X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta spokojnie, nie musi być widać :) U mnie właśnie w okolicy pępka jest wybrzuszenie, jak leżę w wannie to brzuch mam nad wodą, ot taka wysepka :D Ale każdy mówi że nie widać.
    Ja nie wymiotowałam prawie wcale, a dzisiaj rano po wodzie... W ogóle co rano mam taki kaszel, uczucie, że cos zalega w przełyku. Jak zacznę kaszleć to zaraz biegne do łazienki :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza i do tego trochę ćwiczyłam przed ciąża i to chyba tez może mieć wpływ że wolniej mi brzuch rośnie, w sumie nadać widać mi trochę mięśni jeszcze :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • syska89 Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Syska89, trzymam kciuki za amniopunkcję, bo chyba dzisiaj masz, prawda? Oby poszło sprawnie i bezbolesnie, trzymaj się! I daj znać po wszystkim!
    Jestem juz po, mam sie oszczedzac,przez pierwsze 48 h , na,szczescie poszlo sprawnie i w sumie bezbolesnie, tylko przerazajaca cala procedura jalowosc , igla .. doplacilam do szybszego wyniku fish wiec mam nadzieje ze do piatku wynik.

d'nusia, Leticia, chabasse, Marta..a, AnkaK90, Eilleen, Gypsy lubią tę wiadomość

f2wlh3715msa0zig.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska89 wrote:
    Jestem juz po, mam sie oszczedzac,przez pierwsze 48 h , na,szczescie poszlo sprawnie i w sumie bezbolesnie, tylko przerazajaca cala procedura jalowosc , igla .. doplacilam do szybszego wyniku fish wiec mam nadzieje ze do piatku wynik.
    oby wszystko zakonczyło się szczęśliwie. teraz wypoczywaj.

syska89 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Czu ktoras z Was tez tak dziwnie reaguje na zelazo ze zamiast zaparc jest wrecz rozwolnienie? Zastanawi sie czy to nie jakies nieporzadane dzialanie juz.

W sumie u mnie jest podobnie. Też na początku miałam trochę problem z zaparciami a teraz jak zaczelam przyjmować wit z żelazem to jest zupełnie inaczej. W ogóle mam wrażenie, że się gorzej czuję po ich polknieciu. Poczekam jeszcze do wizyty W przyszłym tygodniu jak tak dalej będzie to pomyśle nad zmianą na coś innego.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niestety brzuch juz tak większy. A w pierwszej ciąży też tak koło 21 tygodnia zaczęło byc cos tam widać. Teraz tak wygląda jakbym nie schudła po ciąży. Tego etapu nie lubię bo wygląda jakby człowiek był utyty a nie w ciąży i ludzie pewnie sobie myślą a nie schudła po ciąży :-D. Jak juz brzuszek taki fajny okrągły ciążowy bedzie to bedzie inaczej:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 12:49

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, wszystko oczywiście ok :) Płeć mi obiecał na następnej wizycie, czyli za miesiąc.

justyna14, Lavendova, katka/85, e_mii, PLPaulina, syska89, Dooti, Marta..a, AnkaK90, Kasiaja, Eilleen, niedograna, Gypsy lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Zazdroszcze juz tej pewnosci co do plci. Jestem mega ciekawa co tam u mnie rosnie :-)

ja też jestem mega ciekawa, dlatego na usg prenatalnym spytałam gin, czy cos juz moze nam powiedzieć. Powiedział, ze jego zdaniem bedzie chłopiec. Z kolei mężowi śniło sie ze bedzie dziewczynka :)
    Napięcie rośnie :D

3i492n0agf4rykt3.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Już po wizycie, wszystko oczywiście ok :) Płeć mi obiecał na następnej wizycie, czyli za miesiąc.

