X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Doskonale cie rozumiem szczególnie że w zasadzie na ten moment jedyne moje objawy to senność i ból piersi. A poza tym to nie czuję jakoś specjalnie brzucha.

Ja właśnie brzuch czułam od samego początku prawie codziennie i to był dla nie jakiś znak, że wszystko jest dobrze i dzidziuś rośnie. Mam nadzieję, że to chwilowe i szybko zleci mi ten czas do wizyty. Jestem tak głupia, że wymyslam sobie już jakieś czarne scenariusze. Muszę się jakoś wziąść w garść. Musi być dobrze.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Jak stosujesz tą wodę? Nie ma jakiegoś ryzyka zatkania ucha? To chyba nieprzyjemne uczucie jest? Mi jak wleci pod prysznicem trochę, to mnie skręca.
    Kilka kropel do każdego ucha, tzn najpierw do jednego jak zacznie się pienić to czekam aż przestanie syczeć w uchu - leżę na boku. W tym uchu co syczy rozwija się choroba więc zazwyczaj syczy w jednym uchu ( do tej pory tylko tak miałam) do drugiego to jak wlałam to nic nie syczało więc tylko kilka chwil z tym leżałam. Nic to nie boli jedynie to syczenie może powodować dyskomfort ;-) woda ładnie wypływa z ucha nigdy uszy nam się nie zatkały. W necie można sobie o tym poczytać, bo ta metoda wraca do łask na szczęście :-)

polkosia lubi tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    O, nie wiedziałam ze na usg da się zobaczyć rozszczep, normalnie to widać, czy dzidzia musi się jakoś ustawić specjalnie? Boje się tego, bo mój teściu urodził się z rozszczepem...

Ciężko mi powiedzieć. Myślę, że pani doktor tak się starała zbadać dzidzię i zmusić ją do przykręcenia się we właściwą stronę, żeby zbadać NT, że mogła to podejrzeć przypadkowo, albo taki bonus, bo NT się nie dało;) Ale możesz zapytać lekarza, czy mógłby to zbadać:)
    Edit: badanie miałam głównie dowcipnie, może dzięki temu było lepiej widać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 10:44

kozalia lubi tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Existenz Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    converse90 wrote:
    Cześć dziewczyny ! Mam termin porodu na 21.08, w piątek prenatalne, wiec mam powoli stresa. Na ostatnim usg dzidzia miała już 59mm, wiec jest starsza o 6 dni a na wykresie belly jest ponad normę....denerwuje się, że na genetycznych może coś wyjść ;/ córka była drobna i raczej miedzy 25 a 50 centylem a teraz ponad 95 :/ czy to jest normalne ? Gin mówiła,że wszystko Ok w piątek, po prostu duża dzidzia i bardzo ruchliwa...
    Ja w spodniach ciążowych już od miesiąca ;p nie zeby brzuch mi urósł, ale jak się najem to go wywala i guzik się wbijał ;p a ze jestem w ciazy to spodnie ciążowe są jak najbardziej na miejscu ;D
    Moj berbec też też pow górnej granicy normy :)

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co widzę, to większość dzieciaczkow wyprzedza swoje terminy wg usg. Mój tez. Ale jak pamiętam z poprzedniej ciąży to było tak samo. Co prawda nie o 6 A o 3 dni. Ale pewnie z czasem się to uspokoi u wyrówna.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej ciąży termin z om miałam na 16.03 a z usg na 5.03 wiec rozbieżność spora.Urodzilam 12 wiec jednak bliżej terminu z om

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem umówiona na prenatalne 16 lutego i będzie to 13 tydzien 0 dni( nie wiem czy dobrze napisałam;) ). Już nie mogę się doczekać:) od swojego lekarza dostałam skierowanie więc choć to badanie będę miała za darmo, ponieważ prowadzę ciążę prywatnie, a przed tym rok leczyłam się by móc zostac mamą, więc sporo kasy nas już to kosztowało. Ale to nie jest ważne, najważniejsze że się udało i teraz jestem już dobrej myśli że wszystko będzie dobrze:)

