Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
e_mii wrote:Eh znowu "sierpniówki" na tapecie. Jakieś reklamy powinny się u nas pojawić, bo oglądalność mamy pewnie najlepszą ze wszystkich wątków7w3d 💔
-
a co do hormonów i nerwów, to tak mi dziś ciśnienie podniółs list od pracodawcy,napisał, że wstrzymuje mi wypłątę chorobowego, bo świadectw pracy nie dostarczyłam. kurde a wszystko na samym początku księgowej dałam, ale oczywiście nie mam potwierdzenia i muszę do tego burdelu jechać w poniedziałek. no szok. wszystko robi pod górkę, żeby nie zapłącić. już do pip zgłosiłam i wezwanie do zapłaty wysłałam. jeszcze do zusu muszę zgłosić, bo składek tez nie odprowadzał mi
masakra jakaś
7w3d 💔 -
vanilia120 wrote:Dziewczyny a jak jest z Wasza długością szyjki? Moja ma 3 cm i mam nakaz leżenia
Kurczę, serio? Ja miałam tydzień temu jakoś 3 cm i mówiła, że da radę do terminu, ale w ogóle się nie oszczędzam i seks codziennie prawie... Znając moje skłonności do skracania się, to chyba czas się ogarnąćKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
vanilia120
ja też miałam 3 cm maks 3,5 i dawało radę do porodu. Ale może to indywidualne podejście lekarza albo masz coś w historii , co wskazuje na fakt jej skracania się zbyt szybkiego... cieżko powiedzieć. Ale może lepiej się oszczędzać do kolejnej wizyty i wtedy zobaczysz co i jak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 11:40
7w3d 💔 -
A ja mam pytanie do koleżanek które są już na L4. Czy łatwo udało Wam się je dostać? Planuje powoli iść juz na zwolnienie ale zastanawiam się czy łatwo przyszło na wizycie by Lekarz je Wam wystawił?
Idę dziś do gin. prywatnego i zaczynam się martwić bo w pracy obowiązków nie maleje i coraz ciężej mi je wszystkie wykonać.
A i jak to jest z kontrolami? Miała któraś z Was kontrolę pracodawcy /ZUS?
Na zwolnieniu chciałabym jechać na dwa dni do teściów ale nie wiem czy nie najdzie mnie jakaś kontrolaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 11:43
-
heh, nie było mnie kilka godzin na forum a tu już zapisanych kilka nowych stron kolejnej gównoburzy
Powodzenia dziewczyny na dzisiejszych wizytach!
Ja dziś zaczynam 13 tydzień a na jutro przepisałam się na USG prenatalne wraz z opisem pappa (początkowo badanie miałam robić w srode ale na szczescie udało sie przyspieszyc)
-
DobrejMysli wrote:A ja mam pytanie do koleżanek które są już na L4. Czy łatwo udało Wam się je dostać? Planuje powoli iść juz na zwolnienie ale zastanawiam się czy łatwo przyszło na wizycie by Lekarz je Wam wystawił?
Idę dziś do gin. prywatnego i zaczynam się martwić bo w pracy obowiązków nie maleje i coraz ciężej mi je wszystkie wykonać.
A i jak to jest z kontrolami? Miała któraś z Was kontrolę pracodawcy /ZUS?
Na zwolnieniu chciałabym jechać na dwa dni do teściów ale nie wiem czy nie najdzie mnie jakaś kontrola
Zależy od lekarza. Mój mi dał na pierwszej wizycie. W poprzedniej ciąży męczyłam się przez 4 miesiące z wymiotami w drodze do pracy, w pracy, w autobusie, samochodzie, wszędzie, a gin twierdził że to przecież nie choroba... -
DobrejMysli- ja właśnie tez między innymi dlatego zmieniam lekarza (ale dla mnie jakby mniejszy piorytet dla mnie to l4), bo mi powiedział, że daje tylko jak jest wskazanie medyczne.
Co tam,że pierwszą ciąze poroniłam i teraz mam troche gorsze wyniki Pappa... I ze zemdlałam 2 razy w MPK. Nie wiem jakie dla niego to są wskazania jak omdlenia nie wystarczą. Miałam wtedy 1 tydzien l4 i nie miałam kontroli.
Także to zalezy. Sa różne kody. Kod 1 to leżenie kod 2 można chodzic. Jak dostaniesz 2 to mysle ze mozesz pojechac na 2 dni do teściów.
ja jestem w 14 tygodniu. Chciałabym popracowac jeszcze maks 2 miesiące i w maju się zawinąć, ale nie wiem czy to się uda.
