X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie - czy jak wam się ta macica stawia to tak ze czujecie jakby twarda piłkę w brzuchu i tak w tym brzuchu jakby ciasno aż się niedobrze robi? Ja z tamtej ciąży nie pamietam czegoś takiego a zauważyłam ze wieczorami twardnieje mi mocno brzuch na godzinę czy dwie- ale nic mnie nie boli tylko niedobrze mi trochę. Wczoraj wieczorem ta piłka mi tak „wyszła” ze jak leżałam to wyraźnie czułam akrobacje maluszka- najpierw pukanie a później normalnie czułam jak szaleje „ w środku”.Takie to dziwne ze czuje dzidziusia przy twardnienia brzucha ale poprzedni raz tez czułam ruchy jak brzuch mi stwardniał...Macie tez tak???? Bo dla mnie to dosyć nowe doświadczenie...

Ania241188 lubi tę wiadomość

17u96iyeyg94k79c.pngiv09ej28xdie32dv.png
    Aniołek [*] 6 tc 5.07.2017
    Moje serduszko Olcia 12.03.2014
    Aniołek [*] 6 tc 2011
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 09:26

7w3d 💔
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez biorę codziennie wieczorem 1 tabletkę i wczoraj tez wzięłam ale jakoś chyba nie działa na to twardnienie...Co do nospy- gdyby bolało to bym pewnie wzięła.Zapytam dziś lekarza zobaczymy co na to powie...Do wizyty 7,5 h.Rany mam nadzieje ze dziś poznam płeć- tak się na to nastawilam ze jak się nie da podejrzeć to chyba się zdołuję..

Aniołek [*] 6 tc 2011
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyglada na to, że to moje bóle nie mają podłoża ginekologicznego, uff :) Dostałam luteinę, ale to tak profilaktycznie.

Przy okazji poprosiłam, żeby zerknął maluchowi między nogi :) małe siedziało po turecku, więc pewności nie ma, ale wygląda na dziewczynkę :) kazał się jednak nie przyzwyczajać do tej myśli, bo chłopiec siedząc po turecku mógł sobie co nieco przygnieść ;) Mocniej powalczymy na kolejnej wizycie, dziś tylko tak na szybko było.

Marta..a, kozalia, Ithildin, PLPaulina, AnkaK90, justyna14, niedograna, Dooti, ingelita, nesssssa lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tym twardnieniem macicy to rzeczywiście jest takie uczucie jakby zamieniała się w kamień. Natomiast godzina bez przerwy to długo, myślę, że trzeba to sprawdzić u lekarza.
    Same twardnienia nie są niczym groźnym, ale czasem mogą skutkować skracaniem szyjki, więc koniecznie powiedz o tym ginowi.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • szulc.klara Nowa

Wysłany: 7 marca 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie
    stoje przed dylematem szczepionki na pneumokoki czy zakupić Prevenar w aptece koło około 1200 zł czy skusić się na bezpłatna Synflorix? coś doradzicie?

• szulc.klara Nowa

Wysłany: 7 marca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Myśmy wybrali szczepionki 6w1 i pneumokoki. Na rotawirusy też się nie zdecydowała właśnie z tych względów co piszesz. Położna też odradzala nam na rota szczepić.
    Gorączkę dostała po ostatnim szczepieniu 6w1 ale tylko jeden dzień. Tak też dobrze przeszła szczepienia.

A na pneumokoki jaka wybrac szczepionke bezplatna Synflorix czy platna Prevenar? Ta platna to około 1200 zł w portfelu mniej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1200 zl? Przesada. Moje byly synflorixem szczepione. Zawiera 10 serotypow a prevnar 7 i bardziej jest na rynek amerykański. Sama zdecyduj.

• e_mii Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    1200 zl? Przesada. Moje byly synflorixem szczepione. Zawiera 10 serotypow a prevnar 7 i bardziej jest na rynek amerykański. Sama zdecyduj.

