Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Roza86 wrote:Dziewczyny, jak przygotowujecie się do porodu? Czytacie książki na ten temat? Jakieś ćwiczenia? Macie coś co mogły byście polecić???
Byłam już na naturalnych metodach łagodzenia bólu i warsztatach dla osób towarzyszących w porodzie /dużo fajnych technik i porad było/.
Idę na trening mięśni dna miednicy na czas ciazy i połogu-po jednym dniu będę mieć rozpiskę na wszystkie miesiące ciazy, techniki na różne fazy porodu i wskazówki kiedy i jak trenować już po żeby wrócić do formy.
Na oku mam jeszcze spotkania o błękitnych porodach i planuje namierzyć jakaś doule i zgłosić się na konsultacje, ale to za jakiś czas.
Swoją droga: od jutra jest międzynarodowy tydzień douli i dużo wydarzeń w związku z tym w całej Polsce, warto sprawdzić w swoich miejscowościach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 22:15
Roza86, kozalia, misia-kasia lubią tę wiadomość
-
Qumish wrote:Ja trochę czytam, ale powoli szukam tez warsztatów i spotkań.
Byłam już na naturalnych metodach łagodzenia bólu i warsztatach dla osób towarzyszących w porodzie /dużo fajnych technik i porad było/.
Idę na trening mięśni dna miednicy na czas ciazy i połogu-po jednym dniu będę mieć rozpiskę na wszystkie miesiące ciazy, techniki na różne fazy porodu i wskazówki kiedy i jak trenować już po żeby wrócić do formy.
Na oku mam jeszcze spotkania o błękitnych porodach i planuje namierzyć jakaś doule i zgłosić się na konsultacje, ale to za jakiś czas.
Swoją droga: od jutra jest międzynarodowy tydzień douli i dużo wydarzeń w związku z tym w całej Polsce, warto sprawdzić w swoich miejscowościach.
moja kolezanka z pracy tez tyle robiła, tj. uczyła sie, czytała,chodziła na warsztaty, itp, a jak przyszło do porodu to okazało sie ze musi byc cesarkaQumish lubi tę wiadomość
-
nesssssa wrote:a propos wyprawki to na pewno będę kupować kosz mojżesza shnuggle i moje pytanie może ktoś używał.
Tam są 3 opcje "nóżek". Jedna to kołyska na stałe, drugie to zwykłe nóżki na stałe i 3 opcja to jest dwa w jednym - zwykłe nóżki a po odwróceniu kołyska. Z tym że w tej opcji kołyska jest nisko na ziemi.
Zastanawiam się między kołyską a tym 2w1.
Czy na takie nocne spanie kołyska na stałe to dobry pomysł?
I od razu drugie pytanie o wanienkę. Ktoś korzystał ze Stokke Flexi Bath? Niby do 4 roku życia, składana więc na wyjazdy może być spoko też.
A płozy ma wzdłuż czy w poprzek? Ja wzięłam tylko na kołyskę i to wzdłuż ( ponoć tak lepiej) i żałuję -
Co do przygotowań do porodu to starałam się o tym za dużo nie myśleć przy pierwszym. Tylko na szkołę rodzenia położone opowiadały jak to wygląda i tyle mi wystarczyło. Stwierdziłam, że pójdę na żywioł i na pewno nie chciałam nic oglądać w internecie
-
gosia.kak wrote:moja kolezanka z pracy tez tyle robiła, tj. uczyła sie, czytała,chodziła na warsztaty, itp, a jak przyszło do porodu to okazało sie ze musi byc cesarka
to zawsze może się zdarzyć
nie wiem czy to ,aż tyle’, jakbym jechała na ekstremalne wakacje (np. rowerami po Azji), pewnie tez zajrzałaby do przewodnika i potrenowała mięśnie nóg. Wiec przed ta przygoda po prostu trochę czytam, trochę chce wiedzieć co czeka moje ciało żeby ułatwić sobie zadanie jeśli to możliwe. Jak się to nie przyda - na pewno tez w niczym nie zaszkodzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 22:33
-
Dziewczynki, tak jak obiecałam, wklejam moją listę wyprawkową z pierwszej ciąży. Przejrzałam teraz i powyrzucałam rzeczy, które mi się nie przydały
Nie uwzględniam też ciuszków, bo o nich żadna nie zapomni
Uprzedzam, że to jest lista subiektywna i pewnie nie u każdego się sprawdzi
1. Wózek
2. fotelik samochodowy
3. Łóżeczko + materac
4. Przewijak na łóżeczko
5. Rożek
6. Otulacz do spania lub pościel + 2/3 komplety poszewek + prześcieradła
7. ochraniacz na materac
8. Kocyki (min. 3)
9. Wanienka
10. Termometr
11. Pieluchy tetrowe albo bambusowe. Takie kolorowe do karmienia, do podkładania pod głowę
12. Środek do kąpieli
13. Gruszka lub Frida
14. Coś do pielęgnacji pępka (Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus – co kto woli)
15. Płatki higieniczne prostokątne (np. do przemywania pupy)
16. Waciki do uszu z ogranicznikiem
17. Coś na odparzenia/łagodzącego
18. Krem nawilżający po kąpieli
19. Chusteczki nawilżające do wycierania pupy
20. Cążki do paznokci
21. Pieluchy –rozmiar 1 (jedna paczka) i 2
22. Szczoteczka/grzebień do włosków (nie u wszystkich się przyda)
23. Coś do prania ubranek dziecięcych
24. Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie
25. Szczotka do mycia butelki + zapasowe smoczki
26. Smoczek – uspokajacz
27. Osłonki silikonowe na sutki (mogą nie być potrzebne)
28. Śliniaczki (to na później, ewentualnie jak dziecko bardzo się ślini)
29. Leżaczek – bujaczek (rozkładany na całkiem płasko)
30. Lampka do postawienia/powieszenia przy łóżeczku (do nocnego przewijania)
31. Fotel do karmienia
32. Pościel do wózka + poszewki
33. Mata edukacyjna na podłogę z pałąkiem (u mnie dopiero od 8 tygodnia)
34. Poducha do karmienia
RZECZY DLA MAMY:
1. Maść do ratowania brodawek (np. lanolina!)
2. Koszule do karmienia
3. Podkłady porodowe SENI
4. Podpaski rozmiar gigant
5. Majtki jednorazowe (siateczkowe!) lub najtańsze gacie bawełniane z przeznaczeniem na wyrzucenie
6. Staniki do karmienia
7. Herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna)
8. Laktator
9. Pojemniki do mrożenia mleka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 22:47
Qumish, PLPaulina, Francess, Roza86, gosia.kak, Marta..a, DobrejMysli, misia-kasia lubią tę wiadomość
-
Wiecie czego najbardziej boje sie w calej ciazy i po... tylko pologu . Nigdy nie uzywalam podpasek
. W pierwszej ciazy w ogole nie mialam pologu bo mnie wyskrobali 2 razy. Okres 4-6 tyg przy szwach i bolacej pipce . Nie do pomyslenia. Dla doroslych tez sa pod rzescieradlo ochraniacz taka foli z gumka jak do lozeczka malca?10.08. Irenka. 3700 i 56
9m -9kg. 2 zabki.
13m - 10.300 kg. 6 zabkow 80r -
gosia.kak wrote:moja kolezanka z pracy tez tyle robiła, tj. uczyła sie, czytała,chodziła na warsztaty, itp, a jak przyszło do porodu to okazało sie ze musi byc cesarka
Jeżeli są wskazania medyczne do cesarki, to w ogóle nie ma o czym gadać. Ale jednak większość z nas będzie rodzić naturalnie. Ja tak planuję i chciałabym jak najlepiej się przygotować.
Czytałyście może "Położną" Kality? Ja jestem po lekturze i naprawdę polecam. Historie porodów opisane przez autorkę są inspirujące i dodają odwagi.
Qumish, zaraz sprawdzę co to są te błękitne porody - zainteresowałaś mnieWiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 23:38
-
Existenz wrote:Wiecie czego najbardziej boje sie w calej ciazy i po... tylko pologu . Nigdy nie uzywalam podpasek
. W pierwszej ciazy w ogole nie mialam pologu bo mnie wyskrobali 2 razy. Okres 4-6 tyg przy szwach i bolacej pipce . Nie do pomyslenia. Dla doroslych tez sa pod rzescieradlo ochraniacz taka foli z gumka jak do lozeczka malca?
Ostatnio widziałam podgumowane podkłady z froty w sklepie z artykułami niemowlęcymi. Pomyślałam, że przyda się jak by miały odejść mi wody w nocyO połogu wcale nie myślę, jakoś tak optymistycznie założyłam, że jak przeżyję poród, to już potem będzie z górki
-
Existenz wrote:Wiecie czego najbardziej boje sie w calej ciazy i po... tylko pologu . Nigdy nie uzywalam podpasek
. W pierwszej ciazy w ogole nie mialam pologu bo mnie wyskrobali 2 razy. Okres 4-6 tyg przy szwach i bolacej pipce . Nie do pomyslenia. Dla doroslych tez sa pod rzescieradlo ochraniacz taka foli z gumka jak do lozeczka malca?[/url]
-
nick nieaktualnyKasiaja wrote:Dla mnie również połóg jest najgorszy
Dla mnie to też coś okropnego. Mam nadzieję ze szybko dojdę do siebie. W sumie ja dużo nie krwawilam, jak wyszlam do domu to jak slaby okres kilka dni. Oczywiście mialam w nosie zalecenia i wsadzilam sobie tampony bo nienawidze podpasek. Mnie die nic nie stalo ale wam nie radzę tego robicBo ja napewno zrobię to samo, nie będę sie męczyć z tym miedzy mogami w środku lata.
I jeśli będzie 35 stopni to bedzie istna masakra. Juz myślę ze kupię taka przenosna klimatyzację bo inaczej tu zdechne w to lato :o -
Chciałam wzbogacić statystyki sierpniowe, ale coś widzę, że niedogranej nie ma. Wreszcie dowiedziałam się na USG połówkowym co za harcownik we mnie siedzi. Będzie synek. 376g piękny chłop z długimi nogami. Tata pęka z dumy
Nie ma się co stresować na zapas. Życzę wszystkim mamusiom udanych wizyt
Leticia, Dooti, Kasiaja, Jofly, kozalia, Meneksze, Qumish, Gypsy, pumka1990, polkosia, Anuleczek, ingelita, misia-kasia lubią tę wiadomość
-
Za tydzień wizyta! Nie mogę się doczekać!
A dzisiaj zapowiada się ciężki dzień... Rano zemdliło mnie po wypiciu wody, rozbolała mnie głowa i będzie mi cały dzień niedobrze
Oby do 15...
Zołza nie martw się! Dzidziuś rośnie! Najgorsze jest to czekanie na wizyty... -
Marnat wrote:A płozy ma wzdłuż czy w poprzek? Ja wzięłam tylko na kołyskę i to wzdłuż ( ponoć tak lepiej) i żałuję
Płozy wzdłuż, to się może zastanowię jeszcze. Bo wczoraj zaczęłam myśleć nad dostawką do łóżka.
Nowy tydzień))
ingelita lubi tę wiadomość