeby teraz moc z tego korzystać..
Co innego umowy o dzieło no one jako jedyne obrywaja teraz.. chociaż w ich przypadku teraz częściowo jestvtonich wina że nie odkładali i ni3 zabezpieczyli się w inny sposób.
A chyba nie ma czegoś takiego jak zawieszenie firmy w Polsce. Można ja zamknąć i otworzyć później ale chyba opcji zawiesić działalność nie ma.. Ale nie wiem. Ja pracuje żeby móc się reazilowac w swoim hobby i oasajach i mieć kasę a nie żyć praca, więc nigdy się nie wglebialam w temat6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyTo najlepiej zadzwonic i sie dowiedziec u zrodla jak to wyglada u was w placowce. U nas sa dwie oplaty, czesne za miejsce i druga za jedzenie i jak dziecka nie ma to za jedzenie jest zwrot a w tym przypadku byc moze jest sie zwolnionym. U nas przedszkola i szkoly sa otwarte, nadal oferuja opieke jesli ktos potrzebuje to dziecko moze przyjsc, nie zostaly zamkniete odgornie. Zostal zniesiony obowiazek szkolny ze dzieci nie musza isc do szkoly czy przedszkola. Nie wiem jak u was jesli to panstow zamknelo autentycznie wszystkie placowki to niech panstwo placi oplaty 😀
-
Wszystkie placówki zostały zamknięte odgórnie. Część placówek zmniejsza oplaty,część zostawia tak, bo pensje musza wyplacic. W sumie wole zapalcic i mieć pozniej gdzie dziecko wysłać, bo to jedyne takie miejsce w gminie. Troche przeraża mnie kryzys gospodarczy... bo tego nie unikniemy, aczkolwiek dzialania Polski są bardzo trafione i konkretne.
Co do mas plastycznych. Bardzo fajna jest z mąki ziemniaczanej, troche płynu do naczyń i pianka do golenia. Swietna zabawa przy tym -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Natalia, pandemia jeszcze potrwa, ale koronawirus bedzie jak grypa. Teraz większość przechodzi łagodnie, gorzej z osobami starszymi i schorowanymi. Mnie przeraża panika ludzi i rzut na sklepy co by sie poprzytulać do to siebie i wymienić zarazkami... my chodzimy na zakupy wieczorem, albo ja, albo mąż. W sklepie prawie nikogo nie ma, a towaru dużo. Najwazniejsze zeby ta szczepionka ruszyla, to wtedy luz
-
Paulinaaa wrote:a wiecie kiedy te opiekuncze beda placic ?
ja na dzialalnosci i wypisalam ten wniosek.. ciekawe co za grosze dostane
Nie ma ZUS 30 dni tak jak z każdym inny zasiłek?
Ja będę miała z wypłatą razem, podstawa taka sama jak na chorobowym
Te ograniczenia są żeby szpitale wyrobily a nie jak we Włoszech że nie mają gdzie ludzi kłaść. Jak się rozłożyć w czasie mamy wi3ksza szanse ja czytalam ze przewidywali koniec w czerwcu. mąż jak był wczoraj wieczorem w sklepie to też mówił że pusto, a oprócz mydła to wszystko było6cs: 08.2018 - synek
-
PLPaulina wrote:Ja jestem na L4 więc nic z zusu na opiekę nie dostanę. 🤣🤣🤣 Mąż ma firmę i pracuję więc d***a. 😕
A czytaliśmy umowę i tam nic nie ma napisane właśnie. 🤷🏻♀️
Heh, no mnie ta wizja 2 latki i noworodka coraz bardziej przeraża. 😱
Nie mam czasu przy Hani Nawet ogarnąć prania i prasowania a co dopiero będzie potem.