Ja szczepiłam Prevenarem. Z tego co mi wiadomo, to właśnie on zawiera więcej serotypów. Za szczepienie płaciłam w przychodni około 300 za jedną dawkę.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuleczek wrote:
    A ja mam pytanie - czy jak wam się ta macica stawia to tak ze czujecie jakby twarda piłkę w brzuchu i tak w tym brzuchu jakby ciasno aż się niedobrze robi? Ja z tamtej ciąży nie pamietam czegoś takiego a zauważyłam ze wieczorami twardnieje mi mocno brzuch na godzinę czy dwie- ale nic mnie nie boli tylko niedobrze mi trochę. Wczoraj wieczorem ta piłka mi tak „wyszła” ze jak leżałam to wyraźnie czułam akrobacje maluszka- najpierw pukanie a później normalnie czułam jak szaleje „ w środku”.Takie to dziwne ze czuje dzidziusia przy twardnienia brzucha ale poprzedni raz tez czułam ruchy jak brzuch mi stwardniał...Macie tez tak???? Bo dla mnie to dosyć nowe doświadczenie...
    Tak też mam. W pierwszej miałam to dopiero pod koniec ciąży jak dużo chodziłam. A teraz reż głównie wieczorem tylko mnie chwyta na chwilę i jak się położę to puszcza

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Ja szczepiłam Prevenarem. Z tego co mi wiadomo, to właśnie on zawiera więcej serotypów. Za szczepienie płaciłam w przychodni około 300 za jedną dawkę.

Wg netu prevnar ma 7 serotypow. Chyba ze ten prevnar 13?

• e_mii Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio też to zauważyłam, macica mi się stawia głównie w nocy. Przy przekręcaniu się czuję bardzo twardy brzuch. W pierwszej ciąży też bardzo szybko to mi się zaczęło, brałam tonę nospy, magnezu i luteiny. Teraz zaczęłam brać magnez, ale zaczyna mnie to martwić. Za tydzień mam wizytę, na pewno o to zapytam.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• e_mii Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Wg netu prevnar ma 7 serotypow. Chyba ze ten prevnar 13?

Sprawdziłam, szczepiłam dokładnie Prevenarem 13.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• agania Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepilismy prevenarem.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szulc.klara wrote:
    A na pneumokoki jaka wybrac szczepionke bezplatna Synflorix czy platna Prevenar? Ta platna to około 1200 zł w portfelu mniej.
    Nie znam tej drugiej. Myśmy szczepiliśmy prevenar. Fakt kosztuje trochę. Ale przy drugim teraz skorzystam z bezpłatnej

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Anuleczek Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez szczepilam prevenarem 13-koszt jednej dawki wynosił 250 zł ( trzeba poszukać bo apteki maja różne ceny). Tej bezpłatnej nie znam ale jeśli jest podobna w składzie to pewnie wybrałabym bezpłatna.

Aniołek [*] 6 tc 2011
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzilam dokladnie w ksiazeczkach, wiec starsza byla szczepiona Pneumo 23 Vaccine, a mlodsza synflorix.

Mam tez rozbieznosc co do szczepionki na odre, starsza byla priorix, a mlodsza m-m-rvax-pro.

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    A mnie zastanawia to że my byliśmy szczepieni normalnie i nie było autyzmu, adhd, dysleksji itd. Ogólnie jak nie było internetu to byliśmy zdrowsi.
    Myśle ze to nie kwestia braku internetu tylko tego, ze wtedy wielu chorób nieznano, wiele było słabiej rozpoznanych i z biegiem czasu wiedza medyczna się pogłębia :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    ja już mam upatrzoną taką poduszke "kure" z La millou :)
    La Millou jest genialne :) chociaż ta kura do karmienia sprawdziła mi się najmniej, jest krótka, nie okala dobrze brzucha i podcza karmienia mi zwyczajnie odjeżdżała i w efekcie karmiłam bez :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też prevenar 13

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