X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Monsi Znajoma

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja pytanie z innej beczki - jestem w 32 tc. i zaczynam pakować torbę. Przede mną. Stoi decyzja o zakupie laktatorów elektrycznego - który warto wybrać?

• Ania241188 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monsi wrote:
    Dziewczyny, a ja pytanie z innej beczki - jestem w 32 tc. i zaczynam pakować torbę. Przede mną. Stoi decyzja o zakupie laktatorów elektrycznego - który warto wybrać?
    Ja mam z canpolu easy start. Byłam zadowolona.

Czekasz na chłopca czy dziewczynkę? :)

zrz6x1hpuh8zaykc.png
    f2w3bd3m75py8k9r.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje wyraźnie główkę powyżej pępka :)
    Co do lekarza, u mnie wyboru nie ma... Do jednej przychodni dzwoniłam, 40 minut wisiałam na słuchawce i ciągle byłam trzecia w kolejce, więc odpuściłam. Przy szpitalu też nie mogłam się dodzwonić, i ta przychodnia jest rodem z PRL więc mam wątpliwości co do sprzętu, ale tam też nie mogłam się dodzwonić. Dzwoniłam do lekarza w mojej miejscowości, kobitka sama podała termin kiedy przyjść żeby było widać serduszko. Co prawda 150 zł wizyta, ale nie narzekam na opiekę. Jak miałam w 8 tygodniu plamienia to dzwoniłam do wszystkich lekarzy, jak któryś odebrał to mnie zbywal że w ciąży plamienia mogą być i żeby się nie martwić... A do mojej lekarki zadzwoniłam i kazała przyjechać, bo plamienia przez 5 dni nie powinno być. Być może uratowała wtedy ciążę, a reszta mnie olała. Ot taka to moja historia :)

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    jej odbicie ja miałam wycenę po rozmowie właśnie pakiet błękitny, dwa razy miałam wysyłaną ofertę przez dwie różne panie :) do tego mam za 800zł dodatkowo "Izolację komórek sznura pępowiny" - od razu sprawdzą czy komórki sznura da się pomnażać, jeżeli nie, spadam na pakiet czerwony od razu.
    Szału nie ma bo dostałam też jedynie 600zł zniżki do pakietu podstawowego ale do tego dostałam w "gratisie" pakiet 120+ i Transplant Assistance
    Co do sznura to uwaga ale toksoplazmoza wyklucza jego pobranie! Byłam w szoku jak mi to ta pani powiedziała, przecież to jakiś cud, że ja jej nie przechodziłam.

A co do lekarza to ja z mojego jestem zadowolona, mniej z samej formuły enel-medu, tzn. brak usg w gabinecie, brak możliwości umówienia 2 wizyt w przód itp. Chociaż będę próbować żeby terminy złapać przy częstszych wizytach. Nie wiem jak by się sprawdził przy problematycznej ciąży ale jak dla mnie jest ok :)

ooo to jestem w szoku z tą toksoplazmozą, bo mi raz wyszło, że przechodziłam, a potem, że nie. I teraz które badanie jest prawdziwe... muszę przebadać jeszcze raz dla pewności, ale takiej informacji nikt mi nie udzielił, że pobranie sznura nie ma sensu... Rozumiem, że Twoja oferta jest na 1-sze dziecko, widzisz, już lepsza niż moja na 2...

muszę poszukać jakiegoś innego przedstawiciela...

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupiłam laktator Canpol easystart. Nie chcę świrować z wydatkami, a ten ma dobrą cenę w stosunku do opinii.

Moja lekarka to złoto w takim razie. Za każdym razem sprawdza wszystko, szyjkę na fotelu, szyjkę pod usg. Poświęca wystarczającą ilość czasu, odpowiada na wszystkie pytania. Naprawdę, czuję się zaopiekowana. A przy tym bardzo sympatyczny i ciepły z niej człowiek.

