X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • anyzratak Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Anyzratak tez mam niedoczynnosc i biore eferox 50 na czczo ;) pamietaj zeby nie laczyc z innymi lekami tylko jak masz jeszcze jakies rano doustnie przyjmowac to dopiero pol godziny pozniej ;)
    W ciazy czesto jest wykrywana niedoczynnosc bo maluszek bardzo duzo z maminej tarczycy wyciaga i czesto ta zwyczajnie nie nadaza z produkcja ;) niebezpieczna w ciazy moze byc tylko ignorowana i nieleczona ale leczona i pod kontrola nie jest w zaden spoaob niebezpieczna ;) malo tego juz teraz ci napisze zebys kiedya sie znow nie wystraszyla w trakcie postepu ciazy i wzrostu maluszka rosnie jego zapotrzebowanie na ten hormon i jest mozliwe ze w trakcie ciazy tsh bedzie skakac w gore i trzeba bedzie zwiekszac dawke leku ;) ale to tez zupelnie normalne przy niedoczynnosci ;)

Dooti super wiesci!
    Caly czas sie zastanawiam skad moze mi switac twoj nick...

Cinnilla hej:*
    bardzo dziękuję za te słowa, po prostu dla mnie to było jak jakiś wyrok, ma Pani niedoczynność, dziecko może sie nie rozwijać, może mieć upośledzony mózg, po prostu to był dla mnie taki szok, że nie wiedziałam co z sobą zrobić, ale widze ze nie tylko ja mam ten problem, i da sie z tym zyć normalnie i dzidziuś też będzie zdrowy :)

w57ve6hhjly3ikxq.png

f2wlsg18eqe4k6w0.png

01.01.2021 nasz aniołek 8tc
  • anyzratak Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    Ja mam termin do lekarza dopiero na 2 stycznia, powinno być już wszystko ładnie widać.

Anyzratak spokojnie, u części kobiet tsh szybuje w ciąży do góry. Nie przejmuj sie dostaniesz leki bedzie ok, a dziecku na tym etapie to nie mogło w zaden sposób zaszkodzić:)
    Dziękuję za słowa wsparcia :)

w57ve6hhjly3ikxq.png

f2wlsg18eqe4k6w0.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Anyzratak tez mam niedoczynnosc i biore eferox 50 na czczo ;) pamietaj zeby nie laczyc z innymi lekami tylko jak masz jeszcze jakies rano doustnie przyjmowac to dopiero pol godziny pozniej ;)
    W ciazy czesto jest wykrywana niedoczynnosc bo maluszek bardzo duzo z maminej tarczycy wyciaga i czesto ta zwyczajnie nie nadaza z produkcja ;) niebezpieczna w ciazy moze byc tylko ignorowana i nieleczona ale leczona i pod kontrola nie jest w zaden spoaob niebezpieczna ;) malo tego juz teraz ci napisze zebys kiedya sie znow nie wystraszyla w trakcie postepu ciazy i wzrostu maluszka rosnie jego zapotrzebowanie na ten hormon i jest mozliwe ze w trakcie ciazy tsh bedzie skakac w gore i trzeba bedzie zwiekszac dawke leku ;) ale to tez zupelnie normalne przy niedoczynnosci ;)

Dooti super wiesci!

Na IUI byla Dootka moze stad bo mi tez sie od razu skojarzylo:)

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vaola calkiem mozliwe bo nick mi byl znany i zastanawialam sie w ktorym kosciele mi dzwoni

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • anyzratak Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a gdzie wy macie podane wymiary na usg dzidziusia ? bo mój wychodzi z tych opisów że nie ma jeszcze 1cm zastanawiam sie czy nie jest za mały jak na 7tydzień ? albo ja czytam coś innego ? swoją drogą to muszę zmienić ginekologa, bo niestety ale ja z tej ostatniej wizyty oprócz strachu nie wyniosłam nic, pytałam jakie ma wymiary i czy są ok to on mi na to , a jakie mają być teraz? no jest dziecko i się rusza to serce bije, no i w sumie więcej nic, jak powiedziałam ze raz miałam plamienie brązowe to on mi na to że zaryzykowałam i że teraz to on nie wie bo to tydzien temu było wtedy mogłam przyjść ;/ a zasugerował na początku wizyty jak weszłam z mężem, ze u niego w prywatnym gabinecie jest o wiele wygodniej a tutaj to z meżem nie bardzo wchodzić.. koszmarny.. szukam dobrego gina prywatnie, do tej pory wydawał się oki,ale jak widać poczuł smak pieniędzy i koniecznie chce żebym chodziła prywatnie do niego.

w57ve6hhjly3ikxq.png

f2wlsg18eqe4k6w0.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anyzratak wrote:
    Dziewczyny a gdzie wy macie podane wymiary na usg dzidziusia ? bo mój wychodzi z tych opisów że nie ma jeszcze 1cm zastanawiam sie czy nie jest za mały jak na 7tydzień ? albo ja czytam coś innego ? swoją drogą to muszę zmienić ginekologa, bo niestety ale ja z tej ostatniej wizyty oprócz strachu nie wyniosłam nic, pytałam jakie ma wymiary i czy są ok to on mi na to , a jakie mają być teraz? no jest dziecko i się rusza to serce bije, no i w sumie więcej nic, jak powiedziałam ze raz miałam plamienie brązowe to on mi na to że zaryzykowałam i że teraz to on nie wie bo to tydzien temu było wtedy mogłam przyjść ;/ a zasugerował na początku wizyty jak weszłam z mężem, ze u niego w prywatnym gabinecie jest o wiele wygodniej a tutaj to z meżem nie bardzo wchodzić.. koszmarny.. szukam dobrego gina prywatnie, do tej pory wydawał się oki,ale jak widać poczuł smak pieniędzy i koniecznie chce żebym chodziła prywatnie do niego.

