X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • zazu Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytam wszystko na biezaco na komorce ale odpisuje bardzo z doskoku bo tylko na laptomie moge sie zalogowac od dawna nie wiedziec czemu. Dlatego do wiekszosci spraw sie nie odnosze tylko to co mi w pamieci zapadnie.

Bylam dzisiaj na wizycie. GBS pobrany. Malutka wazy 2412 g i jest w okolicach 40 centyla takze bardzo dobrze, nie za duzo, nie za malo :) No i oczywiscie caly czas miednicowo. Szans na samodzielny obrot praktycznie nie ma. Ja jestem bardzo drobna, ona juz spora, do tego AFI 8 czyli w normie ale blizej dolnej granicy. Zostaje wiec obrot. Dostalam skierowanie i w przyszly piatek bede uderzac na Zelazna na kwalifikacje. Dostalam tez skierowanie na kwalifikacje do ciecia, zeby sie zapisac na wszelki wypadek. Tak poza tym wszystko spoko... Szyjka powinna te 2 tygodnie wytrzymac bo jest jak bylo ostatnio.

Kagu jak bedziesz miala chwile mozesz wpisac mi wizyty:
    23 lipca kwalifikacja do ciecia
    27 lipca wizyta zwykla

Porod mozliwy jest tylko z polozenia glowkowego lub miednicowego. I tu jest duzo odmian mniej lub bardziej korzystnych. Poprzecznie lub skosnie ulozone dziecko nie wydostanie sie dolem, chyba ze przy rozpoczeciu czynnosci skurczowej przekreci sie zamoistnie, tak sie zdarza.
    Przy czym porod miednicowy jest dosyc ryzykowny. Mozliwy oczywiscie, ale raczej nie zdecydowalabym sie osobiscie. Najwieksza czescia ciala ktora musi sie urodzic (z najwiekszym obwodem) jest glowka. Jak glowka przejdzie to reszta zwykle tez (wyjatek to dystocja barkowa, taka prawdziwa, nie mowie o chwilowym zaklinowaniu barku). Jesli glowka nie chce sie wstawic to zawsze mozna zrobic ciecie, im glowka zeszla nizej w kanale rodnym tym jest to trudniejsze technicznie ale umowmy sie - wykonalne. Natomiast w polozeniu miednicowym najpierw rodzi sie dolna czesc ciala dziecka (tu tez sa rozne warianty, najbardziej korzystny to taki w ktorym kolana i stopki zgiete sa we wszystkich stawach, wtedy obwod jest porownywalny do obwodu glowki i tak jakby toruje jej glowe). I o ile porod miednicy, tulowia, raczek i nozek nie stanowi zwykle problemu, o tyle porod glowki jest juz trudniejszy. I trzeba pamietac ze po pierwsze ta glowka powinna sie urodzic w miare szybko, no ale co gorsze w przypadku problemow z rodzeniem nie da sie juz zrobic ciecia (nie ma mozliwosci zeby "wepchnac" dziecko spowrotem do macicy). W Polsce przyjelo sie, ze przy polozeniu miednicowym najczesciej robi sie cesarke. Jest mozliwosc obrotu zewnetrznego (ja np sie na taki wybieram). Sa tez szpitale w ktorych podejmuja sie porodow miednicowych drogami natury. Najczesciej warunkiem jest, ze kobieta wczesniej rodzila drogami natury, bo daje to jakas gwarancje, ze jej budowa jest odpowiednia i porod jest mozliwy. Nie mowie ze taki porod to cos zlego. Jesli sie uda urodzic to jest to oczywiscie opcja lepsze niz ciecie. Natomiast dla mnie osobiscie ryzyko jest zbyt duze i raczej nie umialabyym sie zdecydowac. To na tyle :P

Lezenie na boku... W pierwszej ciazy pilnowalam tego dosyc mocno, teraz zupelnie odpuscilam. Dziecko rozwija sie dobrze, przeplywy w normi, rosnie, takze nie mam zamiaru sie katowac lewym bokiem. Najwygodniej lezy mi sie na plecach z lekka rotacja ciala na bok, natomiast w nocy praktycznie zawsze budze sie plasko na plecach. Oddycha mi sie wtedy najlepiej, na boku lapia mnie dusznosci. Mysle ze ma to zwiazek z ulozeniem dziecka w macicy bo np w pierwszej ciazy lezac na plecach dusilo mnie od razu.

