Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam z wlasnego doseiadczenia ze jakbysmy sie nie szykowaly ile bysmy nie czytaly, to i tak to wszystko bedzie nowe pierwsze i bedzie stres i nerwy nie raz, ale kazda ma to w sobie i kazda sobie poradzi, ze wszystkim problemami, wazne zeby robic wszystko w zgodzie z wlasnymi oczekiwanimi i planami i te sugestie innych czasem po prostu umiec olac. My na pierwsza kapiel syna zaprosilismy moja mame a ona wszystko po swojemu. Tyle nerwow nas to kosztowalo ze druga kapiel i wszystkie kolejne byly tylko w mojej i meza obecnosci i wszystko na spokojnie jak my chcielismy bez takich nerwow.

Edit. Dodam ze schemat kapania zaczerpnelismy ze szkoly rodzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 09:05

7w3d 💔
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2018, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle śniło mi się dzisiaj ze byłam na wizycie i lekarz mi potwierdził płeć dzidziusia pokazując wielkie kohones na monitorze...heh już bardzo chciałabym wiedzieć na 100% kto tam w brzuchu mieszka...

justyna14, Ania241188, Leticia, DobrejMysli lubią tę wiadomość

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie rozumiem tych wszystkich zabobonow z wczesnym kupowaniem wyprawki. To znaczy ze jak ktoś kupi i poroni to sie tak bardzo nie przejmie bo wyprawki nie kupił? Bez sensu. Ja bym może jeszcze przed samym zajsciem w ciążę nie kupowała bo to akurat troche na wyrost ale juz w ciąży można sobie powoli wszystko kompletowac. Ja zaczynam nie wcześniej niż w 6 miesiącu bo wcześniej nie mam potrzeby ale jak ktoś chce to powinien olac zabobony i kupować.

Ja akurat książek nie czytalam ani nie radzilam sie nikogo. Przyszlo wszystko naturalnie. Tylko raz szukałam jakiks rady co zrobić z tym nadmiarem pokarmu który u mnie wystepowal bardzo długo i byl nie do opanowania, to jak uslyszalam ze mam nie odciagac nic i tylko karmic na zadanie a to samo zmsie dopasuje to stwierdziłam zeby sie poszly walic z tymi radami nie realnymi. Więc robilam wszystko po swojemu i naszczęście ominelo mnie zapalenie piersi chociaż. Także rady radami a własny rozum i intuicje tez trzeba miec :P

Carolline lubi tę wiadomość

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie będę wisiała na telefonie z moją mamą i będę pytać dużo, ale wolę zapytać niż się stresować. Generalnie w rodzinie jest sporo małych dzieci więc ktoś zawsze się znajdzie co mi pomoże i wiele rzeczy przyjdzie też naturalnie

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie cos znalazlam w kontescie kosza nazywa sie fisher price soothing motion bassinet. Fajne ale nie wiem czy sie sprawdzi. Coraz bardziej sie przekonuje do standardowej kolyski.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma co tak wcześnie czytać książek o pielęgnacji niemowląt, bo jak przyszło co do czego, to okazało się, że i tak nic nie pamiętałam z tego :D
    Można mieć coś na półce na wszelki wypadek i zaglądać w razie konkretnych pytań :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro wizyta i pewnie wyznaczy mi termin usg polowkowego.doczekac sie nie moge.

Kaszel nadal mega meczy wiec i do.inrernisty jutro ide. Zobaczymy co powie.

7w3d 💔
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro na pobranie krwi idę i 12.03 mam wizytę

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O teraz mi się przypomniało, robicie morfologie i mocz przed każdą wizyta? Mi lekarz powiedział, że jak jem normalnie, objawów zapalenia nie mam i wszystkie pierwsze wyniki są ok to nie będziemy robić co wizytę

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na krew idę w sobotę. Muszę przed każdą wizytą robić krew + mocz i dodatkowo robię tsh. :)

A wizyta 12.03. :D niech zleci szybko bo zaczynam swirowac.
    Brzuch zerowy. Brak ruchów. I głupie myśli mam. :(

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z otulaniem niemowlaka? Czy po porodzie faktycznie powinno się go otulac? Tesciowa mi wmawia że przez pierwsze miesiące powinnam otulac ciasno dziecko bo inaczej będzie miało problem z bioderkami i stawami...
    A wszędzie pisze tylko o tym że otulanie ma lepszy wpływ na sen dziecka.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    O teraz mi się przypomniało, robicie morfologie i mocz przed każdą wizyta? Mi lekarz powiedział, że jak jem normalnie, objawów zapalenia nie mam i wszystkie pierwsze wyniki są ok to nie będziemy robić co wizytę
    Tak,wizyte mam co 4 tyg teraz i przed kazda mocz morfologia i tarczyca.

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Jak to jest z otulaniem niemowlaka? Czy po porodzie faktycznie powinno się go otulac? Tesciowa mi wmawia że przez pierwsze miesiące powinnam otulac ciasno dziecko bo inaczej będzie miało problem z bioderkami i stawami...
    A wszędzie pisze tylko o tym że otulanie ma lepszy wpływ na sen dziecka.
    Na bioderka to najlepsze szerokie pieluchowanie i cwiczenia a nie owijanje. Owijanie ciasne daje tyle ze.dziecko czuje sie bezpieczniej bo w brzuszku mialo ciasno, wiec zawiniete czuje sie.ppdobnie jak przez ostatnie miesiace. Tyle, nie wplywa to chyba na nic wiecej.

vanilia120 lubi tę wiadomość

7w3d 💔
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie budziłam, karmienie na żądanie ;)

A książkę polecam "ciężarówką przez 9 miesięcy"

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Na bioderka to najlepsze szerokie pieluchowanie i cwiczenia a nie owijanje. Owijanie ciasne daje tyle ze.dziecko czuje sie bezpieczniej bo w brzuszku mialo ciasno, wiec zawiniete czuje sie.ppdobnie jak przez ostatnie miesiace. Tyle, nie wplywa to chyba na nic wiecej.
    Dokładnie

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co wizytę mam tylko badanie moczu, wizyty co miesiąc a na nich badanie na krześle +ph mi sprawdza, waga i ciśnienie. Wizyty mniej więcej co 4 tygodnie, sama wybieram termin więc nie jest to idealnie tyle czasu :)

Na każdą wizytę mam jakieś dodatkowe badanie, tym razem morfologia :)
    Wcześniej miałam w ciąży tsh raz, cytomegalię i raz toksoplazmozę bo nie mam przeciwciał.

