X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Eh znowu "sierpniówki" na tapecie. Jakieś reklamy powinny się u nas pojawić, bo oglądalność mamy pewnie najlepszą ze wszystkich wątków :D
    ładnie nas jedna koleżanka posumowała " karmią tylko kp, śpią z dziećmi i piją alkohol w ciąży " cóż , mam nadzieje, że jednak czytają wszystkie dodane posty, a nie wybrane. I fakt, powinni nam tu dopłacać jeszcze za frekwencję :)

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do hormonów i nerwów, to tak mi dziś ciśnienie podniółs list od pracodawcy,napisał, że wstrzymuje mi wypłątę chorobowego, bo świadectw pracy nie dostarczyłam. kurde a wszystko na samym początku księgowej dałam, ale oczywiście nie mam potwierdzenia i muszę do tego burdelu jechać w poniedziałek. no szok. wszystko robi pod górkę, żeby nie zapłącić. już do pip zgłosiłam i wezwanie do zapłaty wysłałam. jeszcze do zusu muszę zgłosić, bo składek tez nie odprowadzał mi :/ masakra jakaś

7w3d 💔
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Dziewczyny a jak jest z Wasza długością szyjki? Moja ma 3 cm i mam nakaz leżenia

Kurczę, serio? Ja miałam tydzień temu jakoś 3 cm i mówiła, że da radę do terminu, ale w ogóle się nie oszczędzam i seks codziennie prawie... Znając moje skłonności do skracania się, to chyba czas się ogarnąć :/

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120
    ja też miałam 3 cm maks 3,5 i dawało radę do porodu. Ale może to indywidualne podejście lekarza albo masz coś w historii , co wskazuje na fakt jej skracania się zbyt szybkiego... cieżko powiedzieć. Ale może lepiej się oszczędzać do kolejnej wizyty i wtedy zobaczysz co i jak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 11:40

7w3d 💔
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie do koleżanek które są już na L4. Czy łatwo udało Wam się je dostać? Planuje powoli iść juz na zwolnienie ale zastanawiam się czy łatwo przyszło na wizycie by Lekarz je Wam wystawił?
    Idę dziś do gin. prywatnego i zaczynam się martwić bo w pracy obowiązków nie maleje i coraz ciężej mi je wszystkie wykonać.

A i jak to jest z kontrolami? Miała któraś z Was kontrolę pracodawcy /ZUS?
    Na zwolnieniu chciałabym jechać na dwa dni do teściów ale nie wiem czy nie najdzie mnie jakaś kontrola

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2018, 11:43

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi proponowała zwolnienie na samym początku, więc nie powinno być kłopotu.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh, nie było mnie kilka godzin na forum a tu już zapisanych kilka nowych stron kolejnej gównoburzy :)

Powodzenia dziewczyny na dzisiejszych wizytach!
    Ja dziś zaczynam 13 tydzień a na jutro przepisałam się na USG prenatalne wraz z opisem pappa (początkowo badanie miałam robić w srode ale na szczescie udało sie przyspieszyc)

3i492n0agf4rykt3.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:
    A ja mam pytanie do koleżanek które są już na L4. Czy łatwo udało Wam się je dostać? Planuje powoli iść juz na zwolnienie ale zastanawiam się czy łatwo przyszło na wizycie by Lekarz je Wam wystawił?
    Idę dziś do gin. prywatnego i zaczynam się martwić bo w pracy obowiązków nie maleje i coraz ciężej mi je wszystkie wykonać.

A i jak to jest z kontrolami? Miała któraś z Was kontrolę pracodawcy /ZUS?
    Na zwolnieniu chciałabym jechać na dwa dni do teściów ale nie wiem czy nie najdzie mnie jakaś kontrola

Zależy od lekarza. Mój mi dał na pierwszej wizycie. W poprzedniej ciąży męczyłam się przez 4 miesiące z wymiotami w drodze do pracy, w pracy, w autobusie, samochodzie, wszędzie, a gin twierdził że to przecież nie choroba...

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Malwa09 Znajoma

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli- ja właśnie tez między innymi dlatego zmieniam lekarza (ale dla mnie jakby mniejszy piorytet dla mnie to l4), bo mi powiedział, że daje tylko jak jest wskazanie medyczne.
    Co tam,że pierwszą ciąze poroniłam i teraz mam troche gorsze wyniki Pappa... I ze zemdlałam 2 razy w MPK. Nie wiem jakie dla niego to są wskazania jak omdlenia nie wystarczą. Miałam wtedy 1 tydzien l4 i nie miałam kontroli.
    Także to zalezy. Sa różne kody. Kod 1 to leżenie kod 2 można chodzic. Jak dostaniesz 2 to mysle ze mozesz pojechac na 2 dni do teściów.

ja jestem w 14 tygodniu. Chciałabym popracowac jeszcze maks 2 miesiące i w maju się zawinąć, ale nie wiem czy to się uda.

