X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    niedograna wrote:
    mój spis z poprzedniej ciąży. Spisałam go z jakiejś strony. Ja mam z firmy tako ;) Dodałam na pierwszą stronę :) jak jakieś jeszcze to dawajcie nazwy to dopisze

Tako??? Opinie mogę prosić?
    Wózek gondolę mogę polecić. Jedynym minusem u mnie akurat była tak jakby odchylająca się opona. Po spacerku ta opona jakby chciała z jednej strony wylecieć. Kupiłam nawet nową, ale problem się powtarzał. Nie wiem czy akurat ja trafiłam na taki przypadek czy po prostu one tak mają.
    A co do spacerówki to zbytnio się nie sprawdziła. Za duża, żeby gdzieś ją włożyć. I kupiłam po prostu nową składaną malutką w tesco na takie szybkie wypady. A tą wielką miałam do kościoła.
    A i duży plus, że wózek ma poręczną dużą torbę i blokadę kół ;)

A u nas do położnej się zaczyna chodzić po 21 tygodniu. Później w szpitalu podaje się dane położnej środowiskowej. I ja po porodzie musiałam się z nią osobiście kontaktować, że urodziłam i ma przyjechać do dziecka. I ona jeździ chyba do 6 tygodnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 10:15

PLPaulina lubi tę wiadomość

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    Jeśli chodzi o wyjmowane szczebelki w łóżeczku to my np nie uzylismy tej opcji ani razu a też koniecznie musiałam mieć takie łóżeczko. Mały jak miał 2 lata dostał nowe łóżko i tyleee :)
    U nas to samo. Nie używalismy tego. Mała od dobrego miesiąca śpi na zwykłym łóżku :) czyli przelozylismy ja jak miała półtora.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja testowałem wyjmowane szczebelki miesiąc temu. To jak mała szła na drzemkę znajdowałam ją śpiąca na środku pokoju na dywanie. Ha ha na razie się skończyła z tym przygodą. A w sierpniu i tak łóżeczko zmienia właściciela.

• Marnat Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2018, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Dziś zachęcona wózkową rozkminą na forum obejrzałam kilka wózków, ale tylko się przeraziłam, za duży wybór;) oglądałam tego Husky i od razu nasunęło mi się pytanie, czy te skrętne przednie koła da się zablokować, zeby w razie potrzeby nie były skrętne?

Widziałam tez ładne łóżeczko, Marcell Klupś, ale nie wiem na co poza wyglądam powinnam zwrócić uwagę?

Mamy łóżeczko klups, akurat było na promocji w smyku. Po pozytywnych opiniach na temat producenta bardzo zawiodłam się jakością :( przy szczebelkach był zaschnięty klej, który musiał wypłynąć. Dla mnie bardzo słabe bo niemowlak próbujący albo już stojący w łóżeczku te górne barierki często liże... I musieliśmy sie napracować żeby to zdjąć. Tak, że na to jeszcze zwróciłabym uwagę :) A szuflady też nie mamy, słyszałam że przez nią ciężko stanąć przy samym łóżeczku. Trzymamy tam większe zabawki, żeby nie stały po środku pokoju :) a ze szczebelków wyciąganych zaczęliśmy korzystać bardzo wcześnie - jak dziecko zaczęło raczkować. Wchodził do łóżeczka się bawić bo w nocy spał z nami, a przy drzemce w ten sposób mógł przyjść do nas do innego pomieszczenia sam jak się obudził. Nie musiał nas wołać. Każdy sam sobie opracuje system :)

Jeszcze w kwestii smogu to nawet jeśli w domu miało by być 90% tego co na zewnątrz to zawsze o te 10% mniej o warto zostac w domu. Rok temu jak synek sie urodził na jesień to nakupowaliśmy kwiatków "oczyszczających" powietrze i też jest trochę lepiej. Wyraźnie czuć różnicę między domem a dworem.Po spacerze w smogu naszego cudownego miasta bardzo szybko kończy się fatalnym samopoczuciem, u męża nawet krwotokami z nosa :/ Przez dzieciaki i to więzienie w domu planujemy przeprowadzkę w okolice lasu. Juz nie mogę się doczekać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 11:55

kozalia lubi tę wiadomość

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyposażenia łóżeczka to u mnie żadne ochraniacze ani baldachimy. Uroczo to wygląda ale jak dla mnie nie ma to żadnej praktycznej funkcji. Noworodek nie obije się o barierki, a zakładając te „bajery” ograniczam przepływ powietrza, a przede wszystkim to siedlisko kurzu. Przy dziecku i tak sporo roboty, prania i prasowania to po co sobie dokładać roboty ;-) Przy pierwszym dziecku dałam się ponieść ale szybko ściągnęłam. Wtedy miałam łóżeczko przy swoim łóżku i musiałam się podnosić żeby zobaczyć małego bo ochraniacz i baldachim zasłaniał.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 11:57

PLPaulina, Leticia, Ada2405 lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie tak sobie pomyślałam, że obciążając wózki często patrzyłam na prezentacje na YouTube- wszystkie funkcje są tam fajnie pokazane. Mnie pomogło wybrac te które chciałam jeszcze pomacać w sklepie i wizyta była dosłownie paro minutowa- Patrz mężu to mój nr1, ma to to i to. -jest super bierzemy xD przejechał kółko po sklepie i tak dokonaliśmy tego arcytrudnego zakupu :)

