Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
vanilia120 wrote:Ja przez ostatni tydzień zdychalam. Gardło mnie w pewnym momencie tak bolalo że ledwo przełykałam śline. Nie pomagało tamtum verde ani płyn do płukania glimbax. A wczoraj cały dzień płukałam je ciepła woda z solą i dzisiaj jak ręką odjął. Na szklankę wody wsypałam łyżeczkę soli
Woda z solą u mnie nie przejdzie. Na sam widok soli mam odruch wymiotny, robiłam to raz w życiu i nigdy więcej :p powiem mężowi żeby coś mi kupił. Generalnie piszą że można... Ale po co ryzykować, jedną wzięłam, bo już mnie na wymioty z bólu brało. A prenalen ktoś brał? Pomaga?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 07:29
-
Drogie mamuśki, a takie pytanie o nas teraz
W jakie ubrania warto zainwestować i czy w ogóle warto w jakieś? Koszulki do karmienia, staniki do karmienia..
No i coś o czym ostatnio myślę, to jakieś wygodne szybkobiegi (typu adidasy) macie jakieś sprawdzone? Ja to zawsze miałam jedną parę takich sieciówkowych ale przy dłuższych spacerach chyba nie będą zbyt wygodne, no a wcześniej byłam fanką trampek ale one mają twardą podeszwę, więc odpadają, coś polecacie?
No i te ubrania dla nas przed i po porodzie, jakieś sprawdzone sklepy?
A i trzymam kciuki za wizyty, ja dla Lavendowej obstawiam dziewczynkęWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 08:52
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Marta, z mojego doświadczenia wynika, że warto zainwestować w wygodny stanik z dobrym dostępem do wiadomo czego
Co do ciuchów do karmienia - przydają się na wyjścia, szczególnie na początku. Po domu poradzisz sobie w czymkolwiek, a z czasem też poza domem będziesz w stanie karmić niemalże w każdym ubraniu (nooo, może poza ołówkowymi sukienkami z golfem)
Ja popełniłam ten błąd, że niepotrzebnie zainwestowałam w piżamy do karmienia. W szpitalu sprawdziła mi się koszula nocna rozpinana u góry na napy, ale w domu najwygodniej było w topach na ramiączka i spodenkach. Piżamy zapinane na tradycyjne guziki odpadają, bo trudno je obsłużyć jedną ręką. Słabo też wypadają takie bluzki do spania na zakładkę (jak np to https://missisleepy.pl/userdata/gfx/08867f34c4976d761ddcd2ff4304ed89.jpg), szczególnie odradzam do szpitala - jak leżysz, to ci niepstrzeżenie cycki mogą wypaśćKrępujące to trochę
Marta..a lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTo jeśli nie sól na gardło, to może woda utleniona:
Mieszamy 1 łyżeczkę 3% wody utlenionej i pół szklanki letniej wody. Płuczemy dwukrotnie. Czynność można powtarzać kilka razy dziennie. Metoda ta jest skuteczna, więc ulga powinna nastąpić już po kilku zastosowaniach.[zaczerpniete z neta, ale sprawdzone na mężu, bezpieczne w ciąży]. Spróbuj też syropu z cebuli.
Edit: a czy na połówkowych badali Wam tez szyjkę dopochwowym usg?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 09:34
-
Kozalia, zmień mi proszę termin porodu na 10.08, niby z któregoś tam usg wyszedł ten 02.08 ale co wizyta to się zmienią. Na suwaczku mam 10.08
Dziewczyny, przeżyłam właśnie najgorsze półgodzinne posiedzenie na kibelku. Muszę kupić dziś czopki, tak na wszelki wypadek bo kolejnego takiego posiedzenia nie przeżyję, a mój tyłek to już na pewno nieWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 09:35
Nasz cud ANTOŚ24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Co do cichobiegów to ja akurat tylko w takich chadzam, niewygodne buty to nie moja bajka.
