X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Zolza_ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako prześcieradło do wózka wystarczy pielucha flanelowa. I w takie upały do przykrycia też według mnie pielucha wystarczy. Na chłodniejsze dni kupiłam kocyk.

misia-kasia lubi tę wiadomość

iv099vvj1wzlmrpz.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :) Tak właśnie kupuję ostatnie drobiazgi z wyprawki i nagle mnie oświeciło z tym wózkiem.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Melduje się po 3cich prenatalnych. Mała wazy 1500g, więc trochę nadrabia, bo to 30 percentyl. Ginka powiedziała, ze póki będzie przyrastać, to nie ma się czym martwić. Ale kontrola przyrastania musi być. Wg tych pomiarów, to docelowo powinna ważyć ok 3 kg - tyle co mamusia ;)

Niestety szyjka 25 mm:/ nie wiem czy różnica 1 cm w przeciągu tygodnia jest możliwa... ehh już nie wiem komu wierzyć, bo za każdym razem to inny lekarz mierzy. A może za dużo sobie pozwalałam w ostatnim tygodniu i faktycznie znowu się skróciła.
    Moja 2-2,5 i jest super wg mojego gina więc nie wiem czy jeszcze coś ci mówili? Bo 2,5 cm na ten tydzień ciąży jeśli trzyma i nie skurczy to dobra dlugosc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 16:52

7w3d 💔
  • e_mii Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mój lekarz nie mierzy szyjki. Bada tylko paluchem i tyle. Jak tak podajecie te dokładne długości to nie wiem czy się martwić czy odpuścić. Z usg 3 trymestru mam tylko w opisie że zamknięta. Jedyną podaną długość miałam na usg połówkowym, jakieś 3,1cm, 10 tyg temu.

v0o0onx.png
    z9pckld.png

• justa1509 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzy mi zawsze, ale podała tylko raz ze ponad 4cm. Jak się nie skraca i jest zamknięta to nie martwię się :)
    Do karty ciąży wpisuje tylko 2/0/0

k0kdqps6qlrq0b7i.png
    klz9hdgeo5cwgz05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, moja jest zamknięta, ale miękka i to może być większy problem. Wprawdzie dziś miałam tylko pomiar USG, bez badania na fotelu, ale znając moje przygody ze szpitalem, ginka kazała lezec i powiedziała ze to taka wartość graniczna. Ta lekarka dla odmiany stwierdziła, ze jak się jeszcze skróci to trzeba będzie założyć pessar.
    21.06 idę do nowej ginki, która pracuje w wybranym przeze mnie szpitalu, mam nadzieję ze przejmie prowadzenie mojej ciąży i wreszcie przestanę chodzić do losowych lekarzy :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak zmieniając temat, wiecie czy w ciąży można przyjmować witaminę C (1000mg)??

• Mum2b Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja z wrześniówek jestem. Powiedzcie proszę jakie macie wybrane łóżeczka dostawne. Myślałam o chicco next2me, ale nie pasuje mi do łóżka.

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    A tak zmieniając temat, wiecie czy w ciąży można przyjmować witaminę C (1000mg)??

Ja czytałam, że nie powinno się przesadzać z wit. C w ciąży bo normalnie nie da się przedawkować tej witaminy, natomiast sama wzięłam kilka razy. Jak przemarzłam porządnie albo mocno mnie przewiało i jak mi opryszczka wyszła. Wolałam to niż zachorować.

kozalia lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • ElwiraMar Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Dziewczyny, które miały już badanie 3 trymestru
    Jakie macie wyniki badania dopplerowskiego tętnic macicznych. U mnie wyszły poniżej normy I zastanawiam się czy jest się czym martwić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 20:37

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:

Ja mam brać dodatkowo do żelaza, ale jak zapytałam czy 1000 to najpierw powiedziała, że jedna dziennie jest ok, a potem powiedziała, że lepiej 2x dziennie 200. Więc coś w tym jest...

