X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aradia*** wrote:
    Aaaa! Zaczynam czuć ruchy !
    Tym razem to juz napewno nie jelita :-)

to musi byc niesamowite! :)))

3i492n0agf4rykt3.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie czuję ruchów.
    A imię do dziewczynki Laura, a do chłopca nie wiem...

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba w tym roku najpopularniejsze imię dla dziewczynki to Laura :)

niedograna lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aradia*** wrote:
    Aaaa! Zaczynam czuć ruchy !
    Tym razem to juz napewno nie jelita :-)

Czujesz tak już same z siebie czy dopiero jak przyłożysz rękę?

Ada2405 lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja mam pytanie, do dziewczyn ktore sa juz po teście pappa, i usg prenatalnym.
    Krew do pappa musi byc podbrana rano naczczo?
    Ile czasu trwało Wasze badanie prenatalne? Byłyście z ojcami? :-)
    Tak z tatuskiem. Usg z gadka ok pół godz. Do pappy nie trzeba być na czczo

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybor imienia to jeszcze dla mnie odlegla sprawa :-) zawsze wybieramy na sam koniec jak juz plec jest znana na 100% :-) a do brzuszka mowie per kochanie, bejbius, dzidzius czy slonko :-)

Tez lubie stare tradycyjne imiona, najlepieh polskie.

Patti_MG lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • LondyńskieSerduszko Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Leon <3

Kasiaja, Ada2405, jej odbicie, niedograna lubią tę wiadomość

3jgx9jcgsbc0lwer.png
    3jvzjw4zl5cjzvox.png
    03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
    mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
    Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 10:12

Kasiaja, chabasse, d'nusia, Marta..a, pumka1990, Dooti, katka/85, PLPaulina, DobrejMysli, Existenz, niedograna lubią tę wiadomość

• Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Czujesz tak już same z siebie czy dopiero jak przyłożysz rękę?
    Na przylozonej ręce czuć na znacznie późniejszym etapie . Ja przez pokaźną warstewkę tłuszczu bardzo dobrze czułam praktycznie pod koniec ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 17:11

polkosia lubi tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trochę siedzę w necie i czytam o tej płci tzn jak jest ona stwierdzania przez lekarzy na tak wczesnym etapie. Przed 15 tc ponoć genitalia u chłopców i dziewczynek wyglądają tak samo, tzn „coś tam dynda” ;-) u chłopców to oczywiście penis, a u dziewczynek łechtaczka No i tu dochodzimy do NUB Theory.
    W skrócie lekarze rozpoznają płeć w ten sposób i określa się to w 11,12,13 i 14 tc, a skuteczność to:
    11 weeks 68%
    12 weeks 88%
    13 weeks 94%
    14 weeks 98%
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/12257f745859.jpg

Inna teoria to SKULL Theory, w której stwierdza się płeć na podstawie kształtu czaszki
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c070c6633c83.jpg

The Ramzi Theory - można stwierdzić w 6,7 i 8 tc, a skuteczność to ponoć 97.2% na chłopca, a 97.5% na dziewczynkę
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bb318577b8d5.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6283fa86aca1.jpg

Chciałam się z Wami tym podzielić, teorie te wydają mi się bardziej prawdopodobne niż nasze ludowe wierzenia ;-) macie ochotę pobawić się w zgadywanki?
    Moje zdjęcie z badania prenatalnego, coś tam faktycznie wystaje ale jest raczej „na wprost” więc jeśli to TO, to wg NUB to dziewczynka ;-)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/74ddf8da987b.jpg

Natomiast wg teorii Ramzi to raczej chłopak ;-)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6695f8e45ccd.jpg

Tej SKULL teorii to nie ogarniam :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 17:21

Qumish, Patti_MG lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • PollyM Koleżanka

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem już wybraliśmy imiona. Dla dziewczynki Adelka (po babcui), a dla chlopca Filip (chociaz wczesniej chcialam Dominika lub Michala):)

Kasiaja, niedograna lubią tę wiadomość

• Dooti Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff, nadrobiłam Was w końcu ;)
    Mój mąż był ze mną na prenatalnych i było to dla niego mega przeżycie. Jeśli tylko będzie ku temu okazja, na pewno go jeszcze ze sobą zabiorę ;)
    Ja mieszkam na wysokim trzecim piętrze , moi rodzice na czwartym, teściowie na czwartym i generalnie większość tych których odwiedzamy mieszka na czwartym piętrze. Śmiałam się ostatnio nawet że jestem skazana na te czwarte piętra. No jakoś będę musiała sobie radzić.
    Powoli zamykam w pracy wszystkie sprawy. Jeszcze tylko dwa tygodnie i biorę l4
    U nas imię bez zmian. Wszystko wskazuje na to że będzie Antoni :)

