X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2020, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka porozmawiaj z mężem, może ustalcie jakieś zasady. Bo faktycznie kiepsko jak on będzie po pracy wyręczał rodziców a Ty zostaniesz sama z dzieckiem i całym domem na głowie. Wiadomo, że czasem musimy pomagać rodzicom ale teraz to dla nas powinna być najważniejsza nasza nowa rodzina.
    Ja mam o tyle dobrze ze mieszkamy sami i przeważnie to my odwiedzamy rodziców i teściów. Moja mama wie jak to jest mieszkać z teściową i słuchać jej rad dlatego ona się nie wtrąca ani do mojego życia ani do brata (który mieszka z żoną u nich).

Kropka4, i_ka lubią tę wiadomość

• Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, ze ten bujaczek jest genialny 😍
    I gra tak przyjemnie, ze jak przyszedł to pol godz spędziłam siedząc obok i słuchając tych kołysanek 🥰

4e25336a92b1.jpg

Odebrałam wyniki moczu. I znowu mi jakieś dziadowskie rzeczy wyszły. Eh :( muszę w pon zrobić badanie jeszcze raz. 🤔

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • zazu Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowalam ostatecznie wszystko do porodu. Torbe poporodowa szykowalam juz wczesniej, dzisiaj torbe do porodu ogarnelam, dokumenty i cala reszte. Zostanie dorzucic klapki i telefon z ladowarka. Czuje sie przygotowana.

Mloda caly czas lezy miednicowo. Nie wierze juz ze sama sie przekreci. Modle sie zeby obrot sie udal. Byle nie cesarka. Byle nie cesarka. Tak bardzo nie chce tego ciecia...

tym_janek lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Flara Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Ale to ma być 5 ruchów o każdej porze jak się położysz i zaczniesz liczyć? Czy po posiłku? Czy wtedy jak wiesz ze będzie aktywna. Ja leżę od 16 i może łącznie z 10 było ale też ruszam brzuch. Ale poruszy się raz i długa przerwa. Ehh:/ może faktycznie dziś ma taki leniwy dzień.

Najlepiej po posiłku. Ale u mnie są tak znikome ruchy i niezależne od pór karmienia że liczę jak już długo jej nie czuje. I bardzo często jest tak że raz się ruszy a drugi dopiero za 15 min

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie liczę ruchów małego bo praktycznie ciągle go czuje i o jego ulubionych porach to już wogole cały brzuch chodzi. Odnośnie bodow mimo że jestem pierworodna mam same pody przez główkę ale jakoś się tym nie martwię i myślę że sobie poradzę z tym.

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za rady, dokupię kilka sztuk kopertowych i zobaczymy co się u mnie sprawdzi.

Mamuśka z tymi ruchami to u mnie np różnie bywa. Z zasady liczę po posiłku a już najlepiej po czymś słodkim ,kładę się na bok przykładam rękę do brzucha i wtedy liczę. Ale na przykład teraz po kolacji nic nie czuję, może jej nie smakowała 😕

Kropka, ja bym uderzyła do męża zanim przejdę do konfrontacji z teściami.zresztą już raz byłam w takiej sytuacji po prostu go przestrzegam ,że jeżeli jeszcze raz usłyszę komentarz to się nie powstrzymam i popsujemy wspólne relacje. Chyba porozmawiał, bo dużo się zmieniło. Ja ich bardzo szanuję i nawet trochę lubię, ale czasami przeginają pałę. Teściowa jest złośliwa i każdego obgaduje czego bardzo nie lubię, a teść głupio-mądry. Dlatego często muszę gryźć się w język żeby czegoś nie skomentować, bo nie chcę ranić męża.z drugiej strony jestem im bardzo wdzięczna jak wychowali swojego syna i zachodzę w głowę jak im się to udało skoro sami tak mocno odbiegają od ideału 😉

Kropka4 lubi tę wiadomość

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny problem w tym, że ten temat wałkowalam w zeszłym roku i mu tłumaczyłam że żona i dzieci powinny być na pierwszym miejscu a nie rodzice i nie przyniosło to żadnych efektów. Chyba nie potrafi odciąć pępowiny, a może mnie kocha mniej? Już sama nie wiem co mam myśleć. W zeszłym roku tyle się przez to napłakałam i dalej jest to samo. Czasami mu wspominałam że będę potrzebować jego pomocy bo dziecko potrzebuje obojga rodziców tym bardziej że on tak chciał tego dziecka i też się trochę staraliśmy... Naprawdę nie wiem jak mam z nim rozmawiac. Najchętniej bym odesłała go do rodziców przynajmniej nie musiałabym mu prać ni gotować i nie czekalabym dzień w dzień jaki taki pies na niego i się zastanawiała o której wróci...

