X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa, wieczorem po jedzeniu połóż się na plecach i spróbuj wyczuć czy nie ma delikatnych smyrnięć w dole brzuszka :) Na początku najczęściej tak można wyczuć malca.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    łaaaaa właśnie poczułam 3 razy pod rząd jak maluszek się poruszył :) jakie to cudowne :)
    Ja też chce, ja też:) a ten mój leniuszek nie chce mamie tej przyjemności zrobić. Pewnie przez łożysko z przodu.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja też chce, ja też:) a ten mój leniuszek nie chce mamie tej przyjemności zrobić. Pewnie przez łożysko z przodu.
    u mnie tak pierwszy raz, ale teraz już nic nie czuje, a tak usiadłam i Was nadrabiam i ręke przyłożyłam do brzuszka nisko i po chwili poczułam raz, potem drugi i zara trzeci, także na pewno to bobiś a nie gazy :)

7w3d 💔
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    A o takiej dostawce nie myslalas?
    https://www.google.pl/search?q=dostawka+do+wózka&client=ms-android-lge&prmd=isvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjIotPi47LZAhWGYlAKHc3jD4IQ_AUIESgB&biw=360&bih=514#imgrc=d7W1-DONWIeoRM:

Też myślałam o podwojnym ale jednak zdecyduje sie na taka dostawke
    Lub taka https://podwojneszczescie.net/mobile/pl/p/Buggypod-IO-boczna-dostawka-do-wozka-/1418
    Myślałam o takim czymś, jak w pierwszym linku, ale moja córa, przynajmniej na razie, uwielbia spać w wózku. To się może zmienić do lata, ale po ciuchutku liczę na to, że się nie zmieni, i że dam radę „drzemkować” dwa maluchy jednocześnie na dworze:P Oczywiście życie zweryfikuje, więc pewnie wstrzymam się z decyzją jeszcze przez dłuższy czas. Ta druga opcja jest super, tylko też raczej nie do spania, ale i tak wygląda na bardziej komfortową i super się składa. Boję się też, że może nie być przystosowana do stelaża wózka retro, ale to jest do sprawdzenia:) Jeśli drzemki się zakończą, to tez się na tę dostawkę zdecyduję, jeśli będzie pasowała do mojego wózka:) Dzięki za podpowiedź:)

Edit: Sprawdziłam, do mojego bebecara nie pasuje, i nie pomogą nawet adaptery:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 21:44

Ania241188 lubi tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do mamusiek, co dla takiego maluszka zamiast kołderki? Ja jestem zupełnie zielona w temacie, ale przeczytałam w necie, ze kołderki to tak dopiero po roczku się sprawdzają. To co zamiast, rożki, śpiworki?

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Pytanie do mamusiek, co dla takiego maluszka zamiast kołderki? Ja jestem zupełnie zielona w temacie, ale przeczytałam w necie, ze kołderki to tak dopiero po roczku się sprawdzają. To co zamiast, rożki, śpiworki?
    Chętnie się też dowiem bo ja też jestem zielona a tu sporo doświadczonych mam jest :-)

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 19 lutego 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak się rozpisałam i wszystko usunęłam..........

Lavendova- to ja kiedyś zachwalałam naszego husky :) Uwielbiam ten wózeczek i się nacieszyć nim nie mogę. Od Lupo miał się różnić akcesoriami tak jak już zostało wspomniane- mufka, śpiworek i osłonka na nóżki. Producent pisał też coś o "cieplejszych materiałach" cokolwiek to znaczy. I drobiazg który zauważyłam w sklepie to husky ma kosz na zakupy zapinany pełnym materiałem a pozostałe modele już tylko siateczką.
    I faktycznie mój jeszcze z 2016 też rozkłada się na dwie części ale widziałam, że w 2017 to zmienili i spacerówka składa się już z siedziskiem.

Była też mowa o koszach Mojżesza. Super sprawa. Na płozach jako kołyska używaliśmy do ok. 5 mies. a jak mały już się w nim za bardzo wiercił- turlanie, siadanie to już tylko czasem na podłodze np. w kuchni jak gotowałam zamiast leżaczka-bujaczka bo te ponoć nie są super zdrowe. Starczy więc na długo a cena nie powala jak na zakup na pół roku- na amazonie kupiłam za ok. 300zł z kompletem pościeli.

