Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
tak nosila od razu zwykle, kupilam z peppa, kotkiem zeby ją jarały od soboty nie mamy w ogole pampa, tylko na noc gadalam dzis ze zlobkiem bo teraz ma te wakacje i od pon ma isc tam bez pampa tez, wiec jestem mega ciekawa;) wczoraj 1 wpadka, dzis zadnej, a kupilam dzis jeszcze nocnik z peppa ;p to 20 min wieczorem siedziala i na sile robila siku i kupe ;p nie wiem jak, ale dowalila 4 kupy w 20 min jej sie po prostu to mega spodobalo, dzis w galerii zawolala, to jak uciekalam z pepco do kibla to chyba 100 na h biegiem i zrobila kupe w męskim takze pierwszy raz i od razu w majtki poszlysmy zwyklasy ze smykaWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2020, 20:25
wrzesień 2018 - córcia 6cs
listopad 2021 - corcia 10 cs -
a i u nas to sie zaczelo tak ze bylysmy kuzyna, ktory jest w trakcie odpieluchowania 2,1m i agata zobaczyla jak robi, i jak wrocilysmy to mowie chodz agatka zobaczymy czy umiesz jak filip i tak sie zaczela przygoda w piatek, a w sobote juz zaczelam na powaznie
nick nieaktualnyPaulinaaa wrote:za 1 siku do nocnika kupilam jej balon z peppą i juz podjarana i tak zostalo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2020, 09:04
pumka1990 lubi tę wiadomość
-
Mojego brata synek dostawał od babci cukierka za każdą kupę i też potrafił zrobić kilka na raz ^^ pamiętam że się klocil że 3x słyszał plusk w
Kibelku więc ma dostać 3 cukierki
Z perspektywy czasu uważam że to nie była dobra .metoda, przynajmniej z tego ci czytałam nie można tak naciskać na dzieci bo ich organizm nie jest jeszcze ukształtowany i wymuszanie zaciskania i wyprozbiania może mieć konsekwencje w dorosłym życiu związane z zaparciami i nietrzymaniem moczu. Także nie prowokowalabym aż tak skrajnych sytuacji że dziecko wymusza kupę
Natomiast pełen szacunek i gratulacje dla małej że tak super sobie świetnie radzi
U nas hitem jest psi patrol, wczoraj kupiłam mu piżamke w Lidlu to kazał się odrazu ubrać w koszulkę z marszalem (nie wiem jak się pisze to imie)6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyU nas ogólnie koty. 😐 Wszędzie tylko miau i miau.
A ja 100% psiara.
A Hania chyba prędzej nauczy się mówić po niemiecku niż polsku. Już ze żłobka wynosi więcej słów właśnie po niemiecku.. A co będzie dalej, gdy od września idzie do starszej grupy. Gdzie tam dzieciaki już ładnie mówią. -
Paulinaaa wrote:tak nosila od razu zwykle, kupilam z peppa, kotkiem zeby ją jarały od soboty nie mamy w ogole pampa, tylko na noc gadalam dzis ze zlobkiem bo teraz ma te wakacje i od pon ma isc tam bez pampa tez, wiec jestem mega ciekawa;) wczoraj 1 wpadka, dzis zadnej, a kupilam dzis jeszcze nocnik z peppa ;p to 20 min wieczorem siedziala i na sile robila siku i kupe ;p nie wiem jak, ale dowalila 4 kupy w 20 min jej sie po prostu to mega spodobalo, dzis w galerii zawolala, to jak uciekalam z pepco do kibla to chyba 100 na h biegiem i zrobila kupe w męskim takze pierwszy raz i od razu w majtki poszlysmy zwyklasy ze smyka
-
u nas pizama z peppa z lidla, tez szał, łazi caly dzien ;p
u nas koty i peppa ;p
za to mamy do dupy nocki ostatnio, CHYBA idzie jej 3, budzi sie nie spi po godzine i wiecej a wstaje codziennie 5.30 nawet jak przerwe w nocy miala 2 czy 3! h ...
pare osob mi powiedzialo ze jak zabiore mm butle na noc to i w nocy przestanie sie budzic, ze to jest taka zaleznosc... ja nocna butle zabralam 2 tyg temu, zostala ta na noc, natomiast podczas tych 2,3 h pobudek jadła np banana bo zglodniala ;/ ;/
czy ktores z waszych dzieci ma jeszcze butle, czy tylko moja taka duza i ma ;/ ??