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka,ja z moim mężem jesteśmy 12 lat i myślę,że udało mi się odciąć pępowinę dopiero raptem kilka lat temu. Przeszliśmy mnóstwo rozmów, trochę kłótni, trochę fochow ale warto było. Tłumaczyłam to sobie tym, że z nimi miał dłuższy staż i trochę musi mu zająć zrozumienie jakie powinien mieć teraz priorytety. Tym bardziej, że to facet. Do nich wszystko dociera później

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta35 wrote:
    Kropka,ja z moim mężem jesteśmy 12 lat i myślę,że udało mi się odciąć pępowinę dopiero raptem kilka lat temu. Przeszliśmy mnóstwo rozmów, trochę kłótni, trochę fochow ale warto było. Tłumaczyłam to sobie tym, że z nimi miał dłuższy staż i trochę musi mu zająć zrozumienie jakie powinien mieć teraz priorytety. Tym bardziej, że to facet. Do nich wszystko dociera później

Ojejku ... Nie wiem ile dam radę 😓 my po ślubie jesteśmy 2 lata. Pół roku mieszkaliśmy u moich rodziców, a od 1.5 roku na swoim ale teście 10 km od nas i to zdecydowanie za blisko. W dodatku ma u nich warsztat w którym wykonuje druga pracę więc co drugi dzień jest u rodziców i robi swoje plus pomaga im. Nie stać nas na tę chwilę żeby postawić mu warsztat obok naszego domu... Z resztą jemu chyba to odpowiada...

mhsvj44jaatf8jcr.png

• Miszczynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca 2020, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka współczuję takich teściów. Mi jest przykro bo moi teściowie mają mnie całkowicie w dupie. Starałam się i to bardzo aby nasze kontakty były mile i takie rodzinne. Moja rodzina od razu pokochała męża i czasem mam wrażenie że lubią go bardziej niż mnie. Moi teściowie mają problem z moim imieniem, zapominaja. Ogólnie nawet mąż się za nich wstydzi. Sam ma z nimi słaby kontakt. Wiele razy wypominałam mężowi to jak jego rodzice i siostra mnie traktują ale co on za to może. Oni już tacy są i w sumie dobrze ze mieszkają daleko. Chociaż było mi tak trochę nie w smak jak nikt z męża strony nie złożył mi życzeń na urodziny albo nie pogratulował ciąży. Biorąc pod uwagę to jak nie znoszę teściów mam nadzieję w okręcie chrzcin dziecka będzie znowu atak oandemi i nie będę musiała ich zaprasza i oglądać skwaszonych min. Mam z nimi same źle wspomnienia. Zastanawiam się jak tacy beznadziejni ludzie wychowali tak wspaniałego syna jak mój mąż.
    Teściowie to temat rzeka...

• Miszczynka Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka a może twojemu mężowi potrzebna jest terapia wstrząsową, może powinnaś mu wystawić walizki i odesłać do rodziców? Może wtedy zrozumie jak bardzo Cię rani swoim zachowaniem.

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszczynka wrote:
    Kropka współczuję takich teściów. Mi jest przykro bo moi teściowie mają mnie całkowicie w dupie. Starałam się i to bardzo aby nasze kontakty były mile i takie rodzinne. Moja rodzina od razu pokochała męża i czasem mam wrażenie że lubią go bardziej niż mnie. Moi teściowie mają problem z moim imieniem, zapominaja. Ogólnie nawet mąż się za nich wstydzi. Sam ma z nimi słaby kontakt. Wiele razy wypominałam mężowi to jak jego rodzice i siostra mnie traktują ale co on za to może. Oni już tacy są i w sumie dobrze ze mieszkają daleko. Chociaż było mi tak trochę nie w smak jak nikt z męża strony nie złożył mi życzeń na urodziny albo nie pogratulował ciąży. Biorąc pod uwagę to jak nie znoszę teściów mam nadzieję w okręcie chrzcin dziecka będzie znowu atak oandemi i nie będę musiała ich zaprasza i oglądać skwaszonych min. Mam z nimi same źle wspomnienia. Zastanawiam się jak tacy beznadziejni ludzie wychowali tak wspaniałego syna jak mój mąż.
    Teściowie to temat rzeka...

