X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta spokojnie, nie musi być widać :) U mnie właśnie w okolicy pępka jest wybrzuszenie, jak leżę w wannie to brzuch mam nad wodą, ot taka wysepka :D Ale każdy mówi że nie widać.
    Ja nie wymiotowałam prawie wcale, a dzisiaj rano po wodzie... W ogóle co rano mam taki kaszel, uczucie, że cos zalega w przełyku. Jak zacznę kaszleć to zaraz biegne do łazienki :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza i do tego trochę ćwiczyłam przed ciąża i to chyba tez może mieć wpływ że wolniej mi brzuch rośnie, w sumie nadać widać mi trochę mięśni jeszcze :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Syska89, trzymam kciuki za amniopunkcję, bo chyba dzisiaj masz, prawda? Oby poszło sprawnie i bezbolesnie, trzymaj się! I daj znać po wszystkim!
    Jestem juz po, mam sie oszczedzac,przez pierwsze 48 h , na,szczescie poszlo sprawnie i w sumie bezbolesnie, tylko przerazajaca cala procedura jalowosc , igla .. doplacilam do szybszego wyniku fish wiec mam nadzieje ze do piatku wynik.

d'nusia, Leticia, chabasse, Marta..a, AnkaK90, Eilleen, Gypsy lubią tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Jestem juz po, mam sie oszczedzac,przez pierwsze 48 h , na,szczescie poszlo sprawnie i w sumie bezbolesnie, tylko przerazajaca cala procedura jalowosc , igla .. doplacilam do szybszego wyniku fish wiec mam nadzieje ze do piatku wynik.
    oby wszystko zakonczyło się szczęśliwie. teraz wypoczywaj.

syska89 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Czu ktoras z Was tez tak dziwnie reaguje na zelazo ze zamiast zaparc jest wrecz rozwolnienie? Zastanawi sie czy to nie jakies nieporzadane dzialanie juz.

W sumie u mnie jest podobnie. Też na początku miałam trochę problem z zaparciami a teraz jak zaczelam przyjmować wit z żelazem to jest zupełnie inaczej. W ogóle mam wrażenie, że się gorzej czuję po ich polknieciu. Poczekam jeszcze do wizyty W przyszłym tygodniu jak tak dalej będzie to pomyśle nad zmianą na coś innego.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety brzuch juz tak większy. A w pierwszej ciąży też tak koło 21 tygodnia zaczęło byc cos tam widać. Teraz tak wygląda jakbym nie schudła po ciąży. Tego etapu nie lubię bo wygląda jakby człowiek był utyty a nie w ciąży i ludzie pewnie sobie myślą a nie schudła po ciąży :-D. Jak juz brzuszek taki fajny okrągły ciążowy bedzie to bedzie inaczej:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 12:49

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, wszystko oczywiście ok :) Płeć mi obiecał na następnej wizycie, czyli za miesiąc.

justyna14, Lavendova, katka/85, e_mii, PLPaulina, syska89, Dooti, Marta..a, AnkaK90, Kasiaja, Eilleen, niedograna, Gypsy lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Zazdroszcze juz tej pewnosci co do plci. Jestem mega ciekawa co tam u mnie rosnie :-)

ja też jestem mega ciekawa, dlatego na usg prenatalnym spytałam gin, czy cos juz moze nam powiedzieć. Powiedział, ze jego zdaniem bedzie chłopiec. Z kolei mężowi śniło sie ze bedzie dziewczynka :)
    Napięcie rośnie :D

3i492n0agf4rykt3.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Już po wizycie, wszystko oczywiście ok :) Płeć mi obiecał na następnej wizycie, czyli za miesiąc.