ticia9, Nadzieja777, Kropka4, tym_janek lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Flara Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu, dziś na lokalnym forum „gdzie rodzic” przeczytałam taki wpis:

#ułożeniemiednicowe

Dziewczyny, jestem w 38 tc, miałam skierowanie na cc ze względu na ułożenie miednicowe dziecka. Jeszcze w piątek tak było. W sobotę i w niedzielę byłam na basenie i nurkowałam głową w dół (10x w rozluźnieniu z intencją obrócenia dziecka) jak mi radziła położna od porodów naturalnych. Dziś (poniedziałek) miłe zaskoczenie na usg w szpitalu - dzidziuś główką w dół :) Piszę, bo jak widać ta metoda okazała się skuteczna :)

Także może rzutem na taśmę, skusisz się na takie ćwiczenia w 37 tc :)

zazu lubi tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • zazu Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wrote:
    Zazu, dziś na lokalnym forum „gdzie rodzic” przeczytałam taki wpis:

#ułożeniemiednicowe

Dziewczyny, jestem w 38 tc, miałam skierowanie na cc ze względu na ułożenie miednicowe dziecka. Jeszcze w piątek tak było. W sobotę i w niedzielę byłam na basenie i nurkowałam głową w dół (10x w rozluźnieniu z intencją obrócenia dziecka) jak mi radziła położna od porodów naturalnych. Dziś (poniedziałek) miłe zaskoczenie na usg w szpitalu - dzidziuś główką w dół :) Piszę, bo jak widać ta metoda okazała się skuteczna :)

Także może rzutem na taśmę, skusisz się na takie ćwiczenia w 37 tc :)
    Dzieki ale ja z tych co do wody z duzym dystansem podchodza :D
    Slyszalam o tym, w Szczecinie gdzies robia takie "proby" tylko pod okiem instruktora.
    Ja to z tych co ledwo zabka zeby przypadkiem glowy nie zamoczyc, wiec do nurkowania w ciazy to niekoniecznie. Ale mysle ze to super pomysl do tych ktorym zalezy i nie boja sie wody. Zawsze jakas szansa :D

Flara lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I-ka, Asasa, Zazu, Madzko, Yoyo85, Irola, Niki345,m@rzenie, tym_janek, Evli, Iskierka 87, Asiula2020, Puella1, tylko Was nie ma na fejsie. Dawajcie do nas żebyśmy byly całą ekipą 🧡 nawet pod jakims falszywym kontem :)

Loczek:), agniecha2101 lubią tę wiadomość

• Madzko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    I-ka, Asasa, Zazu, Madzko, Yoyo85, Irola, Niki345,m@rzenie, tym_janek, Evli, Iskierka 87, Asiula2020, Puella1, tylko Was nie ma na fejsie. Dawajcie do nas żebyśmy byly całą ekipą 🧡 nawet pod jakims falszywym kontem :)

Długo walczyłam ale widzę że rzeczywiście od kilku dni coraz rzadziej się udzielacie 😞
    Poproszę o link do fb, może to jakoś ogarnę 😅

darkestfear, Loczek:), agniecha2101, megson91 lubią tę wiadomość

oar89n739mpxwn5r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzko wrote:
    Długo walczyłam ale widzę że rzeczywiście od kilku dni coraz rzadziej się udzielacie 😞
    Poproszę o link do fb, może to jakoś ogarnę 😅

👏🏻👏🏻
    Wyslalam zaproszenie do przyjaciolek. Napisz mi w wiadomosci jak sie nazywasz na fejsie, zebym wiedziala kogo przyjac do grupy 🧡

Madzko lubi tę wiadomość

• m@rzenie Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też poproszę ten link 😉 jakoś tak dziwnie jak tu tak pusto na forum 🙈

Loczek:), agniecha2101 lubią tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    To ja też poproszę ten link 😉 jakoś tak dziwnie jak tu tak pusto na forum 🙈
    Wyslalam zaproszenie i ta sama prosba co do Madzko, napisz mi jak sie nazywasz zebym wiedziala kogo przyjac do grupy 😄

• Lidia87 Koleżanka

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poproszę o link jeśli to możliwe 🙂

