Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Existenz wrote:Tak. Choć bardziej myślę wydać kasę na nifty i nie bądź się o dziecko bo mam łożysko na przedniej ścianie A to z dojściem trudniej.
Niewytrzymalam. Jak genetyk skończy badania swoje to ma zadzwonić do mnie i wyjaśnić co i jak.
Ciężko jest odrobić od siebie stres. Klicha w gardle od razu ból głowy i serce z kładki chce wyskoczyć.7w3d 💔 -
Existenz, rozumiem, też bym się zdenerwowała ale tak racjonalnie to ten test to statystyka, jeżeli by wyszło Ci 1:100 to by oznaczało, że na 99% dzidziuś będzie zdrowy
dlatego jest tak bardzo dużo kobiet, które pomimo podwyższonego ryzyka rodzą zdrowe dzieci. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 11:03
polkosia lubi tę wiadomość
-
EXistenz rozumiem Twoj stres ale on z pewnością Ci nie posłuży.Poczekaj na telefon od genetykai na to co powie.Mojego kolegi z pracy zona tez miała złe wyniki, podejrzewali zespół Edwardsa, dopiero ostatnie badanie - chyba właśnie amńipunkcja rokowało dobrze- w każdym razie teraz maja zdrowiutkiego synka. A moje dwie koleżanki z kolei, którym prenatalne wychodziły dobrze, jednej papa tez wyszła ok a urodziły dzieci z ZD...Do porodu nic nie jest pewne..trzeba być po prostu dobrej myśli.
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
Existenz wrote:Mało zawału nie dostałam.
Wyniki pappy mieli mi wysłać pocztą bo 100 km nie chce mi się jechać po wynik..
A dziś dzwonią że lekarz chce skonsultować bo wyszly podwyższone.
Wcześniej na podstawie samego usg wyszło trisomia 21 1:492 skorygowane do 1:2462
Trisomia 18 1:5812 skorygowane do 1:17612
Trisomia 13 1:13682 skorygowane do <1: 20000
Spokojnie. To tylko statystyka. Przez 3 lata jak śledzę to forum, to na setki dziewczyn wszystkie dzieci były zdrowe, jeśli USG było OK. Dwie chyba miały chore maluchy, jedna zdecydowała się usunąć, ale to już z USG był fatalny wynik, przezierność 6 czy 8, już nie pamiętam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2018, 11:14
Iva79 lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyJa dlatego pappy nie robię, jeśli usg jest ok to na co się stresować samą statystyka. W rodzinie mieliśmy taki przypadek, że lekarze kazali usunąć, wszystko co możliwe dziecku przypisywali, wszystko! Rodzice nie zgodzili się na amnio, mówili, że to nie ważne i tak nie usuną. I co? Dziecko urodziło się zdrowe 10/10! Lekarz prowadzący odwracał od nich wzrok, bo twierdził, że trzeba usunąć "to coś" bo jeśli się urodzi to będzie zyc chwilę w wielkim cierpieniu. A tu proszę, dziecko zdrowe.
polkosia lubi tę wiadomość
-
frezyjciada wrote:Ja dlatego pappy nie robię, jeśli usg jest ok to na co się stresować samą statystyka. W rodzinie mieliśmy taki przypadek, że lekarze kazali usunąć, wszystko co możliwe dziecku przypisywali, wszystko! Rodzice nie zgodzili się na amnio, mówili, że to nie ważne i tak nie usuną. I co? Dziecko urodziło się zdrowe 10/10! Lekarz prowadzący odwracał od nich wzrok, bo twierdził, że trzeba usunąć "to coś" bo jeśli się urodzi to będzie zyc chwilę w wielkim cierpieniu. A tu proszę, dziecko zdrowe.
Masakra. Ja pappa robię bo podobno oprócz ryzyka wad daje obraz funkcjonowania łożyska.
-
Existenz wrote:Tak. Choć bardziej myślę wydać kasę na nifty i nie bac się o dziecko bo mam łożysko na przedniej ścianie A to z dojściem trudniej.
Niewytrzymalam. Jak genetyk skończy badania swoje to ma zadzwonić do mnie i wyjaśnić co i jak.
Mam w kwietniu 34 lata wiek też na pewno swoje robi.
Ciężko jest odrobić od siebie stres. Klucha w gardle od razu ból głowy i serce z kładki chce wyskoczyć.
-
nick nieaktualnyfrezyjciada wrote:Ja dlatego pappy nie robię, jeśli usg jest ok to na co się stresować samą statystyka. W rodzinie mieliśmy taki przypadek, że lekarze kazali usunąć, wszystko co możliwe dziecku przypisywali, wszystko! Rodzice nie zgodzili się na amnio, mówili, że to nie ważne i tak nie usuną. I co? Dziecko urodziło się zdrowe 10/10! Lekarz prowadzący odwracał od nich wzrok, bo twierdził, że trzeba usunąć "to coś" bo jeśli się urodzi to będzie zyc chwilę w wielkim cierpieniu. A tu proszę, dziecko zdrowe.
To ja nie wiem kto im to usg robił. Jak można kazać usuwac zdrowe dziecko? Naprawdę da się rozróżnić zdroww dziecko od chorego wadliwego genetycznie, przecież później sprawdzają wszystko mózg serce organy kosciec budowe twarz. Nie rozumiem serio. -
Trzymam kciuki za szczęśliwy finał. I tak jak gipsy napisala... To tylko statystyka a pappa rzeczywiście mocno zawyza ryzyko. Aż nie chce wiedzieć co u mnie wyjdzie. Ja mam 38 lat i pewnie ryzyko bedzie spore. To tez prawdopodobnie będę robiła nifty. Ale do tego czasu stres mnie chyba zje, bo od paru dni mam dziwne niepokojące uczucie, ze cis jest nie halo. Wszystko mi przeszło, bóle macicy, lekkie mdłości, piersi tez już nie czuje. No i jak leżę na brzuch to kompletnie czuje żadnej gulki, a w poprzedniej ciąży nie mogłam się kłaść na brzuchu bo czułam jakbym leżała na pomarańczy. Chciałam się wybrać jutro na usg ale moja ginka ma urlop do nast tygodnia.. Ehhh
-
nick nieaktualny
-
Mi właśnie mdłości ustępują i apetyt wraca
pozostały jeszcze tylko bolące piersi. Dzisiaj na 15:20 mam wizytę więc siedzę jak na szpilkach, doczekać się nie mogę zwłaszcza, że teraz tak fajnie widać dzieciątko na usg. Za tydzień usg prenatalne to się naoglądam
Existenz tak jak dziewczyny wcześniej pisały to tylko statystyka i według mnie nie ma czym się martwić zwłaszcza, że usg wyszło dobrze[/url]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLavendova byli u kilkunastu lekarzy, usg mega wysoka przezierność, pappa tragedia, na tej podstawie właśnie gadali takie rzeczy. To tylko urządzenia i tylko statystyka. Jakby nie było dziecko to dziecko nie ważne czy zdrowe czy chore. Każdy ma swoje sumienie i według niego postępuje. Są ludzie, którzy ze względu na ryzyko zespołu downa usuwają. A są tacy którzy wiedzą, że szybko dziecko umrze a i tak chcą je urodzić przywitać i pożegnać zarazem. To już kwestia wiary i sumienia.
Nie ma co panikować pappa to tylko statystyka, na szczęście jest nifty, które nie jest tak inwazyjne jak amnio. Będzie dobrzechabasse lubi tę wiadomość