No to dobrze jak wszystko ok. Ja też mam nadzieję, że za miesiąc się dowiem kto mieszka w brzuszku.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam duży brzuch :) ale w sumie od poprzedniej ciąży nie minęło dużo czasu i organizm „pamięta” gdzie te wszystkie bebechy poprzesuwać. Rozstępują się przed macicą jak morze przed Mojzeszem ;)

Ania241188, vanilia120, Kasiaja, Anuleczek, Iva79, jej odbicie lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja też jestem mega ciekawa, dlatego na usg prenatalnym spytałam gin, czy cos juz moze nam powiedzieć. Powiedział, ze jego zdaniem bedzie chłopiec. Z kolei mężowi śniło sie ze bedzie dziewczynka :)
    Napięcie rośnie :D
    zazwyczaj jest tak, że ja mówią,że chłopak to chłopak zostaje, to dziewczynki ewentualnie w chłopców się zmieniają, ale róznie może jeszcze byc :)

polkosia lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży startowałam z wagu 52kg i przytyłam uwaga uwaga 20kg :-D nie zalowalam sobie :-D z tym ze mialam duzo wod no ale mała była malutka 2.8kg ale za to 55cm. Pierwsze 10kg szybko zeszło. Teraz jak zaszłam w ciążę to miałam 55kg i mam nadzieję że tyle nie przybiore. Tylko ja sie bardzo dobrze czuje. Nigdy nie zwymiotowalam i apetyt dopisuje:D tylko teraz sie pilnuje żeby tyle nie jeść

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śniło mi się dzisiaj, że pojechaliśmy z mężem do Włoch. W hotelu okazało się, że dostaliśmy pokój szerokości wąskiego łóżka, maluteńki. W dodatku sedes był pod spodem i trzeba to łóżko było podnieść, żeby skorzystać. Myślałam, że pójdziemy z awanturą na recepcję, ale nagle mój mąż zaczął się wspinać na małe okno, które było nad łóżkiem i wylazł na dach. Ja za nim, a tam przepiękny widok na morze i schodzące do niego potężne góry. Zdążyłam się zachwycić widokiem, jak zorientowałam się, że mam w nosie małe ślimaki. Wkurzyłam się na Włochów z ochrony obiektu, bo to na pewno oni mnie tym zarazili. Poszłam więc do nich i zaczęłam na nich smarkac małymi, pomarańczowymi śliniaczkami, które po wysmarknięciu z nosa mnożyły się na nowo.

What is wrong with me? :D

Qumish, nesssssa, Ithildin, edytkaa93, ingelita, Anuleczek lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    zazwyczaj jest tak, że ja mówią,że chłopak to chłopak zostaje, to dziewczynki ewentualnie w chłopców się zmieniają, ale róznie może jeszcze byc :)

Znam 2 przypadki że miały być dziewczynki a w dniu porodu chlopaki :-D i cała wyprawka od nowa :-D u mnie też okolo 18 tygodnia mówiła że chyba chłopak a za 2 tygodnie okazało że dziewczynka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 13:01

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • myszeczka89 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na prenatalnych powiedział, że dziewczę i jest dziewczę :)
    Z tym brzuchem, to jak ktoś mnie nie znał wcześniej, to myśli, ze po prostu mam lekką oponkę (przed ciążą nieskromnie się przyznam, że miałam deseczkę :P), a brat mojego męża to w ogóle mówi, że nie widać jakbym była w ciąży, bo on myśli, ze kobieta OD RAZU ma taki wielki brzuch jak w 9 miesiącu :P w ogóle chłop nie ma pojęcia, że dziecko rośnie stopniowo.
    Ja też się nie mogę doczekać pierwszych ruchów :) Również mam łożysko na przedniej ściance + pierwsza ciąża = pewnie późne poczucie tych ruchów :(
    Dziewczyny kupujecie już jakieś ciuszki dla Waszych maleństw? Wiem, ze większość z Was ma po poprzednich pociechach pewnie :)

hchy3e3kyk7nftnx.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Wydaje mi się, że odnalazłam swój sposób na zaparcia - więc się dzielę.. może komuś też pomoże. Od tygodnia regularnie biorę probiotyk i od 3 dni codziennie jestem w wc, więc uznaję że jak na razie: pomaga! :)
    Ja od poczatku ciazy biorę Pregna Plus-a tam jest żelazo, więc domyslam sie ze u mnie to sie mogło przyczynic do większych zaparć.

