X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozszerzanie diety dziecka to dopiero mnie przeraza :D
    Dwa razy ponioslam porazke, raz bo posluchalam mamy i babci zeby dziecku kaszki gotowac a ona nie chciala ani kaszek ani zupek, chociaz zupki troche lepiej. Nawet banana kazaly mi trzec lyzeczka :O
    Mloda znowu w ogole nie jadla :D Bo plula. Nadal musze w nia wciskac bo nie chce i moze nie jesc dniami. Moze zgodnie z zasada do 3 razy sztuka tym razem sie trafi okaz ktory cokolwiek przyjmuje poza mlekiem. Bede propowac ta metoda blw, zobaczymy jak sie uda.

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Maluchom podaje się witaminę D+K do skończonego 3 miesiąca witaminę K jak karmimy piersią, a samą D jeśli karmimy mm. A później to już wiadomo sama witamina D cały czas.
    I polecam witaminę D3 w kroplach a nie w w kapsułkach. Bo w kapsułkach mają coś tam jeszcze i często dzieci brzuszki bolą po nich

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e_mii wrote:
    Moja córka jest okropna do jedzenia, wybrzydza i nie lubi próbować nowych rzeczy praktycznie od początku. Pediatra kazał nam próbować z różnymi smakami, bardziej doprawiać potrawy, próbować różnych przypraw, bo dzieci, tak jak dorośli, mogą mieć różne upodobania :)

A jeśli chodzi o dietę przy kp, dopiero jak małą wysypało to lekarz polecił stosować dietę eliminacyjną.

U nas podobnie. Ma swoje smaki i truuudno czasem żeby spróbowała czegoś nowego. Albo za chwilę nie je tego co lubiła.

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • Ania241188 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nadzieje że tym razem wielki jadek mi się trafi.

Ale tym razem podejdę na większym luzie co do rozszerzania diety i też więcej metoda blw

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2018, 17:46

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też spróbuję tym razem inaczej :) Wtedy mama mi poradziła karmić przy zabawkach, latać z jedzeniem za dzieckiem, żeby cokolwiek zjadła. Teraz wiem, że to nie była dobra metoda. Takie parcie że coś musi zjeść wprowadzało tylko nerwową atmosferę.

Angela Be lubi tę wiadomość

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova nie tutaj jest to jedna tabletka wit.d3 + fluor i to dostaje sie przy wyjsciu ze szpitala jest w takich listkach jak tabsy anty na kazdy dzien tygodnia i to sie na lyzeczce wody rozpuszcza i podaje...

A co do mleka to tez ostroznie bo dziecko na bialko mleka krowiego tez moze byc uczulone wiec jogurty sery itp np na poczatek i obserwowac juz od szpitala a pozniej wlaczac kolejne alergeny stopniowo ;)

Paulina ja mam w planach chicco hug jesli mi sie na zywo spodoba "materacyk" w nim na tyle zeby dziecko moglo w tym spedzic wiecej czasu... to jest nowosc w sumie... jakos przy poczatku roku wyszedl ale wtedy tylko z grubsza poogladalismy z mezem bo nie bylam jeszcze na tym etapie hehe

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja z kolei to mega żarłok od początku. Wszystko zje: oliwki, wędzonego łososia, ogórki kiszone, kapary, śledzia, ser kozi... no wszystko! Jak chcę coś zjeść, to się przed nią chowam, bo inaczej mi zabiera :P A przy tym wszystkim szczupła jest :) jeszcze :P

Rozszerzanie rozpoczynałam od przecierów własnej roboty, powoli wprowadzając tez kawałki warzyw czy owoców. Bez presji, mogła jeść ile chciała, z czasem dawałam jej też wybór co woli zjeść. Jemy przy stole, nie pozwalałam latać z jedzeniem po chacie ;)

ingelita, chabasse lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Ostatnio "walczyłam" z bratowa o smaki... Jak gotuje dzieciom zupki to totalnie bez smaku, no bo przecież dzieci nie czują smaków... Nosz kurde, to dlaczego wszędzie jest ze dziecko jest w stanie wyczuć smak wód płodowych?
    Ale zanim będziemy gotować zupki dzieciom to troszkę zejdzie, ale na pewno nie będę podawała dziecku jałowych dań.
    Zgodzę się z bratowa, dzieciom długo nie doprawialam niczym zupek oprócz ziół i wychodzi im na dobre. To że my przyzwyczaję i jesteśmy do soli i cukru to nie znaczy że dziecikm trzeba zupkę z warzyw solić do smaku. Sam smak warzywek jest ok i nie jest to danie jałowe jak piszesz.