Kasiaja lubi tę wiadomość

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie myśleliśmy nad imionami. Jak będę miała 100% pewności co do płci to wtedy.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, doświadczony lekarz rozpoznaje nie tylko po tym „wyrostku” :) Ponoć właśnie kilka rzeczy składa się na wstępną prognozę. Prawda jest też taka, że jedni mają naprawdę duże doświadczenie i wprawne oko i po prostu wiedzą, a inni strzelają lub po prostu im się wydaje. Ten lekarz, u którego ja byłam, powiedział, że pomylił się tylko raz w życiu :) Ale on zajmuje się tylko robieniem tych dużych USG. Także nie dziwię się, że po prostu wie :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kasia, doświadczony lekarz rozpoznaje nie tylko po tym „wyrostku” :) Ponoć właśnie kilka rzeczy składa się na wstępną prognozę. Prawda jest też taka, że jedni mają naprawdę duże doświadczenie i wprawne oko i po prostu wiedzą, a inni strzelają lub po prostu im się wydaje. Ten lekarz, u którego ja byłam, powiedział, że pomylił się tylko raz w życiu :) Ale on zajmuje się tylko robieniem tych dużych USG. Także nie dziwię się, że po prostu wie :)

Jestem typem dociekliwym ;-) nawet jak do mechanika jadę to się przygotowuje 0laughing.gif lubię wiedzieć. Choć lekarza prowadzącego ciąże wybierałam bardzo długo i miliony opinii o nim czytałam ( pozytywnych) to niestety ja z tych nieufnych, może dlatego że kiedyś pracowałam jako przedstawiciel handlowy firmy farmaceutycznej. No i ten „mój” wyszukany ginekolog w poprzedniej ciąży niestety na początku się pomylił, później przepraszał i nie mógł sam siebie zrozumieć że mi powiedział nie będąc na 100% pewnym. W innych przypadkach pokazał ze jest świetnym specjalistą więc mu tą pomyłkę wybaczyłam i tą ciąże też prowadzi ;-) dodatkowy plus ma jeszcze taki że jest ordynatorem na położnictwie w szpitalu w którym rodziłam i teraz będę rodzic, bo opiekę miałam rewelacyjną :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 18:17

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie neguję wiedzy Twojego lekarza ;) Tylko z opowieści znam takich ;) U nas akurat ten się nie pomylił, za każdym razem od początku był przekonany co do dziewczyny, także nie mam wątpliwości. Jak porównuję USG, to u nas z prenatalnego wyrostek „płaski” i wygląda dziewczyna. Rozumiem Cię doskonale, bo Klementyna była tak wyśrubowana w staraniach, że ma być dziewczyna i koniec ;) Że też sprawdzałam różne teorie milion razy :) Tak bardzo tej dziewczyny chciałam. Jeśli teraz się pomylił, to na pewno to zapamięta, bo idziemy też na połówkowe do niego ;) Więc to byłby jego 2x w życiu :P Ale wątpię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 18:25

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 10:12

Kasiaja, d'nusia, e_mii, Ada2405, DobrejMysli, Zuuziia, Dooti, katka/85, PLPaulina, Eilleen, myszeczka89, justyna14, chabasse, niedograna, pumka1990, agania, Qumish, Patti_MG lubią tę wiadomość

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe No z tego co piszesz to ja mam teraz tak samo 27icon_smile_0.gif już „wariuje” przez tą niepewność. W drugiej ciąży, mimo że celowałam na dziewczynkę, nie miałam ciśnienia takiego bo wiedziałam, że za chwilę będę w kolejnej ciąży 0winked.gif a teraz to już moja ostatnia więc trochę schizuje puk-puk.gif

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 18:45

17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też po wizycie :)

Przezierność 1,4. Robiłam też pappe i razem z usg niskie ryzyko wad genetycznych.
    Ale i tak decydujemy się na Panoramę za tydzień, jednak zależy mi na tym żeby sprawdzić wszystko skoro jest taka możliwość.

Maluch odpoczywał przez całe badanie, raz tylko machnął nóżkami aż mi się śmiać zachciało :D

Niestety tak się ułożył, że lekarce ciężko było uchwycić płeć, ale póki co stawia bardziej na chłopaka.

polkosia, Kasiaja, d'nusia, Leticia, katka/85, PLPaulina, justyna14, chabasse, pumka1990 lubią tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, a to Twoje USG niżej, to z którego tc jest?

U mnie z 8 tc jest też na dziewczynę :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