X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzac trzeba przy tym ewentualną zawartość retinolu i wit e, żeby nie bylo za dużo:) Ja sobie chyba raz z ryb raz weganski zaaplikuje :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam właśnie zastanawiać się nad jakimś specyfikiem typu wszystko w jednym, bo teraz biorę tyle tablet, ze ciężko to spamiętać :)
    Gin mi zaleciła wit D, jodid, ovarin (zaczęłam brac miesiąc przed ciąża i po cichu zastanawiam się, czy nie to okiełznalo moje PCOS, choć taki szybki efekt chyba nie jest możliwy ) - jest tam m.in kwas foliowy, do tego kupię to DHA... już nawet w pojemniczku na leki dla emerytów mi się to nie pomieści :D
    Co jeszcze warto zażywać ??

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Bez tego forum to człowiek głupi :) jutro apteka i poszukiwania DHA z alg :)
    Omegamed Pregna DHA :)

kozalia, nesssssa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się czuje jak emerytka z tymi lekami. Pojemniczek w szafce. :)
    Plus w szufladzie w lodówce insulina. :D :D

Ja biorę prenatal duo, jakoś mi odpowiada skład. Do tego osobno mam kupiony magnez, wapń. :)

Ale ostatnio nie radzę sobie z dziąsłami. Krwawią podczas mycia. Czy wiecie jak sue tego pozbyć? ?

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 00:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważajcie, proszę, na te suplementy. Tzn nie mówię, że one są złe ale w większości przypadków ich nie potrzebujemy. Jeśli w morfologi mamy hemoglobinę w normie nie bierzmy suplementów, które mają w składzie żelazo bo możemy narobić więcej szkody niż pożytku, w najlepszym wypadku wymioty będą męczyć całą ciążę ;-) swoją drogą utarło się, że kobieta w ciąży potrzebuje żelaza. Z wapniem też bym raczej uważała chyba że suplementujemy je z wit.K2. Co do wit D3 większość ludzi ma jej niedobór ale nie wszyscy, jeśli któraś jest w tym szczęśliwym % bez niedoborów suplementacja nie jest konieczna, warto sobie zbadać jej poziom. Nie jestem lekarzem ale posiadam trochę wiedzy na ten temat z racji na wykonywany kiedyś zawód ;-)

edwarda20, DobrejMysli, nesssssa, chabasse lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2018, 04:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wit d bada każdy z problemami tarczycy, u mnie 2 razy do roku endo zleca badanie . :)

A żelazo tez raczej często się sprawdza. Przed ciążą miałam zbyt niski poziom wiec kontynuuje suplementację . :)

Nikt sobie zaszkodzić nie chce. :D

Kasiaja lubi tę wiadomość

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obecnie biorę witaminę d3, magnez, Ovarin, Prenatal uno, kwas foliowy, luttagen, Acard. Ale lekarka mówiła że powoli będziemy odstawiac niektóre.
    Ovarin i luttagen biorę bardzo długo przed zajściem i ten luttagen brałam 2x dziennie bo u mnie nie była zdiagnozowane do końca dlaczego zachodze w ciążę a zawsze kończy się biochemiczna. Mialam iść w styczniu do kliniki na kompleksowe badania ale okazało się że w grudniu wydarzył się cud. Nie mam pojęcia jak to się stało że się udało :-)

kozalia, Kasiaja lubią tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam zawsze byłam zdania, ze supelementy to zło i żerowanie na tym że nasz naród to hipochondrycy. Jak widzę ile jest reklam specyfików , na różne wymyślone schorzenia to mnie kur**** bierze, dlaczego tego nikt nie reguluje i pozwala się tak ogłupiać ludzi :/ Z tego powodu wzbraniałam się przed przejściem ze zwykłego kwasu foliowego na ovarin - nie miałam zaufania, czy to nie jest po prostu wyciąganie kasy, bo ovarin 4x droższy.
    Ale wiadomo, w ciąży kobieta zmienia podejście do wielu kwestii :D
    Poziom wit D badałam, był bardzo niski. Tego, co zalecił mi lekarz nie będę kwestionować, ale ryby jem bardzo rzadko, wiec myśle ze DHA nie zaszkodzi.

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Uważajcie, proszę, na te suplementy. Tzn nie mówię, że one są złe ale w większości przypadków ich nie potrzebujemy. Jeśli w morfologi mamy hemoglobinę w normie nie bierzmy suplementów, które mają w składzie żelazo bo możemy narobić więcej szkody niż pożytku, w najlepszym wypadku wymioty będą męczyć całą ciążę ;-) swoją drogą utarło się, że kobieta w ciąży potrzebuje żelaza. Z wapniem też bym raczej uważała chyba że suplementujemy je z wit.K2. Co do wit D3 większość ludzi ma jej niedobór ale nie wszyscy, jeśli któraś jest w tym szczęśliwym % bez niedoborów suplementacja nie jest konieczna, warto sobie zbadać jej poziom. Nie jestem lekarzem ale posiadam trochę wiedzy na ten temat z racji na wykonywany kiedyś zawód ;-)

Od żelaza można wymiotować? To mnie teraz zaciekawiłas... ja wymiotuje i biorę pregna plus a tam jest żelazo. Morfologie robiłam dwa razy w ciąży i dwa razy wyszła ok.
    Może ma któras tabletki żeby był fajny skład bez żelaza? Może to to na mnie wpływa? Ale czy to mozliwe? tam jest 26mg.

