❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZnalazłam coś na obronę, będę cała na czarno
Spódnica do kolan i bluzka. Wszystko przyda mi się też później i na co dzień. Całe 50 zł mi wyszło ✌️ kupiłam jeszcze kilka ubrań na terazKindoll, Kropka4, MartitaS, AgaAgnieszka1989, Domi_, tym_janek, madu, Mamuśka☺️, MomOfBoys, Marti_marti, Asasa, YoYo85, Bela, pati_zuzia83, megson91, agniecha2101, aniołkowa_mama, m@rzenie, Madzko, mommy, OranżadA, Malutka_94 lubią tę wiadomość
-
A ja jestem przerażona 😲
Była u mnie koleżanka z dwójka swoich dzieci, córka 5 lat, syn prawie 2.5 roku. Ale te dzieci były niegrzeczne... Przeważnie ja do niej wpadam bo mi tak wygodniej niż jej z dwójką dzieci. Ona była u mnie raz z samym synem, a dzisiaj wzięła też córkę. Córka ledwo wysiadla z auta nawet się ze mną nie przywitała i już poleciała do domu, zaczęła chodzić po wszystkich pomieszczeniach, zaglądać itp. oczywiście mama jej zwróciła uwagę ale co tam. Chciała chomika budzić i się z nim bawić i suszyła głowę 20 min na nic się zdały tłumaczenia ze chomiki w dzień śpią, a budzą się wieczorem lub w nocy. Wszystko musiała dotknąć, chciała zabrać jakieś dekoracje do siebie do domu, co chwile latała z tarasu do domu, firanki w salonie mam do podłogi to latały, młodszy brat oczywiście brał z niej przykład i chciał do lodówki zaglądać i najchętniej by wszystko zobaczył i dotknął. Przyjechał kurier oczywiście dzieci za mną i zaraz pytanie "a co dostałaś? " No istny armagedon. Powiedzcie mi czy wszystkie dzieci takie są czy to kwestia wychowania? Ja też byłam niegrzecznym dzieckiem ale w gościach raczej grzecznie siedziałam i się nie odzywałam a córka koleżanki to by mnie zagadała na śmierć i co sobie rozmawiałyśmy to przychodziła do mnie i przerywała, zadawała mnóstwo pytań, klepała mnie po brzuchu, co chwile cos chciała itp. No jestem trochę przerazona ale milczalam jak grób bo to nie moje dzieci i nie chciałam jej zwracać uwagi ale jak moje dziecko bedzie się tak zachowywać w gościach to chyba się spale ze wstydu i wybuchnę. A może ja się nie nadaje do wychowania dzieci? Skoro denerwują mnie takie zachowania u cudzych dzieci?
"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)
-
nick nieaktualnyKropka, tak, to jest kwestia wychowania. Trochę też charakteru. I mnie też denerwują takie zachowania dzieci, a mam takie w swoim otoczeniu. Moja córka na szczęście tak nie robi, ale np wpada córka koleżanki i wywraca jej pół pokoju do góry nogami.🤦 Poza tym, dzieci są ciekawskie i to też trochę tak jest
Ciesz się, że nie miałaś żadnych zabawek 😅 -
Kropka4 wrote:A ja jestem przerażona 😲
Była u mnie koleżanka z dwójka swoich dzieci, córka 5 lat, syn prawie 2.5 roku. Ale te dzieci były niegrzeczne... Przeważnie ja do niej wpadam bo mi tak wygodniej niż jej z dwójką dzieci. Ona była u mnie raz z samym synem, a dzisiaj wzięła też córkę. Córka ledwo wysiadla z auta nawet się ze mną nie przywitała i już poleciała do domu, zaczęła chodzić po wszystkich pomieszczeniach, zaglądać itp. oczywiście mama jej zwróciła uwagę ale co tam. Chciała chomika budzić i się z nim bawić i suszyła głowę 20 min na nic się zdały tłumaczenia ze chomiki w dzień śpią, a budzą się wieczorem lub w nocy. Wszystko musiała dotknąć, chciała zabrać jakieś dekoracje do siebie do domu, co chwile latała z tarasu do domu, firanki w salonie mam do podłogi to latały, młodszy brat oczywiście brał z niej przykład i chciał do lodówki zaglądać i najchętniej by wszystko zobaczył i dotknął. Przyjechał kurier oczywiście dzieci za mną i zaraz pytanie "a co dostałaś? " No istny armagedon. Powiedzcie mi czy wszystkie dzieci takie są czy to kwestia wychowania? Ja też byłam niegrzecznym dzieckiem ale w gościach raczej grzecznie siedziałam i się nie odzywałam a córka koleżanki to by mnie zagadała na śmierć i co sobie rozmawiałyśmy to przychodziła do mnie i przerywała, zadawała mnóstwo pytań, klepała mnie po brzuchu, co chwile cos chciała itp. No jestem trochę przerazona ale milczalam jak grób bo to nie moje dzieci i nie chciałam jej zwracać uwagi ale jak moje dziecko bedzie się tak zachowywać w gościach to chyba się spale ze wstydu i wybuchnę. A może ja się nie nadaje do wychowania dzieci? Skoro denerwują mnie takie zachowania u cudzych dzieci?