W temacie naszych badań prenatalnych, rozmawiałam z jeszcze jednym lekarzem, który 'wrzucił' wszystkie moje wyniki do 3 różnych kalkulatorów. Ryzyko trisomii szalało od 1:kilkaset do 1: kilkadziesiat tysięcy. Twierdzi, że nadal różni lekarze stosują różne metody pomiaru. Jedni mierzą kość nosową, inni nawet nie oceniają jej obecności.. a i tak wszystko to tylko statystyki.

Z tego wszystkiego postanowiliśmy jednak dla świętego spokoju zrobić NIFTY - czekamy na wyniki

chabasse, Iva79 lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Ja mam duży brzuch :) ale w sumie od poprzedniej ciąży nie minęło dużo czasu i organizm „pamięta” gdzie te wszystkie bebechy poprzesuwać. Rozstępują się przed macicą jak morze przed Mojzeszem ;)

Witam w klubie :-D

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Śniło mi się dzisiaj, że pojechaliśmy z mężem do Włoch. W hotelu okazało się, że dostaliśmy pokój szerokości wąskiego łóżka, maluteńki. W dodatku sedes był pod spodem i trzeba to łóżko było podnieść, żeby skorzystać. Myślałam, że pójdziemy z awanturą na recepcję, ale nagle mój mąż zaczął się wspinać na małe okno, które było nad łóżkiem i wylazł na dach. Ja za nim, a tam przepiękny widok na morze i schodzące do niego potężne góry. Zdążyłam się zachwycić widokiem, jak zorientowałam się, że mam w nosie małe ślimaki. Wkurzyłam się na Włochów z ochrony obiektu, bo to na pewno oni mnie tym zarazili. Poszłam więc do nich i zaczęłam na nich smarkac małymi, pomarańczowymi śliniaczkami, które po wysmarknięciu z nosa mnożyły się na nowo.

What is wrong with me? :D

Leticia - sen mistrzowski :)
    Mi też ostatnio śnią się wariackie historie, bardzo wyraźnie i realistycznie ;)

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszeczka89 wrote:
    U mnie na prenatalnych powiedział, że dziewczę i jest dziewczę :)
    Z tym brzuchem, to jak ktoś mnie nie znał wcześniej, to myśli, ze po prostu mam lekką oponkę (przed ciążą nieskromnie się przyznam, że miałam deseczkę :P), a brat mojego męża to w ogóle mówi, że nie widać jakbym była w ciąży, bo on myśli, ze kobieta OD RAZU ma taki wielki brzuch jak w 9 miesiącu :P w ogóle chłop nie ma pojęcia, że dziecko rośnie stopniowo.
    Ja też się nie mogę doczekać pierwszych ruchów :) Również mam łożysko na przedniej ściance + pierwsza ciąża = pewnie późne poczucie tych ruchów :(
    Dziewczyny kupujecie już jakieś ciuszki dla Waszych maleństw? Wiem, ze większość z Was ma po poprzednich pociechach pewnie :)

Nie kupuje narazie. Pierwszą wyprawke też robilam nieśmiało koło 30 tygodnia. Nie chciałam się spieszyć. I tak wiadomo pierwsze ciuszki trzeba kupić i tak nowe bo u nas np. mala ulewala i nie nadają się dla drugiego dzieciątka. Teraz też nie będę się spieszyć z wyprawka choć wiem że to bardzo kusi jak sie widzi pelno malych slicznych ubranek :) zwlaszcza jak pierwsze dzieciatko:)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2018, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I np malej zostawilam na pamiatke pierwsze spiochy, pampersa (oczywiscie nie uzytego :-D) smoczek oraz kupilam jej ksiazke "moje pierwsze 5 lat" i wpisuje wazne wydarzenia. Wszystkie pierwsze razy. Pierwsze ząbki kroczki sciecie wloskow itd. Fajna pamiatka :)

Anuleczek lubi tę wiadomość

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