nie mam juz pomyslu, a boje sie zabrac mm na noc, bo po 1 po butli zasypia, a po 2 z kolacja roznie jest ;/ ale mowią ze zacznie lepiej jesc kolacje jak sie skapnie ze nie ma butli, wiec moze juz czas sie ogarnac i z tym ..
ja pracuje codziennie, nocki dramat, agata teraz ferie w zlobku, juz na rzesach chodze
nick nieaktualnyHmm Emilia nie ma butli nocnej od chyba 8-10 mies zycia? Nawet juz nie pamietam ale daaaawno. Mala nigdy w nocy nie pila🤣 One takie niejadki ze w nocy tym bardziej nie jedza😀
Paulina j niemiecki jest chyba latwiejszy niz polski. To sie przezuccie na niemiecki w domu😀 Ja juz glownie tak mowie, moje dzieci tez wybieraja glownie niem, potem angielski. Jakos polski byc trudna jezyk 🤣 -
Moja Mia sobie wybiera jakie slowa jej lepiej po pl pasuja a jakie po niem i mowi mieszanie😂😂😂
Pojdzie do przedszkola to pewnie bedzie przewaga niem...
Paulina, moja ma jeszcze butle i raczej nie z przyzwyczajenia, a z faktycznego glodu, bo ona sie nie budzi zawsze, nie budzi sie o stalych porach, a roznie, raz o polnocy, a innym razem 5 rano... do zasypiania ma mleko pomimo kolacji, ale... ona jak chce dojesc to je wypije, a jesli jest pelna, bo np caly dzien cos zajadala, to poprostu nie ruszy, albo zrobi dwa lyki i tyle...
W nocy jesli sie obudzi, to zawsze wypije i idzie spac, ale to mowie, u niej to jest raczej glod, bo ona sie budzi max raz, o roznych porach i tez nie zawsze, bo ona sie np 3 noce budzi, pozniej potrafi dwie przespac od 19 do 8 czy 9 bez pobudki... mysle, ze z przyzwyczajenia budzilaby sie kazdej nocy w podobnym czasie
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Paulinaa wydaje mi się ze butelka nie ma nic wspólnego z nocnym budzeniem sie. Moje chłopaki prawie zawsze wieczorem jedzą butle i śpią w nocy. Może poprostu mała tak ma i pewnie nie długo jej to przejdzie. Mój starszy syn jadl w nocy butelkę i budził się do ponad 2 lat. Już myślałam że to się nigdy nie skończy. Ale gdzieś koło 2.5 roku zaczął przesypiac całe noce. Może u Ciebie mała tez potrzebuje więcej czasu i sama już nie będzie chcieć
-
Mój się budził na mleko i tak jak Ania napisała robiłam o 1 miarka mniej na taka sama ilość wody z tygodnia na tydzień i jak zostaliśmy na 1 miarce to przestał się budzić w nocy. Uważam że był nauczony że w nicy się je a jak stopniowo mniej jadł a więcej pil to przestał go głód budzić. Nadal pije butle na noc przed spaniem. Jest kapanie, mleko+bajka i spać.
Trzymam się twardo czytania na noc. Pamiętam jak mi mama czytała i też chce mu to dac już się nauczył że jak zamykam książkę i mówię koniec to przykłada paluszek do buzi o mówi ciii, tak też pokazuje że ktoś śpi ^^
Niecierpie niemieckiego :p ale na netflixie na telewizorze zmienił mi się język na angielski i nie mogę tego zmienić, więc moje dziecko ogląda psi patrol po angielsku teraz ;p może się oslucha6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyJa mieszkam przy granicy niemieckiej więc u Nas to jakoś tego języka jest dużo. 😊😊 W sklepach, na ulicach czy właśnie żłobek.
Hania ma w grupie 2 dzieci mieszkające po stronie niemieckiej.
Hania nigdy nie piła butli 😂 a pobudki w nocy długo były. Nawet jak już byłam w zaawansowanej ciąży.
U nas problemem był za krótki czas aktywności po drzemce.
To pogarszało sen nocny. Niby zasypiała ok. Ale szybko budziła się wyspana.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2020, 15:41
-
nick nieaktualnyJa poprosze sposoby jak nauczyc dziecko picia w nocy butli?😀 Uwazam ze maluchy powinny pic, bo tak jednak maja wiecej kalorii i dodatkowo plyny. Ja nadal probuje przekonac mala do butelki ale no slabo idzie. Duzo latwiej jest dac butle niz sie meczyc z karmieniem. Moja skonczyla 4 miesiace i je 3 posilki stale plus cycek ale to bez przekonania. I wez wyjdz gdzies na dluzej no nie da sie 🤦♀️
-
nick nieaktualny