X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2020, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    A wymienili sprzęt na lepszy czy gorszy? Dziwne, że przez 2 tyg taka sama waga ale faktycznie może to być wina sprzętu oraz tego jak jej się udało pomiary zrobić. Chyba im większe dziecko tym gorzej je pomierzyć? Też miałam taką sytuację, że na prywatnych zawsze synek wychodził starszy a w szpitalu jak mi go zmierzyli to lekarz stwierdził, że jest mniejszy niż z terminu OM i wyszło na to, że zmalał od poprzedniej wizyty i bądź tu mądry 😒 też się wtedy zestresowalam ale w szpitalu sprzęt kiepski i przestałam się tym sugerowac. Także myślę że możesz być spokojna 😘 na następnej wizycie na pewno będzie wzrost masy 🙂
    Sprzęt wymienili na lepszy, nowszy. Ale trochę mi to spokoju nie daje bo raczej spodziewałam sie że przez cukry tuczę małą.. ciągle była tydzień do przodu a teraz 37 centyl. wcześniej waga na starym sprzęcie i na porządnym USG prywatnie praktycznie pokrywała się. Teraz będę siedzieć i rozkminiac 🤦 pewnie masz rację, tylko jak tu spokojnie czekać do kolejnej wizyty. Dobrze że nie będę długo czekać..

Bela lubi tę wiadomość

0d1yhqvke2vztk4w.png
  • Bela Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaAgnieszka1989 wrote:
    Na następnej wizycie GBS
    A o urlopie napisałam, bo na ostatniej wizycie pytalam kiedy planuje i mówił wlasnie ze urlop w lipcu naprwno a potem jeszcze nie wiem. Mam nadzieje ze drugiego nie zrobi na.nasza końcówkę :)

Kiedy masz wizyte?

Wizytę mam jutro o18. Zaczynam się trochę stresować( jak zawsze ) Też mam taka nadzieje bo bym go chyba nękała jakby poszedł 😆

w57vpc0zoagnyrk6.png
    Nasze szczęście Oliwia💝🧸
    14.04.-21tc 382g❤️
    12.05.- 25tc 840g💘
    3.06.- 28 tc 1300g💝
    16.06.-30tc 1703g💞
    30.06- 32tc 2250g💖
  • madu Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tą pozycją do porodu to nie wiem1 jak do końca jest ale ja podczas pierwszego porodu miałam dowolność i położne proponował różne pozycje. i prze kilka godzin to się sprawdzało. podczas partych (a trwały u mnie 2 h) też proponowały różne pozycje natomiast w pewnym momencie byłam już tak zmeczona że nie miałam siły na nic jak tylko leżeć choć czułam że to nie to, wtedy jeszcze próbowały mi pomagać rodzic na boku ale nie dało rady...ogólnie myślę że o ile parte trwaja krótko to jest w czym wybierać ale jak już trwają tyle że przychodzi takie zmęczenie że nie ma opcji żeby jasno myśleć to już potem wszystko jedno i wtedy wyobrażam sobie że dobrze mieć taką położna która potrafi skutecznie zmobilizować...moja nie potrafiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 23:05

Kagu3, Kropka4, Bela lubią tę wiadomość

21.10.2015 Leon <3
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, ale musialam to przetrawic sobie, wiec najpierw moze napisze w odopowiedzi na dyskusje.
    Co do obaw Yoyo (chyba?) Ja bede miec roznice wieku 22 mc i tez troche panikuje. Ale kto ma dac rade jak nie my? ;) Ja moja panne wyprowadzilam do jej pokoju z miesiac temu i poszlo gladko. Jak ma problem ze spabiem to przychodzi do nas, ale nie idzie spac z nami tylko ciagnie nas do siebie. Maz zawsze chodzi z racji na sytuacje. Ale lozko jej sprawilismy 200x90, wiec calkiem wygodnie tam z nia spac.

Co do rad przed/po cieciu. Warto przygotowac sobie wode do spzitala bo bardzo chce sie pic, przynajmniej mi. Warto wziac laktator, bo bywa pomocny jak laktacja sama nie ruszy, a po cc czasem tak bywa, ze jest problematycznie. Warto tez wziac taki zel/mydlo pod prysznic, bo nie jest drazniacy. Jakby cos tam mialo splynac na ciecie pod prysznicem to aby nie pieklo (rozne szpitale roznie zabezpieczaja linie ciecia). Po cieciu to podpisuje sie pod tym co zostalo powiedziane - brac leki przeciwbolowe tak aby bol nie mial szansy sie rozkrecic, wyprostowac sie, nie garbic i jak tylko zaczyna wracac czucie to krscic kolka lub zginac stopy, palce.

