Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja biorę teraz Prenatal Duo.
Witam się z Wami w 15 tygodniumisia-kasia, PLPaulina, niedograna lubią tę wiadomość
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
misia-kasia wrote:Nie martwiłabym sie, jeśli czujesz sie dobrze i maleństwo tez to nie ma sie co martwić. U mnie koleżanka do 16 tygodnia chudła z powodu wymiotów ale teraz juz nadrobiła i wszystko jest dobrze
No i nie przytyłam przez ostatnie 4 lata... ewentualnie
+ 1-2 kg. Widać to maleństwo potrzebuje całkiem sporo moich kalorii -
No ja uważam ze dieta dieta ale jak ma się wymioty to z diety nic nie zostaje.W poprzedniej ciąży lekarz polecił Femibion i teraz tez go biorę- póki co Natal 1 jest do 12 tc.Jak skończę opakowanie kupię Femibion 2.Oprocz tego biorę magnez z wit.B6 oraz wit.d 2000 mimo ze w femibionie mam 800 jednostek.Ale tak jak któraś napisała-dziecko weźmie sobie wszystko czego potrzebuje-ale dla nas tez musi coś zostać.Witamine D suplementują od dawna, teraz jest zima wiec tymbardziej jest potrzebna.Mam koleżankę dietetyczke ii rehabilitantkę ona będąc w ciąży brała 4000 jednostek wit.D i miała niedobór.
Co do ovarinu mi lekarz powiedział ze jest to jedyny suplement zawierający aktywny kwas foliowy- generalnie bierze się go przed ciąża, dobrze wpływa na regulacje owulacji i w ogóle na hormony- jak byłam już w ciąży nadal kazał brać do końca opakowania wiec brałam chyba do 7 tc.
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
Ja biorę dzis muszę iść kupić jakieś witaminy , ale nie wiem jakie:(( W pierwszym trymestrze brałam prenatal uno ale teraz chciałam zmienić bo te prenatal duo mi się nie podoba ze względu na ilość tabletek do połknięcia
Chyba zakupię pregnę. Do tego biorę jeszcze magnez,no-spę,acard, duphaston.
Ja jakieś dwa dni temu chyba poczułam pierwsze ruchy ale od tej pory cisza... wtedy byłam pewna, że to to a teraz się zastanawiam
26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia -
Anuleczek wrote:No ja uważam ze dieta dieta ale jak ma się wymioty to z diety nic nie zostaje.W poprzedniej ciąży lekarz polecił Femibion i teraz tez go biorę- póki co Natal 1 jest do 12 tc.Jak skończę opakowanie kupię Femibion 2.Oprocz tego biorę magnez z wit.B6 oraz wit.d 2000 mimo ze w femibionie mam 800 jednostek.Ale tak jak któraś napisała-dziecko weźmie sobie wszystko czego potrzebuje-ale dla nas tez musi coś zostać.Witamine D suplementują od dawna, teraz jest zima wiec tymbardziej jest potrzebna.Mam koleżankę dietetyczke ii rehabilitantkę ona będąc w ciąży brała 4000 jednostek wit.D i miała niedobór.
Co do ovarinu mi lekarz powiedział ze jest to jedyny suplement zawierający aktywny kwas foliowy- generalnie bierze się go przed ciąża, dobrze wpływa na regulacje owulacji i w ogóle na hormony- jak byłam już w ciąży nadal kazał brać do końca opakowania wiec brałam chyba do 7 tc.
26.01.2018 - 6,91 cm szczęścia -
Ja od dziś Prenatal duo...a do tej pory brałam femibion 1 ktory wlasnie skonczylam...jestem14t2dc i teraz moje pytanie czy jesli w Prenatal duo jest 800 jednostek folianu a ja musze folian a nie kwas folioqy ze wzgl na mutacje i mam z Solgaru folian 400 to czy to nie bedzie za dużo? No i osobno biore d3 2000j a w Prenatalu tez jest 2000j ? Co myslicie ?
-
nick nieaktualnyJa mam jeszcze prenatal uno i kupiłam sobie prenatal classic i jakis vitaminer prenatal plus dha. Później kupię sobie femibion. Akurat mialam wysoki poziom żelaza i ferrytyny bo też suplementowalam. Nie badali mi już lekarz po prostu wypisal. W jaki sposob to może zaszkodzic? Jeśli nie ma sie hemochromatozy to nie zaszkodzi. Dieta jak dieta, nie wiem może wy sie tak zdrowo oczywiście ale ja np nie jem mięsa lub jem bardzo mało, nie jem wedlin i ryb bo nie lubię, teraz mnie odrzucilo od wielu rzeczy od sera żółtego od pewnych warzyw marchewki brokulow nawet salaty więc skąd mają być te wartości?