Moinlm zdaniem kwestia wychowania. Każde dziecko ma swój temperament, ale moim zdaniem duzo zależy of tego na co maja w domu pozwalane, oraz od konsekwencji -
Kagu3 wrote:
Świetnie wyglądasz a jaki brzuch ! U mnie coś malo rośnieKagu3 lubi tę wiadomość
-
Co do dzieci, to u nas w rodzinie wszystkie dzieci byly zasadniczo bezproblemowe, podrozujace, raczej spiace, zabkowabie bez traumy itd. Nasza corka zdecydowanie taka nie byla. Majac w glowach pewien wizerunek rodzicielstwa z rodziny i z mediow zaczelismy myslec, ze to z nami jest cos nie tak i co robimy zle. A potem trafilam na pojecie high need baby i okazalo sie, ze niektore dzieci po prostu takie sa. Nasza corka nie jest ksiazkowym hnb, mialam okazje poznac prawdziwych high needow pozniej. Dlatego ja uwazam, ze warto mowic planujacym dzieci i przyszlym rodzicom, ze moze byc roznie. Moze byc super spokojny bobas, a moze byc taki przy ktorym prysznic co drugi dzien i mycie glowy raz w tygodniu jest standardem. Ze sa dzieci, z ktorymi da sie zwiedzic caly swiat a sa takie co nie akceptuja zadnego srodka transportu, wliczajac tak podstawowe jak wozek czy chusta. Dobrze sie przygotowac na powazne wyzwanie rodzicielskie i najwyzej pozytywnie sie zaskoczyc
my staramy sie nastawic na to, ze pierwszy rok z dwujka to bedzie walka o przetrwanie. Ale wiemy tez ze pozniej robi sie latwiej
Mirabelka02, agniecha2101, mommy lubią tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualnyAgaAgnieszka1989 wrote:Świetnie wyglądasz a jaki brzuch ! U mnie coś malo rośnie
Za kilka dni w sumie zaczynam 9 miesiącWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 13:21
-
AgaG współczuję Twoich przeżyć. Po czymś takim psychiatra spokojnie mógłby Ci wypisać, zaświadczenie gdybyś opowiedziała co i jak. Mam nadzieję, że uda Ci się wywalczyć cc.
Kropka, niestety niektóre dzieci takie są do 3, 5 roku nie da się za bardzo wytłumaczyć, a później jak nie za bardzo jesteś za jakimiś restrykcyjnymi formami wychowania, to jeśli dziecko ma temperament to będzie i w gościach suszyło głowę. Mój syn jest wychowywany bez kar i nagród, i duuuuuużo z nim gadam, tłumaczę. On ma tak że jeśli gdzieś czuje się swobodnie, powiedzmy zna moich znajomych albo jesteśmy w odwiedzinach u jego kolegów z przedszkola, to na dużo sobie pozwala, natomiast obcych się trochę wstydzi, ale też mi non stop wchodzi w słowo, natomiast 4,5 - 5 lat to niestety taki wiek - niecierpliwości, ciągłych pytań, większej pewności siebie, któa ma przełożenie na zachowanie:)
Ogólnie to ja na obce dzieci w gościach też przewracam oczami, ale swoje to jakoś się inaczej toleruje:D
MomOfBoys lubi tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
A co do cc po cc to nie jest to wskazanie samo w sobie. Tez dzieki naszym rzadzacym, co wpadli na to w 2019
cc po cc jest wskazane tylko jak wskazania do pierwszego cc nie ulegly zmianie (np. Wady anatomiczne matki), jak wspolwystepuje cos - problemy z cisniebiem, otylosc u matki, problemy orto, okulistyczne, psychiatryczne itd. Lub kiedy dziecko jest bardzo duze, w zlym ulozeniu, ma hipotrofie itd. Takze, samo cc nie gwarantuje drugiego cc.