Ja akurat jestem fanką New Balance, dla mnie mega wygodne ale trzeba wybrać te z nieco wyższą podeszwą, są bardziej miękkie wtedy. Zostawiłam sobie nawet moje mega ulubione sandały które miały wylądować już w śmietniku, bo stwierdziłam kurcze że akurat tego lata mogą się sprawdzić po raz ostatniMarta..a lubi tę wiadomość
-
Ja mam wizyty co miesiąc, tą miałam 29.03, kolejna 26.04. Ale to są wizyty tylko z badaniem na fotelu, usg mam tylko te trzy zalecane
Lekarz sprawdza szyjkę, ph, zleca badania, waży mnie, mierzy ciśnienie, sprawdza na jakiej wysokości jest macica i od tej wizyty słuchaliśmy tętna. Mam je też pierwszy raz wpisane w kartę ciąży
Kozalia, tak miałam też dopochwowo lekarka chciała dokładnie zmierzyć szyjkę bo 4 dni wcześniej byłam na izbie przyjęć, trochę mnie to zestresowało bo mąż był w gabinecie ale miałam super różową jednorazową spódniczkę więc dałam radę, a i on był tak skupiony na monitorze i co tam widać, że na mnie nie zwracał uwagiWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 09:44
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Lavendova kciuki za wizyte!
Marta ja glownie chodze w sportowym obuwiu i 99% tego obuwia u mnie to nike... airmaxy sa boskie mozna chodzic i chodzic i nic nie czuc sa tak miekkie...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Existenz wrote:Czy tętno dziecka 175 w 22 tc nie jest za wysokie? Właśnie mi tyle pokazuje
Faktycznie trochę wysokie. U mojej na wizytach wychodzi zwykle między 140-150.
ale wujek google mówi, że w połowie ciąży do 180 jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2018, 10:05
Existenz, LondyńskieSerduszko lubią tę wiadomość
-
Ja mam wizyty raz na miesiąc. Co miesiąc mierzy mi szyjkę. Na każdej wizycie też mnie waży, mierzy ciśnienie, słuchamy tętna i teraz podglądaliśmy maluszka no i badanie na fotelu. Tam gdzie chodzę to fotel ustawiony jest tak, że nawet jak ktoś siedzi przy biurko to nie widzi nic
-
nick nieaktualnyDzięki za kciuki!
Ja też głównie w sportowych chodzę na codzień, polecam Nike Runallday. Ale to trzeba samemu przymierzyć i dobrac do stopy. Napewno take buty do biegania z niekka elastyczna podeszwa będą ulga bo jednak dużo lepiej sie chodzi zwłaszcza jak brzuch potem ciąży:P -
Dooti wrote:Kozalia, zmień mi proszę termin porodu na 10.08, niby z któregoś tam usg wyszedł ten 02.08 ale co wizyta to się zmienią. Na suwaczku mam 10.08
Dziewczyny, przeżyłam właśnie najgorsze półgodzinne posiedzenie na kibelku. Muszę kupić dziś czopki, tak na wszelki wypadek bo kolejnego takiego posiedzenia nie przeżyję, a mój tyłek to już na pewno nie -
Ja do lekarza na nfz chodzę co miesiąc. Na początku ciazy co dwa tygodnie ale teraz co miesiąc. I mierzy mi szyjke na tych badaniach co wizytę. Chodzę również do lekarza prywatnie co półtora miesiąca. Czasami mam tak że mam wizytę u lekarza na nfz a za dwa tygodnie mam prywatnie. Chodzę tak dlatego, że chce mieć moja szyjke pod pełną kontrola. U tego na nfz szyjka wychodzi 3 cm a u tego prywatnie raz 2.4 cm A raz 2.77 cm więc wolę to kontrolować. I tak mam już jedną stratę za sobą. Do tego ten lekarz na nfz nawet nie robi mi usg przez brzuch. Tylko mierzy tętno, wypisze leki, da skierowanie na badania i tyle, więc wolę też chodzić prywatnie do ginekologa żeby wiedzieć co tam u nas w brzuszku słuchać