X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka☺️ wrote:
    Ja założyłam fb bo jak zobaczylam że dzieczyny piszą coraz mniej to zaczęło mi ich wszystkich brakować- a od każdej można się czegoś przydatnego dowiedziec:)
    Ja chciałam iść na sesję ciążowa ale wyglądam okropnie i mam tylko kilka zdjęć co mąż zrobił. Ale zapisałam się na sesję noworodkowa 🥰

Ja już wcześniej pisałam że nie bd zakładać konta na fb i że zostaje tutaj. Co do fotek to póki co też mam tylko kilka cyknietych przez męża a chce jeszcze wykorzystać te karty co dostałam 😉 a na sesję szukam i kiecki i odpowiedniego pleneru.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki345 wrote:
    Jeszcze się bije z myślami, nie chce zakładać fałszywego konta bo dwóch nie ogarnę, na w razie w poproszę o link do grupy 🙂

Wyslalam zaproszenie, przyjmij i napisz mi na priv nazwe jaka masz na fejsie :)

• Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynaorzeszka wrote:
    Na kiedy masz termin?

Termin 28.08 a ciecie 18.08 . Czyli 10 dni przed terminem . To będzie moja najdłuższa ciaza bo z córką 21 dni przed terminem A z synkiem 14 dni przed terminem

p19uk0s3mhsjhwbn.png
  • Madzko Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadło mnie puchnięcie stóp... od samego przebudzenia, normalnie horror.
    Równo za 3 tyg mała będzie już z nami 😍 nie wiem czy bardziej mnie to przeraża czy podnieca 😅

Mamuśka☺️, Iskierka87, Aniołkowamama, Kropka4 lubią tę wiadomość

oar89n739mpxwn5r.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    I-ka, Asasa, Zazu, Madzko, Yoyo85, Irola, Niki345,m@rzenie, tym_janek, Evli, Iskierka 87, Asiula2020, Puella1, tylko Was nie ma na fejsie. Dawajcie do nas żebyśmy byly całą ekipą 🧡 nawet pod jakims falszywym kontem :)

Dzieki, to nie tak ze bym nie chciala, ale nie zrobie tego sobie i dzieciom. Niestety facebook juz nie raz mnie pochlonal i zamiast spedzac czas z rodzina siedzialam z komorka. A teraz bedzie dwojka do ogarniecia wiec tym bardziej nie moge sobie pozwolic na to. Znam siebie i wiem jak sie koncza takie przygody, internet mnie pochlania :P
    Dlatego tak mi smutno ze przed samym porodem przeszlyscie. Liczylam ze jak sie wszystkie rozpakujemy to wtedy przejdziecie. No ale trudno.

tym_janek lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • YoYo85 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darkestfear wrote:
    I-ka, Asasa, Zazu, Madzko, Yoyo85, Irola, Niki345,m@rzenie, tym_janek, Evli, Iskierka 87, Asiula2020, Puella1, tylko Was nie ma na fejsie. Dawajcie do nas żebyśmy byly całą ekipą 🧡 nawet pod jakims falszywym kontem :)
    Powiem szczerze że bije się sama z sobą bo boję się że już w ogóle nie ogarnę fb, forum a mam jeszcze insta które też wciąga. Mam facebooka na którego staram się nie wchodzić, praktycznie się nie udzielam w porównaniu do tego co kiedyś. Ale wyślij mi zaproszenie, może jednak się skuszę ;)

• Flara Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonale cię rozumiem, jak bym chciała śledzić tą ilość wątków które się tam pojawiają to chyba nic bym innego nie robiła. Nadal bardziej wole to forum i jego strukturę, bo jednak tutaj chyba było bardziej „merytorycznie” no ale cóż poradzić.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Nadzieja777 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu 3-4 tygodnie max 😳 toz to szok !
    Ciekawe co mi powie w pon na wizycie 🤔
    I czy w razie czego młoda dotrwa do terminu cięcia czy zacznie się wcześniej 🤔

Miałam pakować dziś torbę i prasować ciuszki . Ambitnie nie zrobiłam nic 😁 zmieniłam tylko piżamę z nocnej na dzienna i łóżko na kanapę 😁 ale dobrze było nic nie robić.

