Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas tez maly urodzi sie w lipcu, za tydzien dostane skierowanie od lekarza i bede mogla ustalic termin cc. Mam jednak przeczucie, ze i tak urodzi sie przed terminem cc
Jakos ostatnio inaczej sie czuje, wczoraj na wizycie rozwarcie na 0,5cm jakies pojedyncze skurcze na ktg. W tamtej ciazy w 36 tc nic sie nie dzialo,a pierwsze skurcze i rozwarcie pojawily sie dopiero tydzien przed teminem. Mam nadzieje jednak, ze maly nie bedzie sie bardzo spieszyl i zeby przynajmniej jeszcze tydzien poczekal.
-
Eilleen wrote:My właśnie planujemy małą przerwę między dziećmi. Jest kilka powodów. Mój wiek (33), długość obecnego starania się o dziecko (nie wiadomo jak szybko pójdzie tym razem), nie warto mi wracać na chwilę do pracy bo musiałaby zwolnić kogoś bo nie ma miejsca na kolejną osobę (fizycznie nie ma miejsca bo cały pokój jest już zajęty).
o to my w tym samym wiekuja też myślałam właśnie żeby drugie było szybko, ale teraz to w ogóle się zastanawiam czy taka staruszka jak ja da radę dwójce ;p Plus boję się, że jak się odchowają to moja kariera zawodowa w ogóle legnie w gruzach.
-
nick nieaktualny
-
nesssssa wrote:o to my w tym samym wieku
ja też myślałam właśnie żeby drugie było szybko, ale teraz to w ogóle się zastanawiam czy taka staruszka jak ja da radę dwójce ;p Plus boję się, że jak się odchowają to moja kariera zawodowa w ogóle legnie w gruzach.
Iva79 lubi tę wiadomość
-
nesssssa wrote:Mi to sie coś zdaje, że ja przejdę na wrześniówki
Termin z usg 23.08. z OM 27.08. a że jest mała, to pewnie jakoś się spieszyć nie będzie.
Ale chciałam w sierpniu, bo to taki ładny miesiąc
Ja nieśmiało też się zapisałam do wrześniowek jakoś tydzień temu, bo termin z OM mam na 30.08, a USG na 27.08. Natomiast tutaj reguralnie siedzę,czytam i piszę, a tam podczytuję tylko, bo z Wami byłam od początkuEmil - 28.07.2018 r - godzina 22.18 - 2530 gram i 50 cm szczęścia do kochania
[/link]
24+0 - 692 g/29+0 - 1392 g/32+6 - 2233 gramy szczęścia
-
U nas będzie różnica 3,5 roku, teraz troszeczkę żałuję, że nie zdecydowaliśmy się wcześniej, ale z drugiej strony nie wiem czy dałabym radę całą ciążę biegać za córką. Tym bardziej, że ja bardzo źle znosiłam pierwszy trymestr. A tak mała chodzi do przedszkola, a ja mam narazie więcej czasu dla siebie.
Widzę, że u nas dużo dzieci urodzi się przez cc. Jutro mam wizytę, to może w poniedziałek wybiorę się do szpitala i też już konkretnie poznam datęIva79 lubi tę wiadomość
-
Ja akurat mam taki zawód że i tak co roku uczę się nowych przepisów więc mogę sobie wrócić na rok czy półtora i znowu zniknąć. Do tego jestem w na tyle dużej firmie że mój brak nie jest aż tak zauważalny bo można zabrać jakiegoś asystenta który ucząc się zawodu może wspomóc dział
Jedyne co to chciałabym drugie przed trzydziestka. A trzecie jak uda mi się wynegocjować z mężem przed 35 ;p
A no i mus to puścić strasze do zlobka/przedszkola bo na pewno przy moim obecnym samopoczuciu byłoby mi ciężkoWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 12:17
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
To u nas znow planow co do drugiego kompletnie brak bo wlasnie raz ze wiek dwa dlugosc naszych staran o te plus przejscia po drodze no a mniejsza roznica jak te 4-5 lat dla nas nie do wyobrazenia dla nas a to sie znow gryzie z naszym wiekiem i nie wiadomo jeszcze ile bysmy sie starali wiec raczej w planach zostanie jedynaczka chyba ze zdarzy sie wyoadek przy pracy
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
nick nieaktualnyNie ma szczepień lepszych i gorszych.
Platne Są nowsze Ale są na te same choroby co te darmowe..
Decyzja jest trudna.. Ale to temat dość długi i skomplikowany.
*warto porozmawiać że znajomymi i dobrym pediatrą.
A w Pl po prostu sczepienia skojarzone są płatne..I to główna roznica..
są 5w1 (prawie nieosiągalne) i 6w1
+
☆ pneumokoki są już za Free.
I tutaj nam pediatra odradził brać te droższą (płatną) bo minimalnie się różni
☆ rotawirusy - tutaj nawet pediatrzy mają różne opinie
☆ meningokoki
Mam tabelkę ile szczepień musi przyjąć dziecko za darmo.. A ile wkluc gdy rodzić zapłaci..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b1afee8edfeb.jpg
Idzie się do apteki i kupuje..
My zdecydowaliśmy się na płatne, i kupujemy w de.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 13:59
nesssssa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
W Polsce pneumokoki są darmowe ale to nie ta sama szczepionka co jeśli się płaci. Ja szczepilam na pneumokoki oboje ale odpłatnie i to była inna szczepionka. Więc Antka też zaszepie odpłatnie. I polecam jeśli zintegrowane to 5w1 plus żółtaczkę oddzielnie.7w3d 💔
-
d'nusia wrote:5 w 1 już raczej w Polsce nie dostaniesz. Są raczej tylko 6w 1.
Ja odkładam szczepienia, ale to mój wybór.
Na pewno nie zgodzę się na szczepienie w 1 dobie.
Temat rzeka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 13:45
7w3d 💔 -
d'nusia wrote:5 w 1 już raczej w Polsce nie dostaniesz. Są raczej tylko 6w 1.
Ja odkładam szczepienia, ale to mój wybór.
Na pewno nie zgodzę się na szczepienie w 1 dobie.
Temat rzeka.
-
nesssssa wrote:Mam pytanie o szczepionki. Bo nie ogarniam zupełnie tego tematu. Wiem, że są jakieś gorsze i lepsze ;p
Rzecz jasna chciałabym zaszczepić lepszymi. One chyba są płatne? To jakieś 6w1? Kupuje sie je w aptekach czy normalnie w przychodniach są??
-
nick nieaktualny
-
justyna14 wrote:W Polsce pneumokoki są darmowe ale to nie ta sama szczepionka co jeśli się płaci. Ja szczepilam na pneumokoki oboje ale odpłatnie i to była inna szczepionka. Więc Antka też zaszepie odpłatnie. I polecam jeśli zintegrowane to 5w1 plus żółtaczkę oddzielnie.
-
My szczepiliśmy 6w1 infanrix hexa, na pneumokoki Prevenar 13- nadal jest płatny, na meningokoki Nimenrix i na ospę platnie bo zanim poszła do przedszkola. Najbardziej się bałam tej darmowej na odre, świnkę i rozyczke. Wszystkie szczepionki za które płaciłam kupowałam w przychodni, nie zamawiałam sama z apteki.