W sumie sama nie wiem co gorsze. Ale chyba nadgorliwość ... Z drugiej strony czasami bym wolała mieć takich teściów co nic nie chcą ode mnie i męża i mieć święty spokój. Ale i tu i tu są plusy i minusy. 3 x byłam za granicą sobie dorobić, brałam urlop wypoczynkowy w pracy i na dwa tygodnie jechałam i mąż mówił że pojedzie ze mną a jak przyszło do wyjazdu to się wycofał a mi teściu powiedział że on nigdzie nie pojedzie bo tu ma pracę i musi też im pomoc i że lepiej na tym finansowo wyjdzie. G*wno prawda. Ten ostatni raz co jechałam to dwa tygodnie po ślubie i było mi tak cholernie przykro że ojciec mu życie ustawia a mój jak zaczarowany... Nie chce sie postawić. A dam sobie rękę uciąć że jak się postawi to teściu zarzuci takim fochem że się do nas do końca życia nie odezwie bo to taki typ.

Też już o tym myślałam. Tylko dom jest wspólny. Oboje wkłady w niego pieniadze i prawnie nie mogę go wyrzucić poza tym głupio mi wywalać go z domu który jest jego jak i mój. Ale chodził mi taki plan po głowie żeby go odesłać do rodziców skoro i tak przyjeżdża się tylko najeść i wyspac. Ale nie wiem czy mam na tyle odwagi i jak on na to zareaguje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2020, 23:39

mhsvj44jaatf8jcr.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2020, 23:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja uważam, że Twój mąż nie robi nic drastycznie złego, żeby go wystawiać za drzwi. Niefajnie postępuje, ale może on rzeczywiście czuje się zobowiązany przez to pole?
    Ja nie znam dwóch stron medalu i nie lubię się wtedy wypowiadać, bo zazwycZaj największe emocje budzi rodzina, a szczególnie teściowie, ale Twój mąż, jako ojciec i mąż, przede wszystkim musi być dla Was. Jego rodzice dalej traktują go, jakby był głównie dla nich i to widać po tym, co piszesz. Może być tak, że bardzo zmieni go Narodzenie dziecka, bo mężczyzna wtedy w pełni może uświadomić sobie, że stworzył nowego człowieka, za którego ponosi odpowiedzialnosc, będzie się nim zachwycał i chciał być przy Was, każdą chwilę spędzać z dzieckiem
    A może łapie ostatnie chwile, gdy może pomóc rodzicom, ale rzeczywiście nie wie, że tym samym rani Ciebie? No hej, jesteś w 8 miesiącu, potrzebujesz pomocy ze strony męża, macie prawo razem odpocząć, wyjechać gdzieś, a oni Wam zabierają takie fajne momenty.
    Tym bardziej, że to Wasze pierwsze dziecko. Już chwilę nie trafi Wam się okazja do spędzenia czasu razem, dla siebie. Ja to bym chyba na Twoim miejscu porozmawiała z mężem, że potrzebujecie odpoczynku przed narodzinami dziecka, spakowała się i przejechała na jakieś wakacje (nawet 2-3 dni), gdzie porozmawiacie na neutralnym gruncie, jak wyobraża sobie opiekę nad dzieckiem razem z Tobą, gdy już teraz nie ma dla Ciebie czasu. Jeśli od początku nie zawiąże więzi z dzieckiem, to później wcale nie będzie łatwo.
    A jeśli chodzi jeszcze o teścia, to weźcie wyłącznie telefony w domu, jak już mąż jest po pracy, chyba nie musicie się tłumaczyć, że nie odbieracie ?

Kropka4, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów to już kiedyś Wam o tym dokładnie pisałam, więc jak kogoś temat męczy to pokopcie w tył ;)
    Jeżeli chodzi o poród sn czy cc to osobiście uważam, że każda kobieta powinna mieć pełne prawo samodzielnie podjąć decyzję, ale po wcześniejszym zapoznaniu się z informacjami na temat wad i zalet jednej i drugiej opcji, zarówno w kontekście dziecka jak i swoim.
    Bo prawda jest taka, że z punktu widzenia dziecka nie ma to w połowie nawet takiego znaczenia jak z punktu widzenia matki :) Kto wie o czym mówię? ;)

Co do sytuacji z mężem i z teściami/rodzicami. My decydujac się na wspólne życie, ustaliliśmy, że wybieramy siebie, mając świadomość, że każde z nas wnosi do związku swój rodzinny bagaż. Priorytetem jest, żeby było dobrze między nami, i jak "walizka" partnera nam wadzi, to on ją ogarnia. Wychodzac z metafory. Jak któremuś z nas coś nie pasuje to omawiamy to między sobą, a potem jak trzeba to każde z nas rozmawia ze swoimi własnymi rodzicami, przedstawiając jasno, że to NAM przeszkadza a nie jednemu z nas. Trzymamy wspólny front i jakoś się kręci :) Chyba, że coś dotyczy naszego dziecka (wkrótce dzieci) lub kotów, czyli istotek, za które jesteśmy odpowiedzialni. To wtedy stawiamy do pionu na bieżąco. Teściowa szczerze mnie nie znosi "bo zabrałam jej synka", ale zachowujemy zasady dobrego wychowania i wznajemnej kurtuazji. Moi rodzice za to wolą męza ode mnie 🤷🏼‍♀️