Tak już bym chciała by było po.. jestem coraz bardziej zmęczona tym stanem 😴

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2020, 21:25

zazu, megson91 lubią tę wiadomość

7.12 II kreski - beta hcg 1,375 ❤️🙏
    Mój mały cud 🤰🏻Mia ❤️👧
    15.04 ! 668g ! 🥰
    04.05 ! 830g ! 🥰
    25.05 ! 1321g ! 🥰
    04.06 ! Mamy 1,5 kg ❤️ !
    15.06 ! 2084 g 😍🥰 !
    29.06 ! 2400 g ❤️🤱🥰
    13.07 ! 2849 g 🍭🍼🍬
    27.07 ! 3490 g 🍬💜🍭

❤️ 04.08.2020r - witaj Córeczko na świecie ❤️
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Ja czytam wszystko na biezaco na komorce ale odpisuje bardzo z doskoku bo tylko na laptomie moge sie zalogowac od dawna nie wiedziec czemu. Dlatego do wiekszosci spraw sie nie odnosze tylko to co mi w pamieci zapadnie.

Bylam dzisiaj na wizycie. GBS pobrany. Malutka wazy 2412 g i jest w okolicach 40 centyla takze bardzo dobrze, nie za duzo, nie za malo :) No i oczywiscie caly czas miednicowo. Szans na samodzielny obrot praktycznie nie ma. Ja jestem bardzo drobna, ona juz spora, do tego AFI 8 czyli w normie ale blizej dolnej granicy. Zostaje wiec obrot. Dostalam skierowanie i w przyszly piatek bede uderzac na Zelazna na kwalifikacje. Dostalam tez skierowanie na kwalifikacje do ciecia, zeby sie zapisac na wszelki wypadek. Tak poza tym wszystko spoko... Szyjka powinna te 2 tygodnie wytrzymac bo jest jak bylo ostatnio.

Kagu jak bedziesz miala chwile mozesz wpisac mi wizyty:
    23 lipca kwalifikacja do ciecia
    27 lipca wizyta zwykla

Porod mozliwy jest tylko z polozenia glowkowego lub miednicowego. I tu jest duzo odmian mniej lub bardziej korzystnych. Poprzecznie lub skosnie ulozone dziecko nie wydostanie sie dolem, chyba ze przy rozpoczeciu czynnosci skurczowej przekreci sie zamoistnie, tak sie zdarza.
    Przy czym porod miednicowy jest dosyc ryzykowny. Mozliwy oczywiscie, ale raczej nie zdecydowalabym sie osobiscie. Najwieksza czescia ciala ktora musi sie urodzic (z najwiekszym obwodem) jest glowka. Jak glowka przejdzie to reszta zwykle tez (wyjatek to dystocja barkowa, taka prawdziwa, nie mowie o chwilowym zaklinowaniu barku). Jesli glowka nie chce sie wstawic to zawsze mozna zrobic ciecie, im glowka zeszla nizej w kanale rodnym tym jest to trudniejsze technicznie ale umowmy sie - wykonalne. Natomiast w polozeniu miednicowym najpierw rodzi sie dolna czesc ciala dziecka (tu tez sa rozne warianty, najbardziej korzystny to taki w ktorym kolana i stopki zgiete sa we wszystkich stawach, wtedy obwod jest porownywalny do obwodu glowki i tak jakby toruje jej glowe). I o ile porod miednicy, tulowia, raczek i nozek nie stanowi zwykle problemu, o tyle porod glowki jest juz trudniejszy. I trzeba pamietac ze po pierwsze ta glowka powinna sie urodzic w miare szybko, no ale co gorsze w przypadku problemow z rodzeniem nie da sie juz zrobic ciecia (nie ma mozliwosci zeby "wepchnac" dziecko spowrotem do macicy). W Polsce przyjelo sie, ze przy polozeniu miednicowym najczesciej robi sie cesarke. Jest mozliwosc obrotu zewnetrznego (ja np sie na taki wybieram). Sa tez szpitale w ktorych podejmuja sie porodow miednicowych drogami natury. Najczesciej warunkiem jest, ze kobieta wczesniej rodzila drogami natury, bo daje to jakas gwarancje, ze jej budowa jest odpowiednia i porod jest mozliwy. Nie mowie ze taki porod to cos zlego. Jesli sie uda urodzic to jest to oczywiscie opcja lepsze niz ciecie. Natomiast dla mnie osobiscie ryzyko jest zbyt duze i raczej nie umialabyym sie zdecydowac. To na tyle :P

