X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    W ogóle lekko fiksuje, ruchow nie czuję brzuch mi nawet zmalal a wieczorem bolał. Zdecydowanie za długo co miesiąc usg.
    W Anglii obowiązują 2 lub 3 usg bodajze na ciążę. I pierwsze dopiero po 13 tygodniu chyba. Tam są do tego przyzwyczajeni. Dla mnie zdecydowanie za mało to by było. Jak opowiadalam bratowej (angielce) że tyle jest u nas usg była zdziwiona.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 14:04

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    W Anglii obowiązują 2 lub 3 usg bodajze na ciążę. I pierwsze dopiero po 13 tygodniu chyba. Tam są do tego przyzwyczajeni. Dla mnie zdecydowanie za mało to by było. Jak opowiadalam bratowej (angielce) że tyle jest u nas usg była zdziwiona.

W PL na nfz też są 3 usg :D
    "Pierwsze należy wykonać już między 11. a 14. tygodniem ciąży, kolejne pomiędzy 15. a 20. Ostatnie między 20. a 24. tygodniem ciąży. "

Ale lekarz który ma sprzęt w gabinecie robi usg na wizycie.
    limit wizyt też określa nfz.

A też dużo kobiet prowadzi ciążę prywatnie. I jak często chce chodzić na wizyty to chodzi. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 14:16

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ale lekarz który ma sprzęt w gabinecie robi usg na wizycie. Ich limit też określa nfz.

A też dużo kobiet prowadzi ciążę prywatnie. I jak często chce chodzić na wizyty to chodzi. :)

Tego nie wiedziałam. Bo w pierwszej ciąży też chodziłam na NFZ i za każdym razem miałam usg.

Też chodziłam między wizytami na nfz prywatnie. Zwłaszcza jak mnie coś niepokoilo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 14:21

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi budzić nie kazali. Czasami dzieci nie mają tego odruchu, czy coś, i nie budzą się i wtedy trzeba pilnować- znajoma tak miała.

A ja dzisiaj poczułam dwa puknięcia :) Tyle czekałam, wsłuchiwałam się i nic, a dzisiaj siedząc sobie przy ciasteczku poczułam :D

Anuleczek lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My łóżeczko dopiero niedawano złożyliśmy przed 2 urodzinami. Akurat nam szuflada była niezbędna, bo wcześniej mieszkaliśmy w mikroskopijnym mieszkanku, wiec każde miejsce bylo na wagę złota. Wyciągane szczebelki były tylko do zabawy w łóżku, jak córka chciała w dzień w nim poskakać lub położyć misia. Tak to w nocy zawsze do tej pory mnie wola i nie wędruje, z reszta nawet bym nie chciała żeby po ciemku wychodziła sama, wiec jak dla mnie tej dziury wcale być nie musi. Ochraniacz kupiłam przed rokiem dopiero, bo często siadała w nocy śpiąc i waliła głowa w szabelki, szła spać z głowa z jednej strony, a znajdowałam ją po drugiej ;)

Wózek mamy maxi cosi mura 4. Bardzo ciężki, ale urzekła mnie spacerówka, bardzo chciałam kupić quinny no, ale siedzonko kubełkowe ciasne i małe, siostry syn nie chciał w nim siedzieć, wiec zrezygnowałam. A maxi cosi trochę przypomina, bo ma pałąk i całkiem inny wygląd niż reszta wózków. Ale najważniejszym czynnikiembylo to, ze gondola ma raczki do trzymania ;) zamieszkaliśmy na4 pietrze bez windy, niby schowek na klatce był, ale często coś ginęło-uroki dużego miasta. Wiec radziliśmy sobie tak, ze wózek czekał na mnie w aucie - jak wychodziłam brałam córkę albo już w gondoli, albo na ręce i składałam stelaż który był w bagażniku i szliśmy na spacerek. Wracając stelaż do bagażnika, gondola albo brałam do góry, albo w aucie i małż przynosił do domu później. Generalnie tyle ile razy stelaż byk składany i rozkładany jest dalej w dobrym stanie. No a teraz mam windę, wiec bym kupiła inny, ale chyba spacerówkę kupię później tylko nowa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 14:34