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie od 2 trymestru mają żelazo. .

• Leticia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    A propos zdrobnien, jak dla Aurelii?

Czytałyście Jeżycjadę Musierowicz? Tam Aurelia była Orelką ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Ja tam zawsze byłam zdania, ze supelementy to zło i żerowanie na tym że nasz naród to hipochondrycy. Jak widzę ile jest reklam specyfików , na różne wymyślone schorzenia to mnie kur**** bierze, dlaczego tego nikt nie reguluje i pozwala się tak ogłupiać ludzi :/ Z tego powodu wzbraniałam się przed przejściem ze zwykłego kwasu foliowego na ovarin - nie miałam zaufania, czy to nie jest po prostu wyciąganie kasy, bo ovarin 4x droższy.
    Ale wiadomo, w ciąży kobieta zmienia podejście do wielu kwestii :D
    Poziom wit D badałam, był bardzo niski. Tego, co zalecił mi lekarz nie będę kwestionować, ale ryby jem bardzo rzadko, wiec myśle ze DHA nie zaszkodzi.
    Ja też nie jestem za tym żeby za dużo tego wszystkiego brać. Brałam co musiałam. Zgodzilam się na to wszystko bo nie miałam wyboru. Nie do końca mi to pasowało ale jakiś czynnik u mnie zadziałal i zaszłam w końcu w ciąże. :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po skończeniu opakowania Prenatal uno miałam brać duo. Ale poszukam DHA z alg a nie z ryb.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka ilość żelaza nie powinna mieć wpływu :) ostatnio oglądałam program o witaminach, w zasadzie omawialiśmy witaminę A, brana w dużych dawkach, połączona z dobrą dietą potrafi być niebezpieczna i doprowadzić do osteoporozy. Ja biorę tylko pregna plus i czasem magnez. Reszta z jedzenia.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rownież przyjmuje suplementy ale za poleceniem lekarza. Od początku biorę Pregna plus oraz Mom omega. Mi w badaniach wyszła prawidłowa morfologia ale zdecydowanie za niskie żelazo. Po tym Mom omega nie odbija mi sie ryba tak jak kiedyś gdy brałam tran. Ale tez nie biorę go codziennie bo w mojej diecie jest olej lniany bogaty w kwasy i czasami ryba bo ciężko cos wybrać tak żeby dawało więcej korzyści niż metali ciężkich.

Wczoraj byłam tez na badaniach prenatalnych i usg wyszło super chociaż dzidzia nie chciała współpracować ;) i pappa tez ok jeśli chodzi o wady genetyczne. Martwi mnie tylko niski poziom Bhcg 0,313 Mom i PAPPa 0,459 Mom. Lekarz zlecił polopirynę cardio. Normalną wizytę mam dopiero za tydzień w środę wiec dopiero sie wtedy dowiem co to oznacza. Poza tym zmiana terminu na 18.08 i płeć dalej nie znana ;)

Kasiaja, chabasse lubią tę wiadomość

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 lutego 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam żelazo przepisane od lekarza 80 mg z kwasem foliowym, bardziej niebezpieczne od nadmiaru co sie raczej nie zdarza jest niedobór no skutkuje anemia u matki i u dziecka. Także ja bym nie panikowala z żelazem a w suplementach jest po 20 mg to jest nic. Tak samo z wit d, większość ludzi ma niedobór i to poważny chyba ze suplementuje 10000 jednostek dziennie. Wot k2 sie bierze do wit d w proporcjach. Tak samo wapń i magnez raczej też nie przesadzimy bo sie po prostu nie przyswoi i wydali. Uważać jedynie trzeba z witaminami rozpuszczalnymi w tluszczach bo te sie magazynuja i tu można miec nadmiar wit a, wit e itd

Ja biorę żelazo z kw. foliowym, prenatal uno, wit d, magnez dha choline jakis wapń od teraz sobie wezmę bo zaczynają byc zwiekszone potrzeby u dziecka rosną kości. Dziecko sobie wyciągnie z was wszystko co potrzebuje, witaminy bierzecie dla siebie żeby wam nie wypadły zęby i nie scienczaly kosci :P

PLPaulina, polkosia lubią tę wiadomość

• niedograna Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę Pregna plus

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak jest niski poziom żelaza i lekarz zaleca brać to jasne, że brać, ale faszerować się wszystkim co jest w aptece na półce też nie jest do końca mądre. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna wystarczyć. A to maleństwo i tak wyciągnie z nas co nam potrzeba, najwyżej dla nas zabraknie :D
    Zważyłam się rano 55 kg... a jem za wszystkich... mąż zaczyna się już martwić :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Zważyłam się rano 55 kg... a jem za wszystkich... mąż zaczyna się już martwić :/

Nie martwiłabym sie, jeśli czujesz sie dobrze i maleństwo tez to nie ma sie co martwić. U mnie koleżanka do 16 tygodnia chudła z powodu wymiotów ale teraz juz nadrobiła i wszystko jest dobrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2018, 08:54

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Existenz Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 14tym tygodniu i cały czas czuje jak dziecko się rusza Najbardziej po jedzeniu.

pumka1990, PLPaulina, Kasiaja lubią tę wiadomość

10.08. Irenka. 3700 i 56
    9m -9kg. 2 zabki.
    13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r
‹‹ 296 297 298 299 300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