WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzajcie sklad i dawki w tych suplementach. Np minimalna zalecana dawka dha to 300 mg a czesc specyfikow ma tylko 200 mg. Natomiast polskie tow ginekologiczne zaleca nie mniej niz 500 mg a dla kobiet zagrozonych przedwczesnym porodem 1000 mg.

Z terminem polowkowych to chyba chodzi o to ze do ktoregos tygodnia mozna jeszcze terminowac jakby wyszly wady. Pozniej ju pomimo ciezkich wad nie wolno.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 13:12

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie będzie na połówkowych 21+4, tak wyliczyła położna. W zasadzie nawet na prenatalne to pytali o ostatnią OM dopiero wtedy wyznaczył mi lekarz termin.
    W głównej mierze termin połówkowych jest z prawnego punktu tylko. W tym czasie w przypadku wykrycia wad letalnych prawo dopuszcza przerwanie ciąży, a później już nie można nic zrobić.

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam, ze nie w każdej aptece Ziko są te same ceny. W Wawie w mojej dzielnicy są dwie i jedna, która jest dalej jest tańsza, a ta blisko juz niestety nie tak bardzo.
    Odnośne usg połówkowego to ja sie sugerowałam wpisem mamyginekolog czyli skończony 20 tydzien do końca 22t (ta górna granice wyznacza nasze prawo do terminacji). Ja sie zapisałam na 20t6d

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 13:23

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, górna granica uzależniona jest bardziej od strony prawnej, mama ginekolog o tym pisała https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
    Poczułam właśnie ruchy 0yahoo.gif takie już porządne, niestety te „bąbelki” przegapiłam pewnie przez to łożysko na przedniej ścianie

Marta..a, DobrejMysli, misia-kasia, chabasse, marcela123, pumka1990 lubią tę wiadomość

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Austrii mozna do 16 tc a w wypadku ciezkiego uposledzenia i wad genetyczych chyba nawet porodu. Chyba bo nie moge znalezc konkretnych informacji, ale to bylo dziwne ze az tak dlugo.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Córka 2 latka i 5 miesięcy i nosi 24 rozmiar butów.

U nas 2l5m i 26.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę kupić jakiś zestaw witamin, bo biorę wszystko osobno. Co możecie powiedzieć o Feminovit + DHA? jest niedrogi w porównaniu do innych takich supli, wprawdzie ma mało DHA, ale to będę zażywać dodatkowo. Czy witamina D nie powinna być podawana razem z wit K, żeby się lepiej przyswajała?

Albo Falvit mama? Czy witamina A w składnie nie powinna mnie niepokoić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 13:40

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Dokładnie, górna granica uzależniona jest bardziej od strony prawnej, mama ginekolog o tym pisała https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
    Poczułam właśnie ruchy 0yahoo.gif takie już porządne, niestety te „bąbelki” przegapiłam pewnie przez to łożysko na przedniej ścianie

U mnie łożyska na przedniej ścianie, ja wyczułam ruchy wcześnie. I do tej pory je czuję, ale wciąż tak samo słabiutko. Muszę się położyć na brzuchu na płaskim, jak mam pewność, że mi nic poza tym w brzuchu nie bulgoce, potrafię wyczuć małego pływaka. Podczas normalnego funkcjonowania to nie ma szans, żeby coś poczuć... Też już czekam na te konkretne kopniaki. Choć w pęcherz to chyba dzidzia celuje, bo co chwilę chce mi się biec... (choć wciąż mało piję, nie umiem się zmusić...)

Kasiaja lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Dziewczyny a miała któraś z Was to rozejście łonowe? Bo sobie poczytałam i zaczynam się vbac tego bólu jak dzidzia będzie większa.

W drugiej ciąży musiałam chodzić o kulach z powodu rozejścia. W pierwszej jakoś przetrwałam, bo byłam na zwolnieniu i leżałam cały czas. Teraz niestety już mi mocno dokucza. Prawdopodobnie nie będę czekać z badaniami i zrobię USG za 1-2 miechy. W poprzednich ciążach nie miałam badań, dopiero RTG kilka miesięcy po porodzie, który z resztą nie wykazał rozejścia, tylko stan zapalny, także po porodzie się to zeszło samoistnie. Jednak ból dokuczał mi jeszcze 8-9 miesięcy od porodu. Generalnie jest taka zasada, że dopóki jesteś w stanie stanąć na jednej nodze (chociaż na milisekundę), to rozejście jest fizjologiczne. Jeżeli ból jest paraliżujący, że nie jesteś w stanie założyć spodni, bo nie uniesiesz nogi, to znaczy, że jest źle i trzeba uważać. Ja w drugiej ciąży nosiłam pas biodrowy przeciw rozchodzeniu się, ale niewiele pomogło.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Ile ja bym dała żeby się poruszać. A niestety muszę ciągle leżeć przez moja krótka szyjke ;(

Jak krótka?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Trzymam kciuki żeby chociaż Tobie się podniosło. U mnie na razie lipa.

Oby Tobie tez się podniosło, czytałam że niektórym się podbioslo nawet w okolicach 30 tc i na to liczę, bo tez nie wyobrażam sobie siedzenia na szpilkach i czekania na ewentualne krwawienia i szpital :/ szczególnie, ze lato idzie, a tu być uziemionym to byłaby masakra :-o

Ja biorę mama dha premium plus dodatkowo magnez, bo ma formę słabo przyswajalna. Bierze się 2 tabletki dziennie, a paczka 60 tabletek w aptece internetowej wapteka.pl to 30zl i koszty dostawy poniżej 10zl. Zawsze biorę jeszcze pare potrzebnych rzeczy i tym bardziej się opłaca. Także ta apteka ma czasem lepsze ceny niż gemini.