Ktoś pytał o śpiworki do wózka. W husky był w komplecie wiec dodatkowego nie kupowałam ale tego też użyłam tylko dwa razy. Kocyk plus osłonka i jest ok :)

Ochrony na szczebelki nie są zalecane dla najmłodszych :( mogą być przyczyną nagłej śmierci łóżeczkowej. Temat mnie przeraża wiec sama nie kupowałam. Tak samo poduszka dla noworodka- nawet jej nie potrzebuje. Na poczatku synek spal w koszu i teraz też tak zamierzam kłaść, w tedy o żadne szczebelki sie nie obija. Teraz mi sie przypomniało że przy wypisie ze szpitala lekarz nam nawet mówił żeby wyciągnąć ochraniacze, poduszki, maskotki i żeby nikt nie palił przy dziecku :) takie zalecenia dostaliśmy, a my nie palący.

Czy ktoś jeszcze wizytuje raz na miesiąc tylko? Oszaleć można...

Leticia, ingelita lubią tę wiadomość

• LondyńskieSerduszko Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesli

wg Kości udowej moja dzidzia ma 16+0 tc
    wg brzuszka 15+2
    wg główki 15+0

waga 140

to jak mam rozumieć który to w końcu tydzień?

3jgx9jcgsbc0lwer.png
    3jvzjw4zl5cjzvox.png
    03.08.2017 [*] Aniołek 8tc+3
    mthfr677, Pai1-4G, Vr2 —> metyle+ heparyna 0,4mg
    Hashimoto, niedoczynność—> euthyrox 75/100
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej faktycznie, a ja nawet o tym nie pomyślałam. Mały miał ochraniacze na szczebelki i piękny baldachim od urodzenia. A faktycznie macie racje, że takie dziecko przecież się nie obije o szczebelki.
    A w sklepach to kuszą takimi ślicznymi wystrojami i jak tu nie kupić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizytuje raz na miesiąc.. teraz dostaję szału. Ten czas się dłuży strasznie. :( :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LondyńskieSerduszko wrote:
    Dziewczyny jesli

wg Kości udowej moja dzidzia ma 16+0 tc
    wg brzuszka 15+2
    wg główki 15+0

waga 140

to jak mam rozumieć który to w końcu tydzień?

Tydzien ciąży wynika z OM lub jest porwierdzony przy pierwszych usg. Nie zmienia sie tc ze względu na pomiary dziecka bo z reguly sie różnią wielkością.

vanilia120, DobrejMysli, Leticia, d'nusia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam baldachim i ochraniacz, chyba zalozylam później napewno nie od urodzenia. Nagla śmierć łóżeczko ma nie poznana przyczynę, sa tylko hipotezy czynniki ryzyka, wiele z nich jest związane tez z przebiegiem ciąży, sama opieka po urodzeniu, spaniem na brzuchu, bezdechem, wadami serca, wadami genetycznymi itd

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po porodzie każą budzić noworodka co 3h do karmienia bo spada cukier. Nastawilam sobie budzik i budziłam mała. Pierwszy raz ciężko było mi ją dobudzic taka była zmęczona po porodzie. A dziewczyna która leżała na sali ze mna miała to gdzieś i powiedziała że jak będzie głodna to sama się obudzi. Dostała rano taki opierdziel od położnych... Następnej nocy nawet jak córka jej płakała to nie słyszała tak twardo kobieta spała. Musiałam ja budzić ;-D

Ja mialam monitor oddechu dla małej kupiony. Spałam spokojniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 13:16

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Budzić noworodka co 3h na karmienie? Nic nikt mi takiego nie kazał robić.

• chabasse Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam tez kazali budzić i z mężem tak robilismyb. Potem się dowiedziała ze to w cale nie jest konieczne. Niestety bardzo późno. I w ten sposób sama sobie zafundowalam nieptzespane w 100 procentach noce, bo synek akurat uwielbial spać i pewnie sam by się obudził na jedzonko. No ale teraz już jestem mądrzejszy o te wiedzę i na pewno z niej skorzystam.

Ada2405, Leticia lubią tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to w końcu trzrba budzić czy Nie??? :D

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie budziłam, skoro na żądanie to na żądanie ;-) tak samo ze starszym niemowlakiem, mój dostaje jeść jak się o to upomni nigdy nie wciskałam mu jedzenia bo „musi” mieć 5 posiłków. Przez takie wciskanie jedzenia dzieci mają niechęć do posiłków. Znam takie przypadki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 13:56

Ada2405, Leticia lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie budzę. Moje spały tylko coś tam brzeczaly to ja im wtedy na śpiocha albo cyca albo butle, jak chce to wypije jak nie to wypluje i śpi dalej :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle lekko fiksuje, ruchow nie czuję brzuch mi nawet zmalal a wieczorem bolał. Zdecydowanie za długo co miesiąc usg.

LondyńskieSerduszko lubi tę wiadomość

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazali budzić napewno tej pierwszej doby po porodzie aby cukier za bardzo nie spadł

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mówię żeby budzić tygodniowego noworodka czy półrocznego niemowlaka. Mówię o pierwszych dobach w szpitalu. Kazali wybudzac to wybudzalam.

Zobaczycie co Wam powiedzą po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 14:04

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