Eh, tak się chwalicie tymi ruchami i ja też już bym tak bardzo chciała poczuć ale ten mój bąbelek coś leniwy :p A w drugiej ciąży miało być wcześniej...

Do przykrycia używaliśmy najpierw rożka- w lato raczej się nie sprawdzi. Potem śpiworka i tylko w nim spał synek spokojnie i nie odkrywał się. Na lato planuję kocyk bawełniany taki pleciony- mamy dwa rozmiary- i na upały jeśli będą to pieluszki muślinowe. S

nesssssa lubi tę wiadomość

• Leticia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku korzystaliśmy z rożka. Podobno noworodki lubią mieć ciasno. Niestety mieliśmy jeden i jak wrzuciłam go do prania i na ten czas okrywałam Małą kocykiem, to już potem nie bardzo chciała w tym rożku zasnąć :P Więc w sumie nie wiem ile prawdy w tym umiłowaniu ciasnoty ;) Nasza od samego początku uwielbiała spać na brzuchu, może dlatego kocyk jej bardziej odpowiadał.
    Nie pamietam kiedy przeszliśmy na kołderkę, ale jakoś w drugim półroczu na pewno. A mała, płaska poduszka to jakoś sporo po roku.

Ostatecznie i tak dziecko wam „powie” w czym najlepiej mu się sypia ;) Ale na pewno unikamy nadmiaru rzeczy w łóżeczku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2018, 22:39

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2018, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z leżaczków polecam tiny love. Rozkłada się na całkiem płasko, więc nie ma problemu tego typu, że plecki dziecka są w nienaturalnej pozycji. Jest nieduży i łatwo go przenieść do kuchni czy lazienki. Gdyby nie on, to chyba przez pierwsze miesiące nie miałabym jak brac prysznica :D Szum wody + leżaczek = gwarantowana drzemka ;)
    No i później, jak dziecko urośnie, to można podnieść oparcie i używać jak siedziska, ale już z tej opcji nie korzystałam tak często.

nesssssa, PLPaulina, Marta..a lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:

U nas tez pierwsze 2 miesiace rozki, potem spiworek, a okolo 4 miesiaca zaczelam owijac mala w wombie (tzn. ja to robilam zwyklym kocykiem), bo jak zaczela sie wiercic, to po ciasnym owinieciu zasypiala w mig, a w spieorku byl z tym problem. A po polowie roku dosyala kolderke i podusie (taka prawie plaska...) i tak spi do dzis.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2018, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    A z leżaczków polecam tiny love. Rozkłada się na całkiem płasko, więc nie ma problemu tego typu, że plecki dziecka są w nienaturalnej pozycji. Jest nieduży i łatwo go przenieść do kuchni czy lazienki. Gdyby nie on, to chyba przez pierwsze miesiące nie miałabym jak brac prysznica :D Szum wody + leżaczek = gwarantowana drzemka ;)
    No i później, jak dziecko urośnie, to można podnieść oparcie i używać jak siedziska, ale już z tej opcji nie korzystałam tak często.

Podobal mi sie, ale drogi...

• polkosia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 01:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuję z początku otulać otulaczem :) Rożki są super, ale w chłodniejsze pory roku. Obawiam się, że na okres naszych noworodków się nie sprawdzą.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 02:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam w lipcu i używałam rożka. Wiadomo maluszka nie ubieramy grubo. Mialam trzy rozki na zmiane. Kupiłam też woombie bo mała wybudzal odruch moro ale niestety nie sprawdził się. Mała tak sie przyzwyczaila do rozkow ze teraz uzywa ich jak swoich kolderek i pocieszycieli:-D tylko wyprułam rzepy. Kolderke kupiłam w wyprawce i dalam jej koło 9 miesiaca ale nie lubi spać pod nią ani pod zadnym kocem. Ubieram cieplej i ma swoje rozki :-D. Śpiworek też mieliśmy ale też się nie sprawdził u nas. Każde dziecko jest inne i trzeba wypróbować innych rzeczy. Maluch powie co mu odpowiada a co nie.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u dzieci preferencje do różnych rzeczy zmieniają się jak w kalejdoskopie::-D i wszystko zależy od dziecka. Np. Pola jak przesadzilismy ja do spacerowki to nie chciała jeździć przodem do mnie. Z dwoch pierwszych spacerow biegłam do domu bo tak płakała. I spróbowałam przodem do kierunku jazdy i bingo. Spokój. Musiała widzieć wszystko :)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Czyli zamiast tego kosza Mojżesza? U mnie to nawet byłoby bardziej praktyczne. Łatwiejsze do przenoszenia.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2018, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:

