X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam z wlasnego doseiadczenia ze jakbysmy sie nie szykowaly ile bysmy nie czytaly, to i tak to wszystko bedzie nowe pierwsze i bedzie stres i nerwy nie raz, ale kazda ma to w sobie i kazda sobie poradzi, ze wszystkim problemami, wazne zeby robic wszystko w zgodzie z wlasnymi oczekiwanimi i planami i te sugestie innych czasem po prostu umiec olac. My na pierwsza kapiel syna zaprosilismy moja mame a ona wszystko po swojemu. Tyle nerwow nas to kosztowalo ze druga kapiel i wszystkie kolejne byly tylko w mojej i meza obecnosci i wszystko na spokojnie jak my chcielismy bez takich nerwow.

Edit. Dodam ze schemat kapania zaczerpnelismy ze szkoly rodzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 09:05

7w3d 💔
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle śniło mi się dzisiaj ze byłam na wizycie i lekarz mi potwierdził płeć dzidziusia pokazując wielkie kohones na monitorze...heh już bardzo chciałabym wiedzieć na 100% kto tam w brzuchu mieszka...

justyna14, Ania241188, Leticia, DobrejMysli lubią tę wiadomość

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie rozumiem tych wszystkich zabobonow z wczesnym kupowaniem wyprawki. To znaczy ze jak ktoś kupi i poroni to sie tak bardzo nie przejmie bo wyprawki nie kupił? Bez sensu. Ja bym może jeszcze przed samym zajsciem w ciążę nie kupowała bo to akurat troche na wyrost ale juz w ciąży można sobie powoli wszystko kompletowac. Ja zaczynam nie wcześniej niż w 6 miesiącu bo wcześniej nie mam potrzeby ale jak ktoś chce to powinien olac zabobony i kupować.

Ja akurat książek nie czytalam ani nie radzilam sie nikogo. Przyszlo wszystko naturalnie. Tylko raz szukałam jakiks rady co zrobić z tym nadmiarem pokarmu który u mnie wystepowal bardzo długo i byl nie do opanowania, to jak uslyszalam ze mam nie odciagac nic i tylko karmic na zadanie a to samo zmsie dopasuje to stwierdziłam zeby sie poszly walic z tymi radami nie realnymi. Więc robilam wszystko po swojemu i naszczęście ominelo mnie zapalenie piersi chociaż. Także rady radami a własny rozum i intuicje tez trzeba miec :P

Carolline lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie będę wisiała na telefonie z moją mamą i będę pytać dużo, ale wolę zapytać niż się stresować. Generalnie w rodzinie jest sporo małych dzieci więc ktoś zawsze się znajdzie co mi pomoże i wiele rzeczy przyjdzie też naturalnie

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie cos znalazlam w kontescie kosza nazywa sie fisher price soothing motion bassinet. Fajne ale nie wiem czy sie sprawdzi. Coraz bardziej sie przekonuje do standardowej kolyski.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma co tak wcześnie czytać książek o pielęgnacji niemowląt, bo jak przyszło co do czego, to okazało się, że i tak nic nie pamiętałam z tego :D
    Można mieć coś na półce na wszelki wypadek i zaglądać w razie konkretnych pytań :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wizyta i pewnie wyznaczy mi termin usg polowkowego.doczekac sie nie moge.

Kaszel nadal mega meczy wiec i do.inrernisty jutro ide. Zobaczymy co powie.

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro na pobranie krwi idę i 12.03 mam wizytę

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O teraz mi się przypomniało, robicie morfologie i mocz przed każdą wizyta? Mi lekarz powiedział, że jak jem normalnie, objawów zapalenia nie mam i wszystkie pierwsze wyniki są ok to nie będziemy robić co wizytę

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na krew idę w sobotę. Muszę przed każdą wizytą robić krew + mocz i dodatkowo robię tsh. :)

A wizyta 12.03. :D niech zleci szybko bo zaczynam swirowac.
    Brzuch zerowy. Brak ruchów. I głupie myśli mam. :(

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z otulaniem niemowlaka? Czy po porodzie faktycznie powinno się go otulac? Tesciowa mi wmawia że przez pierwsze miesiące powinnam otulac ciasno dziecko bo inaczej będzie miało problem z bioderkami i stawami...
    A wszędzie pisze tylko o tym że otulanie ma lepszy wpływ na sen dziecka.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    O teraz mi się przypomniało, robicie morfologie i mocz przed każdą wizyta? Mi lekarz powiedział, że jak jem normalnie, objawów zapalenia nie mam i wszystkie pierwsze wyniki są ok to nie będziemy robić co wizytę
    Tak,wizyte mam co 4 tyg teraz i przed kazda mocz morfologia i tarczyca.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Jak to jest z otulaniem niemowlaka? Czy po porodzie faktycznie powinno się go otulac? Tesciowa mi wmawia że przez pierwsze miesiące powinnam otulac ciasno dziecko bo inaczej będzie miało problem z bioderkami i stawami...
    A wszędzie pisze tylko o tym że otulanie ma lepszy wpływ na sen dziecka.
    Na bioderka to najlepsze szerokie pieluchowanie i cwiczenia a nie owijanje. Owijanie ciasne daje tyle ze.dziecko czuje sie bezpieczniej bo w brzuszku mialo ciasno, wiec zawiniete czuje sie.ppdobnie jak przez ostatnie miesiace. Tyle, nie wplywa to chyba na nic wiecej.

vanilia120 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie budziłam, karmienie na żądanie ;)

A książkę polecam "ciężarówką przez 9 miesięcy"

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Na bioderka to najlepsze szerokie pieluchowanie i cwiczenia a nie owijanje. Owijanie ciasne daje tyle ze.dziecko czuje sie bezpieczniej bo w brzuszku mialo ciasno, wiec zawiniete czuje sie.ppdobnie jak przez ostatnie miesiace. Tyle, nie wplywa to chyba na nic wiecej.
    Dokładnie

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co wizytę mam tylko badanie moczu, wizyty co miesiąc a na nich badanie na krześle +ph mi sprawdza, waga i ciśnienie. Wizyty mniej więcej co 4 tygodnie, sama wybieram termin więc nie jest to idealnie tyle czasu :)

Na każdą wizytę mam jakieś dodatkowe badanie, tym razem morfologia :)
    Wcześniej miałam w ciąży tsh raz, cytomegalię i raz toksoplazmozę bo nie mam przeciwciał.

