X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosiu może Judyta :)

polkosia, Leticia lubią tę wiadomość

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kurczę, nie mamy pojęcia jakie imię dla dziewczynki wybrać. Klementyna, Matylda i? Myślimy o Basi, ale jest w bardzo bliskiej rodzinie. Janina - Jasia, po babci i prababci - typ męża, ale mi nie do końca się podoba. Lubię Klarę i Laurę, ale też już mamy w rodzinie. Ale i tak chciałabym, żeby było na inną literę niż obie dziewcyzny. Ale jakieś imię z T, N, D w środku. Przez chwilę byliśmy zdecydowani na Jagnę, ale jakoś twardo się wymawia na głos. Nie pasuje mi do dziewczyn :) Codziennie czytam i myślę i NIC.

EDIT: A tak już bym chciała mieć wybrane, bo nie wiem jak się zwracać do brzucha ;) A już potrzebuję ;)

Janina bardzo ładnie:) można się też zwracać do niej Janka lub Nina:) my jeśli będziemy mieć dziewczynkę to chyba będzie Antonina bo mój mąż uparł się na Tosię i koniec. Próbowałam mu podsunąć właśnie Laurę bo bardzo mi się podoba ale on chce Tosię. Ale to jeszcze dużo czasu, może okazać się że bedzie synuś, to tu imię mam wybrane od dzieciństwa:) będzie Wojtuś:):))

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kurczę, nie mamy pojęcia jakie imię dla dziewczynki wybrać. Klementyna, Matylda i? Myślimy o Basi, ale jest w bardzo bliskiej rodzinie. Janina - Jasia, po babci i prababci - typ męża, ale mi nie do końca się podoba.

EDIT: A tak już bym chciała mieć wybrane, bo nie wiem jak się zwracać do brzucha ;) A już potrzebuję ;)

Janina też mi się podoba, ale mojemu mężowi nie ;) Dla mnie fajną formą jest Jana.

A do 'zestawu' Twoich dziewczyn może Adela? Bardzo mi się podoba, ale mam już wśród bliskich małą Adelkę (Luśka, Adzia, Adka)

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tak jak wcześniej mówiłam Bogumiła, albo Filip :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u nas na prowadzenie wyszła Hania :)

mothylek lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    A u nas na prowadzenie wyszła Hania :)
    U nas tez Hania.

Dla chłopaka tylko nie mamy. :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    U nas tak jak wcześniej mówiłam Bogumiła, albo Filip :)

Bogumiła trochę archaiczne. Przemyśl to jeszcze:P

• gosia.kak Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam pytanie, do dziewczyn ktore sa juz po teście pappa, i usg prenatalnym.
    Krew do pappa musi byc podbrana rano naczczo?
    Ile czasu trwało Wasze badanie prenatalne? Byłyście z ojcami? :-)

3i492n0agf4rykt3.png
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krew nie musi być na czczo, o każdej porze może być oddana. Badanie trwa różnie 40-60 minut. Ja byłam z mężem.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qumish wrote:
    Dzień dobry!
    Dołączam dopiero dziś, bo właśnie znalazłam Wasze forum :) To super sprawa mieć z kim pogadać na biezaco o tym, co się dzieje w naszych brzuchach ;)

Jestem w 2. ciąży (po wcześniejszym poronieniu w październiku 2016), termin na 23.08.
    Od początku tym razem bez większych komplikacji: po pierwszych badaniach krwi lekarz zalecił mi Euthyrox 75 (choć nigdy nie miałam problemów z tarczycą). Po miesiącu z niedoczynności zrobiła sie nadczynność i biorę teraz po połówce tabletki..zobaczymy co pokaze kolejne badanie.

Przeżyłam miesiąć straaasznych mdłości, od tygodnia jest nieco lepiej. Ale doszedł ból głowy :/
    Wczoraj byliśmy na USG prenatalnym: w 11+6. Robiłam pare dni wcześniej test podwójny, wiec lekarz od razu do kalkulatora wrzucił wyniki z krwi.
    Wszystkie pomiary wyszły OK - poza jednym.. niewidoczna kość nosowa :/
    Nie wiem co o tym myśleć....
    Ze względu na mój wiek (32 l.) ryzyko podstawowe dla trisomii 21 to 1:670.. (coś koło tego, zapisuję z pamięci) a pomimo tego, że lekarz zaznaczył niewidoczną kość nosową nasze ryzyko przeliczone to 1:11500. To chyba dobry wynik. NT było 1,75

Jednak mimo wszystko ta niewidoczna kość nosowa nie daje mi spokoju..
    Spotkałyście sie z takim przypadkiem przy pozostałych dobrych wynikach?

0d1y43r8w01q31yt.png

41witos.gif
    Ja w poprzedniej ciąży miałam zaznaczone „kość nosowa nie zbadano” mały tak się wiercił. A co lekarz Wam o tym powiedział? Z tego co zrozumiałam to jej nie widział, może było za wcześnie? Nie zalecił kolejnego badania? Ja w zaleceniach miałam żeby zbadać i pojechałam po kilku dniach do innego lekarza i tamten już ją sprawdził. Może za kilka dni podejdź to innego lekarza, a może Twój prowadzący będzie mógł ją zobaczyć. Z mojego doświadczenia powiem, że lekarz nie przejął się bardzo tym że nie może jej zbadać, bo inne wyniki były bardzo dobre.