Właśnie zaliczyłam godzinną drzemkę, polecam. Co za doładowanie :D
    Idę pracować :D

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie wrote:
    ooo to jestem w szoku z tą toksoplazmozą, bo mi raz wyszło, że przechodziłam, a potem, że nie. I teraz które badanie jest prawdziwe... muszę przebadać jeszcze raz dla pewności, ale takiej informacji nikt mi nie udzielił, że pobranie sznura nie ma sensu... Rozumiem, że Twoja oferta jest na 1-sze dziecko, widzisz, już lepsza niż moja na 2...

muszę poszukać jakiegoś innego przedstawiciela...

mogę Ci przesłać namiary an te Panie które się ze mną kontaktowały, tylko w wiadomości prywatnej

a chcesz bankować drugie dla sznura rozumiem właśnie??

jej odbicie lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Agatka na ostatnim usg była ułożona główką do dołu i chyba się to nie zmieniło przez ten tydzień bo czuję kopniaki pod samymi żebrami. Czasami jak leżę czuję też tak bardziej z boku.

Odnośnie lekarza to na początku też byłam super zadowolona, teraz już trochę mniej. Raz że w sumie u niego miałam tylko dwa razy usg, z czego to drugie trochę na nim wymusiłam. Przez co ani razu nie mierzył mi szyjki, jedynie bada na fotelu i mówi że długa i zamknięta. Kolejna sprawa, czuję że na każdym kroku próbuje mnie naciągnąć. Chodzę do przychodni, w której on pracuje ale on też ma swoją przychodnię tyle że dużo dalej od mojego domu. No i najpierw mnie namawiał na Harmony u siebie w gabinecie mimo, że usg prenatalne było ok. Strasząc, że w sumie to nigdy nic nie wiadomo. Z immunoglobuliną też oczywiście skierował mnie do swojego gabinetu. Jedyny teraz duży plus jest taki, że faktycznie mam z nim kontakt mailowy i telefoniczny.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    mogę Ci przesłać namiary an te Panie które się ze mną kontaktowały, tylko w wiadomości prywatnej

a chcesz bankować drugie dla sznura rozumiem właśnie??

To chętnie poproszę, może będę chciała się skontaktować z kimś innym, jak ta nasza nie zaproponuje czegoś normalnego cenowo. Mam już sznur u pierwszej, ale pamiętam, że była gdzieś mowa, że przy drugim dziecku można liczyć na znaczne zniżki, a tymczasem... więc się trochę wkurzyłam...

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie wrote:
    Hej dziewczyny, odświeżyłam wątek na Porodzie "Krew pępowinowa"... jeśli macie jakieś cenniki, najlepiej indywidualne, przygotowane przez przedstawiciela dajcie znać :) treść tamtego postu:

Chciałabym odświeżyć wątek krwi pępowinowej, a dokładnie, zapytać mamy, które właśnie bankują, będą bankowały o aktualny cennik PBKM. Mnie interesuje konkretnie pakiet błękitny, czyli ten ze sznurem.

Będę teraz rodzić 2-gą córkę, byłam pewna, że tym razem oferta będzie jakaś okazyjna, a tu pani zaproponowała tylko obniżkę o 500 zł opłaty podstawowej w stosunku do kosztów podanych na stronie... nie wydaje mi się, aby to była okazja. Przy pierwszym porodzie proponowała większy upust niż ten na stronie :(

Jeśli dostałyście jakieś oferty na szkole rodzenia, bądź same wykupiłyście, podzielcie się kwotą... chcę zdeponować krew, ale nie chcę być nabita w butelkę...
    Też mogę Ci napisać jaką ofertę dostałam. Zapewne standardową. Skopiuje ci treść maila w wiadomości, tak będzie łatwiej.

jej odbicie lubi tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te zniżki w wysokości ok 600zł to są standardowe.
    Moja lekarka ma kupony dla pacjentek. Więc taką zniżkę w różny sposób można zdobyć. Czyli generalnie taki chwyt.