Malwa09 -
DobrejMysli ja chorobowe dostałam w tym samym dniu w którym dowiedziałam się o ciąży, a więc w domu siedzę już sobie prawie dwa miesiące. Lekarz dał mi sam L4, ja nawet nie wspominałam, ale to pewnie ze względu na to że wie gdzie pracuję, i na tzw wysokie ryzyko ciążowe.17.08.2018 M<33
09.10.2020 A<33
-
Mnie tez moja ginekolog sama wyslala na zwolnienie w 8 tc ale z powodu problemow zdrowotnych. Tyle ze na samym poczatku ciazy powiedziala ze jak tylko bede potrzebowala l4 mam jej powiedzieć.
Sadze ze nie powinnas miec problemow z otrzymaniem l4.
A co do kontroli ZUS to znajoma tam pracuje i mowila ze kontrola ciężarnych nie ma sensu i sie tego nie praktykuje bo ciaza to specyficzny stan u kobiety i lekarze nie wystawiaja fałszywych zwolnien na ciaze.
Ja sama jakis czas temu bylam tydzień u rodzicow gdy mąż pojechał na poligon. Nie chcialam byc sama w domu. -
a orientujecie sie w kwestii wypłat na l4 i urlopie macierzynskim, jak sa liczone te kwoty?
Jak ZUS liczy ile wypłacac ciężarnej na L4? To jest 100% naszej wypłaty liczonej ze średniej z 12 miesięcy - przed pójsciem na l4?
a wypłata na urlopie macierzyskim - to średnia liczona z jakiego okresu pracy? Sprzed naszego przejscia na l4?
-
Ja nie jestem na L4, ale lekarz na każdej wizycie mnie pyta czy chcę. Standardowe pytanie, jak o to jak się czuję
Większość lekarzy nie ma oporów do wystawiania zwolnień w ciąży.
A jak już kontrolują to prędzej kobitki na własnych działalnościach.
-
gosia.kak wrote:a orientujecie sie w kwestii wypłat na l4 i urlopie macierzynskim, jak sa liczone te kwoty?
Jak ZUS liczy ile wypłacac ciężarnej na L4? To jest 100% naszej wypłaty liczonej ze średniej z 12 miesięcy - przed pójsciem na l4?
To średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale w przypadku L4 może być wcześniejsza średnia, jeżeli byłaś na zwolnieniu w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Wysokość wypłaty w przypadku L4 przelicza się po upływie 3 miesięcy od poprzedniego zwolnienia. Nie wiem czy jasno tłumaczęAle jeśli np. byłaś na L4 w grudniu (obojętnie jak długo), to nie będą na nowo wyliczać Ci wysokości wypłaty, tylko wezmą tamte wyliczenia. Czyli jeśli np. dostałaś podwyżkę od stycznia, to nie będzie ona uwzględniona w wyliczeniach.
-
Ja też na zwolnieniu od samego początku, fakt, że teraz się mega źle czułam, ale w poprzedniej ciąży, która poronilam moja gin też od początku dała mi zwolnienie bez problemu. Sama zapytała czy potrzebuje. Zdarzają się tacy lekarze, którzy nie chętnie to robią. Moja bratowa jakoś w 6 miesiącu chciała pójść na zwolnienie to jej lekarz stwierdził, że on nie widzi wskazań. Sama się jej dziwię, że tyle wytrzymała biorąc pod uwagę prace w sklepie w trybie 11 godzinnym.Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Ja na zwolnieniu od tego tygodnia i to że względu na przeziębienie, l4 mam od rodzinnego lekarzs, ale już razczej nie wrócę do pracy. Gin od pierwszej wizyty proponował mi L4 więc nie będzie z tym problemu.
Ja się zastanawiam nad inną kwestią. Na na L4 mam wpisany adres rodziców, natomiast mieszkam gdzie indziej, bo póki co wynajmujemy z mężem mieszkanie. Może któraś się orientuje jak to się na do kontroli z ZUS?Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Carolline wrote:Zuzia ja przy karmieniu lampkę czasem sobie wypiłam, jak mała skończyła pół roku. Ale już w ciąży kompletna abstynencja to dla mnie podstawa, naoglądałam się ofiar FAS i nigdy bym sobie nawet na odrobine nie pozwoliła. Wg mnie ryzyko nie warte tej chwili przyjemności.
ja ostatnio oddałam mamie Pawełka bo się okazało że ma w sobie alkohol hahahaMili-lu lubi tę wiadomość