Połówkowe mam ustalone na 15.03 19t1d, ostanie usg to było to genetyczne 13t2d, więc nie mogę się już doczekać. Ponieważ usg robię w innym miejscu, to lekarza prowadzącego mam dopiero 29.03, tak asekuracyjnie żeby w razie co zacząć l4 od 1 kwietnia jakby była taka potrzeba, a jak nie będzie to od 1 maja na pewno już uciekam odpoczywać i dopieszczać mieszkanie :)
    Na szczęście wyszedł mi brzuch z dnia na dzień i przestałam wymiotować więc jestem też spokojniejsza :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja na krew idę w sobotę. Muszę przed każdą wizytą robić krew + mocz i dodatkowo robię tsh. :)

A wizyta 12.03. :D niech zleci szybko bo zaczynam swirowac.
    Brzuch zerowy. Brak ruchów. I głupie myśli mam. :(

Nie martw się. Mi brzuch jakoś zmalał, ruchów też nie czuję a dziś 17+1.

Dwa dni temu miałam wizytę i nasza Helenka ma już 12 cm, a na usg ruszała czym mogła. Mimo to ja nic nie czuję nadal. Lekarz uspokajał i mówił, że to kwestia indywidualna i niektóre kobiety czują dopiero porządne kopniaczki około 23 tygodnia. Chociaż ja marzę o tym, żeby w końcu już tego doświadczyć... czuć, że noszę w sobie dziecko :) Mam nadzieję, że do usg połówkowego już będę ją czuła bo wtedy to dopiero zeświruję. Kolejna wizyta dopiero za 5 tygodni.

A co do badań to ja krew robię co drugą wizytę, bo wyniki ok. Mocz co wizytę.

Dodatkowo muszę w domu 3 razy dziennie mierzyć ciśnienie i prowadzić dziennik, bo na wizytach mam wysokie i lekarz nie bardzo wie co ze mną zrobić. W domu mam prawidłowe. Przepływy przez łożysko też wychodzą prawidłowo, dzidziuś prawidłowo rośnie więc wklucza żebym miała nadciśnienie. Narazie więc żyję podpięta pod ciśnieniomierz i nie wdrażamy żadnego leczenia.

Ogólnie to ja mocno się stresuje każdą wizytą i chyba dlatego mi wtedy się podnosi. Poza tym wiem już, że na wizycie będę miała wysokie i jeszcze bardziej się nakręcam. Mam chyba syndrom białego fartucha.

Mimo wszystko ta sprawa ciśnienia trochę mnie jednak martwi. Czy któraś z was też ma taki problem? Czy tylko ja jestem takim nietypowym przypadkiem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 12:47

polkosia lubi tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma co tak wcześnie czytać książek o pielęgnacji niemowląt, bo jak przyszło co do czego, to okazało się, że i tak nic nie pamiętałam z tego :D
    Można mieć coś na półce na wszelki wypadek i zaglądać w razie konkretnych pytań :)

Dokładnie tak to działa najlepiej :) kupiłam książkę" księga dziecka, od narodzin do drugiego roku życia" Searsów i to jest jak encyklopedia. Po porodzie poczytałam rozdziały dotyczące pierwszych chwil a tak to zaglądam w razie potrzeby. Jest spis alfabetyczny i tematyczny wiec łatwo znaleźć co nas w danej chwili interesuje. Dla mnie książka super, bo ma normalne podejście do rodzicielstwa oparte na intuicji więc w większości rozwiązania moich problemów były" nie panikuj" :P

A samej pielęgnacji uczyłam się na szkole rodzenia, nie przecenione źródło wiedzy. Odrazu czułam się pewniej a i mąż był w ten sposób zaangażowany i zorientowany co i jak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 12:19

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyty chodze co około poltora tygodnia- 2 tygodnie, a badania mam jeśli lekarz każe. Teraz mam w piątek i pewnie też coś zleci. Często mam badanie moczu bo raz wyszły mi mocno podwyższone leukocyty, a pozatym infekcje dróg moczowychc są częste w ciąży. Najgorsze jest to że ja nie odczułam wtedy żadnych dolegliwościcz tym związanych, więc przed każdym badaniem boję się co tym razem tam wyjdzie

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedograna wrote:
    Ja nie budziłam, karmienie na żądanie ;)

A książkę polecam "ciężarówką przez 9 miesięcy"

Poleciła mi ją przyjaciółka, właśnie czytam :) zabawnie napisana, choć w porównaniu z wiedzą jaką mam z tego forum, to mam wrażenie, że książka jest dla totalnych "noob-ów" ciążowych ;) I napisana ładne parę lat temu, więc niektóre kwestie są już mniej aktualne. Pozwala spojrzeć na ciąże z przymrużeniem oka;)

niedograna lubi tę wiadomość

‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