1200 kwasu foliowego nie będzie za dużo, wyplucze się. Sporo kobiet bierze nawet 5 mg. Kwas foliowy tez rozrzedza krew i sprawia ze nie robią sie zakrzepu wiec tez w ciąży pożyteczny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 09:57
-
vanilia120 wrote:Ja mam na imię Alicja. Każdy do mnie mówi Alutka lub Luśka:)
Oo widzisz z takimi zdrobnieniami się nie spotkałam ani u babci ani kuzynkiwychodzi na to, że można zdrabniać na wszystkie możliwe sposoby
może to też trochę zależy od regionu? Hmmm muszę o tym poczytac
A co do witamin to ja biorę pragnę plusTYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
-
justa1509 wrote:Jak jest niski poziom żelaza i lekarz zaleca brać to jasne, że brać, ale faszerować się wszystkim co jest w aptece na półce też nie jest do końca mądre. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna wystarczyć. A to maleństwo i tak wyciągnie z nas co nam potrzeba, najwyżej dla nas zabraknie
Zważyłam się rano 55 kg... a jem za wszystkich... mąż zaczyna się już martwić
a macie jakis pomysl i sprawdzone sposoby na tą "zbilandowaną diete" zeby uniknąć anemii i podniesc sobie żelazo?
U mnie juz zaczeł drastycznie spadać hemoglobina i zaczynam sie zastnawiac jak moge sobie pomóc naturalnie - poza faszerowaniem się suplementami, z których i tak to żelazo pewnie bardzo słabo się wchłania....
Od razu uprzedzam ze nie lubię czerwonego mięsa, wątróbki, podrobów, itp... więc może ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na taki przypadek jak ja -
gosia.kak wrote:a macie jakis pomysl i sprawdzone sposoby na tą "zbilandowaną diete" zeby uniknąć anemii i podniesc sobie żelazo?
U mnie juz zaczeł drastycznie spadać hemoglobina i zaczynam sie zastnawiac jak moge sobie pomóc naturalnie - poza faszerowaniem się suplementami, z których i tak to żelazo pewnie bardzo słabo się wchłania....
Od razu uprzedzam ze nie lubię czerwonego mięsa, wątróbki, podrobów, itp... więc może ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na taki przypadek jak ja
Jedz dużo zielonych warzyw...ze szpinakiem na czele bo zawiera najwiecej żelaza
Kasiaja lubi tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
Moje serduszko Olcia 12.03.2014
Aniołek [*] 6 tc 2011 -
gosia.kak wrote:a macie jakis pomysl i sprawdzone sposoby na tą "zbilandowaną diete" zeby uniknąć anemii i podniesc sobie żelazo?
Od razu uprzedzam ze nie lubię czerwonego mięsa, wątróbki, podrobów, itp... więc może ktoś ma jakies sprawdzone sposoby na taki przypadek jak ja
"Pokarmy bogate w żelazo to czerwone mięso, ale również drobiowa wątróbka i ryby. Dużo tego pierwiastka znaleźć można w zielonych warzywach (brokuły, szpinak), roślinach strączkowych, kapuście. Dobra jest też soja, suszone owoce, ciemne pieczywo i kasze gruboziarniste. Aby żelazo lepiej się przyswajało, potrzebna jest witamina C. Zadbaj, by jednocześnie na twoim talerzu znalazły się owoce lub soki cytrusowe, truskawki, pomidory. Zrezygnuj z czarnej herbaty, kawy, coli i napojów gazowanych, bo zmniejszają zdolność wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego."mi88, Anuleczek lubią tę wiadomość
-
Marta..a wrote:Od żelaza można wymiotować? To mnie teraz zaciekawiłas... ja wymiotuje i biorę pregna plus a tam jest żelazo. Morfologie robiłam dwa razy w ciąży i dwa razy wyszła ok.
Może ma któras tabletki żeby był fajny skład bez żelaza? Może to to na mnie wpływa? Ale czy to mozliwe? tam jest 26mg.[/url]
-
nick nieaktualny
-
Warto łączyć produkty zwierzęce i roślinne bogate w żelazo w jednym posiłku. Czyli np. mięso z brokułami czy buraczkami. I popijać sokami z cytrusów. Jak Ci wchodzi sok buraczkowy, to też warto
Szpinak wbrew obiegowej opinii wcale nie jest takim dobrym źródłem żelaza.
-
Eilleen wrote:Ja też nie jestem za tym żeby za dużo tego wszystkiego brać. Brałam co musiałam. Zgodzilam się na to wszystko bo nie miałam wyboru. Nie do końca mi to pasowało ale jakiś czynnik u mnie zadziałal i zaszłam w końcu w ciąże.
[/url]
-
Wynik PAPPA prawidłowy!!!
Znowu łzy szczęścia
Leticia, Kasiaja, mi88, PLPaulina, Existenz, chabasse, misia-kasia, myszeczka89, pumka1990, justyna14, DobrejMysli, Anuleczek, Marta..a, niedograna, siuLa, Gypsy lubią tę wiadomość
03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100 -
Leticia trzymam kuciuki
a może i poznasz płeć
Ja nie czuję ruchów tak na co dzień i to chyba normalneale gdy słuchałam sobie serducha detektorem to poczułam ruch dzidzi pod samą głowicą
03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100