X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Flara Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YoYo85 wrote:
    A i chciałam się Was jeszcze zapytać co robiłyście jak udało się już dziecko odstawić tak z dnia na dzień. Chodzi mi konkretnie o pokarm. Spuszczałyście trochę laktatorem? Nie robiły się zastoje czy coś w tym rodzaju?

Ja musiałam kilka razy sobie pomoc, ale że laktatora już nie miałam to ściągałam palcami pod ciepłym prysznicem, tylko trochę tak aby poczuć ulgę, 2 dni i było już Ok i nie trzeba było więcej zabiegów.

YoYo85 lubi tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • YoYo85 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem :) Dziękuję Wam za rady. Ja właśnie wiem że latatorem można rozkręcić laktacje ale ja mam ręczny więc tak sobie myślałam że w razie awarii to pociągnę pare razy i może będzię ok. No zobaczę jak to będzię w praktyce wyglądać.
    Właśnie rozmawiałam z mężem i zgodnie z moimi przewidywaniami on słabo widzi akcję "tata" 🙄🤬 Chyba jednak bez musztardy lub octu i długopisu się nie obejdzie 😩

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z ciekawosci zajrzalam na lipcowe forum i tam laski maja tylko ok. 270 stron!! no to my faktycznie grubo sie rozpisalysmy 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zaczelam sie stresowac, ze juz zaraz nasza kolej..🙈

• YoYo85 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Ja akurat nie jestem fanka gwaltownego odstawiania od piersi. Nie mowie ze to nieskuteczne, ale jakos nie moglabym tak. U nas trwalo to 3 miesiace i bylo duzo, duuuuzo rozmow z synkiem. Najpierw karmienia dzienne odstawilismy, na koncu karmienie na usypianie. Tyle ze moj syn mial wtedy 2,5 roku. No i ja bardzo chcialam karmic dluzej ale nie moglam zajsc w ciaze i to byla taka "ostatnia deska ratunku" zanim po lekarzach mielismy zaczac chodzic. Chyba podzialalo bo karmilam do konca pazdziernika a 2 listopada zaczal sie cykl w ktorym zaszlam w te ciaze. A tak bardzo marzyl mi sie tandem. No ale z moja zagrozona ciaza to i tak by sie nie udalo :( Wydaje mi sie ze odstawienie teraz na koncowce ciazy musi byc trudne... Glownie dlatego ze za kilka tygodni pojawi sie male dziecko ktore bedzie przy piersi ciagle i starszak niekoniecznie moze dobrze to przyjac. Na pewno pomocne bedzie zaangazowanie taty w takiej sytuacji. U nas przy ostatecznym odstawieniu tego dnia kiedy pierwszy raz zasypial bez piersi tulilam synka ciagle, on plakal ale chcial sie tulic. Nastepne noce byly juz spokojne no i od tego czasu chcial zasypiac glownie z tata. Mysle ze duze znaczenie mialo to ze caly czas spimy razem wiec moze poczul sie mniej odrzucony dzieki temu... Ahhh ciezkie to bylo, chyba najbardziej dla mnie bo nie tak sobie wyobrazalam zakonczenie karmienia.
    No właśnie ja też miałam taki plan. Plan o bezstresowym, sukcesywnym odstawieniu. Dawałam sobie czas max do początku czerwca ale jak widać życie weryfikuje nasze plany.. Ja wiem że konsekwencja jest bardzo ważna w tej kwestii ale ciężko mi odmówć dziecku jak widzę jak bardzo chce i potrzebuje "cycusia", ciągnie za bluzkę i płaczę 😥 Po cichu liczyłam że może w pewnym momencie pokarm zmieni smak i ostatecznie sama się odstawi ale niestety tak się nie stało. Mam tylko nadzieję że jeśli uda mi się ją odstawić to w momencie jak mała zobaczy jak karmię młodszą to nie pomyśli sobie że zostało odsunięta od cycka na rzecz "nowego dzidziusia" i nie poczuję się odrzucona czy pokrzywdzona przeze mnie 😔 Ech, ciężko mi z tym.. Już sama nie wiem co mam robić.

• MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Z ciekawosci zajrzalam na lipcowe forum i tam laski maja tylko ok. 270 stron!! no to my faktycznie grubo sie rozpisalysmy 😂
    Też dzisiaj zwróciłam na to uwagę 🙂 Jak to możliwe?? 🙆 Trochę ponad jedna strona dziennie postów. Chyba mało ich tam jest.

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MomOfBoys wrote:
    Też dzisiaj zwróciłam na to uwagę 🙂 Jak to możliwe?? 🙆 Trochę ponad jedna strona dziennie postów. Chyba mało ich tam jest.