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nie kazali budzić na karmienie, ale moja się budziła sama. Jednak dziewczyna z sali dostała opr od położnej, ze cała nic dziecko nie karmiła, bo spało. Z tym cukrem tak jest, ze szybkospada i trochę strach

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pierwszą dobę kazali odpoczywać i dać odpocząć dziecku. Potem w zaleceniach było napisane, że co 3 godziny karmienie i w nocy tak też żeby produkcję mleka rozkręcić. Nie budziłam specjalnie, bo nie musiałam. Jak parę razy zdarzyło mu się spać 4h to korzystałam. Skoro normalnie na żądanie głód go wybudzał to najwidoczniej nie był w tych kilku przypadkach głodny. Nie ma co męczyć maluszka :( To tak jak z tymi 5 posiłkami - zupełna racja, nic na siłę.
    Zalecenia położnych zmieniają się z każdym rokiem, dowiemy się wszystkiego albo na SR albo w szpitalu. Większość kojarzy Sudokrem? No parę lat temu u mojej cioci było must have i cudo, a teraz mówi się, że to absolutnie nie dla niemowląt. Kosmetyk stworzony ponoć z myślą o starszych ludziach. Ze 3 lata temu kazano dzieciom dawać wit. D i K. A ja w 2016 miałam dawać tylko D bo K dawali odrazu po porodzie maluszkowi. Wszystko się zmienia :)

Anuleczek, pumka1990 lubią tę wiadomość

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    "Pierwsze należy wykonać już między 11. a 14. tygodniem ciąży, kolejne pomiędzy 15. a 20. Ostatnie między 20. a 24. tygodniem ciąży. "

Ale lekarz który ma sprzęt w gabinecie robi usg na wizycie.
    limit wizyt też określa nfz.

Ja chodzę na nfz i wizyty mam co 2-3 tygodnie. Dodatkowo lekarz mnie odsyła do innego ginelologa na usg prenatalne i tak samo pewnie będzie z polowkowym bo mój się po prostu ma tym nie zna.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Marnat Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedograna wrote:
    ojej faktycznie, a ja nawet o tym nie pomyślałam. Mały miał ochraniacze na szczebelki i piękny baldachim od urodzenia. A faktycznie macie racje, że takie dziecko przecież się nie obije o szczebelki.
    A w sklepach to kuszą takimi ślicznymi wystrojami i jak tu nie kupić?

W sklepach jest niestety wiele rzeczy niekoniecznie służących dziecku :( każdy chce zarobić, a rozentuzjazmowane mamy to bardzo dobry biznes. Sama się dałam naciągnąć na kilka nie potrzebnych rzeczy :/

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko budzi sie na karmienie dopiero jak nie przybiera na wadze, a to.wiadomo dopiero po tygodniu dwoch na pierwszej kontroli. Wczesniej bez sensu budzic, jesli dziecko ladnie spi, to korzystac i tez spac albo odpoczywac. Generalnie karmienie piersi jest na zadanie, nie zadanie matki tylko na zadanie dziecka. Wiec kazda z nas bedzie wiedziala ze.jej maluszek jest glodny jak.wlaczy syrene :) i nie dajcie sobie.wciskac kitu. Jest jeszcze jedna sytuacja kiedy czeste karmienie jest wskazane jak dziecko ma wysoka bilirubine, wtedy to pierwsze mleko jest malo tresciwe ale za.to wiecej sie dziecko.napija wiec szybciej wyplukuje ta bilirubine. Ale jesli waga ok i zoltaczka nie meczy to dac dziecku spac :)

Edit. Ale oczywiscie nikomu nic.nie.narzucam, kazda zrobi jak uwaza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 15:44

Leticia, Anuleczek, pumka1990 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Ja chodzę na nfz i wizyty mam co 2-3 tygodnie. Dodatkowo lekarz mnie odsyła do innego ginelologa na usg prenatalne i tak samo pewnie będzie z polowkowym bo mój się po prostu ma tym nie zna.
    Usg prenatalne w 16 tyg?

7w3d 💔
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie ja napisałam że teraz miałam zrobione prenatalne ????????

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Kasiaja Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marnat miałam tak z sudocremem. 14 lat temu, gdy syna urodziłam, tylko ten, nie inny więc przed drugim dzieckiem zaopatrzyłam się właśnie w ten krem. Jakież było moje zdziwienie gdy w szpitalu kazali smarować bepanthenem, odpowiedziałam, że moje dziecko będę smarować czym chcę, a nie tym za co akurat oni mają profity ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2018, 17:03

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • siuLa Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii właśnie zauważyłam ze mamy córki z tego samego roku i miesiąca :) i teraz pewnie też będziemy mieć dzieci z tego samego miesiąca :)

e_mii lubi tę wiadomość

oar8gox1ykrczaoa.png
    qggbtel.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koleżanki, czy spotkałyscie się już z mrowieniem rąk w nocy? Ja od dwóch dni budzę się w ciągu nocy i czuje , że mam scierpniętą którąś z rąk. Nie muszę na niej nawet spać by mi zdrętwiała. mrowi ot tak.
    Na szczęście jakiś czas temu przeczytałam w necie że tak może się zdarzać więc nie przestraszyłam się ale ostrzegam w razie jakby któraś miała podobnie :/
    Nie wiem czy jest na to jakaś rada...

klz9df9hzzd4pe9c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm wy mowicie ze ochraniecze do lozeczka odcinaja doplyw powietrza a ja tak sie teraz przygladam tym koszom mojzesza, na kolkach oraz temu shnuggle, i tam jest dziecko w srodku wlasciwie calo zabudowane materialem. To biorac pod uwage jego male wymiary czy dziecku nie bedzie tam latem duszno i goraco? Powietrze tam slabo dochodzi.
    Moze lepiej w takim razie kolyske albo faktycznie zwykle lozeczko...

• Leticia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też właśnie miałam ostatnio rozkminkę na ten temat. Poduszki i ochraniacze nie, bo dziecko może przytulić buzię i się udusić nie mogąc się przekręcić, ale czy to samo nie może zdarzyć się w takim koszu? Przecież z racji rozmiarów do ścianki kosza ma bliżej niż do ochraniacza w łóżeczku...

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:
    Koleżanki, czy spotkałyscie się już z mrowieniem rąk w nocy? Ja od dwóch dni budzę się w ciągu nocy i czuje , że mam scierpniętą którąś z rąk. Nie muszę na niej nawet spać by mi zdrętwiała. mrowi ot tak.
    Na szczęście jakiś czas temu przeczytałam w necie że tak może się zdarzać więc nie przestraszyłam się ale ostrzegam w razie jakby któraś miała podobnie :/
    Ja tak mam z prawą ręką najczęściej. Czasami mi trochę drętwieje bez powodu. Zastanawiałam się co jest grane.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam ten „luksus”, ze nie musiałam wybudzać małej, bo jak dwie godziny ciągiem spała, to już aze świat było :p a zwykle koło godziny nie więcej sypiała w pierwszych miesiacach.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2018, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DobrejMysli wrote:
    Mi że 2 razy tak się zdarzyło, czułam jakby ktoś mi leżał na rękach, bo zdretawialy obie i kiedy jedna. Nie jest to przyjemne szczególnie w nocy, ale cóż... Rano teraz mam też drobne skrzepy krwi w nosie... Takie nasze uroki :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
‹‹ 424 425 426 427 428 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