6t4d
    CRL- to długość dziecka, ja miałam w tym dniu 8,1mm
    GS- to wielkość pęcherzyka ciążowego, wyszedł nam 33,5mm

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Co oznaczają skróty z badania USG / wykresów płodu BellyBestFriend?

Po każdym badaniu USG w ciąży powinnaś otrzymać od lekarza wydruk z badania wraz ze zdjęciem i krótkim opisem najważniejszych parametrów płodu. Parametry te będą najprawdopodobniej zapisane w postaci skrótów. Poniżej znajduje się lista objaśniająca najczęściej stosowane skróty:

AC – Obwód brzuszka
    AFI – Wskaźnik płynu owodniowego
    BPD- Wymiar dwuciemieniowy
    CRL – Długość między główką a kością ogonową (długość ciemieniowo- siedzeniowa)
    EDD – Przybliżony dzień porodu
    EFW – Szacunkowa waga dziecka (fachowo szacunkowa waga płodu)
    FHR – Częstość bicia serca dziecka
    FL – Długość kości udowej
    FW – Waga dziecka (fachowo waga płodu)
    GA – Wiek ciążowy
    GS – Wielkość pęcherzyka ciążowego
    HC – Obwód głowy
    LMP – Data ostatniej miesiączki
    NB – Kość nosowa
    NF – Fałd karkowy
    NT- Przezierność karkowa
    TP – Termin porodu

mi88, PLPaulina lubią tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie wrote:
    Witaj polkosia :) jak zobaczyłam na grudnióweczkach, że czekasz na kolejne maleństwo nie sądziłam, że tak szybko się spotkamy w sierpnióweczkach :)

Planowaliście tak szybko trzecie szczęście? Pamietam, że miałaś cc, podobnie jak ja, mogę podpytać czy teraz będziesz próbować sn?

Hej! Odpisałam na Grudniówkach częściowo :) Chcieliśmy trzecie, ale nie sądziłam, że się uda, bo nawet nie miałam okresu przez kp :)

Będę oczywiście próbować SN :) Mam nadzieję, że mi się znów dziecko nie roztyje do 5 kg :D

Iva79 lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • myszka 30 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia a jak radzilas sobie z pierwszym dzieckiem bedac w drugiej ciazy? noszenie itd . Pytam bo u mnie jesli wszystko jest ok to bedzie wlasnie taka roznica wieku miedzy maluchami. W tym momencie jestesmy na etapie nauki raczkowania :)

polkosia lubi tę wiadomość

relgi09kd6xm2d0n.png
    f2wl3e5e5qc78nw6.pngklz99vvjfs70t8uz.png
  • Dooti Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:

Dooti super wiesci!

Może z wątku na ovu, zaczynamy nowe starania, bo tam się troszkę udzielałam ;)

Dziękuję dziewczyny, energia mnie rozpiera :D

Nasz cud ANTOŚ <3 24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g
    atdcanliaa6igbwu.png
    trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
    Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
    "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam, że już widziałyście swoje serduszka :) Mam wizytę jutro o 13 i próbuję się jeszcze nie stresować :)

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dootka a mozliwe... tez sie czesto nie udzielalam ale czasem zagladalam...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Karoluś81 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antyzratak badania koniecznie na czczo. Później dopiero tabletka na tarczyce, odczekaj pół godziny i śniadanko :-)

• Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oddam wszystko za chociażby godzinę snu! Dopiero teraz zaczynam doceniać jakim sielankowym czasem była dla mnie pierwsza ciaza . Popołudniowe drzemki i wylegiwanie sie było na porządku dziennym a teraz przy tak hiperaktywnym dziecku nawet nie ma czasu kiedy spokojnie wypić kawy . Noszenie tez daje sie we znaki bo po całym dniu brzuch zaczyna pobolewać :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 15:12

polkosia lubi tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 21:23

• KlaudiaSG Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi88 trzymam kciuki za jutro! :) A stres chyba będzie przed każda wizyta..

mi88 lubi tę wiadomość

21.04.2017 H. (poronienie - 11tc)
    eikt9jcgaw0oweve.png
    6qw2egz2y5bgmucu.png
  • Carolline Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova, pokarm sie ponoc dostosowuje, choc ja mam nadzieje, ze mloda sie do tego czasu odstawi i nie bede musiala tego sprawdzac ;)
    Aradia, oddalabym bardzo duzo za sen, zwlaszcza ze dzis w nocy moja mloda postanowila na mnie wisiec tak ze 4 godziny i caly dzien w pracy jestem jeszcze gorzej zmeczona niz zwykle.

28wh3e3k2h4xyjiq.png
    1usadf9h7i1th0n1.png
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam zbytniego doświadczenia z karmieniem ale tez wydaje mi sie ze da sie to jakoś pogodzić (chociaż szczerze podziwiam ) . Synek praktycznie od początku był na mm ale tym razem wiem juz jakich błędów nie popełniać i mam nadzieje ze sie nam uda

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • Cinnilla Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam juz wyniki.
    Progesteron 54,77
    Beta 6174,6

Mam nadzieje, ze przyrost bety bedzie prawidlowy

mi88, Cccierpliwa, NiecierpliwaOna, d'nusia lubią tę wiadomość

km5skrhmbbu8pjm4.png
    km5skrhmt9f75uwt.png
  • niedograna Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zbytnio na nic nie mam czasu ;/ synek się rozchorował, angina... i dodatkowo pół dnia spędziliśmy w ośrodku takie kolejki ;/

‹‹ 57 58 59 60 61 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