W poprzedniej ciąży łykałam trivagin i lacibios femina jest chyba ciut tańszy, choć mój lekarz nie był pozytywnie nastawiony do ich działania

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    Aż dziwne. Ja mam szyjke 3 cm i kazał mi się oszczędzać. Teraz wyszło że skrocila się do 2.4 cm i mam nakaz leżenia. A bierzesz magnez na te bole?

Już doczytałam. Przy 2,4 cm, jak po 10-14 dniach leżenia, nie wydłuży się, to zagadaj o pessar. Bo mi w pierwszej ciąży nagle z 3,5 zrobiło się 1 i ledwo uniknęłam przedwczesnego porodu, bo już była za krótka szyjka, żeby założyć (tzn. założyli mi, ale było ryzyko, że spadnie samoistnie), dostałam sterydy na rozwój płuc i leżałam bardzo długo w szpitalu. W drugiej ciąży przy 2,5 założyli mi pessar i miałam spokojną głowę aż do końca :) I mogłam wszystko robić. To naprawdę super sprawa.

vanilia120 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Też muszę kupić jakiś zestaw witamin, bo biorę wszystko osobno. Co możecie powiedzieć o Feminovit + DHA? jest niedrogi w porównaniu do innych takich supli, wprawdzie ma mało DHA, ale to będę zażywać dodatkowo. Czy witamina D nie powinna być podawana razem z wit K, żeby się lepiej przyswajała?

Albo Falvit mama? Czy witamina A w składnie nie powinna mnie niepokoić?

Tak wit D powinno sie brac z wit K2mk7 w odpowiedniej proporcji.

• Zolza_ Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Poklkosia za info. No mi wczoraj ortopeda zrobił USG i stwierdził rozejście na 7 mm a to dopiero 5 miesiac więc wczesnie. A jak czytałam o tych strasznych bólach to się zaczęłam bać.

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • Av Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi to mówić, dziewczyny, ale Wasza "niedograna" jest trollem. Za bardzo mi jej posty przypominały naszą "antoninę" więc poszukałam. Proszę, oto zdjęcie USG, jakie Wam zapodała jako niby jej:
    https://zapodaj.net/images/62353b2f4869c.png
    A tutaj to samo niewykadrowane zdjęcie, pochodzi z 2008 roku:
    12-week-ultrasound-pictures-13-fancy-weekly-ultrasounds.jpg

Ta osoba - bo nawet nie wiemy, jakiej na pewno jest płci - powinna się pilnie leczyć.

f2w3ol2adwu1ceje.png
    Leon :)
  • angelika1995 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie codziennie rano i w nocy szczególnie jak się budzę do toalety , strasznie boli podbrzusze. biorę 2x1 tabletkę magnezu ale nie wiem czy to coś pomaga bo nie mam typowo twardego brzucha... ma któraś z Was tak?

angelika22
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:
    Dzięki Poklkosia za info. No mi wczoraj ortopeda zrobił USG i stwierdził rozejście na 7 mm a to dopiero 5 miesiac więc wczesnie. A jak czytałam o tych strasznych bólach to się zaczęłam bać.
    Ja mialam rozejscie spojenia ale po porodzie. Naprawde nic przyjemnego i straszny bol, nawet morfina mi nie pomagala. Nie moglam podniesci nogi nawet na 5 cm.
    Teraz jestem w polowie ciazy, ale juz bardzo bola mnie krzyze, miednica i dol brzucha... nie wiem co bedzie dalej.
    Takze komplikacje po porodzie daja o sobie znac.

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zolza_ wrote:

E, to nie jest źle :) Znam dziewczyny, co miały 25 mm w połowie ciąży. Leż dużo, nawet jak masz siedzieć na kanapie, to się kładź :) Do 10 mm to spokojnie fizjologiczne, przy 15 zaczyna dokuczać.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • agania Autorytet

Wysłany: 14 marca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia_wop wrote:
    Oby Tobie tez się podniosło, czytałam że niektórym się podbioslo nawet w okolicach 30 tc i na to liczę, bo tez nie wyobrażam sobie siedzenia na szpilkach i czekania na ewentualne krwawienia i szpital :/ szczególnie, ze lato idzie, a tu być uziemionym to byłaby masakra :-o

Mam taką nadzieję, że się uda. Chociaż strach jest, bo jest umiejscowione w bliźnie i jak przyrośnie to nie ma możliwości przemieszczania się. Ale trzeba być dobrej myśli. :)

Zosia_wop lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • DobrejMysli Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Av wrote:
    Przykro mi to mówić, dziewczyny, ale Wasza "niedograna" jest trollem. Za bardzo mi jej posty przypominały naszą "antoninę" więc poszukałam. Proszę, oto zdjęcie USG, jakie Wam zapodała jako niby jej:

Ta osoba - bo nawet nie wiemy, jakiej na pewno jest płci - powinna się pilnie leczyć.

No to ładnie. Niezłe śledztwo AV.

Niedograna, naprawdę korzystałaś z czyichś zdjęć ściągniętych z neta??
    Przestaje to wszystko rozumieć.. Przecież jak padły podejrzenia to się ich wyparłaś. Już nie lepiej było się przyznać bądź ściemnić że jesteś moderatorką a nie brnąć że jedna z nas?

klz9df9hzzd4pe9c.png
‹‹ 487 488 489 490 491 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