Lezenie na boku... W pierwszej ciazy pilnowalam tego dosyc mocno, teraz zupelnie odpuscilam. Dziecko rozwija sie dobrze, przeplywy w normi, rosnie, takze nie mam zamiaru sie katowac lewym bokiem. Najwygodniej lezy mi sie na plecach z lekka rotacja ciala na bok, natomiast w nocy praktycznie zawsze budze sie plasko na plecach. Oddycha mi sie wtedy najlepiej, na boku lapia mnie dusznosci. Mysle ze ma to zwiazek z ulozeniem dziecka w macicy bo np w pierwszej ciazy lezac na plecach dusilo mnie od razu.
    Czyli nie idziesz już na wizytę kwalifikacyjna do Domu Narodzin?

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowamama wrote:
    A czy ktoras z was ma dluga szyjke ? U będzie planowane ciecie , już trzecie ale miałam nadzieję że może samo coś wcześniej ruszy jednak szyjka dwa miesiące temu była 4,6 a teraz na wizycie 4,8 a jak was czytam to chyba wszystkie jednak macie poniżej 4 cm
    Ja mam szyjkę ok. 45 mm i na razie nic się nie skraca. Ciekawe jak to będzie z tym porodem, może przeciągnę do moich urodzin, bo mam cztery dni później, chociaż chyba wolałabym, żeby każda miała swoje święto. A jeszcze moja mama ma po drodze urodziny.
    Dzisiaj byłam na usg w poradni na NFZ, bo moja lekarka ma urlop i mnie wysłała. Lekarz twierdzi, ze mała ma już prawie 3 kg. Ciekawe jak wyjdzie w przyszłym tygodniu u mojej lekarki. Zaczynam się bać, ze te piękne malutkie ciuszki mi się nie przydadzą :)
    Madzko możesz wysłać mi zaproszenie do przyjaciółek, a ja się zastanowię co z fb, ale chyba zostanę tutaj. Nigdy nie lubiłam fb i chyba nie chciałabym do niego wracać. Chociaż mija polożna tez ma zamknięta grupę na fb i wrzuca tam fajne rzeczy, do których ja nie mam dostępu.

Mildred jak u Was? Pewnie tez na fb jesteś, ale daj znać jak się trzymacie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2020, 21:43

Pauliśka lubi tę wiadomość

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • aniołkowa_mama Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dziś cały dzień załatana. rano miałam pobierany gbs, później ogarniałam zamówienie moskitier do domu, niedawno wróciliśmy z sesji 😍

co do naklejki na ścianę- ja zamawiałam z allegro, naklejaliśmy jakiś tydzień po malowaniu, wszystko trzyma się dobrze :)

Iskierka87 lubi tę wiadomość

Moje Aniołki 4tc i 13tc
    Córeczka ♥️👶 🌈 08.2020
    MTHFR_1298A-C w układzie homozygotycznym
    PAI-1 4G w układzie heterozygotycznym
    10.2018- zaczynamy z naprotechnologią
    05.2019- laparoskopia+histeroskopia
    09.2019- nietolerancje: m.in. mleko, jajka, pszenica, kukurydza
    28.11.2019- bHCG- 422,1 <3
  • Aniołkowamama Znajoma

