Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Z 3 cm spadła do 2,4 w ciągu 3 tygodni. Nie wiem co będą robić.Nasz cud ANTOŚ
24.06.2018 (33tc +2) 52cm, 2200g

trombofilia-niedobór białka S, dodatnie ANA
Aniołki 06.2016 9tc, 12.2016 9tc , 03.2017 9tc
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" ŁK 1,37 -
Oby, lekarz mówił mi też coś o przetaczaniu krwi przy okazji. Masakra jakaś
Nasz cud ANTOŚ

Dooti, głowa do góry, zajmą się Tobą w szpitalu i wszystko skończy się dobrze.
9,2 to niski poziom hemoglobiny, ale czy aż tak, żeby robić transfuzję? Hmmm, ja miałam po cc jakoś 5 z hakiem i mi przetaczali 2 jednostki, podejrzewam, że przy 9 nie byłoby o tym w ogóle mowy. No ale trzeba zdać się na mądrzejszych

-
Dooti, bez nerwów, to znaczy staraj się bez
dostaniesz luteinę na pewno i może większą dawkę magnezu. A co do transfuzji to też myślę, że przeginają. Zwracałaś uwagę na to, co jesz? W sensie, jadłaś co popadnie czy bardziej wartościowo żelazowe rzeczy? Jedz słonecznik, pestki dyni, może sok z buraka kup. Będzie lepiej, na pewno
:*
-
Dooti trzymaj się i daj znać co Ci wymyślą, na pessar za wcześnie tez myślę bo nie brałaś luteiny, więc ona pójdzie jako pierwsza.
Właśnie przeczytałam, że 7 miesiąc to dobra okazja żeby zdjąć obrączkę zanim zaczną się obrzęki, serio? Obrączka chyba nie będzie przeszkadzała, ani przy porodzie ani w pielęgnacji dziecka co? Rozumiem pierścionek bo kamień odstaje, ściągałyście je wcześniej?
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
to jak sama napisalas chodzi o obrzeki, w pielegnacji dzircka raczej nie przeszkadza.
Ale jak spuchniesz i nabierzesz wody obrączka będzie Cię bardzo uciskac. Jak nie będziesz jej mogła ściągnąć to będą Ci ja rozcinać albo w najgorszym wypadku apmutowac palec;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 10:47
-
vanilia120 wrote:to jak sama napisalas chodzi o obrzeki, w pielegnacji dzircka raczej nie przeszkadza.
Ale jak spuchniesz i nabierzesz wody obrączka będzie Cię bardzo uciskac. Jak nie będziesz jej mogła ściągnąć to będą Ci ja rozcinać albo w najgorszym wypadku apmutowac palec;)
Raczej tak tragicznie nie spodziewam się żeby było, że mnie uwiera bo mam szerokie kostki więc siłą rzeczy obrączka i pierścionek kręcą mi się na palcach jak wariaty
bardziej, że nie będę mogła tuż po porodzie ich zdjąć
-
Marta, ja nie zdjęłam obrączki we właściwej chwili i później już się nie dało
Próbowałam dosłownie wszystkiego, najdziwniejszych sposobów z internetu. Ja też mam bardzo szerokie kostki, więc dzięki temu nie zsiniał mi palec, ale na cc musiałam iść w obrączce. A przypadku konieczności użycia np. defibrylatora (tfu tfu), to lepiej byłoby nie mieć pierścionków na palcach. To oczywiście mega skrajny przypadek, ale ja już miałam takie myśli 
EDIT: cudownie, właśnie się zorientowałam, że nie mogę zdjąć xD Są ludzie, którzy nigdy nie zmądrzeją
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 11:00

-
nick nieaktualnyMarta..a wrote:Właśnie przeczytałam, że 7 miesiąc to dobra okazja żeby zdjąć obrączkę zanim zaczną się obrzęki, serio? Obrączka chyba nie będzie przeszkadzała, ani przy porodzie ani w pielęgnacji dziecka co? Rozumiem pierścionek bo kamień odstaje, ściągałyście je wcześniej?
Ja już zmieniłam obrączkę na większą.
Tamta mnie już uciskala..
A bałam się że przyjdzie taki moment i w ogóle nie zdejme..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 11:04
-
Na koniec ciąży organizm magazynuje wody i kobiety puchną. Zdjąć obroczke trzeba nie ze względu na poród czy dziecko tylko właśnie że względu na własny palec bo potem może być tak że trzeba będzie rozcinać bo krew nie będzie dobrze krążyła. Były takie przypadki.Marta..a wrote:Dooti trzymaj się i daj znać co Ci wymyślą, na pessar za wcześnie tez myślę bo nie brałaś luteiny, więc ona pójdzie jako pierwsza.
Właśnie przeczytałam, że 7 miesiąc to dobra okazja żeby zdjąć obrączkę zanim zaczną się obrzęki, serio? Obrączka chyba nie będzie przeszkadzała, ani przy porodzie ani w pielęgnacji dziecka co? Rozumiem pierścionek bo kamień odstaje, ściągałyście je wcześniej?7w3d 💔 -
Czyli to nie taki błahy problem jak mi się wydawało, dobra ściągam obrączkę i pierścionek zrobię test czy mąż zauważy

Paulina jak to zamieniłaś, robiłaś nową czy masz dwie?
Leticia ja też ledwo ściągnęłam
Generalnie to w tym śpię, kąpię się itp. więc nie zwracam na nią uwagi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 11:05
-
Dooti transfuzji krwi przy 9,2 poziome hemoglobiny się nie robi. Miałam 7,8 po porodzie i dali końskie dawki żelaza i witamin i tyle. Klada Cię żebyś pewnie polezala, dostanie właśnie Wit żelazo magnez pewnie dożylnie a nie tylko doustnie. Szyjka skracała się ale nie oznacza że zaraz nie będzie znów 3 cm także pewnie zanim coś zrobią to poobserwuja a co lekarz i ręką to inna dlugosc szyjki także spokojnie. Będzie dobrze. Grunt , że będziesz pod dobrą opieką. O resztę się nie martw.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 11:07
7w3d 💔 -
justyna14 wrote:Dooti transfuzji krwi przy 9,2 poziome hemoglobiny się nie robi. Miałam 7,8 po porodzie i dali końskie dawki żelaza i witamin i tyle. Klada Cię żebyś pewnie polezala, dostanie właśnie Wit żelazo magnez pewnie dożylnie a nie tylko doustnie. Szyjka skracała się ale nie oznacza że zaraz nie będzie znów 3 cm także pewnie zanim coś zrobią to poobserwuja a co lekarz i ręką to inna dlugosc szyjki także spokojnie. Będzie dobrze. Grunt , że będziesz pod dobrą opieką. O resztę się nie martw.
No tak myślę właśnie, mój lekarz dmucha na zimne bo wcześniej były u mnie te trzy straty.Nasz cud ANTOŚ

Dobrze że dmucha, żeby nic się nie stało. Swoją drogą jaki ostatnio miałaś poziom hemoglobiny? Bo może już był na granicy i powinnaś wtedy zaczac suplementację. Często z szyjka jest tak, że dziewczyny mają całkowity nakaz leżenia od wizyty do wizyty i szyjka się wydłuża. Oczywiście są i przypadki że trzeba podtrzymać ja i wtedy interwencja lekarza konieczna, ale 2,4 to jeszcze nie dramat, ale warto kontrolować już częściej niż raz na 3 tyg. Kiedy się stawiasz w szpitalu? Dziś już?Dooti wrote:No tak myślę właśnie, mój lekarz dmucha na zimne bo wcześniej były u mnie te trzy straty.7w3d 💔