X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ingelita wrote:
    Pochwal się jak to zrobiłaś:) Ja wczoraj zaczęłam małej robić trening czystości, bo ciepło i może latać po działce w samych gaciach, ale ona na nocnik nie usiądzie z gołym tyłkiem, bo się boi, i w konsekwencji majtki jej prałam kilka razy i dwie pary butów tez musiałam uprać :P Ona wie, do czego służy nocnik, ale chyba jeszcze nie bardzo kontroluje zwieracze :P Tak się pocieszam, ze nam teraz na kursie mówili, ze najlepiej po skończonym 2 r.ż zaczynać, a na praktykach w zlobku wszyscy mnie straszyli, ze i tak wróci do pieluch, na jakiś czas przynajmniej, jak się młode urodzi.

Wiesz co, u nas plus jest taki, że nocnika się nie boi, bo potrafi korzystać odkąd skończyła 11 miesięcy :P Z nakładki na sedes też od kilku miesięcy korzysta. Dotąd nocnik i nakładka były tak przy okazji, pieluchę nosiła i sadzałam ją jak sama zawołała siusiu. Pewnie mogłabym spróbować puścić ją bez pieluchy szybciej, ale cykora miałam ;) No i może trochę lenia ;)
    Teraz zaczęliśmy stopniowo, najpierw na 1-2 godziny dziennie, a z każdym dniem coraz dłużej. Radzi sobie już całkiem ładnie, ze spacerów wraca z suchą pieluchą, po drzemkach też nic nie ma :) A czasem to i po nocy pusto.
    W niedzielę mieliśmy problem, bo pojechaliśmy na wycieczkę i byliśmy pewni, że pielucha załatwi sprawę. A tu nie! Trzymała 2 godziny w samochodzie i nocnika chciała!

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka też skończyła z pampersami przed 2 urodzinami. Uczyłam ją z 1,5 miesiąca, ale nie wiem czy warto tak wcześnie. Wydaję mi się, że gdyby była troszeczkę starsza to poszłoby to sprawniej i czyściej :) A tak niby robiła na nocnik, nie bała się i wiedziała do czego służy, ale w zabawie chyba nawet nie czuła kiedy chce siusiu, bo musiałam łapać ją w trakcie.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• agania Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jak jedziemy gdzieś dalej niż 30 minut drogi to zabieramy ze sobą nocnik ;) tzn. w zimą tak było czy wczesną wiosną, bo teraz to już ciepło to nie ma problemu żeby się autem zatrzymać i wystawić pupkę na dwór :)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania, no właśnie się okazało, że wystawianie pupki jej nie odpowiada ;)
    Zamówiliśmy nocnik turystyczny Pottete Plus, za niedługo będę mogła zreferować jak się sprawdza ;)

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa1509 wrote:
    Do pracoholika brakuje mi kilku lat stażu. Akurat te sprawy wyszły na tyle nagle, że nie ma szansy tego przekazać komuś do zrobienia. Do pracy mam 3 minuty pieszo, jakbym dojeżdżała do pracy, to bym na pewno zrezygnowała wcześniej, codziennie wychodzę na obiad do domu, czasami wychodzę kilku minut wcześniej, robię sobie przerwy w pracy.

Dziewczyny jesteśmy dorosłe i robimy to na co pozwalają nam chęci i siły. Ja też nadal pracuję i mam wrażenie, że kto się o tym dowiaduje to patrzy na mnie jak na ufoludka. Mam taki zawód, że nie mogę sobie pozwolić na 2 lata przerwy, bo nie będę się wtedy liczyć na rynku moich usług. Jak mi dziecko pozwoli to na macierzyńskim też będę pracować i na pewno wśród pewnych osób posypią się komentarze, że jestem wyrodną matką. Ogólnie to bardzo pragnę dziecka i ogromnie cieszę się, że jestem w ciąży, ale nie zamierzam przez to rezygnować z siebie i zamykać się na 2 lata w pieluchach. Niech każdy robi tak jak uważa za słuszne. Jak to mówią szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2018, 15:46

Marta..a, misia-kasia, AnkaK90, Eilleen, Carolline lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Squirrel, ja jestem wyrodna, bo po 6 miesiącach wróciłam do pracy na część etatu. Potrzebowałam odskoczni, urozmaicenia, rozmowy z kimś, kto umie mówić ;) I nie o tematach niemowlęcych ;)

squirrel, Carolline lubią tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Agania, no właśnie się okazało, że wystawianie pupki jej nie odpowiada ;)
    Zamówiliśmy nocnik turystyczny Pottete Plus, za niedługo będę mogła zreferować jak się sprawdza ;)

No jeśli nie odpowiada to spróbuj z tym nocnikiem turystycznym. Może się sprawdzi :)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli z dzieckiem będzie wszystko dobrze, to nie zamierzamy też rezygnnować z podróży. Wiadomość o mojej ciąży część znajomych skwitowała, że wreszcie przestaniemy zwiedzać świat.. Oczywiście nie wiem jak to będzie gdy dziecko już pojawi się na świecie, ale inspiruję się ludźmi, którzy podróżują razem z dziećmi i wcale nie musieli tego rezygnować, a nie osobami które wiecznie narzekają jak to dziecko ich ogranicza . I nie mam tu na myśli podróży polegających na leżeniu 8 dni w hotelu, bo to nas kompletnie nie interesuje. W końcu ograniczenia są tylko w naszej głowie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2018, 16:04