Wysłany: 6 lipca 2020, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i_ka wrote:
    Ja mam szyjkę ok. 45 mm i na razie nic się nie skraca. Ciekawe jak to będzie z tym porodem, może przeciągnę do moich urodzin, bo mam cztery dni później, chociaż chyba wolałabym, żeby każda miała swoje święto. A jeszcze moja mama ma po drodze urodziny.
    Dzisiaj byłam na usg w poradni na NFZ, bo moja lekarka ma urlop i mnie wysłała. Lekarz twierdzi, ze mała ma już prawie 3 kg. Ciekawe jak wyjdzie w przyszłym tygodniu u mojej lekarki. Zaczynam się bać, ze te piękne malutkie ciuszki mi się nie przydadzą :)
    Madzko możesz wysłać mi zaproszenie do przyjaciółek, a ja się zastanowię co z fb, ale chyba zostanę tutaj. Nigdy nie lubiłam fb i chyba nie chciałabym do niego wracać. Chociaż mija polożna tez ma zamknięta grupę na fb i wrzuca tam fajne rzeczy, do których ja nie mam dostępu.

Mildred jak u Was? Pewnie tez na fb jesteś, ale daj znać jak się trzymacie.

Patrząc na to że twoja ciaza jest 3 tyg starsza to faktycznie bardzo długa szyjka jak na ten etap .

p19uk0s3mhsjhwbn.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniołkowamama wrote:
    Patrząc na to że twoja ciaza jest 3 tyg starsza to faktycznie bardzo długa szyjka jak na ten etap .
    Pani doktor mówi, ze szyja jak u łabędzia 😂

Kropka4, Aniołkowamama, agniecha2101, pati_zuzia83 lubią tę wiadomość

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa_mama wrote:
    ja dziś cały dzień załatana. rano miałam pobierany gbs, później ogarniałam zamówienie moskitier do domu, niedawno wróciliśmy z sesji 😍

co do naklejki na ścianę- ja zamawiałam z allegro, naklejaliśmy jakiś tydzień po malowaniu, wszystko trzyma się dobrze :)

Widze że podobne sprawy u nas 😄 ja dopiero co zakładałam moskitiere u nas w domu bo też zamawialiśmy. Do sesji też się przymierzam. Pochwalisz się ścianą z naklejką? 😉

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    Widze że podobne sprawy u nas 😄 ja dopiero co zakładałam moskitiere u nas w domu bo też zamawialiśmy. Do sesji też się przymierzam. Pochwalisz się ścianą z naklejką? 😉
    Iskierka ja kupiłam sukienkę jak niżej, jestem zadowolona i już po sesji ale nie mam jeszcze zdjęć. Także polecam.
    https://rafjolka.pl/product-pol-49853-113-Sukienka-maxi-z-odkrytymi-ramionami-MIRACLE-ecri.html

Iskierka87, mommy lubią tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki Kropka 🙂 a jak z rozmiarówką? Ile czasu Ci szła?

Aniołkowamama lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazu,ja mam CC jednak 27.07,więc będziemy rodzić symultanicznie 😂

• Kropka4 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2020, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka87 wrote:
    O dzięki Kropka 🙂 a jak z rozmiarówką? Ile czasu Ci szła?

Zamówilam ją w piątek koło 18 za pobraniem i dotarła w środę przed 14 🙂 ja wzięłam najmniejszy rozmiar czyli S, mam 158 cm wzrostu (była troszkę za długa ale do zdjęć mi to w ogóle nie przeszkadzała,) no i ważyłam wtedy 60 kg 🙈 ale jest z super materiału takiego elastycznego, w ogóle jej nie czułam na sobie. Naprawdę super i fajnie brzuszek widać 🙂
    c5c02202c3a7.jpg