Co do obrotu zewnetrznego to jest to metoda kontrowersyjna. Tzn. Jak ktoa na prawde potrafi ten obrod zrobic, a kobieta nie ma jakis przeciwskazan anatomicznych i z maluchem jest ok to jest to bezpieczniejsze od cc. Jednak, jezeli ktos nie specjalizuje sie w tym, nie ma doswiadczenia na tyle aby wiedziec kiedy lepiej odpuscic, kiedy sa jakies przeciwskazania u rodzacej lub dziecka - bezpieczniej robic cc. Wiec mowiac krotko - zalezy kto to robi, gdzie i jaka jest wasza sytuacja.

Cos mi umknelo?

Madzko, YoYo85 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie literowki, ale dzis z telefonu i mam chyba za grube palce na ta klawiaturke :p

Jeszcze kompiel w szpitalu - ja sie nie zgodzilabym. Generalnie nie zaleca sie kapac w szpitalu a jak juz to w dniu wyjscia. Do wytarcia tez bym wziela otulacz jakis, bambusowy albo flanelowy, ale generalnie to bym sie na prawde nie zgadzala. Co do smoczka - ja nie biore. Generalnie nie zaleca sie smoczka przez pierwsze min. 4 tygodnie. Maluch ma sie nauczyc ssac piers a nie zmoczek. Ratuje skore jak trzeba isc do lazienki czy cos, wiadomo, czasem sie nie da inaczej. Ale ja wychodze z zalozenia, ze jak nie bede miec tego smoka to bede bardziej zmotywowana abg wymyslic cos tak aby z niego nie kozystac. Po 4 tygodniu, ja laktacja sie ogarnie to jestem fanka smoczkow ;) warto wiedziec, ze wiszenie na cycku na poczatku jest zasadniczo normalne. Szczegolnie pisze to do pierworudek, abyscie bie daly sobie wmowic ze sie dziecko nie najada skoro wisi na piersi czy inne bzdurki :) jak moczy pieluszki i przybiera na wadze to jest ok :) chociaz warto tez wiedziec, ze dzieci po porodzie czesto traca troche na wadze. Do 10% wagi urodzeniowej jest to spadek akceptowalny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 23:17

Mirabelka02, Madzko lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to moja wizyta. Maluch rosnie jak szalony, ma juz 2300 g. Rozwija sie ladnie, wszystko u niego spoko. Gorzej u mnie. Szyjka sie skrocila w 2 tygodnie z 3,4 cm na 2,4 cm, pomimo ze biore luteine. Ale tym sie jeszcze bie martwimy. Szybko poleciala ale 2,4 cm to na prawde dobry wynik na ten etap ciazy.Bardziej martwimy sie blizna po cieciu, bo pomimo lekow spadla z 3,3 mm do 2,4 mm. Dostalam recepte na sterydy na pluca dla malego, luteina - zwiekszylismy dawke. Mam sie oszczedzac, wiec dobrze z tesciowa zaraz przyjedzie, bo z corka pod opieka trudno sie oszczedzac. Maz wzial urlop teraz na czas do przyjazdu tesciowej, abym nie musiala podnosic corki i mogla wiecej polezec. Wizyty teraz co tydzien. Jak na wizycie okaze sie ze juz ledwo co z tej blizny zostalo to w tym samym tygodniu od razu na ciecie. Jak blizna jednak przestanie sie rozlazic to i tak planowane cc w 38+0. Wiec no, dopakowuje torbe do szpitala o rozmiar 50 na wszelki wypadek. Jak dotrzymamy do 3 kg u mlodego to wyjme te 50 z torby i tyle.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Evli Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2020, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym_janek jaki duży już chłopczyk 👍😊
    No z blizną trochę gorzej 😣ale dobrze że teściowa przyjeżdża to będziesz mogła odpocząć 👍
    Kurcze ja już tyle razy się pytałam RÓŻNYCH lekarzy o moja i za każdym razem słysze że na usg to nie da rady stwierdzić w jakim jest stanie 🙄

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Tym_janek jaki duży już chłopczyk 👍😊
    No z blizną trochę gorzej 😣ale dobrze że teściowa przyjeżdża to będziesz mogła odpocząć 👍
    Kurcze ja już tyle razy się pytałam RÓŻNYCH lekarzy o moja i za każdym razem słysze że na usg to nie da rady stwierdzić w jakim jest stanie 🙄

Może poproś po prostu przy okazji usg a sprawdzenie dolnego odcinka macicy. Możesz też poprosić o ustosunkowanie się do badań. Tu masz calkiem spoko metaanalizę z 2013:
    https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/uog.12479

Tutaj z kolei artykuł z ładnymi zdjeciami co trzeba zmierzyć :)
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110569010000579

Przy czym to dotyczy tylko ciecia poprzecznego. Nie wiem jakie ciecie mialas przy pierwszym porodzie? Poprzeczne to to co sie robi standardowo, podluzne sie robi przy ratowaniu zycia (od pepka w dol). Ta wartosc ma glownie znaczenie jak ktos planuje vbac, bo kryterium, np. W polsce, kiedy jeszcze pozwalaja probowac sn to grubosc dolnego odcinka macicy (lus) powyzej 2 mm, w niektorych krajach musi byc powyzej 2,5 lub 3 mm. Za to jak spadnie ponizej 2 mm to zaleca sie bie dopuscic do akcji skurczowej bo grozi to peknieciem macicy. Wiec jak blizna ma 2 mm lub mniej to planuje sie cc najdalej w skonczonym 38 tc, a przy pierwszym skurczu jakby co od razu do szpitala na cc na cito.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, i blizna tak jak szyjka macicy, woarygodny pomiar tylko w usg przezpochwowym. Przez powloki brzuszne nie do sprawdzenia w sposob dokladny, a tutaj liczy się kazda 0,1 mm

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Evli Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tym Janek miałam cięcie standardowe w 30tc.
    Nie wiem czy to coś zmienia że cięcie jest na tzw. małej macicy 🤔
    Ja już sama nie wiem jak mam rodzić 🤦‍♀️
    Niby przy "sprzyjających warunkach" mogę próbować SN a tu blizny nie mierzą 🤷‍♀️
    Może Mała zadecyduje za mnie i się nie przekręci..

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • madu Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na grupie naruralnie po cesarce na fb, dziewczyny piszą że ich lekarze pro vabac prowadzący ciążę utrzymują że blizny się nie mierzy już id jakiegoś czasu a że ważna jest tak naprawdę jej elastyczność. wiele dziewczyn na żadnym etapie nie miało mierzonej blizny, nawet podczas porodu.Dziewczyny opisują tam naprawdę piękne vabac a nawet po 2 albo 3 cc! i podobno ryzyko pęknięcia macicy przy próbie sn po cc jest mniejsze niż przy kolejnym cc.

Evli lubi tę wiadomość

21.10.2015 Leon <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymjanek odpoczywaj i dotrwajcie nam do 38 tc 😘

U mnie dziś 35 tc i 3 do donoszonej, a 5 do wywoływania ✌️

Domi_, Madzko, agniecha2101, madziab, Kropka4, Kindoll, MartitaS, Evli, AgaG88, Mamuśka☺️, aniołkowa_mama, tym_janek, Malutka_94 lubią tę wiadomość

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tymjanek trzymaj się tam i odpoczywaj jak najwięcej 😘 dobrze, że mąż wziął wolne i teściowa pomoże. Trzymam kciuki żeby blizna się nie rozchodziła.

Miłego dnia dziewczyny 🙂

tym_janek lubi tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Kindoll Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2020, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, 13 pajaców i 11 body długi rękaw na rozmiar 62 wystarczy?

ckai3e3kbk0ms415.png
  • YoYo85 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry 😊

Trzymam kciukasy za dzisiejsze wizyty.

Nawiązując jeszcze do przenosin to Zazu zdaję sobię sprawę że za późno się za to zabieramy 😔 Ale podchodzę do tego tak że nic na siłę. Jak będzię chciała tam spać to super, jak nie to trudno. Jakoś się pomieścimy w naszej sypialni.