Połówkowe mam ustalone na 15.03 19t1d, ostanie usg to było to genetyczne 13t2d, więc nie mogę się już doczekać. Ponieważ usg robię w innym miejscu, to lekarza prowadzącego mam dopiero 29.03, tak asekuracyjnie żeby w razie co zacząć l4 od 1 kwietnia jakby była taka potrzeba, a jak nie będzie to od 1 maja na pewno już uciekam odpoczywać i dopieszczać mieszkanie :)
    Na szczęście wyszedł mi brzuch z dnia na dzień i przestałam wymiotować więc jestem też spokojniejsza :)

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja na krew idę w sobotę. Muszę przed każdą wizytą robić krew + mocz i dodatkowo robię tsh. :)

A wizyta 12.03. :D niech zleci szybko bo zaczynam swirowac.
    Brzuch zerowy. Brak ruchów. I głupie myśli mam. :(

Nie martw się. Mi brzuch jakoś zmalał, ruchów też nie czuję a dziś 17+1.

Dwa dni temu miałam wizytę i nasza Helenka ma już 12 cm, a na usg ruszała czym mogła. Mimo to ja nic nie czuję nadal. Lekarz uspokajał i mówił, że to kwestia indywidualna i niektóre kobiety czują dopiero porządne kopniaczki około 23 tygodnia. Chociaż ja marzę o tym, żeby w końcu już tego doświadczyć... czuć, że noszę w sobie dziecko :) Mam nadzieję, że do usg połówkowego już będę ją czuła bo wtedy to dopiero zeświruję. Kolejna wizyta dopiero za 5 tygodni.

A co do badań to ja krew robię co drugą wizytę, bo wyniki ok. Mocz co wizytę.

Dodatkowo muszę w domu 3 razy dziennie mierzyć ciśnienie i prowadzić dziennik, bo na wizytach mam wysokie i lekarz nie bardzo wie co ze mną zrobić. W domu mam prawidłowe. Przepływy przez łożysko też wychodzą prawidłowo, dzidziuś prawidłowo rośnie więc wklucza żebym miała nadciśnienie. Narazie więc żyję podpięta pod ciśnieniomierz i nie wdrażamy żadnego leczenia.

Ogólnie to ja mocno się stresuje każdą wizytą i chyba dlatego mi wtedy się podnosi. Poza tym wiem już, że na wizycie będę miała wysokie i jeszcze bardziej się nakręcam. Mam chyba syndrom białego fartucha.

Mimo wszystko ta sprawa ciśnienia trochę mnie jednak martwi. Czy któraś z was też ma taki problem? Czy tylko ja jestem takim nietypowym przypadkiem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 12:47

polkosia lubi tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Marnat Koleżanka

Wysłany: 4 marca 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma co tak wcześnie czytać książek o pielęgnacji niemowląt, bo jak przyszło co do czego, to okazało się, że i tak nic nie pamiętałam z tego :D
    Można mieć coś na półce na wszelki wypadek i zaglądać w razie konkretnych pytań :)

Dokładnie tak to działa najlepiej :) kupiłam książkę" księga dziecka, od narodzin do drugiego roku życia" Searsów i to jest jak encyklopedia. Po porodzie poczytałam rozdziały dotyczące pierwszych chwil a tak to zaglądam w razie potrzeby. Jest spis alfabetyczny i tematyczny wiec łatwo znaleźć co nas w danej chwili interesuje. Dla mnie książka super, bo ma normalne podejście do rodzicielstwa oparte na intuicji więc w większości rozwiązania moich problemów były" nie panikuj" :P

A samej pielęgnacji uczyłam się na szkole rodzenia, nie przecenione źródło wiedzy. Odrazu czułam się pewniej a i mąż był w ten sposób zaangażowany i zorientowany co i jak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2018, 12:19

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na wizyty chodze co około poltora tygodnia- 2 tygodnie, a badania mam jeśli lekarz każe. Teraz mam w piątek i pewnie też coś zleci. Często mam badanie moczu bo raz wyszły mi mocno podwyższone leukocyty, a pozatym infekcje dróg moczowychc są częste w ciąży. Najgorsze jest to że ja nie odczułam wtedy żadnych dolegliwościcz tym związanych, więc przed każdym badaniem boję się co tym razem tam wyjdzie

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niedograna wrote:
    Ja nie budziłam, karmienie na żądanie ;)

A książkę polecam "ciężarówką przez 9 miesięcy"

Poleciła mi ją przyjaciółka, właśnie czytam :) zabawnie napisana, choć w porównaniu z wiedzą jaką mam z tego forum, to mam wrażenie, że książka jest dla totalnych "noob-ów" ciążowych ;) I napisana ładne parę lat temu, więc niektóre kwestie są już mniej aktualne. Pozwala spojrzeć na ciąże z przymrużeniem oka;)

niedograna lubi tę wiadomość

‹‹ 426 427 428 429 430 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