WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie jakieś swoje sposoby na napady głodu? Marwitki spoko, ale ile można. Nie chcę się zapychać owocami też bo jednak to cukier.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za rady, może faktycznie pomoc teściów czy rodziców się przyda. Ja jesteś raczej typem Zosi-samosi, wyobrażam sobie, ze jakby na cały dzień miały do mnie przyjechać mama czy teściowa to by mnie to tylko bardziej irytowalo. Przy pierwszej kąpieli na pewno wolałabym być sama z mężem, na pewno będzie to stresujące przeżycie, czy wszystko robimy dobrze, ale chyba wole to, niż pouczanie co jak robić, zwłaszcza ze ich wiedza może być trochę przedawniona;) Za to pomoc z obiadem czy zakupami chętnie bym przygarnęła;) Ale ja sobie mogę gadać, rzeczywistość zweryfikuje;)

Marta..a lubi tę wiadomość

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Dzięki za rady, może faktycznie pomoc teściów czy rodziców się przyda. Ja jesteś raczej typem Zosi-samosi, wyobrażam sobie, ze jakby na cały dzień miały do mnie przyjechać mama czy teściowa to by mnie to tylko bardziej irytowalo. Przy pierwszej kąpieli na pewno wolałabym być sama z mężem, na pewno będzie to stresujące przeżycie, czy wszystko robimy dobrze, ale chyba wole to, niż pouczanie co jak robić, zwłaszcza ze ich wiedza może być trochę przedawniona;) Za to pomoc z obiadem czy zakupami chętnie bym przygarnęła;) Ale ja sobie mogę gadać, rzeczywistość zweryfikuje;)

Chyba mam tak samo jak Ty :)
    Nie wyobrażam sobie nadzoru dziadków na start.

Ale zastanowiło nie to co dziewczyny piszą o maleństwie.. może lepiej żeby mąż zabrał na start z 2-3 wolnego a ojcowski jednak trochę później?

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za urodzenie dziecka przysługuje jeszcze 2 dni okolicznościowego, warto i o tym pamiętać :)
    A ojcowski można podzielić na dwa - i na przykład wziąć tydzień na początku na powrót do domu, a kolejny tydzień później, jak zrobi się trudniej. W okolicach 5 tygodnia jest pierwszy skok rozwojowy, to może być tez niezły moment ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • ingelita Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pierwszych kąpieli noworodka, to pamietam ten strach, stres i trzęsące się ręce... Ale można i w ten sposób:
    https://youtu.be/PV75rr79Hz0 :)
    Chciałabym tak umieć:)

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez były dwie cc i po każdej był ze mną ojciec dziecka. Pomagal kąpać nosić pieluchowac szeroko (niepamietam kiedy zaczelismy) i kleilismy razem pępek malej bo tak nam kazali. Chyba z ok miesiac byl pozniej wrocil do siebie bo nie mieszkalismy razem. Przyjechała moja mama i pomagała głównie sama obecnoscia i obiadem, bo mloda bya a cycku 24h na dobe wiec co tu mozna pomóc. I przy usypianiu wieczornym bo to bylo wyjatkowo upierdliwe dziecko :P
    Przy drugiej tez byl ze mną tylko ok 2 tyg potem wrócił do holandii a ja zostalam sama z dwójką dzieci i przeprowadzką. Także szybko musialam dojsc do siebie i wszytko ogarnąć. Na szczęście mała tym razem byla niezbyt wymagajaca. Ale napewno lepiej kogoś miec w razie czego. Tak jak dziewczyny pisza zalezy od was i od dziecka. Jeśli sie trafi ciężko model to wykończycie sie ciaglym płaczem dziecka to strasznie na psychike dziala.

Teraz mój obecny napewno będzie w domu te 2 tygodnie. A później od września czeka mnie zasuw dziewczyny do szkoly nauka zadania maluch i sama to bede musiala ogarnąć ale damy radę:)

• ingelita Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziś, wraz z nowym tygodniem ciąży, przywitałam pierwszą siarę :P

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy jeszcze jak przezyjecie poród. Jeśli będzie traumatyczny to trudniej dojść do siebie, wieksze ryzyko depresji poporodowej i wtedy napewno warto nie zostać samej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 11:24

• edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też sobie myśle że jestem taka zosia samosia i wszystko sama ogarne ale to pewnie teraz jest takie myślenie:p życie samo zweryfikuje i pewnie będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc mamy czy kogokolwiek, oczywiscie jeśli nie będą narzucać swojego zdania zbyt przesadnie:)

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie też zawsze wszystko ja sama, ale jednak od początku ciąży wiem, że będę chciała mieć pomoc. Pewnie przyjadą teściowie, ale nie wiem czy końcówki sierpnia nie spędza właśnie w szkole. Ale dość blisko mam rodziców.
    Dzisiaj zaczynam 18 tydzień i jestem przerażona... Już tak mało czasu do końca ciąży zostało!