Flara piękne łóżko i w ogóle ta pościel i podusie. Córcia ma dobry gust 🤩 My chcemy kupić takie łóżko spod którego wysuwa się kolejne. Na początek przyda się dla tatusia 😅 A w przyszłości być może dla młodszej. Zobaczymy.

Tym_janek u nas będzię niespełna 20 miesiecy różnicy. Mam nadzieję że i w naszym przypadku przenosiny pójdą gładko. Trzymam kciuki za bliznę po cc.

Kropka trzymaj się kochana i nie daj się. Ja wiem że nie powinnaś się teraz stresować ale nie pozwól teściowi niszczyć waszą relacje. Niech sobie najmie kogoś do pracy. To jest jego gospodarstwo a nie wasze. Mój tata przepisał na mnie spory kawał ziemi już jakieś 10 lat temu i nie oczekiwał ani nie oczekuje niczego w zamian. Taka kolej rzeczy. Ja też wszystko co mam i czego jeszcze (mam nadzieję) się dorobię przepiszę na moje dzieci-bezinteresownie, rzecz jasna.

Mom of Boys mam pytanie czy Ty karmiłaś piersią starszaka w ciąży i po narodzinach młodszego synka?

Bo ja chciałam jeszcze wrócić do tego karmienia w ciąży. Podjęłam jednak decyzję że nie będę teraz odstawiać małej. Uznałam że faktycznie za późno sie za to zabrałam i trochę bez sensu odwracać jej świat do góry nogami na ostatniej prostej. Ale! Przedwczoraj jak karmiłam małą przed snem poczułam ból w dole brzucha. Taki jak na okres. Ból zaczął się nasilać. W pewnym momencie już naprawde zaczęłam się bać.Na szczęście ból ustąpił po paru minutach. Wczoraj karmiłam tylko w południe i wieczorem ale dość krótko i wszystko było ok. Dziś rano miałam badania krwi więc jak mała się obudziła to dałam jej cycka żeby się nie wybudzała (bo mąż z rana nie nadaje się do niczego 🙄 ) i znowu zaczęło mnie boleć w dole brzucha, też taki ból jak na okres tylko że nie tak silny jak przedwczoraj. Zabrałam jej cycka, na szczęscie poszła spać dalej a ból także po 2 minutach ustąpił. I tak się teraz zastanawiam czy kp nie wywoła przedwczesnej akcji porodowej. Jakby to był 38 tc to nie miałabym nic przeciwko ale na ten moment jest jeszcze za wcześnie. Normalnie jeszcze trochę i osiwieje 😓

Kropka4, tym_janek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lista sierpniowe maluszki już czeka na pierwsze rozpakowane (pamiętajcie, że pierwszosierpniowe mogą zacząć rodzić dopiero od 11.07 😉)
    No chyba, że Atina, ale Ty tam czekaj do CC planowego :)

Kindoll, agniecha2101, madziab, Nadzieja777, ticia9, tym_janek, MartitaS, megson91, Atina lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindoll wrote:
    Moim zdaniem tak. W 68 przeciętne dziecko wchodzi po 3 miesiącu(wiadomo, zależy od dziecka, ale tak 3-6 miesięcy )

Kindoll lubi tę wiadomość

• agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kindoll wrote:
    Zdecydowanie ;-)

Kindoll lubi tę wiadomość

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Mała wazy 2488g i wszystko jest dobrze.
    Cięcie ustalone na 27.07. Mam nadzieje że nic się nie zmieni.
    Najgorzej bo muszę się położyć 24.07 (piątek) żeby mi wszystkie badania zrobili...
    Trochę mi to nie na rękę bo kolejne 3 dni bezsensownie leżeć w szpitalu... no ale już nie będę wydziwiać ...

YoYo85, Asasa, madziab, Evli, Kindoll, Kagu3, m@rzenie, Mamuśka☺️, Mirabelka02, MomOfBoys, Kropka4, ticia9, kasia_pra, aniołkowa_mama, Malutka_94, tym_janek, i_ka, MartitaS, AgaG88, agniecha2101, megson91, Bela lubią tę wiadomość

oar89n739mpxwn5r.png
  • Kindoll Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko to już tak blisko! Jeju aż się ekscytuje, że wy już będziecie się szykować do szpitali 😀

AgaG88, Madzko lubią tę wiadomość

ckai3e3kbk0ms415.png
‹‹ 1052 1053 1054 1055 1056 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