• justyna14 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Justyna, moja jest zamknięta, ale miękka i to może być większy problem. Wprawdzie dziś miałam tylko pomiar USG, bez badania na fotelu, ale znając moje przygody ze szpitalem, ginka kazała lezec i powiedziała ze to taka wartość graniczna. Ta lekarka dla odmiany stwierdziła, ze jak się jeszcze skróci to trzeba będzie założyć pessar.
    21.06 idę do nowej ginki, która pracuje w wybranym przeze mnie szpitalu, mam nadzieję ze przejmie prowadzenie mojej ciąży i wreszcie przestanę chodzić do losowych lekarzy :/
    Chyba flo pisała że na koniec 29 tyg miała zakładany więc jak widać zakłada się na tym etapie a osobiście uważam że jeśli są wskazania to lepiej założyć i jakoś funkcjonować niż leżeć w szpitalu 6 tygodni. Oszczędzaj się i daj znać koniecznie co powie nowy ginekolog. Jeśli szyjka się nie będzie jakoś drastycznie szybko skracała i skurczy nie będzie to powinnaś przynas przy oszczędnym trybie życia dochodzić do 37 tyg, już niedaleko. Trzymam kciuki żeby się udało.

7w3d 💔
  • Leticia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:

Mi lekarz zlecił przy okazji infekcji, którą obecnie przechodzę. Więc chyba można, bo ogólnie zestaw leków dał mi bardzo zachowawczy.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dooti, dzięki. Noc w miarę ok. Jutro mam mieć rezonans na 15:00, ale troszkę się wyciszyłam przed nim. Dzisiaj mi wyszły bakterie w moczu także będą jeszcze mi to badać, bo może coś źle zrobiłam i dlatego.

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • misia-kasia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kozalia wrote:
    Ja równiez teraz biorę taką dawkę na zalecenie lekarza przy bakteriach które mi wyszły w moczu, a do tego urosept i 3l wody. Lekarz stwierdził ze spróbujemy zachowawczo a dopiero pózniej antybiotyk jak nie bedzie poprawy.

17u9tv73c400zyd6.png
    l22n9vvjln9sss76.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Hej dziewczyny, ja z wrześniówek jestem. Powiedzcie proszę jakie macie wybrane łóżeczka dostawne. Myślałam o chicco next2me, ale nie pasuje mi do łóżka.
    Będę miała zwykle łóżeczko więc nie pomogę niestety.

Mum2b lubi tę wiadomość

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z was boryka się z zylakami? Ja niestety tak. Ostatnio takie bóle mnie lapaly, że się wystarszylam.. Ginka powiedziała że może się zdarzyć zakrzepica i należy udać się do chirurga. Tak tez zrobilam.. Wykonał usg zyl (Doppler właśnie) i stwierdził , że noga z zylakiem do operacji po porodzie i ewentualnym karmieniu. No zalamka. Że niby zastawki niewdydolne czy jakos tak . najdziwniejsze , że mnie bardziej boli ta noga, na której nie na zylaka. Ale ta ponoć czysta. Hmm.. W czwartek musze lecieć do tego doktorka, bo chce mi zrobic Ddimery. I pitem zobaczymy co dalej.
    A za tydzień bede miała usg 3 trymestru. I dodatkowo 4d. Już się nie mogę doczekać. Nigdy nie miałam takiego.
    Co do szyjki .ostatnio chuyba mnie bolii i nam wrażenie, ze coś z nią nie teges. Muszę poczekać do wizyty.nawet nie wiem ile teraz mierzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 23:05

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ElwiraMar wrote:
    Witam
    Dziewczyny, które miały już badanie 3 trymestru
    Jakie macie wyniki badania dopplerowskiego tętnic macicznych. U mnie wyszły poniżej normy I zastanawiam się czy jest się czym martwić?
    Niestety nie mam nic na wynikach napisanego o wartościach przepływów, ale sprawdzała mi i niby wszystko w normie.

• Eilleen Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2018, 02:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam że zasne bez problemu bo coś koło północy przysypiało mi się na kanapie. Przenioslam się do łóżka i dupa.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noc straszna. :(
    Strasznie mnie dziś bolało. Miałam wrażenie że przy każdym obrocie moja miednica wydaje dźwięki- jakby chrupala. :O :O

‹‹ 857 858 859 860 861 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