Z tego co widze to jest ich 63 to wcale nie duzo mniej niz nas 😅🙈

• zazu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YoYo85 wrote:
    No właśnie ja też miałam taki plan. Plan o bezstresowym, sukcesywnym odstawieniu. Dawałam sobie czas max do początku czerwca ale jak widać życie weryfikuje nasze plany.. Ja wiem że konsekwencja jest bardzo ważna w tej kwestii ale ciężko mi odmówć dziecku jak widzę jak bardzo chce i potrzebuje "cycusia", ciągnie za bluzkę i płaczę 😥 Po cichu liczyłam że może w pewnym momencie pokarm zmieni smak i ostatecznie sama się odstawi ale niestety tak się nie stało. Mam tylko nadzieję że jeśli uda mi się ją odstawić to w momencie jak mała zobaczy jak karmię młodszą to nie pomyśli sobie że zostało odsunięta od cycka na rzecz "nowego dzidziusia" i nie poczuję się odrzucona czy pokrzywdzona przeze mnie 😔 Ech, ciężko mi z tym.. Już sama nie wiem co mam robić.

A nie bierzesz pod uwage zeby jednak nie odstawiac calkiem starszej? Zostawic jej 1-2 karmienia jeszcze na jakis czas zeby wlasnie oswoila sie z tym ze jest maluch w domu... Nie musi byc przeciez karmiona na zadanie, ale takie jedno karmienie na dzien moze pomogloby uporac sie z zazdroscia i tym poczuciem odrzucenia przy maluchu... Bo takie uczucia chyba zawsze sie pojawiaja jak bardzo bysmy sie nie starali ehh... Chodzi mi o to ze jestes juz na koncowce ciazy wiec to kwestia zeby przetrwac te kilka tygodni. Skoro i tak ciezko idzie to odstawianie.
    Nie chce zeby to zostalo odebrane jako krytyka bo to tylko moj punkt widzenia, ale mam takie poczucie ze ten okres pojawienia sie nowego czlonka rodziny to nie jest dobry czas zeby u starszych dzieci wprowadzac jakies drastyczne zmiany bo to moze odebrac takie poczucie bezpieczenstwa, stalosci, a i tak beda mialy teraz w zyciu rewolucje.
    Ale jesli nie ma innej mozliwosci no to wiadomo...

agniecha2101 lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • zazu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    One chyba glownie na zamknietym forum siedza na facebooku czy gdzie tam... :P A u nas jakos tak publicznie sie to kreci :P

darkestfear lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoyo, takie drastyczne zakończenie kp chyba rzadko kiedy kończy się bez płaczu i to jest w tym najtrudniejsze, bo ciężko wytrzymać taki żal... Nie dopuszczasz w ogóle myśli o tandemie? Zawsze podziwiałam kobiety, które się na to decydowały czy karmiły bliźnięta, to na pewno jest bardzo trudne technicznie i męczące. Ale może jakoś łagodniej rozwiązałoby sprawę?

U nas sytuacja sama mnie zaskoczyła, ja tego w ogóle nie planowałam w tamtym czasie, a przeszło to całkiem sprawnie, bez płaczu, bo pewnie wtedy szybko bym nie odpuściła. Karmienie zastąpiliśmy po prostu bujaniem na rękach ;) Bo u nas głównym "problemem" było wieczorne zasypianie. W ciągu dnia to ja raczej tego karmienia pilnowałam. W pierwszej chwili po odstawianiu było mi dziwnie, czułam się taka niepotrzebna, ale przesypianie nocy szybko mi to wynagrodziło ;) Bo mama wciąż jest na topie ;)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh, zazu, napisałam o tym tandemie zanim przeczytałam Twój wpis ;) Z tożsamych względów.

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :) strasznie długo mnie tu nie było, ale staram się Was podczytywać dość regularnie. Gratuluję udanych wizyt i cieszę się, że dzieciątka rosną Wam zdrowe i silne. Mój maluszek też nabiera mocy i pewnie kawał z niego chłopa, bo potrafi dać się mocno we znaki 🤣. Dowiem się więcej w czwartek, bo w końcu go zobaczę💙. Co do picia przez facetów to się na2rt nie wypowiem, bo to właśnie przez alko jestem tu gdzie jestem. Jutro napiszę Wam więcej, a teraz lecę spać. Pozdrawiam :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2020, 23:29

megson91 lubi tę wiadomość

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szlenizny! nie miałam kiedy dziś zajrzeć na forum i tyle do nadrobienia ;)

co do ciuszków- ja mam masę po moim Siostrzeńcu, który ma 11 lat- ubranka są w świetnym stanie.

też dziś dokupiłam w gemini femaltiker, octenisept, witaminę d3 i tantum rosa dla mnie.
    z aptecznych brakuje mi już chyba tylko termometru, ale nadal nie jest dostępny ten co chcę :/