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O udało mi się nawet zaakceptować zaproszenia :) dzięki za pomoc ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po 3cich prenatalnych. Mała wazy 1500g, więc trochę nadrabia, bo to 30 percentyl. Ginka powiedziała, ze póki będzie przyrastać, to nie ma się czym martwić. Ale kontrola przyrastania musi być. Wg tych pomiarów, to docelowo powinna ważyć ok 3 kg - tyle co mamusia ;)

Niestety szyjka 25 mm:/ nie wiem czy różnica 1 cm w przeciągu tygodnia jest możliwa... ehh już nie wiem komu wierzyć, bo za każdym razem to inny lekarz mierzy. A może za dużo sobie pozwalałam w ostatnim tygodniu i faktycznie znowu się skróciła.

jej odbicie, misia-kasia, PLPaulina, Flowwer, Leticia, chabasse lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Melduje się po 3cich prenatalnych. Mała wazy 1500g, więc trochę nadrabia, bo to 30 percentyl. Ginka powiedziała, ze póki będzie przyrastać, to nie ma się czym martwić. Ale kontrola przyrastania musi być. Wg tych pomiarów, to docelowo powinna ważyć ok 3 kg - tyle co mamusia ;)

Niestety szyjka 25 mm:/ nie wiem czy różnica 1 cm w przeciągu tygodnia jest możliwa... ehh już nie wiem komu wierzyć, bo za każdym razem to inny lekarz mierzy. A może za dużo sobie pozwalałam w ostatnim tygodniu i faktycznie znowu się skróciła.

Ja miałam pomiar około 3 cm - po miesiącu coś koło 4 cm mi wyszło, wiele pewnie zależy czy pęcherz pełny czy pusty. W poprzedniej ciąży raz miałam 3,5 - 3,0 - 3,5 więc niedokładności tego rzędu chyba są ok. A jak szyjka twarda, trzyma to nie ma się co martwić na zapas :)

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wlewie z magnezu, pierwszej dawce sterydow na plucka, po pobraniu krwi, moczu i posiewu. Miałam też usg, mały waży ponad 1700 gram. Afi 12. Głowę ma na 33 tydzien-szok. Na ktg z tego co widzialam skurczy brak. Ale przyjdzie jeszcze lekarz i oceni ten zapis bo ja go za bardzo nie umiem odczytywac. Zbadali mi tez szyjke ręcznie, jest krótka. Na usg wyszło że ma 2.2 cm, ale ten lekarz jakoś dziwnie ja zmierzył. Od punktu do punktu. A moja ginekolog mierzy ja na 3 zaznaczenia bo ona jest tak po ukosie i potem dodaje dwie wartości i wtedy mi mówi ile ma szyjka. A ten ją zmierzył na raz. Mimo wszystko ciesze się że dostałam sterdyny. Zawsze to bezpieczniej. Jutro się pewnie dowiem czy zamierzają coś założyć na ta szyjke czy też nie. No i mały jest obkrecony głową do dołu.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• misia-kasia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się dziś zastanawiałam, co się kładzie do wózka na spacer z takim noworodkiem? Pościel, kocyk, na czym się układa takiego bobasa?

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • justa1509 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra nie kładła nic do wózka, ale wyglądało to tak jakby dziecko na deskach leżało. U mnie materacyk w wózku jest gruby więc pewnie położę cienki kocyk. Zawsze łatwiej wyprać kocyk niż pół wózka :)

misia-kasia lubi tę wiadomość

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    Tak się dziś zastanawiałam, co się kładzie do wózka na spacer z takim noworodkiem? Pościel, kocyk, na czym się układa takiego bobasa?

Ja kładłam na prześcieradełko lub pieluszkę :)

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam gruby materacyk z którego ściąga się pokrowiec. Więc wydaje mi się że nie za bardzo coś pod spód trzeba.

Leticia, misia-kasia lubią tę wiadomość

• ingelita Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia-kasia wrote:
    Na materacyku wózkowym:) prześcieradło lub coś innego w tej roli wystarczy. I tyle.

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

• Monsi Znajoma

Wysłany: 12 czerwca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania241188 wrote:
    Ja mam z canpolu easy start. Byłam zadowolona.

Czekasz na chłopca czy dziewczynkę? :)

Oczekujemy córki Zuzanny, która w 31 tc ważyła 1740 g wiec do czasu porodu należy spodziewać się podwojenia wagi. Jedno jest pewne - na USG w 3 trymestrze było widać dosyć długie włoski na główce wiec będzie włochatkiem :D już od 20 tc jest ułożona główka w dół wiec już nie powinno się nic zmienić bo coraz ciaśniej ma, a główka skierowana przodem do kości krzyżowej. Teraz pozostaje tylko powoli szykować torbę wyprawkowa ;)

ingelita, Ania241188 lubią tę wiadomość

‹‹ 856 857 858 859 860 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