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
nick nieaktualny
-
Kagu3 wrote:Kropka, tak, to jest kwestia wychowania. Trochę też charakteru. I mnie też denerwują takie zachowania dzieci, a mam takie w swoim otoczeniu. Moja córka na szczęście tak nie robi, ale np wpada córka koleżanki i wywraca jej pół pokoju do góry nogami.🤦 Poza tym, dzieci są ciekawskie i to też trochę tak jest
Ciesz się, że nie miałaś żadnych zabawek 😅
Zabawek nie mam żadnych ale chciała żebym jej dała kredki czy pokazała ośmiorniczke bo słyszała jak mówiłam jej mamie że zamówiłam synkowi ale jeszcze nie dotarła, a jak ją zaprowadzilam do łazienki to się pytała gdzie jest wanna 😲 jejku żebym ją umiała wychować dziecko na dobrego człowieka bo jak nie to uznam to za moją życiową porażkę.
-
madu wrote:AgaG współczuję Twoich przeżyć. Po czymś takim psychiatra spokojnie mógłby Ci wypisać, zaświadczenie gdybyś opowiedziała co i jak. Mam nadzieję, że uda Ci się wywalczyć cc.
Kropka, niestety niektóre dzieci takie są do 3, 5 roku nie da się za bardzo wytłumaczyć, a później jak nie za bardzo jesteś za jakimiś restrykcyjnymi formami wychowania, to jeśli dziecko ma temperament to będzie i w gościach suszyło głowę. Mój syn jest wychowywany bez kar i nagród, i duuuuuużo z nim gadam, tłumaczę. On ma tak że jeśli gdzieś czuje się swobodnie, powiedzmy zna moich znajomych albo jesteśmy w odwiedzinach u jego kolegów z przedszkola, to na dużo sobie pozwala, natomiast obcych się trochę wstydzi, ale też mi non stop wchodzi w słowo, natomiast 4,5 - 5 lat to niestety taki wiek - niecierpliwości, ciągłych pytań, większej pewności siebie, któa ma przełożenie na zachowanie:)
Ogólnie to ja na obce dzieci w gościach też przewracam oczami, ale swoje to jakoś się inaczej toleruje:D
Okaże się czy faktycznie będę na swoje dziecko przymykać oko 🤣
Ale fakt faktem, że koleżanka jest nerwowa bo nie raz słyszałam jak się odnosi do tych dzieci, aż byłam w szoku także widać że biorą z niej przykład jeśli chodzi o zachowanie. No ja jestem z tych co nie przeklinają i nie mam też nic do tych co przeklinają ale nie chciałabym żeby ktoś się zwracał z takim słownictwem bezpośrednio do dziecka ... Jakoś mi się to nie podoba, mam wrażenie że więcej agresji w takich dzieciach.
-
Kropka4 wrote:Okaże się czy faktycznie będę na swoje dziecko przymykać oko 🤣
Ale fakt faktem, że koleżanka jest nerwowa bo nie raz słyszałam jak się odnosi do tych dzieci, aż byłam w szoku także widać że biorą z niej przykład jeśli chodzi o zachowanie. No ja jestem z tych co nie przeklinają i nie mam też nic do tych co przeklinają ale nie chciałabym żeby ktoś się zwracał z takim słownictwem bezpośrednio do dziecka ... Jakoś mi się to nie podoba, mam wrażenie że więcej agresji w takich dzieciach.
Emocje bardzo przechodzą na dzieci a im młodsze tym bardziej. Szczególnie takie napięcie, jeśli ma rodzic, dziecku się bardzo udziela. Poza tym jak się dziecko próbuje czegoś w złości nauczyć, to że tak powiem, robi się syzyfową prace, bo to jest sposób, w który najmniej dociera.
Ja zanim Leon się urodził, to miałam wizję wychowaniaTak mnie to teraz śmieszy, że rechoczę przed monitorem . Coś mi się tam udało ale jak się pojawił to mi się podejście zmieniło o milion procent.
21.10.2015 Leon -
Kropka ja w sobotę byłam na tzn.domówce. 6 osób dorosłych i jedno dziecko 4 letnie. Masaaaakra🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Mały tylko wpadł i pierwsze co to chciał przez okno wychodzić (4pietro😳) krzyczał, przesuwał wszystkimi krzesłami, w każdej potrawie były jego palce, minuty nie siedział na miejscu 🤷♀️ Aż Mała mi się w brzuchu zaczęła rzucać, chyba za głośno dla niej było 🥺 Mam nadzieje że moje dziecko będzie spokojniejsze 🙏🏻Bela lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Kropka4 wrote:Zabawek nie mam żadnych ale chciała żebym jej dała kredki czy pokazała ośmiorniczke bo słyszała jak mówiłam jej mamie że zamówiłam synkowi ale jeszcze nie dotarła, a jak ją zaprowadzilam do łazienki to się pytała gdzie jest wanna 😲 jejku żebym ją umiała wychować dziecko na dobrego człowieka bo jak nie to uznam to za moją życiową porażkę.
