Sierpniowe mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja Antka szczepie tą 5w1 i teraz tzn w maju powinien dostać kolejną dawkę tylko zapomniałam i teraz mi przypomniałyście
jutro polecę do przychodni po receptę. Nawet nie wiedziałam, że jakiś problem z dostępnością jest, zobaczè jak u nas na Dolnym Śląsku.
Ja to się boję tych szczepionek ale też boje się nie szczepić. Starszego szczepiłam tymi z NFZ i wszystko było OK, a teraz tyle się słyszy na temat tych skojarzonych i w sumie, wg mnie, niegłupich argumentów przeciwników ale z Antkiem dałam się przekonać i szczepię tą 5w1. Teraz przy Zuzi to nie wiem czy nie wrócę do tych na NFZ wolę więcej kłuć niż jednorazowo podać tyle wirusów. Ostatnio nawet czytałam, że sąd we Włoszech uznał iż sześciowartościowa szczepionka lnfanrix Hexa SK jest przyczyną autyzmu ale wiadomo to są przypadki jeden na kilka tysięcy. Ja żeby mieć pewność że dziecko jest zdrowe przed szczepieniem robię badanie ogólne moczu, jakoś nie mam zaufania do lekarza bo w przychodni to pośpiech i liczy się sztuka, a później są problemy. Koleżance nawet chciała dziecko zaszczepić z katarkiem tylko ona, na szczęście, się nie zgodziła.[/url]
-
Ja szczepilam Hanię Infanrix hexa (6w1), prevenar13 (pneumokoki) i rotarix (rotawirusy). Młodszą będę szczepić tak samo. Moja przyjaciółka, która jest pediatrą, tak tez szczepiła swoje córki, więc poszłam jej śladem. Te darmowe Pneumokoki nie mają trzech szczepów, które ma prevenar. Zdania są oczywiście podzielone, ale ja wole zaszczepić na te 3 więcej. Zawsze się boję po szczepieniu, ale nie szczepić bałabym się bardziej. I tez najbardziej bałam się Odry, świnki, różyczki, ale na szczęście wszystko poszło bez problemu. Dopiero po ostatnim doszczepianiu hexą i pneumokokami Hania miała lekka gorączkę, ale szybko przeszło. Poza tym żadnych odczynów poszczepiennych. Jak będzie szła do przedszkola, to planujemy jeszcze meningokoki i ospę. Ale z innymi mamy spokój do 6 r.ż.
nesssssa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
My właśnie cały czas myślimy nad tymi szczepionkami i sami nie wiemy. Mamy bardzo mieszane uczucia w jedną i w drugą stronę. Nie wiemy co robić.
Wczoraj na wieczór i dzisiaj rano gardło mnie bolało ale na szczęście przeszło. Pewnie wentylatorem za bardzo dmuchałam na siebie. Muszę zresztą go wyłączyć bo znów mnie przewieje.
Myślę nad sesją zdjęciową ciążową. Już sama nie wiem czy robić czy nie. Bo to trochę kasy jest ale jak patrzę na te zdjęcia to mi się strasznie podobają. Tylko czuję się jak wieprz i zastanawiam się czy z takim egzemplarzem jak ja jest w stanie zrobić coś fajnego. Sukienki ma swoje. Pytałam o rozmiary i ma sporo takich regulowanych że się wcisne.
-
Ja tez szczepilam 5w1+rota+pneumo+ospa. Teraz pewnie też tak pojdziemy. Ale mam tylko wątpliwości co do szczepienia w pierwszej dobie. Tzn nie wiem jaka jest różnica między szczepieniem od razu a po dwóch dniach czy wiecej. Może ktoś mnie oswieci? Ale szczepić chce na pewno.
justyna14 lubi tę wiadomość
-
Eilleen nasza sesja to najlepsze co moglismy zrobic mimo ze poki co widzislam tylko kilka zdjec bo sesja byla tydzien temu w weekend... przyznam ze nigdy sie sobie tak nie pidobalam na zadnych zdjeciach jak na tej sesji... co ja mowie ja sie sobie ogolnie na zdjeciach nie podobam a na tych bardzo...
My dzis wizytowalysmy i mala bestyjka wazy ju 2300g i bryka na calego... zapis na ktg dobry, wszystkie przeplywy tez super, mala ulozona juz idealnie do porodu ale na szczescie szyjka 4cm zamknietad'nusia, Kasiaja, misia-kasia, Flowwer, Ania241188, pumka1990, Eilleen, Lavendova, katka/85, chabasse lubią tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Dzięki dziewczyny za wasze opinie o szczepieniach.