Kasiaja, siuLa lubią tę wiadomość

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczaki ja się ciągle martwię, że to moje prenatalne usg za późno :/ gin nad umówiła na 13tc3d biorąc pod uwagę, że będzie się Fasolka rozwijać jak do tej pory, bo to tygodnie z usg

• Karolcia91 Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytka93 mam usg tego samego dnia ;) też się boję czy nie będzie maleństwo za duże. Dzisiaj mam kontrolną wizytę, ale i tak niewiele to zmieni, bo jak umawiałam się miesiąc temu na prenatalne do tej konkretnej Pani Doktor był to ostatni wolny termin ;p.

Aniołek 12tc [*]- wrzesień 2017
    0d1y3e3kskzr7fqw.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia91 ja umawiałam się dwa dni temu i nawet nie wiem do ktorego doktora:p ale przez to ze czekałam na wizyte u swojego gina i tym samym na skierowanie to czekałam z zapisaniem sie, wiec gdzieś mnie wcisli:) dziewczyny a myślicie już nad jakąś szkołą rodzenia? Wiem że jeszcze na to czas ale mam L4 od początku ciąży i cały czas praktycznie poświęcam na planowanie wszystkiego:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do szkoły rodzenia chodziłam w pierwszej ciąży głównie ze względu na męża, żeby on się bardziej zagłębił w temat i czuł swobodniej przy porodzie i po. Poszłam od razu od 20 tygodnia żeby wszystkiego się dowiedzieć a dopiero potem po wskazówkach i poradach kapletowac wyprawkę :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    Ja jestem umówiona na prenatalne 16 lutego i będzie to 13 tydzien 0 dni( nie wiem czy dobrze napisałam;) ). Już nie mogę się doczekać:) od swojego lekarza dostałam skierowanie więc choć to badanie będę miała za darmo, ponieważ prowadzę ciążę prywatnie, a przed tym rok leczyłam się by móc zostac mamą, więc sporo kasy nas już to kosztowało. Ale to nie jest ważne, najważniejsze że się udało i teraz jestem już dobrej myśli że wszystko będzie dobrze:)
    Ja też będę miała za darmo :-) też chodzę prywatnie, mam zaufanie do tej lekarki a w medicover i tak nie mamy pakietu typowo opieki ciążowej więc i tak za każde usg musiałabym płacić. Myśleliśmy o tym żeby zwiększyć pakiet ale po tym jak dostałam skierowanie na prenatalne na NFZ to stwierdziłam że damy sobie spokój bo składka jest 2x tyle ile płacimy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 12:38

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edytkaa93 wrote:
    dziewczyny a myślicie już nad jakąś szkołą rodzenia? Wiem że jeszcze na to czas ale mam L4 od początku ciąży i cały czas praktycznie poświęcam na planowanie wszystkiego:)

Ja się wybieram. To moja pierwsza ciąża wiec szkoła rodzenia to dla mnie oczywistość.

Z racji tego że większość koleżanek juz rodziła to jak mam okazję to pytam i zbieram opinie. :)

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Kurczaki ja się ciągle martwię, że to moje prenatalne usg za późno :/ gin nad umówiła na 13tc3d biorąc pod uwagę, że będzie się Fasolka rozwijać jak do tej pory, bo to tygodnie z usg
    Ja mam w 13 tygodniu i 4 dniu :D

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    O, nie wiedziałam ze na usg da się zobaczyć rozszczep, normalnie to widać, czy dzidzia musi się jakoś ustawić specjalnie? Boje się tego, bo mój teściu urodził się z rozszczepem...

W większości przypadków określa się to na USG połówkowym :) Lekarz powinien jasno powiedzieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 13:04

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    Dziewczyny wiem ze to jeszcze wcześnie ale maciejakies typy fotelików dla maluszków ? Ja miałam Maxi cosi ale on jest dosyć ciężki...Moja córcia szybko rosła i niekoniecznie było jej w nim wygodnie wiec dosyć szybko wskoczyła w większy fotelik...Tamten sprzedałam wiec chciałabym się wstępnie zacząć orientować w temacie...