Madzko, megson91, Kropka4, agniecha2101 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • madu Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kropka, jeśli to jest tam jak piszesz że on się też czuje odpowiedzialny za to pole i pomaganie rodzicom przy niej jest sprawa tak ba5dzo ważna, że Wy (Tymi dziecko) wchodzicie na drugi plan to może dałoby się jakoś to przekonać do tego żeby wiadomo kosztem wynagrodzenia, ale załatwił kogoś kto będzie zamiast niego pomagał rodzicom? albo jeśli to takie ważne może niech spróbują ustalić jakiś jeden dzień czy dwa.kiedy on im z tym polem pomaga, tak żebyś Ty dla Was też mogła coś zaplanować. ja rozumiem że on im pomaga z dobrego serca, ale tak naprawdę to jest praca więc może.podejsc do tego jak do pracy i wyznaczyć konkretne dni i godziny lacznie z dniami/ tygidniami wolnymi. Może właśnie w te stronę pójść w rozmowie z mężem? Bo z twgo co piszwsz to ja to na ten momwnt widze rak ze on calkuem nie zrezygnuje z tej pomocy ale wlasnie może takimi malymi krokami, a dzieki temu tez postawi jakąś granicę. Czy Twój mąż zawsze cierpliwie bez grama nerwów reaguje na każdy jeden telefon teścia? czy wkurza się też czasem, że musi im pomagać?

21.10.2015 Leon <3
  • Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plus wstawania rano przez cc, to to że ja już po wyborach :)

Myślałam że rano będzie pusto, ale u mnie sporo osób wpadło na ten sam pomysł 😉

Domi_ lubi tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • AgaAgnieszka1989 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez zaraz sie ogarniam z małym na wybory, potem odstawiam go do teściowej i jade na.kawke do dziewczyn do pracy :) pewnie wkoncu poszaleje zakupowo dla siebie, bo jaj narazie co na zakupy to chłopców tylko ubieram :)

Zaczynamy 33 tydz 🎈

Jutro fryzjer i lekarz musi byc dobry dzień ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2020, 08:09

m3sxqqmz9ufod68y.png
  • Namyria Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka - a ja myślę, że może lepiej załatwić to polubownie czyli tak aby był wilk syty i owca cala?

Może porozmawiaj na spokojnke o swoich obawach z teściami? Umów sie z nimo na rozmowę i przedstaw jak to wyglada z Twojej strony a oni niech przedstawia z ich strony (pewnie nie maja pojęcia o Twoich rozmyślenialach).

I może po przedstawieniu Tych dwóch stron dojdziecie do kompromisu? A jak nie to przynajmniej będą znać Twoje zdanie 👍

Oczywiście o tej rozmowie musi wcześniej wiedzieć Twoj mąż abyś nie robila nic za jego plecami.

Spokojna rozmowa i wysłuchanie obu stron to najlepszy sposób rozwiązywania konfliktow niestety nie zawsze skuteczny 🤷‍♀️

Mam znajomych z identyczna historia jak Twoja i dopiero po 2 dziecku mąż sprzeciwił sie Ojcu - niestety nie odzywaja sie juz ponad rok. Ojciec nie rozumie dlatego Syn nie chce mu pomagać

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Najlepiej po posiłku. Ale u mnie są tak znikome ruchy i niezależne od pór karmienia że liczę jak już długo jej nie czuje. I bardzo często jest tak że raz się ruszy a drugi dopiero za 15 min
    No wlsnie u mnie też tak jakoś dziwnie od tych 2 dni. Dziś od 4 nie śpię i tylko 1x poczułam. Poczekam jeszcze do kolejnego posiłku i chyba jak nadal nie będzie reakcji to pojadę dla własnego spokoju na IP. Bo tylko się stresuję, a pewnie nie potrzebnie.

Milej niedzieli! :) u nas taki upał od rana że już ledwo się oddycha 🥵

• Flara Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjedz coś, połóż się na boku i na spokojnie policz ruchy, w razie czego zmień bok na inny albo połóż się ma plecach. O ile się nie mylę to Tym Janek pisała że ma być 10 w godzinę jak nie ma to liczymy przez kolejna godzinę.
    U mnie lekarz znowu stwierdził że jak 5 ruchów w godzinę nie naliczę to żeby jechać na IP

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
‹‹ 1042 1043 1044 1045 1046 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