Taki?

https://www.smyk.com/tiny-love-lezaczek-bujaczek-3w1-turkus.html

Właśnie wczoraj na niego wpadłam :P Pamiętam ze moje tez używały, starszą musialam brac do lazienki żeby wziac prysznic,wariactwo :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2018, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje miały rożki na początku, potem kocyki i kolderki. Młoda do tej pory zasypia ze swoim kocykiem, jak bym wiedziala to bym z 10 szt kupiła wtedy no teraz nie da sobie go wymienic na nowy.
    Dopiero sie dowiedzialam co to to woombie :D No nie ma mlwy ze wsadze w to dziecko, bez przesady az tak miazdzyc nie trzeba. Moje nie mialy potrzeb byc posciskane z każdej strony, lekkie otulenie wystarczy. Nie wiem czemu sie spiworki nie sprawdzily u nas, do tej pory muszę wstawac w nocy i mała przykrywac.

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my rozka uzywalismy do noszenia tylko, dzieci zawujalam w rozki ale kocami, i w zaleznosci od pory roku jeszcze dodatkow nakrywalam wlasnie kocem. U mnie oboje spali na leciutki boku, bo balam sie, ze wrazie co sie zakrztusza wlasna slina wiec na noc pod boczek robilam maly waleczek z koca i podkladalam , codziennie z innej strony, zeby dziecko tylko w jedna strine glowki nie trzymalo, wazne zeby zwracac na to uwage. Czasem bralismy wozek do domu jak syn mial kolki i w wozku bujany zasypial na noc czy w nocy. W sypialni mielismy tez zawsze duza pilke i siedzac na niej i sie bujajac dziecko tez ladnie zasypialo na rekach. Generalnie na kolki te wszystkie leki ( mowie o silnycj kolkach) nie dzialaja za bardzo. Na gazy dziala najlepiej lezenie na brzuchu najlepiej na podlodze na jakiejs macie - wtedy dziecko sie samo odgazowuje, ale niestety malo ktore malenstwo chce tak lezec dluzej. Robilismy tez masaze brzuszka zeby pomoc . wszystko zalezy od dziecka, z synem przeszlismy kolki i noce placze a z corka bylo duzo latwiej bo kolek nie bylo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 07:08

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i co mnie zaskoczylo po powrocie do domu z synem? Ze on w nocy nie spi ciuchutko tylko cos pochrapuje pojekuje wydaje rozne dzwieki przez sen i to normlane. Dopiero po dluzszym czasie dzieci spia ciichutko. Tak samo bylo z corka. Pamietam tez, ze z synem przez pierwsze chyba dwa msc lampka jakas sie palila w sypialni cala noc zeby widziala malego :-) takie mialam rozne schizy, z corka spalismu od razu po ciemku :-)

Edit. Takze same mozecie byc zaskoczone co wymyslicie przy pierwszym dziecku :-) czlowiek uczy sie na wlasnycj bledach, rowniez macierzynstwa :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 07:15

7w3d 💔
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam takie słodki schizy przy pierwszym dziecku to się rozklejam. To jest takie urocze, że normalnie nie moge. Wiem że będę miała pierdolca jak się urodzi i różne dziwne rzeczy będę robic,na szczęście mąż jest tym rozsądnym wprowadzającym mnie do pionu. :-)

Leticia, justyna14, Ithildin, ingelita lubią tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
‹‹ 353 354 355 356 357 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