No to dobrze jak wszystko ok. Ja też mam nadzieję, że za miesiąc się dowiem kto mieszka w brzuszku.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam duży brzuch :) ale w sumie od poprzedniej ciąży nie minęło dużo czasu i organizm „pamięta” gdzie te wszystkie bebechy poprzesuwać. Rozstępują się przed macicą jak morze przed Mojzeszem ;)

Ania241188, vanilia120, Kasiaja, Anuleczek, Iva79, jej odbicie lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja też jestem mega ciekawa, dlatego na usg prenatalnym spytałam gin, czy cos juz moze nam powiedzieć. Powiedział, ze jego zdaniem bedzie chłopiec. Z kolei mężowi śniło sie ze bedzie dziewczynka :)
    Napięcie rośnie :D
    zazwyczaj jest tak, że ja mówią,że chłopak to chłopak zostaje, to dziewczynki ewentualnie w chłopców się zmieniają, ale róznie może jeszcze byc :)

polkosia lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży startowałam z wagu 52kg i przytyłam uwaga uwaga 20kg :-D nie zalowalam sobie :-D z tym ze mialam duzo wod no ale mała była malutka 2.8kg ale za to 55cm. Pierwsze 10kg szybko zeszło. Teraz jak zaszłam w ciążę to miałam 55kg i mam nadzieję że tyle nie przybiore. Tylko ja sie bardzo dobrze czuje. Nigdy nie zwymiotowalam i apetyt dopisuje:D tylko teraz sie pilnuje żeby tyle nie jeść

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śniło mi się dzisiaj, że pojechaliśmy z mężem do Włoch. W hotelu okazało się, że dostaliśmy pokój szerokości wąskiego łóżka, maluteńki. W dodatku sedes był pod spodem i trzeba to łóżko było podnieść, żeby skorzystać. Myślałam, że pójdziemy z awanturą na recepcję, ale nagle mój mąż zaczął się wspinać na małe okno, które było nad łóżkiem i wylazł na dach. Ja za nim, a tam przepiękny widok na morze i schodzące do niego potężne góry. Zdążyłam się zachwycić widokiem, jak zorientowałam się, że mam w nosie małe ślimaki. Wkurzyłam się na Włochów z ochrony obiektu, bo to na pewno oni mnie tym zarazili. Poszłam więc do nich i zaczęłam na nich smarkac małymi, pomarańczowymi śliniaczkami, które po wysmarknięciu z nosa mnożyły się na nowo.

What is wrong with me? :D

Qumish, nesssssa, Ithildin, edytkaa93, ingelita, Anuleczek lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    zazwyczaj jest tak, że ja mówią,że chłopak to chłopak zostaje, to dziewczynki ewentualnie w chłopców się zmieniają, ale róznie może jeszcze byc :)

Znam 2 przypadki że miały być dziewczynki a w dniu porodu chlopaki :-D i cała wyprawka od nowa :-D u mnie też okolo 18 tygodnia mówiła że chyba chłopak a za 2 tygodnie okazało że dziewczynka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 13:01

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • myszeczka89 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na prenatalnych powiedział, że dziewczę i jest dziewczę :)
    Z tym brzuchem, to jak ktoś mnie nie znał wcześniej, to myśli, ze po prostu mam lekką oponkę (przed ciążą nieskromnie się przyznam, że miałam deseczkę :P), a brat mojego męża to w ogóle mówi, że nie widać jakbym była w ciąży, bo on myśli, ze kobieta OD RAZU ma taki wielki brzuch jak w 9 miesiącu :P w ogóle chłop nie ma pojęcia, że dziecko rośnie stopniowo.
    Ja też się nie mogę doczekać pierwszych ruchów :) Również mam łożysko na przedniej ściance + pierwsza ciąża = pewnie późne poczucie tych ruchów :(
    Dziewczyny kupujecie już jakieś ciuszki dla Waszych maleństw? Wiem, ze większość z Was ma po poprzednich pociechach pewnie :)

hchy3e3kyk7nftnx.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Wydaje mi się, że odnalazłam swój sposób na zaparcia - więc się dzielę.. może komuś też pomoże. Od tygodnia regularnie biorę probiotyk i od 3 dni codziennie jestem w wc, więc uznaję że jak na razie: pomaga! :)
    Ja od poczatku ciazy biorę Pregna Plus-a tam jest żelazo, więc domyslam sie ze u mnie to sie mogło przyczynic do większych zaparć.