Edit. Doczytałam że chodzi ci o zioła, to nie rozumiem różnicy zdań między wami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2018, 20:49

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wyżycie dziś, szyjka 2,5 cm, morfologia super, mocz super, wyników glukozy po godzinie i po dwóch nie było niestety, naczczo glukoza super. USG 3 trymestru mam 06.06.18 :-)

d'nusia, Ania241188, pumka1990, PLPaulina, Lavendova, Leticia, misia-kasia, chabasse lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna14 wrote:
    Ja po wyżycie dziś, szyjka 2,5 cm, morfologia super, mocz super, wyników glukozy po godzinie i po dwóch nie było niestety, naczczo glukoza super. USG 3 trymestru mam 06.06.18 :-)
    Justyna i coś Ci powiedział lekarz na tą szyjkę?

• agania Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Agania, a to się nie zmieniło jakieś 2 lata temu? Nasza dostawała K po porodzie tylko i już później nie było trzeba.

A wiesz, nie wiem, być może... nasza córka w każdym razie dostawała właśnie takim systemem jak napisałam. Być może się zmieniło, nie upieram się. :)
    No i też polecam w kropelkach. Tzn. na początku dostawała kapsułki te D+K, ale podejrzenie było, że źle reaguje na nie, miała jakoś 3 miesiące chyba jak zmieniliśmy te kapsułki na witaminę D w kroplach, Devikap.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia, ale tą witaminę K to w zastrzyku dostała, tak? Że już później nie trzeba było? Czy jak?

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Justyna i coś Ci powiedział lekarz na tą szyjkę?
    Tak, że jest dobra dlugosc na ten okres ciąży i trzyma mocno.

kozalia, ingelita lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy Wit D w sprayu, ale nie wiem czy można ją stosować dla noworodka. Nazywa się defree

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2018, 21:38

7w3d 💔
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna wizytę będę już miała w 31 tygodniu, i tak sobie teraz myślę że potem kolejna pewnie w 35 i to może byc już ostatnia.... Ale zlecialo

d'nusia, Marta..a, vanilia120 lubią tę wiadomość

7w3d 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Moja z kolei to mega żarłok od początku. Wszystko zje: oliwki, wędzonego łososia, ogórki kiszone, kapary, śledzia, ser kozi... no wszystko! Jak chcę coś zjeść, to się przed nią chowam, bo inaczej mi zabiera :P A przy tym wszystkim szczupła jest :) jeszcze :P

Rozszerzanie rozpoczynałam od przecierów własnej roboty, powoli wprowadzając tez kawałki warzyw czy owoców. Bez presji, mogła jeść ile chciała, z czasem dawałam jej też wybór co woli zjeść. Jemy przy stole, nie pozwalałam latać z jedzeniem po chacie ;)
    U mnie identycznie, mała ma czasem takie smaki... bardziej pokręcone niż ja w ciąży, kiszony, kefir i oliwki to standard.

Pamiętam pierwszy posiłek stały, marchewka gotowana, idealnie roztarta, mała jadła z zaciekawieniem, ale się wykrzywiała, myślałam, że się dławi... a po dwóch tygodniach odkryłam, że tamta marchew jej nie smakowała... hahahaha ja nie czuję różnic w marchewkach a córka tak, szoook :)

• agania Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten devikap co my podajemy to na receptę jest.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siostry syn wcinał oliwki jak szalony :) niespełna 3 letnie dziecko zjadło słoik zielonych oliwek :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże co wy tu piszecie :o Moje to chyba ani razu nie zjadly oliwek ani kiszonego ani śledzia. Starsza chyba raz sprobowala w zeszle święta i to tyle :D Moja młoda to nawet pizzy nie lubi. Dzisiaj sie krzywila przy truskawkach. Za czekolada tez nie przepada. Nie je tortow urodzinowych ani ciast. W sumie to lubi tylko gume do żucia i lody. O i ziemniaki ale gotowane bo frytek tez nie lubi. No także ten :D

• Leticia Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agania wrote:
    Leticia, ale tą witaminę K to w zastrzyku dostała, tak? Że już później nie trzeba było? Czy jak?

Tak, dokładnie tak było. Innej metody nawet mi nie proponowano, więc odniosłam wrażenie, że to standard :)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
‹‹ 733 734 735 736 737 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