Leticia, misia-kasia, ingelita, Carolline lubią tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Squirrel, to nie jest tak, że przy dziecku nie ma ograniczeń - są, ale w większości do pokonania. My też dużo podróżowaliśmy przed dziećmi i nadal sporo podróżujemy. Zmieniło się natomiast tempo naszych wyjazdów :)
    O ile z niemowlakiem to było naprawdę łatwo, o tyle po roczku jest już trochę wyzwań. Musimy pomyśleć gdzie będziemy nocować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem, kiedy ogarnąć drzemkę (bo bez drzemki córka zamienia się krwiożerczego potwora), teraz doszedł jeszcze problem siusiania. Plus samo tempo przemieszczania się - nie zawsze wózek czy nosidło jest w łasce Jaśnie Pani, a spacer oznacza zatrzymywanie się co 30 cm i wygrzebywanie najładniejszych kamyków ze żwirku ;) Trzeba przestawić myślenie i dostosować się do (czasem wymyślnych) potrzeb nowego towarzysza podróży.
    Natomiast udało nam się zdobyć kilka mniejszych szczytów i odwiedzić kilka krajów. Dla dziecka podróż nie jest trudna, to trud tylko dla rodziców ;) Ale warto, bo Mała z każdego wyjazdu wraca odmieniona, uczy się czegoś nowego - widać, że jest szczęśliwa :)

ingelita lubi tę wiadomość

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Squirrel mam dokładnie takie samo zdanie :) Pamietam te spojrzenia rodziny, kiedy pojechaliśmy w styczniu do Maroko! Ze jak ja moge byc tak nieodpowiedzialna, ze pierwsza ciąża, 1 trymestr, lot samolotem, itd, a ja do Afryki....
    Byłam wróciłam, zwiedzałam, opalałam sie i wrociłam naprawde z dużą dawką energii :)
    Teraz tez swobodnie podróżuje, chodze w góry, staram sie byc aktywna. I mam nadzieje ze tak samo będzie po urodzeniu syna.

misia-kasia, squirrel lubią tę wiadomość

3i492n0agf4rykt3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2018, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ktoś ma siłę i brak przeciwwskazań do pracy to niech pracuje. :) Ale jak zle się czuje to niech zwolni tempo. :)

Decydując się na dziecko liczę się z pewnymi ograniczeniami Ale myślę że dobrą organizacją da się wiele pokonać. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2018, 16:14

• agania Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży weszłam na Śnieżkę będąc w 28 tygodniu i nie uważam żeby to było nieodpowiedzialne, bo dobrze się czułam.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti, co u Ciebie? Jak się masz?

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki glukozy i troche mi się nie podobają :/ na czczo 89, Po godzinie 134, a po 2 h - 136. Czy drugi wynik nie powinien być niższy od pierwszego? :(

Existenz lubi tę wiadomość

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3
    17u9sg18c0ymn8s1.png[/link]

24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia <3

• squirrel Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leticia wrote:
    Squirrel, to nie jest tak, że przy dziecku nie ma ograniczeń - są, ale w większości do pokonania. My też dużo podróżowaliśmy przed dziećmi i nadal sporo podróżujemy. Zmieniło się natomiast tempo naszych wyjazdów :)
    O ile z niemowlakiem to było naprawdę łatwo, o tyle po roczku jest już trochę wyzwań. Musimy pomyśleć gdzie będziemy nocować przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem, kiedy ogarnąć drzemkę (bo bez drzemki córka zamienia się krwiożerczego potwora), teraz doszedł jeszcze problem siusiania. Plus samo tempo przemieszczania się - nie zawsze wózek czy nosidło jest w łasce Jaśnie Pani, a spacer oznacza zatrzymywanie się co 30 cm i wygrzebywanie najładniejszych kamyków ze żwirku ;) Trzeba przestawić myślenie i dostosować się do (czasem wymyślnych) potrzeb nowego towarzysza podróży.
    Natomiast udało nam się zdobyć kilka mniejszych szczytów i odwiedzić kilka krajów. Dla dziecka podróż nie jest trudna, to trud tylko dla rodziców ;) Ale warto, bo Mała z każdego wyjazdu wraca odmieniona, uczy się czegoś nowego - widać, że jest szczęśliwa :)

No właśnie tsk myślę, że trzeba będzie podporządkować plan pod małą turystkę i tempo nie będzie takie jak we dwójkę ale wierzę, że jeszcze nie jedna podróż przed nami w większym składzie :-)

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:
    Mam wyniki glukozy i troche mi się nie podobają :/ na czczo 89, Po godzinie 134, a po 2 h - 136. Czy drugi wynik nie powinien być niższy od pierwszego? :(

chyba faktycznie troche słabo, bo to znaczy ze cukier Ci nie spada....

3i492n0agf4rykt3.png
  • squirrel Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:

Według norm z mojego laboratorium to masz ok. Na czczo do 90 a po godzinie i po dwóch do 140. Ja też miałam po dwóch godzinach wyższy niż po jednej i był ok.

pumka1990 lubi tę wiadomość

🌸 ❤️ sierpień 2018
    🐻❤️ maj 2021
  • pumka1990 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    squirrel wrote:
    Według norm z mojego laboratorium to masz ok. Na czczo do 90 a po godzinie i po dwóch do 140. Ja też miałam po dwóch godzinach wyższy niż po jednej i był ok.

U mnie niby normy są po 2 h poniżej 140 też, Ale martwi mnie to, że nie spada tylko rośnie :(

Emil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania <3

• pumka1990 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia.kak wrote:
    chyba faktycznie troche słabo, bo to znaczy ze cukier Ci nie spada....

No właśnie :(

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 29 maja 2018, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pumka1990 wrote:

mi też wzrosło po 2h i lekarz powiedział, że jest ok tylko mogę się szybko głodna robić.

pumka1990 lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
‹‹ 803 804 805 806 807 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