Jak dla mnie to po tym opisie wyżej to typowa ciekawska 5 Latkaale fakt jest taki że po wizycie obcych dzieci najczęściej mamy dość (niezależnie czy posiadamy już swoje czy nie, to obce są męczące, BARDZO
Tymczasem naprawdę rzadko które 5 letnie dziecko podczas wizyty będzie siedziało grzecznie przez 2 h i piło wodę z kubeczka, czekając w spokoju aż mama nagada się z koleżanka na tematy, które je w ogóle nie interesują
Wiadomo nikt nie lubię szarańczy biegającej od pokoju do pokoju i wyciągającej bez pytania rzeczy, wieszającym się jak małpa na zasłonach i otwierającej szafki itp, to ewidentnie nie jest dobre wychowanie a najgorsze jak rodzice nie zwracają na to uwagi, no masz ochotę wytargać za włosy.
Ale zadawanie miliona pytań, proszenie o kredki bądź kanapkę i wchodzenie w słowo żeby pochwalić się tym że właśnie widziało się największą muchę na świecie i ona TAK MOCNO machała skrzydłami (koniecznie z przebiegnięciem się do około salonu i zademonstrowaniu jak bardzo machała) to wg mnie standard na który trzeba być gotowym.
Bo nawet super fajne i zajmujące się sobą dziecko, czasem musi dać upust swoim emocja i podzielić się czymś dla siebie mocno interesującym bo się udusi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 14:08
agniecha2101, YoYo85, to_tylko_ja, to_tylko_ja, to_tylko_ja, tym_janek lubią tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
nick nieaktualnyDzieci znajomych potrafią być nieznośnie. Do nas raz wpadli znajomi z 10 letnim dzieckiem. Latał po całym mieszkaniu bo mu się nudziło aż nagle stanął przy ścianie i zaczął ja kopać. Nikt mu z rodziców uwagi nie zwrócił a ścina całą czarna - bo nawet mu butów nie ściągnęli! Na szczęście to był jedyny raz gdy u nas byli z dzieckiem. Ale ściana była do malowania...
A inni raz przyslzinz córką która wręcz krzyczała że ona nie chce siedzieć w salonie tylko w naszej sypialni. A jej mądra matka jeszcze mi powiedziała żebym na chwilę z nią poszła jak już chce 🤦♀️ ręce opadają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 14:04
-
I na takie widoki tez trzeba być gotowym. Właśnie moja najczęściej nie bałaganiiąca 2,5 latka poszła jakieś 40 min temu do pokoju zrobić mi laurkę. Właśnie do niej zajrzałam i pokój wyglada tak:
Ale jeszcze tworzy, teraz w ruch poszły nożyczki. Daje jej jeszcze 15 min i może przekonam do drzemki lub posprzątania - z każdej opcji będę szczęśliwaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2020, 14:29
Kropka4, agniecha2101, m@rzenie, tym_janek lubią tę wiadomość
2017 - listopad - córka
2020 - sierpień - córka -
Flara wrote:I na takie widoki tez trzeba być gotowym. Właśnie moja najczęściej nie bałaganiiąca 2,5 latka poszła jakieś 40 min temu do pokoju zrobić mi laurkę. Właśnie do niej zajrzałam i pokój wyglada tak:
Ale jeszcze tworzy, teraz w ruch poszły nożyczki. Daje jej jeszcze 15 min i może przekonam do drzemki lub posprzątania - z obu opcji będę szczęśliwa
Haha, po drodze jeszcze musiała załatwić kilka rzeczy i tak powstał bałagan 🤣
Tak siedzę i myślę skąd ja wezmę te pokłady cierpliwości. A chłopcy z reguły są jeszcze bardziej niegrzeczni. No zobaczymy co nam rzuci los i jak nam pójdzie rodzicielstwo.
Evli serio chciał przez okno wyjść? 😱 masakra. Strach dziecko na chwile zostawić bo jeszcze sobie krzywdę zrobi.
-
Mamuśka☺️ wrote:Dzieci znajomych potrafią być nieznośnie. Do nas raz wpadli znajomi z 10 letnim dzieckiem. Latał po całym mieszkaniu bo mu się nudziło aż nagle stanął przy ścianie i zaczął ja kopać. Nikt mu z rodziców uwagi nie zwrócił a ścina całą czarna - bo nawet mu butów nie ściągnęli! Na szczęście to był jedyny raz gdy u nas byli z dzieckiem. Ale ściana była do malowania...
A inni raz przyslzinz córką która wręcz krzyczała że ona nie chce siedzieć w salonie tylko w naszej sypialni. A jej mądra matka jeszcze mi powiedziała żebym na chwilę z nią poszła jak już chce 🤦♀️ ręce opadają.
Mi by się głupio zrobiło jakby moje dziecko takie szopki odstawialo. Zobaczymy jak nam pójdzie to wychowanie... Ale jestem coraz bardziej przerazona