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Puella1 Przyjaciółka

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też proszę o link :)

agniecha2101 lubi tę wiadomość

oar83a3f30hx2f6x.png
    2012 - syn
    2015 - córka
  • Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No szkoda że wszystkie uciekacie, aż dziwnie tak mało się czyta . No ale skoro nowych nie przyjmujecie to trudno akurat na Facebooku mam wiarygodne konto od kilku lat .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2020, 18:27

p19uk0s3mhsjhwbn.png
  • Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie dzidzi to my będziemy mieć dopiero niespodziankę, mały jest strasznym wstydziochem i od początku ani razu nie pokazał swojej buzi . Z pokojowego prenatalnego najlepsze zdjęcie to zdjęcie stopy 😂😂😂

p19uk0s3mhsjhwbn.png
  • Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoras z was ma dluga szyjke ? U będzie planowane ciecie , już trzecie ale miałam nadzieję że może samo coś wcześniej ruszy jednak szyjka dwa miesiące temu była 4,6 a teraz na wizycie 4,8 a jak was czytam to chyba wszystkie jednak macie poniżej 4 cm

p19uk0s3mhsjhwbn.png
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Bylam dzisiaj na wizycie. GBS pobrany. Malutka wazy 2412 g i jest w okolicach 40 centyla takze bardzo dobrze, nie za duzo, nie za malo :) No i oczywiscie caly czas miednicowo. Szans na samodzielny obrot praktycznie nie ma. Ja jestem bardzo drobna, ona juz spora, do tego AFI 8 czyli w normie ale blizej dolnej granicy. Zostaje wiec obrot. Dostalam skierowanie i w przyszly piatek bede uderzac na Zelazna na kwalifikacje. Dostalam tez skierowanie na kwalifikacje do ciecia, zeby sie zapisac na wszelki wypadek. Tak poza tym wszystko spoko... Szyjka powinna te 2 tygodnie wytrzymac bo jest jak bylo ostatnio.
    Zazu, moge miec prosbe o zdanie relacji z kwalifikacji do obrotu? i dlaczego akurat zelazna? Masz stamtad lekarza? Na cc tez tam sie wybierasz? Wiem, ze to dobry szpital, rodzilam tam starszaka i teraz tez bym chciala tam rodzic. z tego co czytam, to gwiazda obrotow jest lekarz z Madala, a zelazna i starynkiewicza sa mniej popularne.

• Molokay Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowamama wrote:
    A czy ktoras z was ma dluga szyjke ? U będzie planowane ciecie , już trzecie ale miałam nadzieję że może samo coś wcześniej ruszy jednak szyjka dwa miesiące temu była 4,6 a teraz na wizycie 4,8 a jak was czytam to chyba wszystkie jednak macie poniżej 4 cm

nie wiem jaka mam teraz, ale kazdorazowo na fotelu lekarz mi mowi, ze "kilometrowa". w pierwszej ciazy mialam blisko 4,5 cm.

• Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molokay wrote:
    nie wiem jaka mam teraz, ale kazdorazowo na fotelu lekarz mi mowi, ze "kilometrowa". w pierwszej ciazy mialam blisko 4,5 cm.

A akcja sama się zaczęła czy poród był wywoływany? Jeśli sama to w którym tygodniu ?

p19uk0s3mhsjhwbn.png
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowamama wrote:
    A akcja sama się zaczęła czy poród był wywoływany? Jeśli sama to w którym tygodniu ?
    tak jakby sama :D było 39+2, następnego dnia miałam stawić się na wywołanie (duża masa dziecka), wiec wskoczyłam na piłkę i po godzinie takiej aktywności macica zaczęła mi sie spinać inaczej niż zwykle, nieco boleśnie i tak oto rozkręciło się :)

Aniołkowamama lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puella1 wrote:
    Też proszę o link :)

Wyslalam zaproszenie, napisz mi swoja nazwe na fb.

• Monis92 Nowa

Wysłany: 6 lipca 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Ja również mogę prosić o link do FB?

• Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    65362275a162.jpg

Tak rośniemy 🙂

YoYo85, tym_janek lubią tę wiadomość

p19uk0s3mhsjhwbn.png
‹‹ 1090 1091 1092 1093 1094 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