Iskierka87, Niki345, Nadzieja777, YoYo85, MartitaS lubią tę wiadomość

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja podobnie jak zazu nie wybieram się na fb
    konto które tam mam służy mi wyłącznie w celach zawodowych i mam je zsynchronizowane z innymi programami, więc jak się przeloguję na inne konto to z automatu mnie wyloguje z wszystkich tych programów, więc zakładanie innego konta jest dla mnie bez sensu
    szkoda, że się ulotniłyście przed porodami :( mam nadzieję, że będziecie tu chociaż na chwilę zaglądać, ja zostaję i będę tu zaglądać na pewno :)

Co do długiej szyjki - nie ma czegoś takiego jak za długa szyjka. nie musi się szyjka wcale skracać przed porodem, a to czy ma 2,5 czy 5 cm nie ma żadnego wpływu na to czy i kiedy poród się zacznie. jak szyjka jest za krótka to może się zacząć wcześniej, ale jak jest długa to nie ma to znaczenia absolutnie żadnego. Dla przykładu mogę powiedzieć, że ja w pierwszej ciąży w piątek miałam szyjkę ponad 4 cm, a w środę córka zaczęła rodzić się sama i to był skończony 37 tc, więc wcześnie.

Co do ćwiczeń skłaniających do obrotu to słyszałam jeszcze, że niektóre jogowe pozycje pomagają maluchowi się obrócić, ale to byście musiały same poszukać jakie, bo to tylko zasłyszana informacja.

Ja dziś narysowałam zwierzątka do pokoju córki, bo w starym pokoju miała obrazki i chciała w nowym też mieć, ale kolorystycznie ni w ząb mi to pasowało, więc obiecałam jej nowe i korzystając z obecności teściowej ogarnęłam ten temat dzisiaj :) Mam nadzieję, że małej się spodobają.
    Z teściową o dziwo dogaduję się lepiej niż zwykle. Standardowy zestaw tematów do spięć za nami i nagle jakoś tak miło się zrobiło. Nie będę chwalić dnia przed zachodem słońca, ale jakoś tak nabrałam dziś optymizmu na perspektywę kolejnych dni w takim składzie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2020, 00:38

zazu, i_ka, Madzko, Niki345, Nadzieja777, Asasa, YoYo85, MomOfBoys, Kropka4 lubią tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • zazu Autorytet

Wysłany: 7 lipca 2020, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cela1518 wrote:
    Czyli nie idziesz już na wizytę kwalifikacyjna do Domu Narodzin?

Ide ide... Wszystko na raz ogarniam... Wiem jak to dziwnie wyglada ale no coz... W najlepszym razie bede miala gotowa podkladke zeby rodzic w tym domu narodzin jesli sie zgodza i obrot sie uda a w najgorszym bede miala to ciecie. Wiem, przekrojowo :P Po prostu nie chce przekreslac marzen dopoki jest cien szansy :P

A co do obrotu gdyby ktoras z Was rozwazala w Warszawie taka opcje to na Zelaznej kwalifikuja codziennie od poniedzialku do piatku. Trzeba sie po prostu zglosic na izbe przyjec, ciaza musi byc donoszona czyli od 37+0 tygodnia. I trzeba miec skierowanie od lekarza prowadzacego. Takie najzwyklejsze, zeby mieli podkladke na izbie. No i wszystkie badania z przebiegu ciazy. No i na tej kwalifikacji robia dokladne USG i badaja, przeprowadzaja wywiad i rozmowe zeby ustalic czy w ogole sie do tego obrotu dana pacjentka nadaje. Jesli uznaja, ze tak to ustalany jest termin kiedy trzeba sie zglosic do szpitala na czczo juz wtedy z tego co sie dowiedzialam i tego dnia jest wykonywana proba obrotu. Raczej szybko sie to odbywa, tzn nie czekaja wiele dni no bo tu liczy sie czas jednak im mniejsze dziecko tym latwiej :)
    To tak informacyjnie tylko, bo z tego co kojarze nikt nie rozwaza takiej opcji.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
‹‹ 1092 1093 1094 1095 1096 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