Malwa09
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli ja chorobowe dostałam w tym samym dniu w którym dowiedziałam się o ciąży, a więc w domu siedzę już sobie prawie dwa miesiące. Lekarz dał mi sam L4, ja nawet nie wspominałam, ale to pewnie ze względu na to że wie gdzie pracuję, i na tzw wysokie ryzyko ciążowe.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Meneksze Przyjaciółka

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez moja ginekolog sama wyslala na zwolnienie w 8 tc ale z powodu problemow zdrowotnych. Tyle ze na samym poczatku ciazy powiedziala ze jak tylko bede potrzebowala l4 mam jej powiedzieć.
    Sadze ze nie powinnas miec problemow z otrzymaniem l4.:-)
    A co do kontroli ZUS to znajoma tam pracuje i mowila ze kontrola ciężarnych nie ma sensu i sie tego nie praktykuje bo ciaza to specyficzny stan u kobiety i lekarze nie wystawiaja fałszywych zwolnien na ciaze.
    Ja sama jakis czas temu bylam tydzień u rodzicow gdy mąż pojechał na poligon. Nie chcialam byc sama w domu.

7v8rs65g42xgdjhc.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

a orientujecie sie w kwestii wypłat na l4 i urlopie macierzynskim, jak sa liczone te kwoty?
    Jak ZUS liczy ile wypłacac ciężarnej na L4? To jest 100% naszej wypłaty liczonej ze średniej z 12 miesięcy - przed pójsciem na l4?

a wypłata na urlopie macierzyskim - to średnia liczona z jakiego okresu pracy? Sprzed naszego przejscia na l4?

3i492n0agf4rykt3.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie jestem na L4, ale lekarz na każdej wizycie mnie pyta czy chcę. Standardowe pytanie, jak o to jak się czuję ;) Większość lekarzy nie ma oporów do wystawiania zwolnień w ciąży.
    A jak już kontrolują to prędzej kobitki na własnych działalnościach.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Malwa09 Znajoma

Wysłany: 16 lutego 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehehe czyli trafiłam na sadystę. Skoro wam sami lekarze proponują.

Malwa09
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    a orientujecie sie w kwestii wypłat na l4 i urlopie macierzynskim, jak sa liczone te kwoty?
    Jak ZUS liczy ile wypłacac ciężarnej na L4? To jest 100% naszej wypłaty liczonej ze średniej z 12 miesięcy - przed pójsciem na l4?

To średnia z ostatnich 12 miesięcy, ale w przypadku L4 może być wcześniejsza średnia, jeżeli byłaś na zwolnieniu w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Wysokość wypłaty w przypadku L4 przelicza się po upływie 3 miesięcy od poprzedniego zwolnienia. Nie wiem czy jasno tłumaczę ;) Ale jeśli np. byłaś na L4 w grudniu (obojętnie jak długo), to nie będą na nowo wyliczać Ci wysokości wypłaty, tylko wezmą tamte wyliczenia. Czyli jeśli np. dostałaś podwyżkę od stycznia, to nie będzie ona uwzględniona w wyliczeniach.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na zwolnieniu od samego początku, fakt, że teraz się mega źle czułam, ale w poprzedniej ciąży, która poronilam moja gin też od początku dała mi zwolnienie bez problemu. Sama zapytała czy potrzebuje. Zdarzają się tacy lekarze, którzy nie chętnie to robią. Moja bratowa jakoś w 6 miesiącu chciała pójść na zwolnienie to jej lekarz stwierdził, że on nie widzi wskazań. Sama się jej dziwię, że tyle wytrzymała biorąc pod uwagę prace w sklepie w trybie 11 godzinnym.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zawsze myślałam, że do wypłaty wyliczaja średnia z ostatnich trzech miesięcy, nie miałam pojęcia że z ostatnich 12.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zwolnieniu od tego tygodnia i to że względu na przeziębienie, l4 mam od rodzinnego lekarzs, ale już razczej nie wrócę do pracy. Gin od pierwszej wizyty proponował mi L4 więc nie będzie z tym problemu.
    Ja się zastanawiam nad inną kwestią. Na na L4 mam wpisany adres rodziców, natomiast mieszkam gdzie indziej, bo póki co wynajmujemy z mężem mieszkanie. Może któraś się orientuje jak to się na do kontroli z ZUS?

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolline wrote:
    Zuzia ja przy karmieniu lampkę czasem sobie wypiłam, jak mała skończyła pół roku. Ale już w ciąży kompletna abstynencja to dla mnie podstawa, naoglądałam się ofiar FAS i nigdy bym sobie nawet na odrobine nie pozwoliła. Wg mnie ryzyko nie warte tej chwili przyjemności.

ja ostatnio oddałam mamie Pawełka bo się okazało że ma w sobie alkohol hahaha

Mili-lu lubi tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem w szoku co tu czytam. alkohol w ciąży , no dobrze. jeszcze papierosek i na impreze. masakra

justyna14 lubi tę wiadomość

angelika22
‹‹ 338 339 340 341 342 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