X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • AnkaK90 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Kobitki, a Alicja to Alutka, czy Ala? Tak mnie teraz naszło z tymi zdrobnieniam i to imię mnie zaintrygowało :-)

Alicja to Ala ;) moja babcia tak ma na imię.

Kasiaja lubi tę wiadomość

TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
    f2wl2n0aindk2re3.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicję można zdrabniać i tak, i tak :)
    A Oleg funkcjonuje jako samodzielne imię (znam jednego), więc to tez chyba nie jest zdrobnienie od Olgierda. A samo imię ładne, takie dostojne, jak dla rycerza :)

Kasiaja, nesssssa lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Pocieszylyscie mnie, ze nie tylko u mnie taki apetyt.

Co do jedzenia, to ja sue chyba wezme od poniedzialku konkretnie za siebie i tylki zdrowe jedzonko bez smazonego i slodkosci. Po porodzie niby waga spada sporo ale ja chcialabym zeby spadla do nizszej niz przed ciaza o 15 kg wiec nie chce sobie teraz za bardzo pofolgowac, a to chyba najlepszy moment zeby z pewnych zlych nawykow zrezygnowac na zawsze.

Można tylko pamiętaj żeby dobrze zbilansowana byla, bialko węglowodany i tluszcze tez są potrzebne :P

• alenka89 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Kobitki, a Alicja to Alutka, czy Ala? Tak mnie teraz naszło z tymi zdrobnieniam i to imię mnie zaintrygowało :-)

Ja jestem Alicja :) i moje imię zdrabniane było tak : Ala, Alunia, Alusia, Alutka, Aleńka, Alcia. Najczęściej Ala, Alusia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 21:35

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Alicja na drugie :)

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Można tylko pamiętaj żeby dobrze zbilansowana byla, bialko węglowodany i tluszcze tez są potrzebne :P
    Nie no, ja tu zadnej cud diety prowadzic nie bede, usune z diety makarony, ziemniaki, jasne pieczywo, wszystko co gazowane i puste kalorie, a zastapie owocami warzywami z pary plus rybki :-) i co wlasnie wyczytalam? Ze na pewno jestem odwodniona bo samej wody pije moze litr dziennie. A powinn ze 2,5. Sucha skora wieksze zmeczenie, rozdraznienie, kolatania serca, slabe wlosy itd to wszystko moze byc efektem odwodnienia. Biore sie za siebie. Bedzie z korzyscia dla dzidzi dzieci i meza :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 21:36

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak to picie to też moja zmora musze sie zmuszac żeby tyle wypić. A ziemniaki nie zdrowe? Potas mają też potrzebny. A na kołatanie serca to właśnie potas i magnez. Oj rybki rybki ja nie mogę patrzeć na nie :/ Nigdy nie lubilam i jak tu sie zmusic. Nie wiem czy można wędzona makrele tylko mi wchodzi (zwykle bo w ciazy to jeszcze nie probowalam).

Z imionami problem tez mamy. Ja mam tak ze mi sie dużo imion podoba ale jak sobie wyobraze ze tak mówię do swojego dziecka to urok tracą:/

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaOna czytam o Tobie na innym wątku. Dobrze że się udało że szpitalem.
    Przytulam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos zdrobnien, jak dla Aurelii?

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:

Ara?

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Mamaawiki Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Aurolka ,Aurolcia

8p3oskjor69op845.pniv09df9hiyby5l2y.png
    Udało się drugi cud pojawił się w 9 cyklu starań
    Niedoczynność tarczycy,hashimoto(anty TPO powyżej 600),hiperprolaktymia,torbiele piersi
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Nie wiem czy można wędzona makrele tylko mi wchodzi (zwykle bo w ciazy to jeszcze nie probowalam).
    W ciąży z wędzonymi i rybami i wędlinami trzeba uważać, bo podczas wędzenia
    wydziela się rakotwórcza substancja. Ja wolę nie ryzykować.
    Należy wystrzegać się ryb hodowlanych, bo są tak zanieczyszczone metalami ciężkimi, że mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Tak samo ryby poławiane z Bałtyku - niestety :(
    Ciekawy artykuł o rybach dla dociekliwych: http://ciaza.siostraania.pl/ryby-w-ciazy-jakie-jesc-a-z-jakich-zrezygnowac/

Też zawsze chciałam zwiększyć spożycie ryb, ale chyba łatwiej będzie, jak zacznę suplementować kwas omega3 ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę dha od początku ciąży :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bierzesz na własną rękę, czy z polecenia lekarza? Nie wiem jaką dawkę sobie zaordynować. Czy taki specyfik jak Prenatal DHA, będzie okej? Akurat można go przyjmować od 13 tyg ciąży :) w dziennej dawce jest 600 mg kwasu DHA.

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie kupiłam jakieś Mama DHA premium, ale tak mi się po tym odbija rybą że nie wiem czy dam radę to przyjmować na dluższą metę :/

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prenatal ma tyle? O to tez sobie kupię bo zwykle dają 200 a to mało. Sama sobie przepisalam :D Oczywiście lekarz mówił ze warto brac to juz jest dostępna wiedza :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można dostać wegańskie albo z alg również.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Prenatal ma tyle? O to tez sobie kupię bo zwykle dają 200 a to mało. Sama sobie przepisalam :D Oczywiście lekarz mówił ze warto brac to juz jest dostępna wiedza :P
    Tak, 2 tabsy dziennie Prenatalu to 600 mg. No to namówiłaś, jutro stuknie mi 13 tydzień i zaczynam się tym suplementować :)

Choć to też jest z oleju rybiego, może poszukam czegoś z alg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2018, 23:07

nesssssa lubi tę wiadomość

• Qumish Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży biorę Pregna Plus: ma dha, foliany, wit D, żelazo.. kombo ze wszystkim. Mój gin polecał to łykam. Nie czuć ryby ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bez tego forum to człowiek głupi :) jutro apteka i poszukiwania DHA z alg :)

kozalia lubi tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
‹‹ 295 296 297 298 299 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