Ja właśnie się zastanawiam co z tą w pierwszej dobie.
Na takim darmowym spotkaniu z położną był ten temat poruszany i podobno nawet się zdarza, że szczepią dzieci bez wiedzy rodziców!!! a podpis załatwiają później, to akurat jest dla mnie nie do pomyślenia.
I też tak im zależy na wczesnym szczepieniu bo niby te szczepionki są pakowane po kilka i jak się ich nie zużyje w jakimś tam terminie to do wyrzucenia.
Ja mam dzisiaj masakrę, już dwie drzemki zaliczone. Zanim dojdę do porodu to chyba będę spać 20 godzin na dobę.
-
nick nieaktualny
-
Ja właśnie czekam na wizytę
strasznie jestem ciekawa ile ta moja kruszynka już waży i czy numeru nie odwaliła i pozycji nie zmieniła bo ostatnio była już główką w dół. Po jej ruchach wnioskuję, że nie zmieniła
oj przed każdą wizytą taki lekki lęk z podekscytowaniem
pumka1990 lubi tę wiadomość
[/url]
-
Ja mam sesję dzisiaj
Ostatni raz jestem w ciąży, to sobie to uwiecznię, bo Mój nieskory do robieni mi zdjęć
Nie wiem jak to wyjdzie, bo dzień się dziś źle zaczął... miałam umówione paznokcie na 9, to do 9:20 stałam jak kołek pod zamkniętym salonem... potem godzinę łaziłam po osiedlu szukając salonu, który mnie wciśnie na zaraz. Miałam 3-tygodniową hybrydę, więc musiałam ją wymienić przed sesją.
W końcu udało mi się umówić w tym samym miejscu, gdzie byłam umówiona na czesanie i makijaż. I pazury mam super zrobione, ale z makijażu nie jestem zadowolonasama bym sobie taki zrobiła, ale z 10 lat temu, bo wtedy była moda na jasne powieki
A makijażystka po polsku ani słowa, a ja rosyjskiego (ukraińskiego?) tez nie znam. Jadę na chatę i sobie chyba przerobię ten makijaż.
Mam nadzieję, że z fotografki będę zadowolona. Ja ogólnie jestem mało fotogeniczna
-
Eilleen ja rowniez jestem za tym aby taką sesje zrobić. Na sesji czułam sie jak księżniczka, mąż mówił ze wyglądałam cudownie a zdjęcia są przepiękne. Rodzina juz widziała kilka zdjęć i rowniez była zachwycona. Poza tym to wspaniała pamiątka. Ja nawet odważyłam sie na takie zdjęcie nago, tzn niby nago ale nic nie widać
Co do szczepień to rowniez mam dylemat, chcę szczepić ale nie wiem czym i czy faktycznie można ta pierwsza odsunąć na druga dobę życia. Dużo do poczytania przede mną jeszcze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 16:47
-
Ja jeśli chodzi o szczepienia to jednak zdaje się na lekarzy. Dwojke szczepilam zaraz po porodzie i na szczęście wszystko szczęśliwie. Potem szczepienia wybierałam wspólnie z.zaufan pediatrom ale wiadomo że jeśli uważałam że.dziecko nie jest w.100% zdrowe to zaszczepić nie dałam. Córkę ostatni dopiero doszczepialam uzupełniająca 5w1 bo wcześniej zawsze coś. Niestety są to trudne decyzje i nikt matce nie mówi jak ma zrobic
Cccierpliwa lubi tę wiadomość
7w3d 💔 -
chabasse wrote:Ja tez szczepilam 5w1+rota+pneumo+ospa. Teraz pewnie też tak pojdziemy. Ale mam tylko wątpliwości co do szczepienia w pierwszej dobie. Tzn nie wiem jaka jest różnica między szczepieniem od razu a po dwóch dniach czy wiecej. Może ktoś mnie oswieci? Ale szczepić chce na pewno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 17:32
7w3d 💔 -
justyna14 wrote:A czemu na ospę szczepilas? Słyszałam że można zaszczepić na ospę w ciągu dwóch dni od kontaktu z chorą osobą i wtedy ospa się nie rozwinie ale generalnie wolę żeby dzieci ja przeszły za młodu niż w późniejszym wieku.
no ja miałam ospę w wieku 14 lat, 3 tygodnie wysokiej gorączki i schudłam chyba z 10 kilo
-
justyna14 wrote:Normalnie tak mnie łamie w miesiącu tyłku i kroczu jakbym miała zaraz zacząć rodzić. Dnia na dzień coraz gorzej się czuje i coraz ciężej mi chodzi leżeć i funkcjonować
się pouzalalam