Madzko lubi tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • MomOfBoys Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    Z tego co widze to jest ich 63 to wcale nie duzo mniej niz nas 😅🙈
    Tylko często jest tak, że ktoś się zapisał i potem się nie odzywa. I tych faktycznych osób piszących jest dużo dużo mniej. Ale może tak być jak zazu napisała, że dziewczyny szybko przeniosły się na jakąś tajną grupę 🙂

darkestfear, Niki345 lubią tę wiadomość

16udhqvk36a6t6ao.png
    04.2017 - synek ❤️
    04.2018 - synek ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sluchajcie, a jaki konkretnie termometr macie/macie na oku, ja chcialam kupic elektryczny bezdotykowy, ale teraz koronowe ceny tych termometrow sa takie, ze na pewno nie bede przeplacac i mysle o elektrycznym z gietka koncowka, ale nie wiem jaki? Moze cos polecicie? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2020, 23:47

• Flara Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2020, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Dziewczyny pochwalcie się co macie kupione na chłodniejsze dni. Jakieś sweterki, bluzy? Nie mam pojęcia co powinnam kupić w razie brzydkiej pogody 🤪

Mam taki przejściowy kombinezon z grubszej bawełny, powinien być akurat na wrzesień, a później to już wskoczymy w zimowy kombinezon - polarek po córce (ale on nie był jakiś mocno gruby).
    Sweterków cieplejszych w sumie chyba żadnych w tych małych rozmiarach nie mam. Mam kilka ciepłych polarowych śpiochów więc może tez się nadadzą na początek jesieni + kocyk.
    W razie czego będę coś na bieżąco szukać. U mnie ostatnio wszystkie dostawy są tak ekspresowo, że najczęściej ok 24 h przesyłkę mam już pod drzwiami (chyba że to h and m bo oni nie spiesza się o ile się nie dopłaci )

m@rzenie lubi tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2020, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenie, ja mam sweterek 56 i dwie bluzeczki 62 :)

m@rzenie lubi tę wiadomość

• Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam akcję przepakowanie rzeczy do szpitala, bo miałam już zapakowaną torbę dawno, tylko bez rzeczy, które muszę umyć i wygotować oraz bez ubranek dla małej, której wyprasowałam w ten weekend. I wyciągnęłam już dwie, w które nijak się nie mieszczę, idę po trzecią... 🤦‍♀️ Kompletnie nie umiem się zorganizować, myślenie mnie boli.

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2020, 01:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakuje mi juz tylko szczoteczki do zebow i jestem spakowana 💪🏻 zostaja tylko papierologiczne rzeczy, jak badania aktualne itd. Do przyjecia do szpitala, no ale to z czasem samo sie zrobi.

Dzis z corka ogladalysmy albom z mojej ciazy z nia i pierwszych miesiecy zycia, aby zobaczyla jaka byla mala dzidzia i tez byla w brzuszku kiedys jak Antek. Mala byla bardziej zainteresowana niz sie spodziewalam, wiec super. Za to ja zalapalam dola, bo moj aktualny brzuch wyglada tak jak w dniu porodu w pierwszej ciazy 🤦🏼‍♀️ jestem wielorybem 😖
    Niby corki wyciagaja urode a powiem serio, ze w pierwszej ciazy wygladalam lepiej niz normalnie, za to teraz z synkiem jestem tak napuchnieta, ze glowa mala 🤯

Co do karmienia to ja nam dalam na odstawienie 6 miesiecy, totalnie na luzie. Jak skonczyla corka rok to poooowoli eliminowalysmy kolejne karmienia, powstawaly nowe rytualy, tata powoli przejmowal zasypianie i finalnie cale nocki. Mala zdecydowala sie sama odstawic calkiem 3 tygodbie przed deadline, ktory nam wyznaczylam. I finalnie dla mnie to bylo chyba trudniejsze niz dla niej, ale ja chcialam miec przerwe w karmieniu i tandem mnie troche przerazal, wiec uwazam, ze ostatecznie wyszlo to wszystko idealnie.

Co do poczatkow karmienia to my mialysmy ciezki start, w spzitalu w ogole nie szlo i bylo mm, a w domu ruszylo i juz poszlo tak, ze karmilysmy sie niemal 1,5 roku :) poczytajcie dziewczyny na prawde o kp na spokojnie teraz, przygotujcie sie wiedzowo i z nastawieniem, poszukajcie sobie namiar do cdl w okolicy, bo niestety stres szpitalny i poporodowy utrudnia, a ci co powinni nam pomagac (polozne, pediatrzy), czesto zamiast pomoc od razu aplikuja mm albo daja "rady" z zeszlej epoki, ktore maja sie nijak do rzeczywistosci.

Mirabelka02, megson91, Madzko, agniecha2101 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2020, 03:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam słabe screeny i nie mogę znaleźć, kto ma wizytę 10.07 i 6.08??
    czy mogą się odezwać osoby, przy których nie mam płci ??
    Wiem, że Wiedźma mi podawała, ale coś się pokasowalo :/
    Chcę zrobić porządek na liście, bo widzę kilka osób, które się nie odzywają w ogóle. Za miesiąc będziemy dodawać już dzidziusie 💙

‹‹ 1001 1002 1003 1004 1005 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: