X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Dzastina Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca 2020, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    U mnie 3 tyg temu synek był ułożony pośladkowo. Czy się obrócił to ciężko mi samej stwierdzić na ten moment. Wizytę mam 13 lipca i wtedy się dowiem. Jak się nie obróci to czeka mnie cc ale chciałabym naturalnie raczej.
    O.o kobitki dajcie znać jakby wam się obrucilo.. U mnie jest podobnie był poprzecznie teraz dupka.... Też niechce cc bo pierwsze urodziłam sn... A to wasze pierwsze dzidzi? 😶

j36rxqpk8h26dyg9.png
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzastina, ja będę mieć chwile prawdy w kolejna środę. Tak bardzo bym chciala, aby mała była ułożona glowkowo. Boje się cc.

Kagu, gdzieś na forum czytałam, ze oksy powoduje silne skurcze krzyżowe- te miałas na myśli czy z brzucha była takie mocne? Mnie chyba podano w trakcie porodu oksy i miałam straszliwe skurcze i z krzyza i z brzucha, ale nie kojarzyłam tego wtedy z oksy (nie potrafię tez określic, kiedy dostałam oksytocynę, a kiedy wzmonicly mi się skurcze- miałam długi, całonocny poród).

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molokay wrote:
    Dzastina, ja będę mieć chwile prawdy w kolejna środę. Tak bardzo bym chciala, aby mała była ułożona glowkowo. Boje się cc.

Kagu, gdzieś na forum czytałam, ze oksy powoduje silne skurcze krzyżowe- te miałas na myśli czy z brzucha była takie mocne? Mnie chyba podano w trakcie porodu oksy i miałam straszliwe skurcze i z krzyza i z brzucha, ale nie kojarzyłam tego wtedy z oksy (nie potrafię tez określic, kiedy dostałam oksytocynę, a kiedy wzmonicly mi się skurcze- miałam długi, całonocny poród).

U mnie skurcze rozpoczęły się jakoś po północy, czułam je i z krzyża i z brzucha. Na ktg były widoczne oczywiście tylko z brzucha i nie było to szałowe nasilenie, ale mnie bardzo bolało- położne śmiały się, że to jeszcze nie jest taki ból jak typowo porodowy- w sumie to była taka bardzo bolesna miesiączka .Ale byłam w stanie jakoś normalnie myśleć i nie wrzeszczeć z bólu. Jak już rozwarcie stanęło w miejscu, po rannym obchodzie, to dostałam oksy- i tu moim zdaniem zaczął się największy ból podczas porodu. Skurcze z krzyża, z brzucha, ze mną był totalny brak kontaktu z bólu. Ja to łącze z oksytocyną, kilka godzin skurczy bez niej i naprawdę jak akcja postępowała naturalnie, to nie było tak brutalnie. Z drugiej strony- przedłużający się poród też niesie ze sobą ryzyko, tak samo jak indukcja. Także zdam się na lekarzy, wierzę, że każdy z nich pracując w takim miejscu wie, co robi i chce dla rodzącej jak najlepiej. Ból i tak będzie towarzyszył porodowi, życzę sobie tylko, żeby była możliwość znieczulenia podczas porodu. Niestety mimo udostępnienia tej formy łagodzenia bólu, w wielu szpitalach nie jest ona dostępna z powodu braków kadrowych, także to będzie ruletka

Przeczytaj swój wypis- powinno być w nim zawarte, czy dostałaś oksy

Czytam siebie i sory za takie trochę nieskładne wypowiedzi, czacha mi dziś paruje od nauki ;p

Lilou, Kama, Paulina90
    Możecie się odezwać? Mam wrażenie, że mam kilka osób na liście, które w ogóle nie piszą i nie wiem, czy napiszą, ale mogę się zawsze mylić ;p także proszę o znaka ✌️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2020, 23:42

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli pierwszy maluch urodzil sie sn a drugi jest miednicowo to mozna rodzic sn. W miednicowym ulozeniu tylko pierworodka z definicji robi sie cc.

Przy oksy skorcze sa mocniejsze, dlatego z jednej strony boli bardziej, ale z drugiej trwa to wszystko krocej. Jak sie przedluza porod a chce sie samemu przyspieszyc bez syntetycznej oksytocyny, to mozna probowac podbiesc poziom tej naturalnej, np. Drazniac sutki, kozystajac z laktatora czy to rekoma... mozna tez probowac osiagnac orgazm podobno, chociaz wiedzac jak boli skorcz to wydaje mi sie abstrakcyjne dazenie do orgazmu w takich okolicznosciach...

Niki345 lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny można spać na wznak na tym etapie ciąży? Na lewym boku jak leżę to małego przygniatam, na prawym chwile poleżę ale nie jest zbytnio wygodnie i najlepiej w sumie na wznak ale się zastanawiam czy tak można?

A i drugi dzień mam wrażenie że brzuch jest twardy. Ruchy normalnie czuję, brzuch nie boli, jak leżę to jest okej. Najgorzej jak siedzę czy chodzę. Czy mam się martwić na tym etapie ciąży czy to normalka? Chciałabym jeszcze 3 tyg wytrzymać w dwupaku...