W temacie naszych badań prenatalnych, rozmawiałam z jeszcze jednym lekarzem, który 'wrzucił' wszystkie moje wyniki do 3 różnych kalkulatorów. Ryzyko trisomii szalało od 1:kilkaset do 1: kilkadziesiat tysięcy. Twierdzi, że nadal różni lekarze stosują różne metody pomiaru. Jedni mierzą kość nosową, inni nawet nie oceniają jej obecności.. a i tak wszystko to tylko statystyki.

Z tego wszystkiego postanowiliśmy jednak dla świętego spokoju zrobić NIFTY - czekamy na wyniki

chabasse, Iva79 lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Ja mam duży brzuch :) ale w sumie od poprzedniej ciąży nie minęło dużo czasu i organizm „pamięta” gdzie te wszystkie bebechy poprzesuwać. Rozstępują się przed macicą jak morze przed Mojzeszem ;)

Witam w klubie :-D

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Śniło mi się dzisiaj, że pojechaliśmy z mężem do Włoch. W hotelu okazało się, że dostaliśmy pokój szerokości wąskiego łóżka, maluteńki. W dodatku sedes był pod spodem i trzeba to łóżko było podnieść, żeby skorzystać. Myślałam, że pójdziemy z awanturą na recepcję, ale nagle mój mąż zaczął się wspinać na małe okno, które było nad łóżkiem i wylazł na dach. Ja za nim, a tam przepiękny widok na morze i schodzące do niego potężne góry. Zdążyłam się zachwycić widokiem, jak zorientowałam się, że mam w nosie małe ślimaki. Wkurzyłam się na Włochów z ochrony obiektu, bo to na pewno oni mnie tym zarazili. Poszłam więc do nich i zaczęłam na nich smarkac małymi, pomarańczowymi śliniaczkami, które po wysmarknięciu z nosa mnożyły się na nowo.

What is wrong with me? :D

Leticia - sen mistrzowski :)
    Mi też ostatnio śnią się wariackie historie, bardzo wyraźnie i realistycznie ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszeczka89 wrote:
    U mnie na prenatalnych powiedział, że dziewczę i jest dziewczę :)
    Z tym brzuchem, to jak ktoś mnie nie znał wcześniej, to myśli, ze po prostu mam lekką oponkę (przed ciążą nieskromnie się przyznam, że miałam deseczkę :P), a brat mojego męża to w ogóle mówi, że nie widać jakbym była w ciąży, bo on myśli, ze kobieta OD RAZU ma taki wielki brzuch jak w 9 miesiącu :P w ogóle chłop nie ma pojęcia, że dziecko rośnie stopniowo.
    Ja też się nie mogę doczekać pierwszych ruchów :) Również mam łożysko na przedniej ściance + pierwsza ciąża = pewnie późne poczucie tych ruchów :(
    Dziewczyny kupujecie już jakieś ciuszki dla Waszych maleństw? Wiem, ze większość z Was ma po poprzednich pociechach pewnie :)

Nie kupuje narazie. Pierwszą wyprawke też robilam nieśmiało koło 30 tygodnia. Nie chciałam się spieszyć. I tak wiadomo pierwsze ciuszki trzeba kupić i tak nowe bo u nas np. mala ulewala i nie nadają się dla drugiego dzieciątka. Teraz też nie będę się spieszyć z wyprawka choć wiem że to bardzo kusi jak sie widzi pelno malych slicznych ubranek :) zwlaszcza jak pierwsze dzieciatko:)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I np malej zostawilam na pamiatke pierwsze spiochy, pampersa (oczywiscie nie uzytego :-D) smoczek oraz kupilam jej ksiazke "moje pierwsze 5 lat" i wpisuje wazne wydarzenia. Wszystkie pierwsze razy. Pierwsze ząbki kroczki sciecie wloskow itd. Fajna pamiatka :)

Anuleczek lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