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie za jakieś 20 tygodni juz będę po cc :)

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No czas leci strasznie szybko :|

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krótka ta ciąża :p pierwszy trymestr mi się ciągnął... Może dlatego że to było takie czekanie na ten bezpieczny etap, a teraz tydzień po tygodniu. Za chwilę połowa ciąży.
    Mąż teraz będzie pracował od 14 do zachodu słońca i zastanawiam się czy dam radę pracować do końca czerwca... Co prawda będzie mi pomagał, gotując obiad, ale w weekend będę sama :/

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ingelita wrote:
    Odnośnie pierwszych kąpieli noworodka, to pamietam ten strach, stres i trzęsące się ręce... Ale można i w ten sposób:
    https://youtu.be/PV75rr79Hz0 :)
    Chciałabym tak umieć:)
    Przed porodem też najbardziej bałam się kąpieli ale jak przyszło co do czego to o dziwo zero stresu ;)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ile dziewczyn ma zaplanowane cc? i z jakich powodów jeśli można wiedzieć?
    tak pytam tylko z ciekawości :)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • edytkaa93 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wierze ze to juz 5 miesiąc. Najlepsze ze jak ubiore luźniejsze ciuchy to ciąży po mnie nie widac:p aż zastanawiam sie czy to tak może być... Zawsze myślałam że jak zajde w ciąże to tyyle czasu potrwa do urodzenia dziecka, a tym czasem nawet nie wiem kiedy to leci. Pewnie ciągło się nam będzie pod koniec, tym bardziej że lipiec i sierpień bywają bardzo gorące.

17.08.2018 M<33
    09.10.2020 A<33
  • Kasiaja Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po cc mąż/partner może też dostać zwolnienie lekarskie na opiekę, po tym tacierzyński i dwa dni okolicznościowego więc z miesiąc może być w domu :-) Dla mnie pomoc rodziców czy teściów byłaby zbyt męcząca wolę sobie tego darować ale ja to trzecie dziecko będę mieć więc na luzie do tego podchodzę. Mój weźmie tylko dwa dni okolicznościowego, a tacierzyński zostawi na później gdy będę czuła że potrzebuje jego pomocy

km5shdge7thpmtsb.png[/url]
    17u9anli7kai2cz3.png
    qb3cru1dgr6glvjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyzwyczajam się do myśli, że będę po porodzie sama. :)

Niestety mąż ma firmę i żadne wolne nie wchodzi w grę..
    A przyjazd rodziny codziennie z zakupami wiem że jest nie możliwy. Każdy pracuje i nie jest proste podróżować wiele km dziennie..

A szczerze to nie wyobrażam sobie gościć po porodzie na dłużej teściowej czy rodziców.
    Chyba by było to dla mnie bardziej męczące... :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaja wrote:
    Po cc mąż/partner może też dostać zwolnienie lekarskie na opiekę, po tym tacierzyński i dwa dni okolicznościowego więc z miesiąc może być w domu :-) Dla mnie pomoc rodziców czy teściów byłaby zbyt męcząca wolę sobie tego darować ale ja to trzecie dziecko będę mieć więc na luzie do tego podchodzę. Mój weźmie tylko dwa dni okolicznościowego, a tacierzyński zostawi na później gdy będę czuła że potrzebuje jego pomocy

Takie piękne przywileje to chyba tatusiowi tylko na etacie przysługują... :D :D

Ktoś kto ma np firmę może liczyć na 14 dni ojcowskiego z zusu które wyniesie 800 zł. :O
    Ale na ten czas musi zamknąć firmę, zerwać kontrakty..
    I 0 zł przyniesie do domu.. :D :D :D

A Moja pensja w porównaniu do męża to tylko na kredyt na dom starcza.. :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2018, 12:16

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja przyzwyczajam się do myśli, że będę po porodzie sama. :)

Niestety mąż ma firmę i żadne wolne nie wchodzi w grę..
    A przyjazd rodziny codziennie z zakupami wiem że jest nie możliwy. Każdy pracuje i nie jest proste podróżować wiele km dziennie..

A szczerze to nie wyobrażam sobie gościć po porodzie na dłużej teściowej czy rodziców.
    Chyba by było to dla mnie bardziej męczące... :D

No u mnie podobna sytuacja. Firma, więc zawalić nic nie można. W dodatku będę mieszkać 20km od teściowej (której praktycznie nie znam) i 100km od mojej mamy.
    Zastanawiałam się czy nie zostać u mamy przez jakiś czas, ale z drugiej strony chciałabym mieć spokój. No i być z partnerem, a nie mamuśką...
    Ale trochę się boję, że jak całe dnie będę sama to zwariuję.

PLPaulina lubi tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
‹‹ 507 508 509 510 511 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