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• i_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka ja mam twardy brzuch jak chodzę od bardzo dawna. Mniej napięty mam tylko rano, wiec nie martwię się tym, bo wszystko jest ok.
    Natomiast spanie na plechach odradza się po połowie ciąży z uwagi na zagrożenie naciskiem na żyłę główna. Mnie tez jest tak najwygodniej, ale nie spie tak i przewracam się boku na bok, bo mnie bolą biodra i nie mogę wyleżeć na jednym boku.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 01:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:
    Kropka ja mam twardy brzuch jak chodzę od bardzo dawna. Mniej napięty mam tylko rano, wiec nie martwię się tym, bo wszystko jest ok.
    Natomiast spanie na plechach odradza się po połowie ciąży z uwagi na zagrożenie naciskiem na żyłę główna. Mnie tez jest tak najwygodniej, ale nie spie tak i przewracam się boku na bok, bo mnie bolą biodra i nie mogę wyleżeć na jednym boku.

To mnie nie pocieszyłaś... Ale na boku ja go gniote, on tak nie lubi 🙁

mhsvj44jaatf8jcr.png

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 01:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W zdrowej, niepowiklanej ciazy mozna spac na wznak do konca. Nie ograniczamy sobie tylko mozliwosci obrotu. Czyli musimy miec swobode obrocenia sie przez sen z tej pozycji na inna. Jezeli ktos ma problemy z przeplywami lub inne komplikacje to wtedy nie zaleca sie spac na wznak, ale nie znaczy to tez, ze trzeba calkiem na boku. Wystarczy podlozyc sobie kilka poduszek albo rogala pod prawe/lewe biodro i mozna tak spac po skosie, nie na wznak ale tez nie calkiem na boku. Mam nadzieje ze to pomoze :)

Niki345, Kropka4, agniecha2101, mommy lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 04:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się pytałam w szpitalu kilku położonych, bo było mi niewygodnie na boku i każda powiedziala, żeby nie spać na wznak i tego się trzymam. Jakoś czuje się bezpieczniej i pewniej.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 05:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:
    Ja się pytałam w szpitalu kilku położonych, bo było mi niewygodnie na boku i każda powiedziala, żeby nie spać na wznak i tego się trzymam. Jakoś czuje się bezpieczniej i pewniej.
    Mi też ginekolog mówiła my nie spać na wznak, a ja zawsze się tak budzę :/ bo mi tchu brakuje. Odwrócę się na bok a i tak po 2-3 godzinach leżę na plecach🙄 na boku też mi źle bo mnie biodra bolą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2020, 05:18

• Niki345 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:
    Dziewczyny można spać na wznak na tym etapie ciąży? Na lewym boku jak leżę to małego przygniatam, na prawym chwile poleżę ale nie jest zbytnio wygodnie i najlepiej w sumie na wznak ale się zastanawiam czy tak można?
    ...
    Śpię czasem na wznak, głównie no bokach, ale jak plecy dokuczają to na wznak też, lekarz nie mówił, że jest to niebezpieczne. Przy niepowikłanej ciąży, tak pisała tymianek nie ma przeciwwskazań, byle była swobodna możliwość zmiany pozycji.

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • madziab Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 07:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka mi i lekarz i polozna w szkole rodzenia mówili, że spanie na wznak wiąże się ze słabszym dotlenienieniem lub nawet niedotlenieniem dziecka więc albo prawy albo lewy bok

2nn3dqk3eicvxk7g.png
    25.03 - 320 g
    29.04 - 700 g
    27.05 - 1153 g
    24.06 - 1880 g
    15.07 - 2480 g
    ex2bx1hpv1qm80ol.png
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jejkuu a ja większość ciąży spałam na wznak, owszem czasem się przekręciłam na jeden czy drugi bok ale głównie to na wznak śpię bo tak mi było najwygodniej... Teraz mam wyrzuty sumienia. Tymjanek spróbuje sobie coś podkładać pod drugi bok bo z jedynej strony mam poduche ciążową. A jeszcze trochę to na siedząco chyba będę spać 🙁

mhsvj44jaatf8jcr.png

• ticia9 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, ja bardzo często leżę na wznak, bo tak mi po prostu wygodnie. Z małym jest ok, więc leżę tak żeby dla mnie było ok. Przecież nie będę ciągle cierpnąć na lewym boku 😉

agniecha2101, Kropka4 lubią tę wiadomość

mhsvpx9i7vzd02b9.png
    klz98rib7t5zryeb.png
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czasem sypiam na wznak. Nie jestem w stanie całej nocy przeżyć na boku, a już na pewno nie na lewym 😋 przed ciążą sypiałam tylko na brzuchu i strasznie już tęsknię za tą pozycją 😉

