Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Qumish wrote:Dziewczyny miała któraś z was bolący brzuch, ale na tej zasadzie ze boli przy dotyku..? Poniżej pępka: mam tak ze jak się dotknę to uczucie jakbym dotykała się w świeżo nabitego siniaka (takie nadwrażliwe miejsce..)
Miałam tak kilka tygodni temu ale po prawej stronie na wysokości pępka. Wydawało mi się, że chyba Malutka coś tam wypięła bo to miejsce bolało i było jakieś twardsze. Później przeszło.🌸 ❤️ sierpień 2018
🐻❤️ maj 2021 -
nick nieaktualnyA to nie jest tak ze przy kp trzeba brac zelazo? I cos tam sie chyba podaje dziecku wit d czy k2 osobno tak bo w mleku nie ma?
No fajny ten chicco hug, to mozna zamiast kosza czy koluski nawet. Ten lezaczek to ja z mysla nie o noworodku a takim troche wiekszym zeby wlasnie w czasie aktywnosci czyms zajac -
Lavendova u nas sie wit d3 z fuorem podaje to wiem napewno... a slyszalam wlasnie ze podobno nie trzeba podawac osobno jesli matka suplementuje bo bedzie mialo dziecko w mleku...
Tutaj tak czy inaczej zalecaja...
A z zelaza jak jest za duzo wiem ze dziecko czesto ma zatwardzenia nawet jak w skladzie mm jest za duzo zelaza to czesto konczy sie przebojami brzuszkowymi...
No wlasnie musze ten hug pomacac i sie bardziej mu przyjrzec bo wczesniej tylko okiem rzucilam bo nawet na wyjazd na poczatek jako turystyczne moze byc...
A o tiny love to ja bardziej myslalam wlasnie pod katem początków bo jakos mi sie wydaje na pizniej gorszy jak np hustawki hybrydowe itp ktore same dziecko pobujaja nawet jak jyz przysypiaja i jakas melidyjka pileci jak wlasnie taki gdzie dziecko samo sie musi pobujac wiec u mnie pierwszy zamysl byl na poczatek tiny love a pizniej wymiana na inny lub hustawke hybrydowa jak dziecko bardziej kumate
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja przy córce używałam Tiny Love i szczerze polecam
Najlepszy zakup jaki mogliśmy zrobić. W użyciu był od powrotu ze szpitala, bo rozkłada się na płasko, więc dziecko może w nim spać i nie trzeba pilnować czasu (bo w takim półsiedzącym do chyba do 2 godzin dziennie? nie pamiętam, trzeba sprawdzić z jakimś fizjoterapeutą).
Leżaczek jest mały i mieścił mi się w każdym pomieszczeniu, nawet w WCMoże Wam się to teraz wydawać absurdalne (mi też się wydawało
), ale brałam małą ze sobą jak brałam prysznic czy robiłam cokolwiek w kuchni, żeby mi nie ryczała.
Zdarzyło mi się przenosić leżaczek i dziecko jednocześnie, ale fakt, nie jest to super poręczne. Minus, jedyny jaki znalazłam, to że leżaczek się nie składa, więc nie za bardzo da się go przewieźć mniejszym samochodem (np. do dziadków czy na wakacje).
PLPaulina, łóżeczko możesz mieć w kuchni, kołyskę w salonie, a jakiś leżaczek przenośnie do pozostałych pomieszczeń
Mata też się u nas bardzo sprawdziła, ale to tak od 8 tygodnia mniej więcej, wcześniej dziecko nie bardzo obczaja zabawki. W szczytowym momencie potrafiła zająć się oglądaniem zawieszonych zabawek przez godzinę albo i dłużej. Ech, piękne czasy
Co do karmienia, to sprawa jest kontrowersyjnaKonsultowałam z fizjo i z pediatrą, i były zgodne co do tego, że pozycja półleżąca przy jedzeniu odpada, bo grozi zadławieniem (w takiej pozycji trudniej jest odkrztusić). Jeśli dziecko jeszcze nie siedzi stabilnie, to należy je karmić albo trzymając na kolanach, albo w krzesełku do karmienia (jako mniejsze zło niż leżaczek).