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Wiem niestety. 😕
A coś obiło mi się o uszy, że Ci na umowach śmieciowych mają mieć pomoc ?! 😲
-
nick nieaktualnyjusta1509 wrote:Natalia, pandemia jeszcze potrwa, ale koronawirus bedzie jak grypa. Teraz większość przechodzi łagodnie, gorzej z osobami starszymi i schorowanymi. Mnie przeraża panika ludzi i rzut na sklepy co by sie poprzytulać do to siebie i wymienić zarazkami... my chodzimy na zakupy wieczorem, albo ja, albo mąż. W sklepie prawie nikogo nie ma, a towaru dużo. Najwazniejsze zeby ta szczepionka ruszyla, to wtedy luz
U nas byla panika tydzien temu i wykupywali wszystko, teraz od poniedzialku juz jest spokoj bo zostalo zapewnione ze beda otwarte sklepy spozywcze. Panika sie skonczyla ale wszyscy sie trzymaja sztywno zakazow, w tej chwili generalnie miasto jest puste, mamy jakby stan wyjatkowy, wolno wyjsc tylko po zakupy i do pracy kto jeszcze pracuje a to juz jest mniejszosc bo wiekszosc na zwolnieniu. No i z tym wirusem to nie jest wcale tak ze jak grypa bo jest o wiele bardziej zarazliwy od grypy chyba z 30 razy a do szczepionki to jeszcze daleko -
Natalia a tak niedawno jeszcze śmiałas się że to parę osób w wielkim kraju, nic groźnego
Ja się trzymam zaleceń, nie wychodzimy, w pracy co chwila mylam albo odkazalam ręce, po powrocie do domu mylam mydłem antybakteryjnym. Ten wirus potrzebuje materiału biologicznego żeby przetrzymać dłużej więc ubrania uznawalam za "bezpieczne". Przez okno widzę że ludzie wychodzą.. najgorsze że fb jest podzielony, połowa pisze zostanwdomu i milion innych hasztagow , a druga połowa chwali się gdzie to nie są na dworze..6cs: 08.2018 - synek
-
My wychodzimy na ogród, wczoraj byliśmy na rowerach, ale tak na uboczu, ludzi unikamy. Dzieciaki krzyczą do siebie przez ogrodzenia. Mąż co kilka dni podjeżdża tylko do małego sklepiku osiedlowego po jakieś drobne zakupy, generalnie też staramy się jak najmniej wychodzić „do ludzi”.
Ogólnie myślałam, że lepiej zniosę to siedzenie samemu w domu, a jest mi ciężko. Dobrze, że jest też mój mąż, bo sama to bym chyba zwariowała. Nie boje się tej choroby, przeraża mnie sytuacja gospodarcza. Czuję się niepewnie i to mnie męczy. Wolałabym żeby wszystkich pozamykali w domach z zakazem wychodzenia, żeby to jak najszybciej się skończyło i wszystko wróciło do normalności. Teraz jest tak jak Marta pisze, połowa stosuje się do zaleceń, a reszta niestety to olewa -
nick nieaktualnyMój mąż jak wraca z pracy to tylko mi opowiada ile to widział ludzi na placu zabaw czy w parku. 😕
My z Hanią wychodzimy tylko na własny ogród. Ale i tak spora panika we mnie wewnętrznie jest. Co z tego, że my stosujemy się do zaleceń jak część ludzi ma wszystko gdzieś.
Też jako ciężarna nie czuję się bezpiecznie.
A do tego jak się słyszy, że dużo łatwiej się zarazić tym koronawirusem niż grypa to nie fajnie. 😕 -
nick nieaktualnyWiem Marta smialam sie bo wtedy to bylo faktycznie kilka osob i sie nie spodziewalam takiego obrotu sytuacji. A tu pastwo tak zareagowalo ostro to widocznie jest realne zagrozenie no i szybko przyrasta liczba zarazonych, teraz mamy juz ponad 2 tys. Mnie tez ta sytuacja przeraza, ogolnie jak to bedzie jak to potrwa dluzej nigdzie wyjsc baseny jeziora restauracje nigdzie wyjechac w dziwnym swiecie beda nasze dzieci zyc 😮
My bylysmy dzis na spacerku, ale z dala od ludzi poszlysmy w tereny zielone. Po
miescie poruszac sie nie wolno, place zabaw sa zamkniete i jest zakaz pod kara mandatu ponad 3 tys euro takze nikt raczej nie ejst na tyle glupi zeby to lamac 😀 Ciekawe czy to cokolwiek da. Bo jesli to porownuja do grypy to do hiszpanki to nie sa optymistyczne wizje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2020, 21:51