Mamuśka☺️, Kropka4 lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • polin Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat teście to rzeka.
    Moja teściowa dzwoni tylko jak ma jakiś problem i mój mąż musi go rozwiązać. PITY, złożenie szafki, podłączenie pralki, cieknący kran itp. Sama z siebie nigdy nie zadzwoni i bez okazji jak proszone urodziny do nas nie przyjedzie- ja też przestałam do niej jeździć. Mąż jak ma ochotę to zabiera córkę i jadą sami (rzadko się to zdarza). Ja pojawiam się tylko w święta na dosłownie godzinę. Co lepsze to mąż zawsze ciągnie do wyjścia bo mi to skrajnie nie przeszkadza jak już pojadę to się wyłączam i tyle:) Ona tylko zrobi herbatę albo kawę i później gapi się w telewizor.
    Wiecie że we wrześniu będzie 8 lat po ślubie a ja nigdy nie jadłam u mojej teściowej obiadu? Nie dlatego, że jestem wybredna - nigdy nas nie zaprosiła czy poczęstowała:)
    Nawet na święta Bożego Narodzenia nigdy nic nie przygotowała oprócz kupnego ciasta. Dlatego nigdy nie mamy dylematu do kogo na święta=D A ją w pierwsze lub drugie święto odwiedzamy tylko na godzinkę. Nigdy nawet głupiej czekolady od niej nie dostaliśmy, chociaż mąż zawsze a to torebkę jej kupił a to zegarek i to nie taki z kiosku - wymagania to kobieta ma. Od dwóch lat na święta dostaje od nas zestaw gotowych kosmetyków typu SORAYA, LOREAL - postanowiliśmy się nie wysilać.
    Ojca męża w życiu nie widziałam na oczy. Mąż można powiedzieć, że pierwszy i ostatni raz widział go gdy miał 24 lata, bo odszedł od nich gdy miał roczek i nigdy nie nawiązał kontaktu - podobno teściowa miała z tym coś wspólnego ale sorry jakby chciał to sposób by znalazł chociaż sądownie. Na szczęście moja rodzina bardzo męża lubi. On sam zaczął żartować, że jest adoptowany bo patrząc też po jego rodzeństwie jako jedyny jest ogarnięty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2020, 08:20

02.01.2015 puste jajo płodowe
    marzec 2016 córa

7u22gov3o7mn8ymo.png
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kagu, dzięki za opis. racja, odkopię wypis. U mnie tez akcja stanęła, było przebijanie pęcherza, znieczulenie dwukrotnie, parte trwały 1:20 h, całość 14 h. Nie chciałabym powtórki z rozrywki :D

Tym_janek w moim przypadku ułożenie jest poprzeczne, a nawet ukośne- czy w takim przypadku tez jest możliwy poród sn? Przekracza to moje pole wyobraźni, gdy dziecko ułożone jest karkiem do wyjścia :)

Przestałam spać na plecach ok. 30 tygodni, bo zwyczajnie gorzej mi się oddychało. To samo bylo w pierwszej ciąży. Czy Wy, mamy, które macie już dzieciątka, możecie powiedziec o przebiegu swoich ciąż, ze są bardzo podobne lub skrajnie różne?

• Mała_Gwiazdka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie teraz na usg na tej lezance jak lezalam na wnzak to u małego wystąpiła arytmia serduszka, ale wiadomo że u nas problem z serduszkiem jest. I mam całkowity zakaz leżenia na wznak. Ale potem jak się przekrecilam na lewy bok podczas usg to się wszystko unormowalo :)

Kropka4 lubi tę wiadomość

mhsv3e5eyqrqhx0e.png
    3i49df9hz44horru.png
  • Wiedzma Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2020, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka4 wrote:

A i drugi dzień mam wrażenie że brzuch jest twardy. Ruchy normalnie czuję, brzuch nie boli, jak leżę to jest okej. Najgorzej jak siedzę czy chodzę. Czy mam się martwić na tym etapie ciąży czy to normalka? Chciałabym jeszcze 3 tyg wytrzymać w dwupaku...
    .

U mnie z kolei najwygodniej jest na prawym boku, na wznak czuje jakbym nie mogła oddychać. Ale staram się leżeć czy spać na jednym lub drugim boku.
    Ja mam też już długo twardy brzuch, z resztą u mnie od początku taki był. No i ogólnie wszyscy mówią, że jest mały. Ostatnio byłam kupić jakieś koszule do porodu to Pani w sklepie stwierdziła, że wyprawkę zaczyna się nie wcześniej niż w 6 mies. na co jej powiedziałam, że ja już zaczęłam 8 :p Wg gin jest wszystko ok, dzidzia rośnie prawidłowo, a nawet oceniają ciążę bo tydzień starszą. Za dwa tyg kolejna wizyta j zobaczymy :)

xrot43r8xbc73xx1.png
  • Loczek:) Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_ wrote:
    Kurczaki, to Twoj lekarz juz jest w stanie przewidziec przyblizona wage? Moj 3 tyg temu twierdzil, ze nie jest w stanie podac nawet przedzialu
    To chyba zależy od lekarza, mi już na USG 3 trymestru lekarka podała szacunkowa wagę.

0d1yhqvke2vztk4w.png
‹‹ 1088 1089 1090 1091 1092 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