Qumish lubi tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja mam pytanie, do dziewczyn ktore sa juz po teście pappa, i usg prenatalnym.
    Krew do pappa musi byc podbrana rano naczczo?
    Ile czasu trwało Wasze badanie prenatalne? Byłyście z ojcami? :-)

Krew nie na czczo i nie rano. Ale chyba u mnie w lab do 15 podbierali najchętniej. Oczywiście z M. To super przeżycie. Jest to dłuższe badanie niż zwykle usg. Dzidzia się kręci, fika, ssie palec. To takie małe kino z najlepszym filmem ever. :)

• Qumish Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    41witos.gif
    Ja w poprzedniej ciąży miałam zaznaczone „kość nosowa nie zbadano” mały tak się wiercił. A co lekarz Wam o tym powiedział?

Kasiaja: lekarz odniósł się do tego, że ryzyko jest niskie i też zaproponował, żebym podeszła za tydzień-dwa sprawdzic raz jeszcze. Wtedy będziemy rozmawiać.
    Także na razie czekamy.
    Badanie trwało prawie godzine, najpierw przez brzuch a później jeszcze dopochwowo próbował się doszukać.. ale się nie udało. Dzidziuś nie tyle się kręcił, co w większości 'odpoczywał' - a ruszony czy szturchnięty zasłaniał się rękami albo obracał plecami ;P chyba nie podobały mu się odwiedziny :)

Kasiaja lubi tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Bogumiła trochę archaiczne. Przemyśl to jeszcze:P
    Nam się bardzo podoba, jesteśmy zwolennikami tradycyjnych imion. Bogusia jest bardzo ładnym i miłym zdrobnieniem.

d'nusia, Ada2405, polkosia, Leticia lubią tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Kurczę, nie mamy pojęcia jakie imię dla dziewczynki wybrać. Klementyna, Matylda i? Myślimy o Basi, ale jest w bardzo bliskiej rodzinie. Janina - Jasia, po babci i prababci - typ męża, ale mi nie do końca się podoba. Lubię Klarę i Laurę, ale też już mamy w rodzinie. Ale i tak chciałabym, żeby było na inną literę niż obie dziewcyzny. Ale jakieś imię z T, N, D w środku. Przez chwilę byliśmy zdecydowani na Jagnę, ale jakoś twardo się wymawia na głos. Nie pasuje mi do dziewczyn :) Codziennie czytam i myślę i NIC.

Ja mam to samo z tym, że problem z imieniem dla chłopca. Dla dziewczynki to mam wymyślone już od niepamiętnych czasów, szkoda tylko, że tak popularne teraz (Zuzia) z innych to podoba mi się Zoja lub Milena :-)
    Jeśli teraz potwierdzi się u mnie synek to nie mam pojęcia jak damy na imię. Antoś też miał być Zuzią i imię dostał po pradziadku i prababci, nawet wtedy nie wiedziałam że też jest popularne. Nie sprawdzałam w necie imion bo cały czas obstawiałam Zuzię więc jak wróciłam po wizycie, w której lekarz potwierdził chłopca od razu jednomyślnie wpadliśmy na Antosia ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 14:48

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antosia już mamy w rodzinie, Jana też. , reszta Jan jest ładnym imieniem, ale u męża w rodzinie aż ich za dużo :) Maria nam jeszcze się podoba, ale moja mama ma Maria.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Ja mam to samo z tym, że problem z imieniem dla chłopca. Dla dziewczynki to mam wymyślone już od niepamiętnych czasów, szkoda tylko, że tak popularne teraz (Zuzia) z innych to podoba mi się Zoja lub Milena :-)
    Jeśli teraz potwierdzi się u mnie synek to nie mam pojęcia jak damy na imię. Antoś też miał być Zuzią i imię dostał po pradziadku i pradziadku, nawet wtedy nie wiedziałam że też jest popularne. Nie sprawdzałam w necie imion bo cały czas obstawiałam Zuzię więc jak wróciłam po wizycie, w której lekarz potwierdził chłopca od razu jednomyślnie wpadliśmy na Antosia ;-)

Kasia, mam tak samo :) Dla dziewczynki wybrane juz dawno temu i juz wiadomo a dla chłopca to nie mam pojęcia. Żadne mi nie podchodzi na 100% i ciągle sie z mężem wahamy.

Kasiaja lubi tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mamy sporo czasu na wybór imienia :P U mnie wszelkie archaizmy odpadaja, musi być jakieś miedzynarodowe nie problemowe w pisowni czy wymowie.

• angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas miała być Blanka, będzie Igor, Ignacy albo Nikodem :P

angelika22
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja narazie mam za dużo typów. Dla chłopca Antek, Staś, Leon lub Ignas a dla dziewczynki Ada, Zosia lub Tosia, podoba mi sie jeszcze Kornelia ale dość ciężkie i mało zdrobnien. Mam nadzieję, że za tydzień na wizycie dowiemy się jaka płeć więc jedna część sama odpadnie ;)

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 7 lutego 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa! Zaczynam czuć ruchy !
    Tym razem to juz napewno nie jelita :-)

Qumish, edytkaa93, Kasiaja, DobrejMysli, chabasse, lu.iza, myszeczka89, Leticia, pumka1990, Dooti, d'nusia, ingelita, katka/85, PLPaulina, jej odbicie lubią tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
‹‹ 287 288 289 290 291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