Mamy Kiddy, ten sam od 2,5 roku, jest świetny :) I można rozłożyć do spania. Załapie się i na trzeciego malucha :)

Anuleczek lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, nie mamy pojęcia jakie imię dla dziewczynki wybrać. Klementyna, Matylda i? Myślimy o Basi, ale jest w bardzo bliskiej rodzinie. Janina - Jasia, po babci i prababci - typ męża, ale mi nie do końca się podoba. Lubię Klarę i Laurę, ale też już mamy w rodzinie. Ale i tak chciałabym, żeby było na inną literę niż obie dziewcyzny. Ale jakieś imię z T, N, D w środku. Przez chwilę byliśmy zdecydowani na Jagnę, ale jakoś twardo się wymawia na głos. Nie pasuje mi do dziewczyn :) Codziennie czytam i myślę i NIC.

EDIT: A tak już bym chciała mieć wybrane, bo nie wiem jak się zwracać do brzucha ;) A już potrzebuję ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 13:08

lu.iza lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kurczę, nie mamy pojęcia jakie imię dla dziewczynki wybrać. Klementyna, Matylda i? Myślimy o Basi, ale jest w bardzo bliskiej rodzinie. Janina - Jasia, po babci i prababci - typ męża, ale mi nie do końca się podoba. Lubię Klarę i Laurę, ale też już mamy w rodzinie. Ale i tak chciałabym, żeby było na inną literę niż obie dziewcyzny. Ale jakieś imię z T, N, D w środku. Przez chwilę byliśmy zdecydowani na Jagnę, ale jakoś twardo się wymawia na głos. Nie pasuje mi do dziewczyn :) Codziennie czytam i myślę i NIC.

EDIT: A tak już bym chciała mieć wybrane, bo nie wiem jak się zwracać do brzucha ;) A już potrzebuję ;)

Ja tez się zastanawiam nad Laura i Klara :) ale z myśleniem i wybieraniem czekam aż poznam płeć :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelika1995 wrote:
    Będziemy mieli SYNKA
    gratulacje ;)

Zaczynamy 16tc ;) a jutro już wizytujemy :D:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 13:19

d'nusia, siuLa lubią tę wiadomość

• Qumish Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Dołączam dopiero dziś, bo właśnie znalazłam Wasze forum :) To super sprawa mieć z kim pogadać na biezaco o tym, co się dzieje w naszych brzuchach ;)

Jestem w 2. ciąży (po wcześniejszym poronieniu w październiku 2016), termin na 23.08.
    Od początku tym razem bez większych komplikacji: po pierwszych badaniach krwi lekarz zalecił mi Euthyrox 75 (choć nigdy nie miałam problemów z tarczycą). Po miesiącu z niedoczynności zrobiła sie nadczynność i biorę teraz po połówce tabletki..zobaczymy co pokaze kolejne badanie.

Przeżyłam miesiąć straaasznych mdłości, od tygodnia jest nieco lepiej. Ale doszedł ból głowy :/
    Wczoraj byliśmy na USG prenatalnym: w 11+6. Robiłam pare dni wcześniej test podwójny, wiec lekarz od razu do kalkulatora wrzucił wyniki z krwi.
    Wszystkie pomiary wyszły OK - poza jednym.. niewidoczna kość nosowa :/
    Nie wiem co o tym myśleć....
    Ze względu na mój wiek (32 l.) ryzyko podstawowe dla trisomii 21 to 1:670.. (coś koło tego, zapisuję z pamięci) a pomimo tego, że lekarz zaznaczył niewidoczną kość nosową nasze ryzyko przeliczone to 1:11500. To chyba dobry wynik. NT było 1,75

Jednak mimo wszystko ta niewidoczna kość nosowa nie daje mi spokoju..
    Spotkałyście sie z takim przypadkiem przy pozostałych dobrych wynikach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 14:37

d'nusia, PLPaulina, niedograna, chabasse, Anuleczek lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
‹‹ 286 287 288 289 290 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