-
Diety mamy karmiącej nie ma
ALE:
1/ dziecko może mieć alergie i to trzeba już ze specjalistą diagnozować;
2/ dziecku mleko po konkretnych produktach może zwyczajnie... nie smakowaćNie wiem czy słyszałyście, ale estry smakowe przedostają się do mleka i za każdym razem ma ono nieco inny smak. Niemowlęta mają więcej kubeczków smakowych niż dorośli i wyczuwają takie niuanse
Moja córka robiła cyrki po curry - no nie smakowało i już
Kolka jest związana z niedojrzałością układu pokarmowego i to niestety trzeba przeczekać.
-
Położna zwracała nam uwagę na czosnek, że bardzo zmienia smak mleka ale dodała, że jak mama lubiła potrawy z czosnkiem w ciąży to wody płodowe tez zmieniają smak więc nie powinno być tragedii
Ja nie chcę dziecka w leżaczku karmić, chyba, że ma butelkę z mlekiem dostać jak samo utrzyma. Do jedzenia będzie zwykłe krzesełko do karmienia.
Bujaczek do takiego bujania właśnie na uspokojenie albo np. w kuchni żebym miała go na oku6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
No mleko zmieniac smak moze i dziwcko moze nie chciec jesc wtedy ale pidobno jak sie cos jadalo w fiazy to dziecko smak juz zna i mniejsza szansa ze odrzuci
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
agania wrote:Maluchom podaje się witaminę D+K do skończonego 3 miesiąca witaminę K jak karmimy piersią, a samą D jeśli karmimy mm. A później to już wiadomo sama witamina D cały czas.
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Leticia wrote:Agania, a to się nie zmieniło jakieś 2 lata temu? Nasza dostawała K po porodzie tylko i już później nie było trzeba.
ponoć teraz można zastrzyk dać i wtedy tylko w szpitalu, albo doustnie, wtedy są trzy dawki, tylko pierwsza w szpitalu.6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
nick nieaktualnyCcierpliwa masz na myśli coś jak zymafluor? Ja to dawalam starszej w tabletkach takich malych niby na ząbki. Potem mnie wystraszyli ze fluor szkodliwy i mlodej nie dawalam. I teraz ciężko powiedzieć czy przypadek czy nie ale starszej sie tak nie psuly i ma mocniejsze ząbki.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ostatnio "walczyłam" z bratowa o smaki... Jak gotuje dzieciom zupki to totalnie bez smaku, no bo przecież dzieci nie czują smaków... Nosz kurde, to dlaczego wszędzie jest ze dziecko jest w stanie wyczuć smak wód płodowych?
Ale zanim będziemy gotować zupki dzieciom to troszkę zejdzie, ale na pewno nie będę podawała dziecku jałowych dań. -
justa1509 wrote:Ostatnio "walczyłam" z bratowa o smaki... Jak gotuje dzieciom zupki to totalnie bez smaku, no bo przecież dzieci nie czują smaków... Nosz kurde, to dlaczego wszędzie jest ze dziecko jest w stanie wyczuć smak wód płodowych?
Ale zanim będziemy gotować zupki dzieciom to troszkę zejdzie, ale na pewno nie będę podawała dziecku jałowych dań.
Wiesz, z drugiej strony, to zupka, która dla nas jest bez smaku, dla dziecka może być bardzo wyrazistaWłaśnie przez to, że ma bardziej wyczulony zmysł smaku.
Jedynie soli nie należy dziecku podawać do roku. Ale sól to i dorosły powinien sobie racjonalnie dawkować
chabasse lubi tę wiadomość
-
justa1509 wrote:Ostatnio "walczyłam" z bratowa o smaki... Jak gotuje dzieciom zupki to totalnie bez smaku, no bo przecież dzieci nie czują smaków... Nosz kurde, to dlaczego wszędzie jest ze dziecko jest w stanie wyczuć smak wód płodowych?
Ale zanim będziemy gotować zupki dzieciom to troszkę zejdzie, ale na pewno nie będę podawała dziecku jałowych dań.
Moja córka jest okropna do jedzenia, wybrzydza i nie lubi próbować nowych rzeczy praktycznie od początku. Pediatra kazał nam próbować z różnymi smakami, bardziej doprawiać potrawy, próbować różnych przypraw, bo dzieci, tak jak dorośli, mogą mieć różne upodobania
A jeśli chodzi o dietę przy kp, dopiero jak małą wysypało to lekarz polecił stosować dietę eliminacyjną.